Uredništvo

  • Uredništvo

    22. 9. 2020  |  Družba

    »Aktualna oblast si res veliko dovoli, kar pa ne pomeni, da je pogumna«

    "Aroganca oblasti pogosto paktira s samovoljo in arbitrarnostjo. Nedvomno si aktualna oblast res veliko dovoli. Kar pa ne pomeni, da gre pri tem tudi za zadevo poguma. Predrzna, brezsramna, samovoljna in arbitrarna dnevna antipolitika je zadeva patologije, ko proizvaja življenjske neznosnosti in pravne nevzdržnosti. Pogum in odločnost opazim drugje. Pri tistem delu splošne javnosti in pri tistem delu predstavnikov strok ter poklicev – mislim pa zlasti na zdravstvo, naravoslovje, pravo, vzgojo in izobraževanje ter novinarstvo – ki o aktualnem družbenem dogajanju in stanju, predvsem pa o primerih storjenih napak, manipulacijah, verjetnih lažeh, sistemskih nevarnostih in pasteh, izrabah in zlorabah oblasti ter javnih funkcij, protipravnostih, zavajanjih in pomanjkanju jasnih odgovorov na legitimna vprašanja javno govori in piše."

  • Uredništvo

    22. 9. 2020  |  Družba

    »Tudi sam nisem bil velik privrženec obveznega nošenja mask«

    "Odkrito povem, da tudi sam nisem bil velik privrženec obveznega nošenja mask, dokler ni prišlo do znanstvenih objav o tem, kako delujejo kakšni zaščitni ukrepi. Maske me v začetku niso najbolj prepričale, ker se je širilo med ljudmi zmotno mnenje, da te maska zaščiti pred okužbo s koronavirusi in to lahko daje občutek lažne varnosti. Seveda nas delno zaščiti, ampak zaščitnih mask ne nosimo toliko zaradi sebe kot zaradi drugih ljudi. Vse raziskave kažejo, da se zmanjša možnost prenosa virusa od tistih posameznikov, ki so že okuženi, nimajo pa še znakov okužbe. Z masko zaščitimo predvsem druge ljudi, in če drugi ljudje nosijo maske, bodo zaščitili nas. Ker ne širijo kužnih kapljic, ki padajo na najrazličnejše površine in ki jih potem poberemo z rokami, zanesemo v usta, nos, oči in se tako okužimo. Maska ima primarno funkcijo zadrževanja virusov, sploh zato, ker je precej ljudi, ki se okužijo, asimptomatskih ali tako blago bolnih, da sploh ne pomislijo, da so okuženi. Če vsi nosimo masko, svojih virusov ne razširjamo med druge. Seveda je nošenje maske zoprno, tudi meni je, ampak v tem trenutku česa boljšega ne vidim."

  • Uredništvo

    22. 9. 2020  |  Kultura

    Vrt, ki ga preganja raj

    Od 22. do 26. septembra bo v Ljubljani potekal 12. Festival Sonica z naslovom Vrt, ki ga preganja raj, na katerem se bo na osmih prizoriščih odvilo 19 dogodkov (5 koncertov, razstava, projekcija filma, pogovori z umetniki in dve okrogli mizi). Izhodišče za temo festivala so zapisi Dereka Jarmana, v katerih loči med bujnim in nadzorovanim vrtom in v katerih vrt razume kot celostno umetniško obliko, ki je obenem kraj, proces in miselno stanje. 

  • JAVNO PISMO

    21. 9. 2020  |  Kultura

    Sedem zahtev za ministra: »Če tekočih poslov nočete opravljati, odstopite!«

    Spoštovani gospod minister, dr. Vasko Simoniti! Podpisane organizacije in posamezniki vam posredujemo sedem nujnih zahtev. Že maja letos smo vas v skupnem dopisu opozorili na prihajajočo krizo in predlagali konkretne in sistemske ukrepe na področju kulture. Niste nas upoštevali. Zdaj zahtevamo sedem dejanj, nujnih za rešitev pereče situacije in večletnega kronično slabega stanja v slovenskem kulturnem in kreativnem sektorju.

  • Uredništvo

    21. 9. 2020  |  Družba

    »Politikom bi veljalo prepovedati naslanjati se na uspehe športnikov«

    "Politikom bi veljalo prepovedati naslanjati se na uspehe športnikov, s katerim sami nimajo ničesar. Ko je športu in mladini treba zagotoviti sredstva za normalno življenje, so tiho in gledajo v tla. Ko se s čestitkami nabirajo lajki, so pa vsi iz Kisovca in Komende."

  • Uredništvo

    21. 9. 2020  |  Družba

    Mazzini: »Slovenci imamo visoko stopnjo paranoje in zarot«

    "Švicar ve, da mora vse sam, a obenem izjemno zaupa državi. Američan ve, da mora vse sam, a obenem prav nič ne zaupa državi. Totalitaren režim prepričuje ljudi, da ne morejo ničesar sami in naj mu povsem zaupajo. Slovenci sebi ne zaupamo (nemoč!) in obenem ne zaupamo državi. Skratka, ne zaupamo nikomur. Ni čudno, da imamo tako visoko stopnjo paranoje in zarot ter da nam je svet povsem nedoumljiv, saj niti zase v njem nismo odgovorni."

  • Uredništvo

    21. 9. 2020  |  Politika

    Kacin: »Po Čopovi bom šel z masko«

    "Maske so obvezne v vseh zaprtih javnih prostorih, ne glede na možnost vzdrževanja razdalje. Na prostem pa, če ni možno vzdrževati vsaj dveh metrov razdalje. Po Čopovi bom šel z masko."

  • Uredništvo

    20. 9. 2020  |  Družba

    »Veste, kaj je meni smešno? Janša in Kurz, ki sta šla na hrib!«

    "Humor določa distanca do stvari. Vsi pravoverniki, ki menijo, da je resnica njihova, so sumljivi. Če si toliko samokritičen, da imaš lahko distanco, moraš imeti tudi smisel za humor, ki ga pravoverniki nikoli nimajo. Če se malce vrnem na prejšnje vprašanje. Veste, kaj je meni smešno in to kot človeku, ki živi v Latinski Ameriki? Janša in Kurz, ki sta šla na hrib! Harmonika na vrhu Triglava! Ali je res samo to hvalevredno, je to vse, s čimer se lahko ponašamo? Saj je še toliko bolj zanimivih, bolj kompleksnih, bolj intimnih stvari, ki premaknejo naše notranje vzgibe. Niso samo Triglav, zastava domovine, črn kruh, Blejsko jezero in harmonika. Do sem smo prišli, a verjamem, da so še kakšna druga vrata, ki odpirajo dušo. Partizani so imeli, recimo, Prešerna."

  • Uredništvo

    20. 9. 2020  |  Družba

    »Vsi bi radi dolgo živeli, nihče pa ne bi bil rad star«

    "Slovenija je na te izzive povsem nepripravljena. Hvalimo se s tem, da se življenjska doba podaljšuje, tudi na račun standarda naših stanovalcev, na račun medicine, ki je neizmerno napredovala, mimogrede, povprečna starost stanovalca našega doma je 83 let, ampak družba se obnaša na način, da bi vsi bi radi dolgo živeli, nihče pa ne bi bil rad star. Starost je stigmatizirana, kar je ob covidu-19 prišlo še bolj do izraza. To stigmo skušamo premostiti, da stanovalcem ponujamo drugačne vsebine, ampak jih je virus zdaj zaustavil. Ni več prireditev, po katerih je bil dom znan, včasih smo imeli po 60 prireditev letno, od glasbenih, dramskih in tako naprej, zdaj je bilo pet koncertov, prišli in igrali so pod oknom ali v parku, to pa je bilo tudi vse. Ni prostovoljcev, ki bi prihajali, ni prijateljskih skupin znotraj hiše, ni obiskov šol, vrtcev ..."

  • Uredništvo

    20. 9. 2020  |  Kultura

    Nedeljska poezija #33

    V rubriki Nedeljska poezija vsak teden objavljamo pesem po našem izboru iz pesniške zbirke slovenske avtorice ali avtorja, izdane v zadnjih dveh letih. Tokrat pesem Tjaše Koprivec Vuga iz zbirke Tu je moj onkraj.

  • Uredništvo

    19. 9. 2020  |  Politika

    FOTOGALERIJA: Protestniki z baklami obkolili parlament

    Na včerajšnjem 22. petkovem protestnem shodu v Ljubljani se je množica protestnikov odpravila pred parlament, kjer je Državni zbor (DZ) obravnaval interpelacijo notranjega ministra Aleša Hojsa. Poleg njegovega odhoda so zahtevali odstop vlade v celoti, stavbo parlamenta pa obkolili z baklami, s čimer so želeli pokazati, da ima v Sloveniji oblast ljudstvo.

  • Uredništvo

    19. 9. 2020  |  Družba

    Strokovno nepodkovane izjave lahko negativno vplivajo na laično javnost

    Spodaj podpisani zdravniki specializanti infektologije UKC Ljubljana, ki od marca neposredno zdravimo bolnike s COVID19, odgovarjamo na prispevek 'Zdravniki so spregovorili', kjer določeni člani stroke izpostavljajo pomisleke glede trenutne epidemije. Odgovor podajamo v luči kolegialnosti in z dobrimi nameni, da se čim učinkoviteje razčistijo nejasnosti in omejijo strokovno nepodkovane izjave, ki lahko predvsem negativno vplivajo na laično javnost.

  • Uredništvo

    19. 9. 2020  |  Politika

    Gantar: »Nimam se časa ukvarjati s čimer koli drugim kot z zdravstvom«

    "V tem trenutku vodim resor, ki je zahteven zaradi preteklosti, se pravi, zaradi nakopičenih problemov, in seveda tudi zaradi sedanjega dogajanja. Preprosto nimam niti časa niti možnosti, da se grem kakršne koli kampanje ali pa, da se ukvarjam še s čimer koli drugim kot z zdravstvom. V resnici nimam tega namena."

  • Uredništvo

    19. 9. 2020  |  Družba

    »Covid-19 ni navadna gripa«

    "Zakaj je maska pomembna, je razložil dr. Ihan. Ne gre za poseg v našo osebno svobodo, ampak, v tem trenutku, za najpomembnejši in najučinkovitejši način obrambe te svobode in javnega zdravja. Covid-19 ni navadna gripa. Tega ne trdim kot strokovnjak, ampak kot človek. Imam sodelavce, ki so zboleli in komaj preživeli. Imam sodelavce, ki so izgubili starše in druge sorodnike. Imam tudi prijatelje, ki so zaradi epidemije ostali brez služb in dohodkov. Vsi ti ljudje potrebujejo ne le našo odgovornost, ampak tudi naš razum, predvsem pa našo solidarnost. Virus bomo slej ko prej premagali, a če bomo v tem boju izgubili temeljne civilizacijske vrednote, nam ostane samo še kravji urin. Kot bi rekel dr. Werner, adiiijooo."

  • Uredništvo  |  foto: Botanični vrt Univerze v Ljubljani

    19. 9. 2020  |  Družba

    FOTO: V Ljubljani zasadili rastline na strehah avtobusnih postaj

    Ekipa Botaničnega vrta je v Ljubljani pričela z zasajanjem rastlin na strehe avtobusnih postaj v Ljubljani. Prva streha se nahaja na Aškerčevi ulici, v načrtu pa sta še dve ozelenitvi streh avtobusne postaje.

  • Uredništvo

    18. 9. 2020  |  Družba

    Protestniki bodo danes zahtevali odstop ministra Hojsa

    Organizatorji protivladnih protestov so prek spletnih družabnih omrežij sporočili, da se bodo danes ponovno zbrali ob 19. uri na Prešernovem trgu v Ljubljani. Dodali so, da bodo shod že tradicionalno nadaljevali do Trga republike in ga zaključili z "obkolitvijo parlamenta", v katerem bo danes potekala interpelacija zoper notranjega ministra Aleša Hojsa. Slednji je v svojem mandatu enkrat že "nepreklicno" odstopil, a funkcijo notranjega ministra opravlja še danes. 

  • Uredništvo

    18. 9. 2020  |  Kultura

    Je v Šiški še kaj »odprtega«?

    Na Trgu pred Kinom Šiška bo danes od 15. ure dalje potekal četrti dan urbanega dogajanja in glasbe Šiška "Open." Poleg grafitarjev, urbanih plesalcev, DJ-ev, delavnic in Knjižnice pod krošnjami bodo na odru na prostem nastopili finalisti Špil lige, svoj prvenec pa bodo predstavili Pijammies. Vstop je seveda tudi letos brezplačen, na dogodku pa je potrebno upoštevati navodila in priporočila organizatorja. o.

  • Uredništvo

    17. 9. 2020  |  Politika

    Interpelacija zoper ministrico Aleksandro Pivec pripravljena

    Lista Marjana Šarca je danes drugim opozicijskim strankam z vabilom k sopodpisu poslala predlog interpelacije zoper ministrico za kmetijstvo in odstopljeno predsednico DeSUS Aleksandro Pivec, očitno pa so se z drugimi opozicijskimi strankami za vložitev že uskladili, saj pričakujejo, da jo bodo (z dodatnimi podpisi) vložili v začetku prihodnjega tedna. Glede na stališča, ki so jih o Aleksandri Pivec doslej izrazili poslanci njene stranke, pa je dejansko celo nekaj možnosti, da se ministrica dejansko ne obdrži na ministrskem položaju. Bo Aleksandra Pivec prva ministrica Janševe vlade, ki ji bo opozicija spodnesla položaj?

  • Uredništvo

    17. 9. 2020  |  Politika

    Naslovnica jutrišnje Mladine: HOJSOVA PARCELA

    Jutri izide nova Mladina. Naslovnico je oblikoval Damjan Ilić, fotografiji pa sta prispevala Uroš Abram (Hojsova parcela) in Borut Krajnc (Aleš Hojs). Več o Hojsovi parceli si preberite jutri: "S pogledom na morje. Po polovični ceni. Na naš račun. In ob pomoči političnih prijateljev." Nova Mladina bo na voljo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani. #Mladina38

  • Uredništvo

    17. 9. 2020  |  Politika

    »Naslednjih 14 dni bo kritičnih, po potrebi bomo sprejeli nove ukrepe«

    "Moje mnenje je, da pretiranih omejitev še ni treba uvajati. Res pa je, da bo naslednjih deset, 14 dni lahko kritičnih, videli bomo, v katero smer se bo krivulja obrnila. Po potrebi bomo sprejeli nove ukrepe. Si pa tega nihče ne želi."

  • Uredništvo

    17. 9. 2020  |  Družba

    »Ne razumem nejevernežev, ki epidemijo zavračajo kot izmišljotino«

    "Moja osebna izkušnja mi narekuje, da to obolenje ni za banalizirati: gre za resno in smrtonosno obolenje. Ne razumem nejevernežev, ki epidemijo zavračajo kot izmišljotino in jo celo spolitizirajo."

  • Uredništvo

    16. 9. 2020  |  Družba

    Enakost v slovenskem političnem prostoru

    Društvo Legebitra in društvo Parada ponosa danes, 16. septembra, od 16.30 dalje pripravljata tri tematske pogovore na Vodnikovi domačiji, na katerih bodo z gostjami_i govorile_i o napredku pravic LGBTI+ v Sloveniji. Desetletja dela in prizadevanj aktivistk_ov in nevladnih organizacij so prinesla marsikatero spremembo na bolje, največji napredek pa je bil nedvomno narejen na področju istospolnih partnerstev.

  • Uredništvo

    16. 9. 2020  |  Politika

    »Potrebnega bo več poguma, da bi se uprli revizionističnim posegom v zgodovino«

    "Matična domovina bo morala končno priznati, da bo potrebnega več poguma in samozavesti, da bi se uprli revizionističnim posegom v zgodovino, ki na oni strani meje, ki naj je ne bi bilo več, ustvarjajo nove praznike osvoboditve izpod 'okupacije jugoslovanskih partizanov' ali pripisujejo nove vsebine že davno pregledanim fojbam, tudi tisti v Bazovici."

  • Uredništvo

    16. 9. 2020  |  Kultura

    »Italijanom se pozna, da so dali skozi veliko hujšo izkušnjo kot mi«

    "Na beneškem Lidu se je ob perfektni organizaciji, odločnih epidemioloških ukrepih in fizični distanci, ki je v eni od s covidom-19 najbolj prizadetih evropskih držav tretjino krajša kot pri nas, odvila 77. festivalska izdaja. Brez histerije ali strašenja ljudstva, pač pa z veliko prijaznosti in empatije. Italijanom se pozna, da so dali skozi veliko hujšo izkušnjo kot mi, zato se je festivalski vsakdan z masko na nosu (distinkcija je pomembna: maska na obrazu ali na nosu) zdel nekaj najbolj normalnega. Če zmorejo Italijani z masko kolesariti in se celo rekreirati, zmoremo tudi mi mirovati v kinu ob petih filmih na dan, mar ne?"

  • Uredništvo

    16. 9. 2020  |  Kultura

    Fluidnost seksualnosti in spolne identitete

    Med 17. in 21. septembrom se bo v Ljubljani odvijal 6. festival Lezbična četrt, ki ga organizira Društvo Škuc. Vsaka edicija svoj fokus usmerja na izbrano aktualno problematiko/tematiko, ki je v lokalnem okolju prezrta, nezadostno ali popolnoma nenaslovljena. Fokus letošnjega festivala je tako usmerjen v razpiranje raznolikih poti razumevanja spola in seksualnosti, njunega kompleksnega prepletanja, zgodovinskih spojev in razhajanj.

  • Uredništvo

    15. 9. 2020  |  Svet

    Brezplačna cepljenja, tudi na javnem prevozu

    Na Dunaju bodo meščanom ponudili brezplačno cepljenje proti gripi, ki bo potekalo od 1. oktobra naprej, prednost pa bodo imeli starejši, otroci in zdravstveno osebje. Z večjo precepljenostjo želi mesto namreč v času epidemije novega koronavirusa razbremeniti mestno zdravstvo. Pogoj za cepljenje je izpolnjena prijava po spletu ali na zdravstvenem telefonu. 

  • Uredništvo

    15. 9. 2020  |  Družba

    »Problematično je, da predvsem mlajši ljudje, ne želijo izdati, s kom so bili v stiku«

    "Zadnji teden imamo relativno malo uvoženih primerov, ta del smo nekako obvladali. Večja težava pa je kroženje virusa v populaciji. Problematično je, da predvsem mlajši ljudje, stari od 17 do 35 let, izkazujejo nekakšno lažno solidarnost in ne želijo izdati, s kom so bili v stiku, da ne bi nato tem ljudem nakopali težav. Hkrati pa se ne zavedajo, da mogoče kateri od njih ne ve, da je okužen, in nehote širi virus naprej. Preveč lahkotno dojemanje bolezni je nevarno zaradi poznejših zapletov, o katerih še vedno vemo zelo malo. Tudi če imamo blago obliko bolezni, to še ne pomeni, da pozneje ne bomo imeli zapletov, kot je povečano tveganje za nastanek tromboze, možganske kapi … Prav tako ne vemo, kaj bo z avtoimunskimi posledicami. To, da smo mladi in zdravi, nas pred poznejšimi zapleti covida 19 ne ščiti."

  • Uredništvo

    15. 9. 2020  |  Družba

    Aktiv novinarjev Primorskih novic ni podprl dosedanjega urednika

    Aktiv novinarjev Primorskih novic na današnjem glasovanju ni podprl programa dosedanjega vršilca dolžnosti odgovornega urednika Antiše Korljana. Slednji se poteguje, da bi se mu mandat podaljšal še za dve leti. Od 42 članov aktiva novinarjev in urednikov, je bilo na glasovanju prisotnih 40 (osebno ali s pooblastili), od teh je bilo 31 prosti imenovanju Korljana, 4 glasovnice so bile neveljavne, 5 pa jih je bilo za. 

  • Uredništvo

    15. 9. 2020  |  Politika

    »Do nedavnega bi javno dokazana laž politika odnesla s položaja«

    "Do nedavnega bi javno dokazana laž manjše razsežnosti politika odnesla s položaja. Sploh, če se ne bi v raševino odet odplazil v Canosso. A Donalda Trumpa, ki je pred dvema tednoma odšel v Kenosho sejat nov razdor, še zmeraj podpira vsaj 40 odstotkov Američanov. Za ponovno izvolitev ima dobre možnosti. Ne zaradi tega, ker bi bilo povedano laž. Ampak kljub temu."

  • Uredništvo

    14. 9. 2020  |  Družba

    »Kdor ne more doumeti logičnosti ukrepov, ima intelektualno prenizek domet«

    "Največji družben nesmisel in maksimalno kratek intelektualni domet v javnosti se igrati z znanimi številkami, okuženih, zbolelih in umrlih. Še bolj neprimerno v mojih očeh je na podlagi teh številk prepričevati laično javnost, da se je treba boriti za svobodo, da je nošenje kirurških in drugih mask nesmiselno, da je virus blag, da za gripo umre več ljudi. To zadnje še posebej izzove nasmeh na ustih mikrobiologov, virologov in infektologov."