Uredništvo

  • Uredništvo

    6. 1. 2021  |  Kultura

    Najbolj prodajane knjige v letu 2020

    Lestvici najbolj prodajanih knjig za odrasle in otroke ter mladino v knjigarnah Mladinske knjige in v spletni knjigarni emka.si.

  • Uredništvo

    5. 1. 2021  |  Politika

    »SMC bi zamenjala Simonitija in Hojsa«

    "Po besedah naših virov se je na več kot šesturni seji sveta SMC poleg vrste kritik na račun ravnanja SDS pojavilo tudi več idej, kako odnose spremeniti. Ena od zamisli je bila, da bi morala SMC zahtevati odhod ministra za kulturo Vaska Simonitija in sama prevzeti vodenje tega resorja. To, kar se dogaja na kulturnem ministrstvu, je namreč po ocenah v SMC zelo nekulturno, če bi ta resor pripadel njihovi stranki, pa da bi lahko nazorno pokazali, da se njihovo ravnanje močno razlikuje od politike SDS. Po besedah naših virov je bila nad ravnanjem Simonitija zlasti ogorčena vodja poslanske skupine SMC Janja Sluga. Prav tako naj bi bilo na seji mogoče slišati razmišljanja, da je škodljiv notranji minister Aleš Hojs in bi moral tudi on zapustiti vlado. Nekaj kritik članov sveta SMC so bili deležni tudi ministri njihove stranke, ker se na sejah vlade ne upajo zoperstaviti premierju Janezu Janši."

  • Uredništvo

    5. 1. 2021  |  Družba

    »Noben tehnološki razvoj ne bo mogel nadomestiti človeškega stika«

    "Res je. Ljudem so namenili nekaj denarja, malo pokrpali finančne luknjice. Nujno potrebujemo sistemske spremembe in prevetritev zakonodaje. Delo v sociali je zelo težko in zahtevno, izpostavljenost psihičnim obremenitvam je velika. Nesprejemljivo in nedopustno je, da je bilo v zadnjih letih skrajšano pripravništvo za socialne delavce z enega leta na pol leta. V tem času široke palete nalog na centru ne moreš spoznati. Ni vsak socialni delavec enak, ne ustreza vsakemu vsako področje, nekomu bolj leži delo s starejšimi, drugemu z mladimi, tretji je boljši v družinskih zadevah ali pa v namestitvenih programih. Če bi želela uresničiti v praksi to, kar nas učijo na fakulteti, bi potrebovala še veliko zaposlenih. Mi zdaj krmarimo s tem, kar imamo, in posledica je tudi ta, da stroka nima ugleda, kot bi si ga zaslužila. Ne potrebujemo boljših strojev, materiala, potrebujemo izobražene in usposobljene človeške vire. V prihodnosti ne bo noben tehnološki razvoj mogel nadomestiti človeškega stika."

  • Uredništvo

    5. 1. 2021  |  Kultura

    »Kersnikova 4 ni več sinonim za ljubljansko kulturno četrt«

    Stavbo na Kersnikovi 4, kjer so imeli svoje prostore Galerija Kapelica, Rampa, BioTehna, Vivarium in Petkova akademija, sta lastnika Mestna občina Ljubljana (MOL) in Študentska organizacija (ŠOU) prodala. V njej sedaj deluje samski dom, organizacije so se preselile na Likozarjevo 1. Kersnikova 4 tako ni več sinonim za ljubljansko kulturno četrt, za progresivno umetniško sceno in inkubator raziskovalnega učenja.

  • Uredništvo

    4. 1. 2021  |  Družba

    »Vladavina prava in Janša imata dolgo skupno pot vzajemnega ignoriranja«

    "Odkar so se trije umetniki preimenovali v Janeza Janšo, je na površje prišlo marsikaj. V času vladanja takratnega in sedanjega premierja tudi odločba, morda zakon, da v uradnih postopkih uporabljamo ime, zapisano v dokumentih. Takratni in sedanji premier je takrat prisegel kot Janez Janša. Ime Ivan je čudežno izpuhtelo. Pomeni, da lastne odločbe, nemara zakona (če ti ni mar za vladavino prava, je potemtakem vseeno, kajneda, s katerim imenom prisežeš in ali gre za uredbo, odredbo ali zakon), ni upošteval. Vladavina prava in sedanji premier imata torej dolgo skupno pot vzajemnega ignoriranja. 'They go way back,''bi rekli v filmih. Fake ime, fake prisega, fake… Nadaljujte po lastni izbiri."

  • Uredništvo

    4. 1. 2021  |  Družba

    »Bo Slovenija ostala necepljen otok sredi sveta?«

    "Sodeč po spletnih objavah bo Slovenija ostala necepljen otok sredi sveta. Ni govora, da bi se kdo cepil! Vseeno pa si drznem napovedati, da bomo cepivo razgrabili in porabili takoj, ko bo mogoče, in da bo ob vsem glasnem ropotanju proti hitro prišlo do zelo tihe in praktične odločitve za."

  • Uredništvo

    30. 12. 2020  |  Družba

    Posebna številka Mladine o krizah

    Izšla je posebna številka Mladine o zgodovini svetovnih kriz, ki je že na voljo pri prodajalcih časopisov in v naši spletni trgovini (NAROČITE JO NA TEJ SPLETNI POVEZAVI). Priskrbite si svoj izvod!

  • Uredništvo

    30. 12. 2020  |  Mladina 53  |  Politika

    Kaj so povedali v letu 2020?

    »Janša je imel precej sreče leta 1988, da ni bil Janša na oblasti.«
    Slikar Arjan Pregl na Twitterju o zatiranju protestov

  • Uredništvo

    3. 1. 2021  |  Družba

    »Če bomo imeli dovolj volje za cepljenje, bi se večino nevarnosti lahko znebili do jeseni«

    "Eno je, kaj si želim, drugo pa, kaj pričakujemo. Marsikaj je odvisno od virusa samega in našega imunskega sistema, kako se odziva na virus. Če se bomo razmeroma dobro precepili v spomladansko-poletnem obdobju, se lahko bolj ali manj konča s tem valom. V jeseni ne bi smela biti epidemija taka, da bi bistveno spreminjala življenje. To si najbolj želimo, da bi spet lahko v živo imeli šole, predavanja ... A to ne bo uspelo vsemu svetu, to mora biti jasno. Ne verjamem, da bodo potovanja normalizirana prav hitro, morda v roku dveh let, pa še to je optimistična napoved. Marsikaj bo ostalo drugače, a vsaj to, kar imamo za normalnost življenja v vsakodnevnih okvirih, če bomo imeli srečo in dovolj volje za cepljenje, bi se večino nevarnosti znebili do jeseni. Če pa bo vsega manj, pa do naslednje jeseni."

  • Uredništvo

    3. 1. 2021  |  Družba

    »Precejšnja verjetnost je, da se bo v prvi polovici januarja virus širil hitreje«

    "Verjetnost, da se bo epidemija v prvi polovici januarja še malo hitreje širila, kot se širi danes, je precejšnja."

  • Uredništvo

    3. 1. 2021  |  Kultura

    Nedeljska poezija #46

    V rubriki Nedeljska poezija vsak teden objavljamo pesem po našem izboru iz pesniške zbirke slovenske avtorice ali avtorja, izdane v zadnjih letih. Tokrat pesem Muanisa Sinanovića iz zbirke Krhke karavane.

  • Uredništvo

    2. 1. 2021  |  Družba

    »Včasih je bolje, da se življenje konča s srečnejšim koncem, kot da ležiš v bolnišnični postelji«

    "Na splošno obstaja konsenz. In pravilno ste dejali 'v medijih'. Mediji so lahko včasih, se opravičujem, grozen medij, kot tudi družbena omrežja, saj so stvari vzete iz konteksta. In seveda obstajajo ljudje, ki si želijo, da je storjeno prav vse, da ostanejo pri življenju, in ti ljudje, če resnično vztrajajo, lahko gredo na intenzivno nego, seveda, vendar, in takšna je naša medicinska praksa, se bomo z njimi najprej pogovorili, kaj bi bilo zanje v dani situaciji najboljše."

  • Uredništvo

    2. 1. 2021  |  Družba

    »Z normalnostjo imamo morda še veliko večje težave, kot se nam je zdelo«

    "Vsaj do letošnjega leta, ko skorajda o ničemer drugem nismo razmišljali, pisali in govorili kot prav o normalnosti. Od pomladi se mi privajamo na novo normalnost in hrepenimo po vrnitvi v normalno življenje in na prvi pogled se zdi, da nam je nenadoma vsem postalo jasno, kaj je normalno in kaj ne. Pa vendar so prav sedanji, za marsikoga skrajno nenormalni časi pokazali, da imamo z normalnostjo morda še veliko večje težave, kot se nam je zdelo."

  • Uredništvo

    1. 1. 2021  |  Politika

    Jelka Kacinovih izjav

    Da bi karseda obudil duh osamosvojitvene vojne, je Janez Janša takoj ob prevzemu vlade poklical nekdanjega ministra za informiranje Jelka Kacina in ga postavil za vladnega govorca. Kacin se je postavil v vlogo ciničnega vsevednega in občasno seksističnega očeta. Po svoje je interpretiral ukrepe, pametoval o statistiki, poučeval novinarje in se zapletal v spore z ministrom za zdravje. A v tej vlogi je zdržal vse do konca leta, pa čeprav so k spremembi načina komuniciranja pozivali številni strokovnjaki, vključno z vladno strokovno svetovalno skupino.

  • Uredništvo

    25. 12. 2020  |  Družba

    Srečno 2021

    Uredništvo Mladine vam želi prijetne praznike in vse dobro v letu 2021! Hvala za pozornost in berite nas še naprej. Srečno!

  • Uredništvo

    31. 12. 2020  |  Politika

    Ministrstvu očitajo zavajanje in manipuliranje: »Prodajate buče!«

    Upokojevanje starejših delavcev, kot ga določa sedmi protikoronski zakon, ne bo v ničemer pripomoglo k povečanju zaposlitvenih možnosti za mlade, so prepričani v Sindikatu Mladi plus. Ministrstvu očitajo, da zavajajo in manipulirajo. Na ministrstvo za delo so danes tudi vrnili "buče, ki jih minister prodaja javnosti".

  • Uredništvo

    31. 12. 2020  |  Politika

    »Zakaj Janša dovoli Hojsu, da se obnaša kot prvi epidemiolog v državi?«

    "Stranka SDS je Janez Janša, ki tudi kot premier v prvi vrsti nagovarja svojo volilno bazo, nikakor ne celotne Slovenije. Zakaj premier dovoli ministru Hojsu, da se obnaša kot prvi epidemiolog v tej državi in da prestopa vse civilizacijske norme pravne države? Zato ker je njihovim volivcem takšna odločna in avtoritarna drža všeč?"

  • Uredništvo

    31. 12. 2020  |  Politika

    »Osamosvojitveni liderji so razočarali ljudi in naj odidejo«

    "Ali ni že čas, da osamosvojitveni liderji sami ugotovijo, da so razočarali ljudi, in da odidejo, kot so odšli komunisti pred tridesetimi leti? Da prepustijo prihodnost dejansko sposobnim in demokratičnim ljudem, ki bodo udejanjili neposredno demokracijo, ukinili aktualno nemoderno in preživeto ter že tragikomično strankarsko dramaturgijo. Da bo politika postala intelektualna dejavnost, ne pa trgovska obrt, kot je danes. Da vrnejo neodvisnost in samostojnost ljudem v lastno uporabo, da oblikujemo družbeni, politični, ekonomski in moralni sistem po meri in soglasju vseh občanov."

  • Uredništvo

    31. 12. 2020  |  Družba

    NAJBOLJ BRANO 2020: Nekdanja direktorica NIJZ spregovorila prvič po razrešitvi

    Kaj ste najraje brali v letošnjem letu? Denimo članek o tem, da je epidemiologinja dr. Nina Pirnat, ki je do marca vodila Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), po nezaupnici Janševe vlade odstopilla. Zdravstveni minister Tomaž Gantar jo je vzel na ministrstvo kot vršilko dolžnosti direktorice direktorata za zdravstveno varstvo.

  • Uredništvo

    29. 12. 2020  |  Politika

    Naslovnica zadnje letošnje Mladine: OSEBNOST LETA

    Jutri izide nova Mladina! Zadnja letošnja številka bo zaradi prihajajočih novoletnih praznikov izjemoma izšla v sredo! Priskrbite si svoj izvod, saj gre za najobsežnejšo številko, ki vključuje tudi pregled leta 2020 ter osebnost leta. Za oblikovanje naslovnice je poskrbel Ivian Kan Mujezinović, fotografija je delo Boruta Krajnca, obkvačkano kolo pa je ustvarila rokodelska skupina KvaKvačkaš. Več v že 53. letošnji številki Mladine! #Mladina53 

  • Uredništvo

    29. 12. 2020  |  Politika

    VIDEO: Poslanci zbežali iz parlamenta

    Današnji potres, ki je imel epicenter na Hrvaškem in so ga čutili tudi številni prebivalci in prebivalke Slovenije, je prestrašil tudi poslanke in poslance v državnem zboru, ki si zaradi tega začasno prekinili sejo. 

  • Uredništvo

    29. 12. 2020  |  Politika

    Erjavec: »Mi menimo, da je SMC stranka, ki ne deli vrednot Janševe vlade«

    "Mi menimo, da je to stranka, ki ne deli takšnih vrednot, ki jih ima aktualna vlada, ko gre za vladavino prava in kršitev ustavnih načel, gre za liberalno stranko in v tem tednu pričakujem, da bodo pripravljeni tudi na pogovor o tem, kakšne so možnosti, da ustavijo to denormalizacijo te države."

  • Uredništvo

    29. 12. 2020  |  Politika

    NAJBOLJ BRANO 2020: Razkriti neonacisti v rumenih jopičih

    Kaj ste najraje brali v letošnjem letu? Denimo članek o tem, kdo so bili podporniki Janševe vlade, ki so se junija zbrali na Prešernovem trgu.

  • Uredništvo

    29. 12. 2020  |  Politika

    »Gospod predsednik, država se vam ruši pred očmi«

    "Gospod predsednik, če še niste opazili, se vam država, ki jo vodite in ste njen steber stabilnosti, ruši pred očmi. Rušijo se demokratični standardi, rušijo se temeljni postulati pravne države in institucije, ki jih morajo ti postulati uresničevati in braniti. Skoraj popolnoma se je zrušil ugled 'male' Slovenije iz časov, ko je postajala polnopravna članica Združenih narodov, Evropske unije in Nata ter niza drugih svetovanih in evropskih združenj in organizacij. In kdo je (so) rušitelj(-i)? Že v nekaj intervjujih ste bili vprašani, da kot moralna avtoriteta ali pa steber stabilnosti poveste ime in priimek ali imena in priimke ter politične opcije, ki to počnejo pred očmi domače, evropske in svetovne javnosti. Pa saj to vas ne bi stalo nič, za to vas ne bi nihče tožil, pa še mandat se vam počasi izteka in vam ni treba biti tiho, da bi bili ponovno izvoljeni."

  • Uredništvo

    28. 12. 2020  |  Politika

    »V Sloveniji odslej tudi uradno disidenti?«

    "Poslanski skupini SDS in NSi sta v ponedeljek v državnem zboru vložili dopolnilo k PKP7, ki ga je vlada podprla, pravi pa, da tisti, ki jim je bila v času epidemije izrečena globa zaradi kršitve ukrepov, nimajo pravice do pomoči države. Vladna koalicija je to določilo javno utemeljila z ravnanjem upornega direktorja smučišča Krvavec, dejansko pa bo s tem prizadela več tisoč ljudi, zlasti tiste, ki so se udeleževali protestov. Za ljudi, ki jih oblast tako kaznuje in preganja, obstaja mednarodno uveljavljen izraz: disidenti. Določilo je sicer ustavno sporno, a do odločitve ustavnega sodišča bo že veliko ljudi grobo prizadetih. Pri tem danes ni nobenega dvoma več, da so bile v izhodišču izrečene globe popolnoma nedopustne, saj z izražanjem političnih stališč protestniki niso kršili vladnih ukrepov za zajezitev pandemije, ampak je te ukrepe vlada zlorabila za politično represijo."

  • Uredništvo

    28. 12. 2020  |  Politika

    Vladni pritisk na STA se nadaljuje, očitno to podpirajo vse stranke koalicije

    Vodstvo STA je danes v pismu Vladi RS pozvalo predsednika Vlade RS ter vse ministrice in ministre, da podprejo zahtevo kolektiva STA in nadzornega sveta STA za plačilo nadomestila za javno službo za opravljeno delo STA v zadnjih mesecih iztekajočega se leta.

  • Uredništvo

    29. 12. 2020  |  Politika

    Izšla je zadnja letošnja Mladina!

    Izšla je nova Mladina, zadnja letos! Priskrbite si svoj izvod, saj gre za najobsežnejšo številko, ki vključuje tudi pregled leta 2020, osebnost leta 2020 in še mnogo zanimivega, informativnega in poglobljenega branja. Za oblikovanje naslovnice je tokrat poskrbel Ivian Kan Mujezinović, fotografija je delo Boruta Krajnca, obkvačkano kolo pa je ustvarila rokodelska skupina KvaKvačkaš.

  • Uredništvo

    28. 12. 2020  |  Politika

    Beović: »Ves čas epidemije pazim, da sem realna«

    "Ves čas epidemije pazim, da sem realna in da ne moremo biti ne preveč črnogledi niti preveč optimistični. Ampak danes pa moram reči, da sem navdušena, da smo že v letošnjem letu pričeli s cepljenjem."

  • Uredništvo

    28. 12. 2020  |  Politika

    Kacin: »Posebej velja paziti na to, da so krožniki dovolj oddaljeni drug od drugega«

    "Vedno, kadar ni mogoče zagotoviti razdalje, je potrebno nositi masko. Tudi pri obiskih, pri vaših sorodnikih, velja nositi masko in posebej velja paziti na to, da so krožniki dovolj oddaljeni drug od drugega, da ne bi prišlo tam do okužbe."

  • Uredništvo

    28. 12. 2020  |  Politika

    NAJBOLJ BRANO 2020: Predsednik vlade postavljen na laž

    Kaj ste najraje brali v letošnjem letu? Denimo članek o tem, da premier trdi, da ga na RTV Slovenija ne vabijo v svoje oddaje. Uredniki na nacionalki odgovarjajo, da to ni res, saj Janšo konstantno vabijo, a jih predsednik vlade zavrača.