Uredništvo

  • Uredništvo

    28. 7. 2020  |  Politika

    »Izračun je pokazal, da bi v 4 mesecih lahko dosegli celo med 80 in 90 tisoč smrti«

    "Že na samem začetku sem se odločil za sodelovanje v aktivnostih proti virusu. Žal z inštitutom, kjer delam že veliko let, nisem mogel sodelovati, ker smo bili na različnih bregovih reke, zato sem iskal povezave s strokovnjaki, ki so delali na tem področju, in našel dobre kolege tudi med matematiki, ki znajo izračunavati trende naravnih pojavov, in med epidemiologi, ki se niso strinjali z tedanjimi usmeritvami NIJZ. Da bi bolje spoznali, s čim imamo opravka, smo prosili matematike, da nam izračunajo najbolj črne scenarije in stanje, ko epidemije ne obvladujemo. Tako so mi poslali zanimive podatke, ki so govorili o tem, da če ne ukrepamo, bo epidemija izredno huda, kratka okoli 4 mesece in bo imela za posledico kolaps družbe, zdravstva in veliko mrtvih iz dveh razlogov. Prvič zaradi visoke umrljivosti zaradi okužbe s COVID-19, in drugič zaradi zelo hitrega razpada zdravstvenega sistema, ki ne bi bil več kos niti bolezni COVID-19, niti ostalim obolenjem. Ta izračun je pokazal, da bi v 4 mesecih lahko dosegli celo med 80 in 90 tisoč smrti."

  • Uredništvo

    28. 7. 2020  |  Družba

    Danes ob 15. uri protest za kulturo

    Kulturnice in kulturniki vabijo, da se jim danes ob 15. uri pridružite na Muzejski ploščadi v Ljubljani, kjer bodo predstavili "mali poletni rebalans za ministra". Protest bo že šesta akcija za kulturo, tokrat podnaslovljena Korektura. 

  • Uredništvo

    28. 7. 2020  |  Družba

    »Neka dekleta so mi povedala, da spijejo več zabojev piva na dan«

    "Opazil sem nekaj zanimivega. V Južni Afriki, ki je najbogatejša država podsaharske Afrike in kjer se tudi revnim, ki živijo v getih, običajno godi bolje kot prebivalcem drugih afriških držav. Če se bo Afrika razvijala po zgledu Južne Afrike, je to skrb vzbujajoče. V večini afriških držav je alkoholizma relativno malo in ne predstavlja velike težave. V Južni Afriki pa so razmere grozne. Nekaj dni sem preživel v revnih naseljih, kjer ljudje popivajo po ves dan in izpraznijo cele zaboje piva. Neka dekleta so mi povedala, da spijejo več zabojev na dan. Poleg tega tam pivo polnijo v velike steklenice. Pivovarji malce pokroviteljsko trdijo, da so Afričani stereotipno bolj družabni in si radi podajajo steklenico, zato naj bo večja. V resnici pa ima vsak svojo. Tam se je pred kratkim zgodilo nekaj zanimivega, ko je bilo zaradi koronavirusa vse zaprto. Med drugim so prepovedali prodajo alkohola za en ali dva meseca. Bolnišnice so bile kar naenkrat skoraj prazne, saj bolnikov s koronavirusom še ni bilo veliko. Ugotovili so, da ogromno ljudi v bolnišnicah pristane zaradi težav in bolezni, povezanih z alkoholom. Ljudem je to odprlo oči, kako resna je težava."

  • Uredništvo

    28. 7. 2020  |  Svet

    Dunajčani unovčili za 10 milijonov evrov bonov

    Po dvomesečnem zaprtju zaradi epidemije novega koronavirusa, se je mesto Dunaj odločilo, da bo pomagalo pri zagonu gostinske dejavnosti z brezplačnimi boni za obisk restavracij in kavarn. Akcijo so Dunajčani odlično sprejeli, saj so doslej unovčili že tretjino bonov v skupni vrednosti 10 milijonov evrov, nekateri pa so jih podarili humanitarnim organizacijam, so sporočili s predstavništva mesta Dunaj v Ljubljani.

  • Uredništvo

    27. 7. 2020  |  Družba

    »Rdeči barabin, me je naslovil gledalec«

    "Medijska zakonodaja bo nedvomno še vroča tema. Ob čedalje ostrejših, strupenih napadih na novinarje, so tudi pred nami številne profesionalne in osebne preizkušnje. Ne bežimo od odgovornosti, nismo nezmotljivi, pa tudi žrtve ne. Rdeči barabin, me je v elektronskem sporočilu ta teden naslovil gledalec in med drugim zapisal: Kje se te da srečati, da ti v obraz povem, kakšen izmeček si. Tukaj sem! Tukaj smo! Za dober javni servis!"

  • Uredništvo

    27. 7. 2020  |  Družba

    »Na plan so prilezli vsi bedaki, slaboumneži, iztirjenci in izprijenci«

    "Povzdigovanje enoumja in čredne pogovedenosti kot družbene vrednote ter stigmatizacija drugače ali samostojno mislečih je namreč resna zadeva. Enoumju podvržene zaslepljenost, neumnost ali podlost so namreč v preteklosti tudi slovenstvu povzročile veliko škode in gorja. V takem na plan prilezejo vsi bedaki, slaboumneži, iztirjenci in izprijenci, ki morajo za svojo družbeno veljavo dovolj jasno in glasno priznati le to, da so jim sveta 'nazorska stališča enega človeka'. Če potem takim daš na rokave neke trakce s poenotenim in prepoznavnim emblemom, če k takim trakcem recimo dodaš še enake kape, rumene jopiče ali celo uniforme, je lahko njihova slaboumna omejenost ali izprijenost v trenutku povzdignjena v posvečeno pravovernost in oblast. Tega pa si ne moremo želeti."

  • Uredništvo

    26. 7. 2020  |  Politika

    »Ker se torej politiki ne bodo spremenili, je čas, da se spremenimo mi, državljani«

    "Ko si enkrat v politiki, si težko nedolžen. Tako ali drugače si kontaminiran. Ker se torej politiki, oblastniki in voditelji ne bodo spremenili, je čas, da se spremenimo mi, državljani. Mi moramo spremeniti svoje poglede in izostriti daljnoglede. Nič več gledanje pod prste in zgražanje, temveč iskanje pozitivnih točk. Torej, dajmo Janeza Janšo pogledati s tiste pozitivne plati. Poiščimo dobre lastnosti in njegova dobra dela. Odrinimo za trenutek kritično presojo na stran in se prelevimo v običajne gledalce Nove24TV ali bralce spletnih trolov. Pojdimo v kožo nekoga, ki se je recimo rodil šele 12. marca tega leta in nima pojma o zgodovini."

  • Uredništvo

    26. 7. 2020  |  Družba

    »Kapitalistični svet izčrpava naša telesa in naš planet«

    "Naj se sliši še tako klišejsko, kapitalistični svet, v katerem živimo, nas vseskozi izčrpava, izčrpava naša telesa in naš planet. Kljub vsem krizam in pozivom k spremembam temu kar ni videti konca. Takšno stanje povzroča pri ljudeh vse več tesnobe in seveda tudi Houellebecq ni niti najmanj imun na to. Me prav zanima, kakšno bo njegovo naslednje delo, saj si ne znam prav zamisliti, ali lahko napiše še kaj hujšega od tega, da se glavni junak popolnoma odpove svetu."

  • Uredništvo

    26. 7. 2020  |  Kultura

    Nedeljska poezija #26

    V rubriki Nedeljska poezija vsak teden objavljamo pesem po našem izboru iz pesniške zbirke slovenske avtorice ali avtorja, izdane v zadnjih dveh letih. Tokrat pesem Maje Miloševič.

  • Uredništvo

    26. 7. 2020  |  Kultura

    Avgusta v Ljubljani spet drive-in kino

    Drive-in kino ostaja eno izmed redkih kinematografskih doživetij, ki v času epidemije novega koronavirusa omogoča popolnoma varen ogled filmskih uspešnic na velikem platnu iz zavetja lastnega avtomobila, kar pomeni, da med obiskovalci ne prihaja do stikov.

  • Uredništvo

    25. 7. 2020  |  Politika

    »Janša je Slovenijo brez ljudskega mandata priključil Poljski in Madžarski«

    "Janez Janša je Slovenijo brez ljudskega mandata priključil Poljski in Madžarski. Ne vem, ali se zavedamo, za kako pomemben dogodek gre in kako ostro ga je treba nasloviti."

  • Uredništvo

    25. 7. 2020  |  Politika

    »Nastaja nova Evropa, mračnjaška, diktatorska in nacionalistična«

    "Je pa ključno vlogo odigral na drugi fronti, ki pa ni imela toliko veze z denarjem kot z dušo EU. Na vzhodu Evrope, s centroma na Madžarskem in Poljskem, nastaja nova Evropa, mračnjaška, diktatorska in nacionalistična. Zahodna Evropa, zlasti Francija, je poskušala Orbanu in tovarišiji nekoliko pristriči krila tako, da bi črpanje evropskih sredstev pogojevali s spoštovanjem pravne države. Tu pa je Janša odigral osrednjo vlogo. Skupaj z Madžari in Poljaki se je namreč ostro postavil proti takemu pogojevanju. Danes t.i. Višegrajska četverica, ki jo vodi Orban, zmagoslavno razglaša, da so bile črtane vse določbe, ki bi novopečene diktatorje zavezovale k spoštovanju pravne države."

  • DK, STA

    25. 7. 2020  |  Kultura

    Spletna razstava umetnin, ki sicer niso dostopne javnosti

    Narodna galerija na spletni razstavi z naslovom Odmaknjena večina predstavlja izbor umetnin, ki običajno niso na ogled. Razvrščene so glede na različne tematike, ki so uporabne za boljše vedenje o različnih plateh likovne umetnosti. Posamezne umetnine nudijo izhodišče za pogovor na temo poglavja, ki mu pripadajo. Avtor razstave je Michel Mohor.

  • Uredništvo

    24. 7. 2020  |  Družba

    Današnji protivladni protesti v znamenju žensk

    Današnji že tradicionalni petkovi protivladni protesti se bodo v Ljubljani pričeli s pred-akcijo, in sicer ob 17. uri pred Moderno galerijo (v primeru dežja organizatorji sporočajo, da bo kot zbirališče služil podhod pred parkom Tivoli). Tokratni protest bo v znamenju žensk, in sicer ženskih pravic. Organizatorke in organizatorji protestov napovedujejo, da bodo razstavili transparente o izpovedih spolnih zlorab. S tem želijo opozoriti na nesprejemljivo izjavo ministrice za pravosodje Lilijane Kozlovič ter ponovno poudariti, da NE pomeni NE. 

  • Uredništvo

    23. 7. 2020  |  Politika

    To je naslovnica jutrišnje Mladine

    Jutri izide nova Mladina! Za tokratno naslovnico sta poskrbela Ivian Kan Mujezinović (oblikovanje) in Borut Krajnc (fotografija, posneta na volilni konvenciji SDS v Celju leta 2018). Jutri si preberite, zakaj je poleg policije in pravosodja zdaj talka SDS postala še zunanja politika. Nova Mladina bo na voljo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani od 24. julija dalje. #Mladina30 

  • Uredništvo

    22. 7. 2020  |  Svet

    Nekateri ukrepi za preprečitev širjenja koronavirusa niso v skladu z avstrijsko ustavo

    Avstrijsko ustavno sodišče je danes presodilo, da nekateri ukrepi, ki jih je vlada sprejela za preprečitev širjenja novega koronavirusa, niso v skladu z avstrijsko ustavo, poroča MMC RTVSLO. Avstrijske opozicijske stranke so vlado že pozvale, naj vrne denar tistim, ki so bili kaznovani zaradi nespoštovanja teh ukrepov.

  • Uredništvo

    23. 7. 2020  |  Politika

    Počivalšek: »Sem tak levičar, ki pravi, da je treba najprej delati in ustvariti, da lahko trošiš«

    "Moj modus operandi je ravnati na podlagi razumskih ocen. Odločil sem se sprejeti ta izziv in realizirati nekatere zadeve. Pričakoval sem, da bodo težave, ker smo šli v to vlado, moram pa povedati, da ne gre za jeklene živce in trdo kožo, pač pa za to, da želim, kar sem zastavil, pripeljati do konca. Bil sem več let direktor, štiri podjetja sem saniral. Poznal sem veliko ministrov, predsednikov vlad, ki sem jim pametoval, kaj je treba narediti, da bi bilo gospodarstvu bolje, potem pa sem dobil priložnost, da jaz soustvarjam te pogoje. Čisto konkreten cilj v tem mandatu pa je dvigniti produktivnost in zmanjšati zaostanek v dodani vrednosti na zaposlenega v odnosu do severnih sosedov."

  • Uredništvo

    23. 7. 2020  |  Politika

    Trump: »Umivajte si roke ob vsaki priložnosti, ki se ponudi«

    "Na žalost se bo verjetno stanje poslabšalo, preden se bo izboljšalo. Nerad govorim tako o teh stvareh, ampak tako je."

  • Uredništvo

    22. 7. 2020  |  Politika

    »Dva najkrajša seznama sta število prebivalcev na Luni in število kritik Janše na Novi24TV«

    "Njihova Nova24TV ne dosega gledanosti in zato je treba spraviti pod svoje okrilje nacionalno RTV hišo, v stilu naj stane kar hoče, samo da pride v naše roke. Nova24TV niti ne more doseči gledanosti, saj njeni apologeti kar tekmujejo, kdo bo lepše opisal predsednika v vsej njegovi veličini. Obstajata dva najkrajša seznama na svetu. Število prebivalcev na Luni in število kritik predsednika na Novi24TV, da drugih njihovih 'medijev' ne omenjam. Drugi, ki nismo njegovi pomagači, smo v najboljšem primeru označeni za popolne bedake in nesposobneže, velikokrat pa še mnogo več."

  • Uredništvo

    22. 7. 2020  |  Politika

    Minister Gantar: »Ne želimo posegati v mejni režim s Hrvaško«

    "S Hrvaško smo redno v stiku, tudi prek strokovnih služb. Predvsem po volitvah so začeli sprejemati resnejše ukrepe in če bo epidemiološka situacija dopuščala, ne bi želeli za vsako ceno posegati v mejni režim. Tudi na ravni EU-ja ugotavljamo, da ne more biti dolgoročna rešitev, da se vsaka država posebej zapira."

  • Uredništvo

    21. 7. 2020  |  Politika

    »Orban nadzoruje celotno medijsko sfero«

    "Dejansko je Orbanu uspelo ustvariti neki politično oligarhični sistem, ki nadzoruje celotno medijsko sfero, seveda obstajajo tedniki in medijski portali, ki so zelo kritični do oblasti, vendar jih bere le peščica ljudi."

  • Uredništvo

    21. 7. 2020  |  Politika

    »Zelo sem zaskrbljen nad dogajanjem v Sloveniji«

    "Zelo sem zaskrbljen nad dogajanjem v Sloveniji. Mislim, da je vaša medijska novela zelo podobna korakom, ki jih je ubrala madžarska vlada pred več leti. Zelo pomembno je, da vidite to samo kot prvi korak v daljšem obdobju teženj za kontrolo nad neodvisnim novinarstvom."

  • Uredništvo

    20. 7. 2020  |  Politika

    Janša: »Nikjer ne podpiramo dvojnih standardov«

    "Narobe. Želimo samo to, da za vse veljajo enaki standardi. Za Poljsko, Slovenijo, Luksemburg, Madžarsko, Nemčijo ... Enaki standardi glede neodvisnega sodstva, medijev, svobode govora ... Nikakor nikjer ne podpiramo selektivnega pravosodja in dvojnih standardov."

  • Uredništvo

    20. 7. 2020  |  Politika

    »Da je koncept UTD zanimiv, smo vedeli že pred epidemijo«

    "Da je koncept zanimiv, smo vedeli že pred epidemijo, predvsem zaradi digitalizacije in avtomatizacije, ki povzročata manko delovnih mest in krajšata delovni čas. V času pandemije pa je ta problematika prišla še bolj do izraza. A treba bi bilo razdelati določene definicije, kaj UTD sploh pomeni, ugotoviti, katere dosedanje transferje bi lahko nadomestil in kdo vse bi ga prejel. Če bi bil resnično univerzalen, bi pripadal vsem prebivalcem. Vlada je z recimo v času pandemije z UTD pomagala samozaposlenim in drugim, ki so jim podobni po statusu. Ta ukrep je bil dobro sprejet, saj je ciljal predvsem na tiste samozaposlene, ki v času krize niso mogli normalno delovati. Konkretnega primera z vsemi potrebnimi študijami, ki bi dokazovale, da je UTD lahko tudi dolgoročno uspešen in finančno vzdržen, pa na svetu še ni."

  • Uredništvo

    19. 7. 2020  |  Družba

    »Želim si biti optimističen, a po podatkih, ki jih berem, ne morem biti«

    "Po eni strani se mi zdi, da je v družbi več sočutja do tistih, ki so bili izključeni, tudi sistemsko. Še vedno je na primer milijon ljudi, ki niso prejeli nadomestila za čakanje, potem so kakšne skupine, ki se počutijo izjemno zapostavljene, mislim predvsem na umetnike, ki se čudijo, zakaj so take omejitve glede njihovih dejavnosti še vedno v veljavi, medtem ko nadzorni organi na eno oko zamižijo pri množičnih zbiranjih na aperitivu v barih v Milanu ali plaži v Riminiju. Dejansko verjamem v to, da dokler je travma le kriza, se začne sebičnost, ko pa travma postane tako globoka, da ogrozi že vse, se prebudi širša družbena solidarnost."

  • Uredništvo

    19. 7. 2020  |  Družba

    »Boste, poslanke in poslanci, kljub temu stopili na stran pogoltnega kapitala?«

    "Vse ankete kažejo, da velika večina zaposlenih v trgovinah kljub nedeljskemu dodatku k plači na Gospodov dan ne želi delati. Po javnomnenjskih raziskavah zaprtje trgovin ob nedeljah z absolutno večino podpirajo tudi potrošniki, po raziskavi, ki jo je za Dnevnik opravila agencija Ninamedia, je takih kar 87 odstotkov. Boste, poslanke in poslanci, kljub temu stopili na stran pogoltnega kapitala?"

  • Uredništvo

    19. 7. 2020  |  Kultura

    Nedeljska poezija #25

    V rubriki Nedeljska poezija vsak teden objavljamo pesem po našem izboru iz pesniške zbirke slovenske avtorice ali avtorja, izdane v zadnjih dveh letih. Tokrat pesem Maje Vidmar.

  • Uredništvo

    18. 7. 2020  |  Politika

    »Gon po nadvladovanju Janšo sili v ekstreme, ki ga vedno znova oddaljujejo od cilja«

    "Zakaj najmočnejša stranka to počne, se najbrž skriva v basni o škorpijonu in žabi. Njen predsednik si ne more pomagati. Osebne frustracije in gon po nadvladovanju ga silijo v ekstreme, ki ga vedno znova oddaljujejo od cilja."

  • Uredništvo

    18. 7. 2020  |  Družba

    »Najraje bi ji pred vsemi primazala klofuto«

    "O Srebreniškem grozljivem in nepojmljivem masakru reči ali zapisati KARKOLI drugega kot to, da je to ostudno, zavržno, grozljivo, okrutno dejanje, ki se nikoli več ne sme ponoviti, je – najmanj – izjemno žaljivo in nepietetno do žrtev in njihovih svojcev. Kot je tudi do konca nesprejemljivo in nepietetno iz pobojev ustvarjati cinične dovtipe, kot je bil ta, ki sem ga doživela med nekim obiskom v tujini s strani članice delegacije, ki bi ji najraje pred vsemi primazala klofuto. Takoj za njo pa še našemu visokemu državnemu predstavniku, s katerim je komunicirala. Z delegacijo smo sedeli v avli hotela, okrog deset nas je bilo okrog mize, moje mesto je bilo bolj pri robu, kljub temu mi pa ni ušel malo tišji pogovorček, v katerem je ena izmed članic delegacije našemu visokemu državnemu predstavniku tik ob ušesu, češ diskretno in s ciničnim izrazom zašepetala: 'Ni prav, da so pri nas po vojni pobili toliko ljudi''(Trenutek tišine.) 'Premalo so jih!' Visok politični predstavnik se je le nasmehnil, rekel pa ni nič, pa sem močno upala in pričakovala, da bo. Ker bi MORAL! 'Kaj ste rekli, prosim?', sem dejala od daleč. Odgovora ni bilo. Demonstrativno sem vstala in odšla v sobo." 

  • Uredništvo

    18. 7. 2020  |  Družba

    Ob 100-letnici požiga Narodnega doma v Trstu 

    Na Odprtem odru na Muzejski ploščadi Metelkova, Ljubljana bo v soboto, 18. julija ob 20.00 potekal pogovor ob 100-letnici požiga Narodnega doma v Trstu. Pogovoru bo sledil koncert dveh članov iz skupine Campo Krizi, ki bosta predstavila pesmi upora z vseh koncev sveta.