Uredništvo

  • Uredništvo

    23. 10. 2020  |  Politika

    Protestniki bodo danes podali opozorilo vladi

    Protestna ljudska skupščina je v današnjem sporočilu za javnost zapisala, da bodo danes ob 17. uri izvedli protestno akcijo in novinarsko konferenco, s katero bodo podali opozorilo vladi. Akcija bo potekala pred vlado RS na Gregorčičevi ulici. 

  • Uredništvo

    22. 10. 2020  |  Politika

    Naslovnica jutrišnje Mladine: ZLORABA EPIDEMIJE

    Jutri izide nova Mladina! Namesto da bi se vlada borila proti virusu, razmere izkorišča za veliko kadrovsko čistko na vseh ravneh v državi. Več si preberite v jutrišnji številki. Nova Mladina bo na voljo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani. #Mladina43

  • Uredništvo

    22. 10. 2020  |  Politika

    »Janša in Kacin vojno živita ves čas«

    "Jelko Kacin je bil včasih obrambni minister. Pa tudi Janez Janša je bil obrambni minister. In logično, da je vojna osrednji pojem obrambnih ministrov. Da v bistvu živijo vojno ves čas. Se ne izkopljejo iz nje. In banalno gledano je za takšne kalibre tudi prevzem oblasti neke vrste vojaška zmaga. Zavzetje terena, ki ga je prej nadziral nekdo drug. Zdaj premaganec. In tej garnituri gre res pohvala, kako temeljito upošteva vsa vojaška načela in stare preverjene vojaške strategije.

  • Uredništvo

    22. 10. 2020  |  Družba

    »Švedski epidemiologi so se že od samega začetka zavedali, da tega ne bo konec v pol leta«

    "Cilj strategije je vzdržnost. Iskanje vzdržnega modela, po katerem lahko dalj časa živimo s tem virusom, ne da bi se naš svet popolnoma sesul. Švedske oblasti in epidemiologi so se že od samega začetka zavedali, da tega ne bo konec v pol leta, ampak bo verjetno trajalo precej dlje, a tudi če bi pol leta, potrebujemo vzdržno strategijo. Kaj torej lahko storimo, da ukrepamo, a je še vedno sprejemljivo za celotno populacijo. Hkrati pa, kaj lahko storimo, da bi zajeli vse vidike javnega zdravstva."

  • Uredništvo

    21. 10. 2020  |  Politika

    »Sprehajanje psov lahko štejemo kot nujno opravilo«

    "Sprehajanje psov lahko štejemo kot nujno opravilo, torej izjemo za gibanje tudi med epidemiološko uro med 21. in 6. uro. Seveda pa je treba pri tem izhajati iz namena prepovedi gibanja, kar pomeni, da posameznik sprehodi psa v bližini stanovanja in v najkrajšem možnem času. Če ni bilo možno, da se sprehod psa opravi prej, še ne pomeni, da bo ta sprehod v času epidemiološke ure, pomenil sprehod na Rožnik."

  • Uredništvo

    21. 10. 2020  |  Družba

    »Če bo na voljo le eno cepivo, ga ne bo dovolj za vse«

    "Doslej se še ni zgodilo, da bi toliko državnih in zasebnih skladov vlagalo toliko denarja. Če bo na voljo le eno cepivo, ga ne bo dovolj za vse."

  • Uredništvo

    21. 10. 2020  |  Družba

    Miša Molk: »Če je kdo preveč lezel vame, sem se kar smejala. Smeh škoduje erekciji.«

    »Če je kdo preveč lezel vame, sem se kar smejala. Smeh škoduje erekciji.« (TV-osebnost Miša Molk za NeDelo o smejoči obrambi pred spolnim nadlegovanjem)

  • Uredništvo

    21. 10. 2020  |  Svet

    Božični sejmi bodo, silvestrovanja odpovedana

    Na Dunaju so se odločili, da bodo kljub pandemiji novega koronavirusa za meščane in obiskovalce pričarali praznično adventno vzdušje. Ob strogih zaščitnih ukrepih bodo priredili tradicionalne božične sejme in veliko drsališče pred mestno hišo, silvestrovanje na prostem pa so za letos morali odpovedati.

  • Uredništvo

    20. 10. 2020  |  Politika

    VIDEO: »Virus napada brez izjeme, ne glede na to, kaj si kdo misli o njem«

    "Kot vaš predsednik občudujem vašo mirnost in razsodnost, srčnost, vašo človečnost. Te noben virus ne more premagati. Zato vem, da bomo skupaj zmagali."

  • Uredništvo

    20. 10. 2020  |  Politika

    »Orban je bliže SDS kot katerikoli drugi politični stranki v Evropi«

    "V Sloveniji bi se morali dobro naučiti te lekcije. Pot do oblasti gre skozi medije. To je Orban razumel. Skupaj s svojim prijateljem Lajosem Simicsko sta se polastila večine madžarskega medijskega prostora. Šele ko je Orban drugič zmagal, sta se sprla. Ko je končno dobil oblast, se je Orban izkazal za sijajnega manipulatorja. Razbil je preostale stranke, podkupoval na vse strani in se polastil države. Orban hitro zazna, od kod preti nevarnost, in jo nevtralizira. Ko so najtesnejši sodelavci postali premočni, se jih je takoj znebil. Tako kot je zgradil medijski imperij, je začel graditi mrežo zaveznikov v vzhodni Evropi. Slovaki, Slovenci, Poljaki. Danes je Orban bliže Sloveniji in stranki SDS kot katerikoli drugi politični stranki v Evropi."

  • Uredništvo

    19. 10. 2020  |  Politika

    VIDEO: Policijska ura od 21. do 6. ure, omejitev začne veljati jutri

    Omejitev gibanja bo veljala od 21. do 6. ure, omejitev začne veljati v torek ob 21. uri, je danes na tiskovni konferenci napovedal minister za notranje zadeve Aleš Hojs. Vlada je na dopisni seji sprejela omejitev druženja nad šest ljudi in prepoveduje gibanje ponoči. Obstaja nekaj izjem, in sicer, če imate delo ali morate oskrbovati družinskega člana. Omejitev gibanja zdaj velja za vse regije, ne glede na to, ali je regija na rdečem ali oranžnem seznamu.

  • Uredništvo

    19. 10. 2020  |  Družba

    »Če se politika ne bo odzvala, bo morda spet treba napolniti Kongresni trg« 

    "To bi lahko primerjal z erupcijo enotnosti konec osemdesetih let, ki jo je sprožil občutek ogroženosti pred večinskim narodom v tedanji državi, čeprav je bilo potencialnih razlogov, ki bi lahko pripeljali do strnitve državljanov Slovenije, veliko in so bili zgodovinsko starejši. Potrebna je bila kaplja čez rob, da je prišlo do množičnih zborovanj na Kongresnem trgu. Tudi zdaj narašča občutek ogroženosti zaradi obnavljanja enoumja in represije, ki tokrat ne prihaja od zunaj. Če se politika ne bo odzvala, bodo morda Kongresni trg spet napolnili desettisoči in znova zahtevali državo, o kateri so sanjali pred tridesetimi leti."

  • Uredništvo

    19. 10. 2020  |  Politika

    Nadškofija od Podobnika zahteva opravičilo: »Naš ekonom ni udbovec!«

    "V Nadškofiji Ljubljana smo s presenečenjem spremljali izjavo gospoda Marjana Podobnika za Nova24TV (16. oktobra 2020), v kateri diskvalifikacira in brez tehtnih razlogov žali njenega ekonoma. V Nadškofiji Ljubljana ekonomu Blažu Gregorcu zaupamo in ga odločno podpiramo. Nespodobne in popolnoma neresnične navedbe služijo zgolj njegovi diskreditaciji. Zato zahtevamo preklic neresničnih in žaljivih navedb in javno opravičilo," so v ljubljanski nadškofiji zapisali v sporočilu za medije, ki ga je podpisal pomožni škof in generalni vikar Franci Šuštar. Marjan Podobnik je namreč z izjavo, da je ekonom ljubljanske nadškofije udbovec, razbesnel škofa, ki zdaj zahteva javno opravičilo.

  • Uredništvo

    19. 10. 2020  |  Družba

    »Zdi se mi, da se malo preveč mudi in da zaupamo tehnologiji kot odrešeniku«

    "Ene same države ni na tem svetu, ki bi bila brez greha. Norveška ga poskuša vsaj omiliti. Črni denar iz nafte vlaga v zelenega ... Pri morebitnem najinem (op. p. z Matjažem) novem projektu Planu C je evropski center za razvoj jedrske fuzije, kot gradnje Sonca na Zemlji, kot nečesa, kar bi lahko v 20 ali 30 letih rešilo vsa energetska vprašanja. Zdi se mi, da se malo preveč mudi in da zaupamo tehnologiji kot odrešeniku. A civilizacija je odrasla, zrasla in se oblikovala na fikciji, brez nje ne moremo živeti."

  • Uredništvo

    18. 10. 2020  |  Družba

    »Oboževalci dojemajo Pahorja kot neškodljivega Instagram trota«

    "Oboževalci dojemajo Boruta Pahorja kot neškodljivega 'Instagram trota', sam pa menim, da je največji škodljivec simbolnega v Sloveniji, ki je zaj*** vse, kar se je zaj*** dalo."

  • Uredništvo

    18. 10. 2020  |  Družba

    »Včasih še vedno vidim katerega od svojih ponaredkov, ki ga prodajajo v dražbeni hiši«

    "Moja kariera se je končala, ko je moje delo opazil FBI. Zdaj sicer še vedno slikam, a svojih slik ne prodajam več kot izvirnikov drugih umetnikov. Po eni strani mi je za vse skupaj žal, po drugi strani pa ne, saj sem ponosen, da sem ustvaril nekaj neverjetnih umetniških del, ki jih ljudje še danes razstavljajo in imajo doma."

  • Uredništvo

    18. 10. 2020  |  Svet

    Cerkev v času korone postala študentska predavalnica

    Univerza na Dunaju je zaradi zagotavljanja varnostne razdalje med študenti najela sosednjo cerkev Votivkirche, kjer so uredili wi-fi, ogrevanje in stranišča. Druga največja dunajska cerkev bo še naprej dostopna tako za vernike kot tudi turiste. Mašni obredi v času med 9. in 18. uro, ko bo univerza uporabljala prostor, tako ali tako niso predvideni. Sodelovanje je zaenkrat omejeno na mesec oktober, če pa se bo izkazalo za uspešno, bi ga lahko univerza in cerkev tudi podaljšali.

  • Uredništvo

    18. 10. 2020  |  Kultura

    Nedeljska poezija #36

    V rubriki Nedeljska poezija vsak teden objavljamo pesem po našem izboru iz pesniške zbirke slovenske avtorice ali avtorja, izdane v zadnjih dveh letih. Tokrat pesem Jane Putrle Srdić Hodiš iz zbirke Oko očesu vrana.

  • Uredništvo

    17. 10. 2020  |  Družba

    FOTOGALERIJA: Ljubljana ponovno kolesarila

    Tudi včeraj se je v prestolnici (in tudi v nekaterih drugih krajih po Sloveniji) odvil že tradicionalni petkov protivladni protest. Zaradi vladnih ukrepov prepovedi združevanja nad deset oseb, tokrat ponovno na kolesih. Nekaj utrinkov si lahko ogledate spodaj v fotogaleriji Janeza Zalaznika in Gašperja Lešnika.

  • Uredništvo

    17. 10. 2020  |  Družba

    »Ko umrejo otroci, odpovemo. Ker otroci naj ne bi umirali«

    "Ko pa umrejo otroci, pa odpovemo. Ker otroci naj ne bi umirali. Krogotok življenja ni, da otroci umrejo pred starši. Ker ne vemo, kaj reči staršu, ki je izgubil otroka. Ni tolažbe, ni besed, bojimo se, da ne bi še bolj prizadeli … zato je to še težja tema. Ljudje se radi ukvarjamo s pozitivnimi dogodki. Tudi razveselimo se ljudi, ki so veseli, pozitivni. Ne maramo ljudi, ki so žalostni. Težko stojimo ob človeku, ko je v stiski, ker se morda spopadamo z lastnimi težkimi čutenji, ker se nam človek smili. Zato poskušamo ljudi razveseliti in jih potolažiti. Ko pa umre otrok, pa vse besede tolažbe odpovejo. Da bo bolje? Da boš imel drugega otroka? Da imaš že otroke …? Da, to je težka tema, o kateri se ne razmišlja, ker se bojimo, da se nam bo to zgodilo."

  • Uredništvo

    17. 10. 2020  |  Družba

    »Slika, na kateri sem pendrek preoblikoval v dildo, ni šla čez«

    "Ko so bili nemiri v Kataloniji in je policija brutalno s pendreki zadušila vstajo naroda ob razglasitvi samostojnosti, takrat je bil en ta penisoidni komentar, kjer sem pendrek preoblikoval v dilda in jih s tem označil. Tista zadeva ni šla čez."

  • Uredništvo

    15. 10. 2020  |  Politika

    Naslovnica jutrišnje Mladine: UPANJE

    Jutri izide nova Mladina. Naslovnico je oblikoval Damjan Ilić, fotografija pa je delo Uroša Abrama. Več o Jožetu P. Damijanu, morebitnemu novemu predsedniku vlade, lahko preberete v jutrišnji številki. Nova Mladina bo na voljo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani. #Mladina42

  • Uredništvo

    15. 10. 2020  |  Družba

    Zlatko: »Ni sramota biti zelen, sramota je biti pokvarjen«

    "Nimam časa za sodniške postopke, razprave, enostavno bi rad rešil še isti moment. A družba, v kateri živimo, ne funkcionira tako, ampak zavlačuje, dokler stvari ne padejo v vodo, dokler sodni postopek ne zastara. In imam cel kup teh izkušenj. To so stvari, na katere je treba opozarjati, ker se tičejo vseh nas. Ker verjamem, da so mnogi lahko doživeli nepravico in niso mogli nič narediti. In to boli."

  • Uredništvo

    15. 10. 2020  |  Družba

    »Vidijo nas kot apolitično mladino, ki bi svojo svobodo prodala za novi iphone«

    "Poudarila bi, da obstajajo še druge delitve, ki jih mladi bolj občutimo, kot delitev na leve in desne, če poenostavim. Mladi smo vključeni v sistem delitev med spoloma, po spolni usmerjenosti, in še najbolj problematična je razredna delitev, ki vsekakor izvira iz zgodovinskih okoliščin. Država premalo poskrbi za mlade. Skrbi me, da nas državniki vidijo kot neko apolitično mladino, ki bi svojo svobodo prodala za novi iphone. Študentje smo bili v obdobju koronakrize prizadeti zaradi izpada dohodka, zmanjšanja študentskega dela. Ostali smo tudi v neki praznini, kaj se bo zgodilo z nadaljnjim izobraževanjem. Zatajili nismo mladi, ampak institucije, ki bi to morale urejati. Mladi smo premalo nagovorjeni in vključeni v proces odločanja. Hodim na volitve, volim, a se vedno znova sprašujem, ali je bolj pametno oddati neveljavno glasovnico in opraviti svojo državljanjsko dolžnost. A vem, da s takšnim načinom sprememb v sistemu ne bomo dobili."

  • Uredništvo

    14. 10. 2020  |  Politika

    »Švedi bodo priporočilo upoštevali, Slovenci pa ne«

    "Švedska kultura in mentaliteta je povsem drugačna kot naša. Za Švede je priporočilo več, kot je za nas zakon. Švedi bodo priporočilo upoštevali stoodstotno, medtem ko se pri nas gleda, kako odloka ne bomo upoštevali."

  • Uredništvo

    14. 10. 2020  |  Politika

    »Tveganje je že v tem, da se odpravimo nekam od doma, kjer nimamo predvidljivih razmer«

    "Tveganje je že v tem, da se odpravimo nekam od doma, kjer nimamo ravno najbolj predvidljivih razmer. Kot smo se naučili, se razmere po svetu, v sosednjih in drugih državah spreminjajo, tako da je lahko zvečer že bistveno drugače, kot je bilo zjutraj. Vsem, ki se odpravljajo na potovanje, svetujemo trezen razmislek. In če ni, je bolje ostati doma in odložiti tisti obisk ali poslovno potovanje na bolj ugodne čase, ki si jih vsi želimo."

  • Uredništvo

    13. 10. 2020  |  Politika

    Jože P. Damijan: »Janševa vlada nas je popeljala 30 let nazaj«

    "Kot skupina angažiranih državljanov enostavno ne moremo več gledati stran ob teh poskusih rušenja naše ustavne ureditve. Zdajšnja vlada pod vodstvom SDS-a je enostavno izkoristila največjo zdravstveno krizo v zadnjih 100 letih, da bi poskusila uničiti oziroma razgraditi ustavno ureditev, ki smo jo zgradili v zadnjih tridesetih letih po osamosvojitvi. Gre za stalne napade na medijsko neodvisnost, na neodvisnost institucij, sodstva, organov pregona. V bistvu smo vsak dan soočeni z različnimi poskusi razgradnje naše ustavne ureditve."

  • Uredništvo

    13. 10. 2020  |  Svet

    »Na štiri oči in brez zapisnika«

    "Uradna spletna stran britanske kraljeve družine razlaga, da je monarh ključni del britanske 'nacionalne identitete, enotnosti in ponosa'. To vse drži, čeprav se je vloga monarha – najprej angleškega, pozneje britanskega – spreminjala že od magne karte na začetku 13. stoletja naprej in se še vedno spreminja. Zdaj je resda mešanica ceremonialne in simbolne vloge, vendar je zelo malo stvari prepuščenih prosti interpretaciji. Monarh dobesedno prežema britansko ustavno ureditev: navsezadnje je kraljica tudi "branilka vere" oziroma poglavarka Anglikanske cerkve, ki je uradna vera v Angliji – vendar ne v Britaniji, čeprav se na to pogosto pozabi."

  • Uredništvo

    12. 10. 2020  |  Politika

    Policijski sindikat Gorenaku: »Ne drži! To lahko dokažemo, vi svojih trditev pač ne!«

    Vinko Gorenak, vidni član stranke SDS, si je na Twitterju pripisal zasluge, da so danes policijske plače za okoli 40 odstotkov višje kot v času, ko je bil leta 2012 notranji minister v Janševi vladi. Odgovoril mu je policijski sindikat, da to ne drži, da je bila zapuščina »Gorenakovega zakona« zakona za policijske plače v resnici slaba. "Ta dejstva lahko kadarkoli in kjerkoli dokažemo – vi svojih trditev pač ne," so zapisali v Policijskem sindikatu Slovenije in poleg pripeli sliko Ostržka z dolgim nosom. 

  • Uredništvo

    12. 10. 2020  |  Politika

    Kacin: »Vse več nas osebno pozna ljudi, ki so zboleli«

    "Novo obolelih je več kot 400. Vse več nas osebno pozna ljudi, ki so zboleli. Nedelja, dan za razmislek, za spoznanja, za solidarnost, za dosledno spoštovanje omejitev in priporočil NIJZ. Pazimo nase in svoje bližnje, na vse, mnogi so v stiski, pokličite jih."