Uredništvo

  • Uredništvo

    20. 11. 2020  |  Kultura

    VIDEO: Srečanje ob javnem pismu ministru Simonitiju – v živo ob 11. uri

    Pobudniki in podpisniki javnega pisma, v katerem opozarjajo na problematične poteze Ministrstva za kulturo (MK), ki "ogrožajo živo kulturo, kulturno dediščino, strokovnost in avtonomnost delovanja organov odločanja in kulturnih ustanov", bodo danes ob 11. uri podrobneje pojasnili vsakega od v pismu navedenih problemskih sklopov. Prenos boste lahko v živo spremljali prek portala YouTube (spletna povezava je na voljo tudi spodaj). Spregovorili bodo:

  • Uredništvo

    20. 11. 2020  |  Kultura

    LIFFE: Zberi se, babica

    Film se odvija aprila leta 1992, ko se ob babičini smrtni postelji zbere številčna družina, sicer raztresena po vsej Jugoslaviji. Njeno zdravstveno stanje ni rožnato, a zdravnikova ocena, da je smrt le vprašanje minut, se izkaže za prenagljeno.

  • Uredništvo

    19. 11. 2020  |  Politika

    Bratušek: »Tonin, se ti ne zdi, da je narejeno že dovolj škode državi?«

    "Počasi bo trenutek, da se ta norost konča. Matej Tonin, se ti ne zdi, da je narejeno že dovolj škode državi?"

  • Uredništvo

    19. 11. 2020  |  Družba

    Čeferinova izkušnja s Putinom

    Aleksander Čeferin je bil v torek gost pogovorne oddaje Od blizu na TV Slovenija. V intervjuju z novinarko in pisateljico Vesno Milek je eden najvplivnejših mož v svetu športa govoril o izzivih nogometa v času pandemije, o poznanstvih z nogometnimi zvezdniki, o vrtoglavih zneskih, ki se vrtijo na nogometni tržnici, o svojem uporniškem otroštvu, o tem, da smo Slovenci kronično skregani med sabo, pa tudi o odnosu z Vladimirjem Putinom, s katerim se je srečal dvakrat.

  • Uredništvo

    19. 11. 2020  |  Družba

    »Prava kriza se bo pokazala marca ali aprila, ko se bodo ukrepi sprostili«

    "Prava kriza se bo pokazala marca ali aprila, ko se bodo ukrepi sprostili. Trenutno so namreč vsaj delno ustavljene deložacije in izvršbe, poleg tega bo treba plačati ogrevanje med zimo, že zdaj so višji stroški zaradi obveznega razkuževanja stanovanjskih blokov, nakupa zaščitne opreme in podobno. Nekomu, ki prejme 300 evrov, se to zelo pozna."

  • Uredništvo

    19. 11. 2020  |  Kultura

    LIFFE: Zlo ne obstaja

    V okviru 31. Liffa si lahko preko spletne platforme cinesquare.net ogledate film, ki predstavlja štiri zgodbe na temo smrtne kazni. Iranski režiser Mohammad Rasoulof je za film prejel zlatega medveda za najboljši film letošnjem Berlinalu.

  • Uredništvo

    18. 11. 2020  |  Politika

    »Ko bomo dosegli visoko precepljenost, bomo varni pred virusom«

    "Evropski komisiji je bilo zelo pomembno, da se za vseh 27 držav članic dogovori s farmacevtskimi podjetji, ki razvijajo zelo obetavna cepiva. Pretekli teden smo slišali dobre novice iz BioNTtecha, ki je v našem portfelju. Jutri bomo sklenili peto pogodbo, s podjetjem CureVac, in portfelj še razširili. Zdaj je pomembno, da cepiva odobri EMA. Biti morajo varna in učinkovita. Res morajo zagotoviti odpornost. Vsi skupaj moramo vzpostaviti infrastrukturo, da bomo lahko izvedli množično cepljenje. Ko bomo dosegli visoko precepljenost, bomo varni pred virusom, varni pred pandemijo. To je luč na koncu predora tudi za naše gospodarstvo."

  • Uredništvo

    18. 11. 2020  |  Politika

    »Janša je zaspal na straži«

    "Ker bo zima dolga in cepiva proti covidu-19 še nekaj mesecev ne bo na voljo, delovna mesta bodo vse bolj ogrožena, seznam mrtvih zaradi virusa pa vse daljši, bo v prihodnjih mesecih še najmanjši problem nizka podpora vladi. A brez upanja v boljše vodenje so tudi možnosti za zmago nad virusom slabe. Na določeni točki bo treba začeti vleči politične poteze. Janez Janša pri opisovanju boja z novim koronavirusom rad uporablja vojaško terminologijo. V skladu s tem mu javno mnenje sporoča, da je zaspal na stražarskem mestu in da je zaradi tega sovražnik vdrl v naše vrste."

  • Uredništvo

    18. 11. 2020  |  Družba

    Pobuda za zmanjšanje obsega snovi in števila ocen

    Mladinska aktivistična organizacija (MAO) je danes na željo mladih začela pobudo za zmanjšanje obsega dela in števila ocen v osnovnih in srednjih šolah ter na fakultetah in prilagoditev standardov na maturi zaradi epidemije novega koronavirusa. "Situacija trenutno ne omogoča takega šolanja, kot ga mladi potrebujemo. Kljub temu, da smo sredi epidemije, je država dolžna poskrbeti za zadostno in učinkovito šolanje mladih." Upajo na številčen odziv mladih, potrebujejo pa tudi podporo starejših, ki jim je mar do trenutno zaskrbljujočega stanja, zato pozivajo vse naj podpišejo peticijo na tej spletni povezavi

  • Uredništvo

    18. 11. 2020  |  Kultura

    LIFFE: Poletje 85

    Alexis je 16-letni fant iz delavske družine, ki v vročih poletnih dneh razmišlja o prihodnosti. Ko ga nekega dne na jadrnici nepričakovano ujame vihar, spozna dve leti starejšega (in premožnejšega) Davida, ki ga reši pred pretečo nevarnostjo. 

  • Uredništvo

    17. 11. 2020  |  Politika

    Janša dosegel svoje in dobil intervju na nacionalki

    Predsednik vlade je pred dnevi na Twitterju potožil, da ga na RTV Slovenija ne vabijo v svoje oddaje. Uredniki na nacionalki so mu odgovorili, da to ni res, saj Janšo konstantno vabijo, a jih predsednik vlade zavrača. Morda pa je njegov pritisk deloval, saj bo v četrtek, 19. novembra, ob 20. uri (v terminu preiskovalno-pogovorne oddaja Tarča) na sporedu intervju s predsednikom vlade. Sledil bo pogovor z opozicijo. 

  • Uredništvo

    17. 11. 2020  |  Politika

    Bojana Beović bi elitni dom upokojencev za zdravnike

    "Trenutno stanje glede obravnave starostnikov v državi je zastrašujoče, dostojno oskrbo si lahko zagotovijo samo posamezniki z zelo dobrim ekonomskim položajem. Domovi za ostarele so polni, oskrba draga, za mnoga življenjska opravila, ki omogočajo onemoglemu človeku vsaj malo dostojanstva, so potrebna doplačila. Kakovost domov je zaradi težav, s katerimi se domovi srečujejo, od kadra do materialnih možnosti, zelo različna in pogosto nezadostna. Zato bi bilo smiselno, da zdravniki za svoje ostarele in onemogle kolege ob odsotnosti zavarovanja za dolgotrajno nego v državi poskrbimo sami z organizacijo doma za onemogle zdravnike, ki bo omogočal kakovostno nego na dostopen način vsem zdravnikom, ki to potrebujejo."

  • Uredništvo

    17. 11. 2020  |  Družba

    »Mladi si ne želimo živeti v regiji, ki bo kmalu postala »glavna« sežigalnica odpadkov«

    Mladinska aktivistična organizacija Velenje (MAO Velenje), »podružnica« Mladinske aktivistične organizacije iz Ljubljane, je bila ustanovljena z namenom ozaveščanja o temah, ki bodo vplivale na prihodnost mladih iz Velenja in okolice. V sporočilu za javnost so opozorili, da so člani MAO Velenje danes izvedli prvo akcijo. "Na ograjo, pri vrtcu Lučka Velenje, ki se nahaja zraven reke pake, smo obesili transparent z napisom #nesosežig. (So)sežig odpadkov naj bi bila »prihodnost« naše regije, mi pa takšne prihodnosti nočemo. Mladi si ne želimo živeti v regiji, ki bo kmalu postala »glavna« sežigalnica odpadkov v regiji in celotni Sloveniji. Da ne omenjamo, da je sežig odpadkov zelo škodljiv za zdravje celotne regije in tudi okolje," so zapisali v sporočilu za javnost ter poudarili, da mladim ni vseeno.

  • Uredništvo

    17. 11. 2020  |  Družba

    »To, da se s političnimi nastopi ruši zaupanje v sodstvo, ne koristi nikomur«

    "Vprašanje odnosa politike, nosilcev političnih funkcij do sodstva je vprašanje politične kulture. Tega žal predpisi ne bodo mogli urediti, to je stvar nečesa, kar se mora razviti s samo državo, z oblikovanjem zavesti, kaj je pomembno in dobro. V razmerjih med politiko in sodstvom je treba vzpostaviti medsebojni dialog, ki je spoštljiv. To, da se s političnimi nastopi nosilcev političnih funkcij te ali one politične stranke ruši zaupanje v sodstvo, ne koristi nikomur. Seveda se lahko, in to je prav, politika kritično ozre na delovanje sodstva in v okviru svojih pristojnosti sprejme zakone, ki omogočajo bolj učinkovito delo sodstva, nameni tudi več sredstev za odpravo določenih problemov v sodstvu in podobno. Tudi lahko motivira na ustrezen način sodstvo k potrebnim reformam."

  • Uredništvo

    17. 11. 2020  |  Kultura

    LIFFE: Greta

    Avgusta leta 2018 je 15-letna Greta Thunberg začela šolsko stavko zaradi podnebnih sprememb. Njen moto je bil: "Če odraslim ni mar, kakšno Zemljo bodo zapustili svojim potomcem, zakaj bi se morali najstniki pridno učiti v šolah?" V nekaj tednih je to dejanje dobilo globalne razsežnosti in tiha švedska najstnica je postala svetovno znana aktivistka.

  • Uredništvo

    16. 11. 2020  |  Politika

    »Ko minister za notranje zadeve izreče nekaj takega, je to popolnoma patološka izjava«

    "Dejstvo, da to izjavi notranji minister, ima precej izjemne implikacije. Notranji minister je po definiciji tisti, ki skrbi za to, da policija izvaja na primer ukrepe izbrisa ali izgona in podobno, in očitno je film razumel zelo osebno, kot napad nase. Gledal ga je kot kritiko njegovega resorja in s tega vidika presodil, da država ne bi smela podpreti filma, ki »zagovarja« izbrisane, jih prikaže kot morebitne žrtve. Zaporedje kratkih stikov, ki so potrebni, da kot notranji minister nekaj takega izjaviš o filmu, je milo rečeno osupljivo. Tisti hip, ko minister za notranje zadeve nekaj takega izreče, je to popolnoma patološka izjava. A kaj, ko smo že vsega navajeni. Hkrati mislim, da moramo »mi« na drugi strani najti neki drugačen modus reagiranja, kot je moralno ogorčenje, ki ga na veliko prakticira prav trenutna oblast."

  • Uredništvo

    16. 11. 2020  |  Družba

    »Ne moremo še govoriti o tem, da se stvar umirja«

    "To je že velik uspeh, da smo prišli do tega, da število novoobolelih ne narašča več eksponentno, da smo zdaj na ravnem delu krivulje. To vodi do tega, da je število okuženih manjše, s tem je manjše tudi širjenje okužb. Res je pomembno, da vsak posameznik upošteva ukrepe za preprečevanje širjenja."

  • Uredništvo

    16. 11. 2020  |  Kultura

    LIFFE: Asistentka

    Jane, ki se je pred kratkim zaposlila kot asistentka vplivnega medijskega producenta, v službo pride prva in odide zadnja. Njeno delo je tiskanje urnikov in potovanj, naročanje kosil in skrb, da je šefova pisarna kot iz škatlice.

  • Uredništvo

    15. 11. 2020  |  Politika

    »Se vam zdi nekdo, ki ne pozna osnov prava EU, primerna oseba za ministra?«

    Poslanec SD Marko Koprivc je na ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa pred nekaj dnevi naslovil poslansko vprašanje v povezavi z »nepoznavanjem prava EU«. Sedmega novembra 2020 je Hojs na družbenem omrežju Twitter zapisali, da se pripravljajo »tudi manjše spremembe volilne zakonodaje za občine«, dan pred pa je »uradno predlagal, da se spremeni tudi del, ki govori o volilnih upravičencih. »Ti naj bodo zgolj državljani republike Slovenije,« je dodal. 

  • Uredništvo

    15. 11. 2020  |  Politika

    Šarec napovedal, da bo po Miklavžu že čas za politični premik

    "Tako, dočakali smo ponovno zaprtje države. Spomladi je bilo rečeno, da je to potrebno zaradi pomanjkanja opreme, znamenitih "praznih skladišč" in prepoznega ukrepanja vlade v odhajanju. Danes to zveni precej bizarno, saj imamo vsak dan toliko mrtvih, kot je bilo takrat okuženih. Spomnimo se samo famoznega vladnega poročila, kjer je bila očitana krivda meni osebno," je svoj zapis na Facebooku pričel predsednik LMŠ Marjan Šarec.

  • Uredništvo

    15. 11. 2020  |  Politika

    VIDEO: »Na hitr' na Twitter, zares pa prav nikoli«

    V TV oddaji Kaj dogaja na TV Slovenija sta včeraj Tilen Artač in Igor Bračič predstavila parodijo na znano skladbo Tulia Furlaniča. Predstavila sta se kot Tvitulijo Frulanič ter izvedla pesem Napisal sem na Twitter, ki govori o aktualnem tvitanju znanega slovenskega politika. Uganete katerega? Prisluhnite posnetku, ki si ga lahko ogledate na povezavi spodaj. 

  • Uredništvo

    29. 10. 2020  |  Politika

    PETICIJA: Zaustavimo zlorabljanje epidemije za ideološke in strankarsko motivirane projekte vlade

    Pisci poziva Državnemu zboru RS, Zavezništvo civilne družbe, ki združuje protestnice in protestnike, posameznice in posameznike, civilne iniciative, združenja, društva in lokalne pobude, se v peticiji povezujejo z dvema glavnima namenoma: 1. obnoviti demokracijo in pravno državo ter 2. krepiti socialno državo in družbeno odgovornost in solidarnost. CILJI in ZAHTEVE temeljijo na dokumentih, ki so že bili predstavljeni javnosti. To so: Smernice protestne ljudske skupščine, Izhodišča zavezništva za demokratično in pravično Slovenijo in Izjava vojnih veteranov 91 ob dnevu suverenosti.

  • Uredništvo

    15. 11. 2020  |  Družba

    »Socialni nemiri so neizbežni«

    "Živimo v času ekološke, socialne, in zdravstvene krize, ki jim je skupna kriza kapitalizma. Po vsem svetu so ljudje pod vse hujšimi pritiski. Njihove strategije preživetja, ki so še včeraj delovale v svoji brutalni prekarnosti, ne delujejo več – dokončno jih je zdaj pokopala še korona. Socialni nemiri so povsod po svetu neizbežni, razen če v temeljih ne spremenimo družbenega ustroja."

  • Uredništvo

    15. 11. 2020  |  Družba

    »Dokler bomo živeli v taki družbi, bo tudi spolno nadlegovanje prisotno«

    "Ob gledanju Asistentke si predstavljam, da bi lahko imeli ob tem zgodbo učiteljice, ki je to spremljala, zgodbo starša, ki se je s tem soočil, kar nakazuje na to, da spolno nadlegovaje in nasilje ni nikoli individualna stvar. Vedno je posledica strukture, individualna izkušnja pa to strukturo razkriva."

  • Uredništvo

    15. 11. 2020  |  Kultura

    Nedeljska poezija #39

    V rubriki Nedeljska poezija vsak teden objavljamo pesem po našem izboru iz pesniške zbirke slovenske avtorice ali avtorja, izdane v zadnjih dveh letih. Tokrat pesem Nine Medved iz zbirke Drseči svet.

  • Uredništvo  |  foto: Janez Zalaznik

    14. 11. 2020  |  Družba

    FOTOGALERIJA: »Maršal Twito« dobil svojo razstavo

    Predstavniki vseslovenskega protestniškega gibanja so namesto petkovega protesta včeraj pripravili ulično razstavo, na kateri je jasno in nazorno predstavljena škoda, ki jo (tako v Sloveniji kot v mednarodnem prostoru) povzroča Janez Janša s svojim neodgovornim delovanjem na Twitterju. V Ljubljani in še nekaterih drugih slovenskih mestih (Mariboru, Celju, Izoli, Kopru, Slovenskih Konjicah, Slovenj Gradcu, Radovljici, Sežani, Mengšu in Piranu) so razobesili plakate z nekaterimi odmevnimi tviti Janeza Janše in jih pospremili s komentarji o njihovi neprimernosti.

  • Uredništvo

    14. 11. 2020  |  Politika

    Hojs: »Moja napadalnost do medijev se je potencirala prejšnji četrtek na protestih«

    "Moja napadalnost do medijev se je potencirala oziroma izrazila prejšnji četrtek na protestih, ko sem jasno povedal, da morajo del odgovornosti nase prevzeti tudi mediji. Prej jih nikoli nisem intenzivno kritiziral. Navsezadnje sem se vseskozi odzival njihovim vabilom in pojasnjeval stvari. Nikoli nisem nikomur zaprl vrat. Sam se medijem ne izogibam in mislim, da je prav, da jim pojasnjujemo stvari. Je pa res, da se zgodi, in ne tako redko, da smo zlorabljeni v tem, kar povemo, in se povedano obrne."

  • Uredništvo

    14. 11. 2020  |  Politika

    »Oblast je od vsega začetka, vsakega, ki se ne strinja z njo, razglasila za lažnivca«

    "Vlada ni poskrbela za tisto, za kar bi vsaka vlada, ki misli resno s pripravami na drugi val, poskrbela. In poskrbela bi tako, da bi bili ljudje njen zaveznik v boju zoper virus. Vendar zaveznika ne pridobiš tako, da ga strašiš in mu ukazuješ."

  • Uredništvo

    13. 11. 2020  |  Politika

    Izšla je nova Mladina: KJE SE NAM JE ZALOMILO?

    Izšla je nova Mladina! Naslovnico je oblikoval Damjan Ilić, fotografija pa je iz predvolilnega oglasa stranke SDS na zadnjih volitvah leta 2018. Kje se nam je zalomilo, sprašujemo tokrat. Pomemben razlog za razrast okužb je vladno neizdajanje karantenskih odločb oktobra. O tem piše Jure Trampuš v naslovni temi v letošnji že 46. številki. Več v vašem najljubšem tedniku, ki je že na voljo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani. #Mladina46 

  • Uredništvo

    12. 11. 2020  |  Politika

    »Koalicija, napočil je čas, da vstanete in se Janši zahvalite za sodelovanje«

    "Čeprav bo že nastalo škodo težko sanirati, pa jo je z dovolj hitro in odločno politično reakcijo najbrž možno v bistveni meri vsaj omiliti. Pri tem seveda ne bodo zadostovale zgolj javne izjave nestrinjanja z Janševimi 'čivki' – in ga kljub temu še podpirati na oblasti. Saj v tem vsakdo zlahka prepozna hinavščino – s tem pa tudi politično nekredibilnost celotne politike, ki vodi Slovenijo. Takšnega dodatnega zdrsa pa si slovenska demokratična politika zdaj res ne more več privoščiti."