Uredništvo

  • Uredništvo

    5. 7. 2020  |  Kultura

    Znani so klubski maratonci

    Žirija Glasbene redakcije Radia Študent je izbrala 6 glasbenih projektov, ki se bodo udeležili jubilejnega dvajsetega kroga Klubskega maratona. Turneja Klubski maraton 2020 bo letošnjim izbrancem omogočila koncertne nastope po Sloveniji, radijske nastope v živo, obsežno promocijo med maratonom in po njem ter studijsko snemanje skladb za promocijsko kompilacijo Klubski maraton 2020, ki bo izšla pod okriljem Založbe Radia Študent, v digitalni obliki in na CD-ju.

  • Uredništvo

    4. 7. 2020  |  Politika

    Janez Janša: »Svoboda je zame sveta«

    "Svoboda je zame sveta. Pa ne zato, ker mi je bila že večkrat v življenju po krivici vzeta, marveč zato, ker verjamem, da je lahko le svoboden človek ustvarjalen in lahko živi človeka vredno življenje. Ko je nastajala samostojna Slovenija, svoboda izražanja kot pravica in svoboščina ni bila kar tako zapisana v ustavo. Vemo, kaj pomeni, da si zato, ker svobodno izraziš svoje prepričanje, kaznovan in preganjan. Zato je svoboda izražanja nekaj, za kar se bom vedno boril."

  • Uredništvo

    4. 7. 2020  |  Politika

    »Opraviti imamo z demokratičnim deficitom in celo s pojavi fašizacije slovenske družbe«

    "O uspešnosti izvajanja ciljev nam bo pričala prihodnost, še zdaleč pa ni mogoče spregledati vsega ostalega, za kar je soodgovorna naša stranka."

  • Uredništvo

    4. 7. 2020  |  Kultura

    Zbirka #instapoezije

    V okviru pesniškega natečaja Plačaj z verzom je izšla zbirka #instapoezije, ki je nastajala na družbenih omrežjih med prvim valom epidemije novega koronavirusa. Na pobudo organizatorja, dunajske pražarne kave Julius Meinl, je splet preplavilo več kot 300 verzov, med katerimi sta Feri Lainšček in Glorjana Veber izbrala najboljše in jih uredila v posebno pesniško zbirko, ki je dostopna na spletu.

  • Uredništvo

    3. 7. 2020  |  Družba

    Posebna poletna številka Mladine vsebuje 17 obsežnih intervjujev

    Izšla je nova posebna številka Mladine INTERVJU 2020, v kateri najdete 17 obsežnih intervjujev. Obvezno poletno branje, ki ga ne smete zamuditi. Edicija MLADINA INTERVJU 2020 je že na voljo pri vašem najbližjem prodajalcu časopisov, posebno številko pa lahko naročite tudi v naši spletni trgovini na tej povezavi (NAROČITE). 

  • Uredništvo

    2. 7. 2020  |  Družba

    Organizatorji protestov: »Ne smemo dopustiti, da bi v antifašistični Ljubljani divjale neonacistične skupine«

    Organizatorji petkovih protivladnih protestov so danes v sporočilu za javnost sporočili, da je prebivalstvo v večmesečnem heterogenem protestnem gibanju in na številnih političnih manifestacijah po vsej državi jasno povedalo, da se ne strinja z avtoritarnimi in samovoljnimi potezami vlade in koalicije. "Oblikovala se je enotna želja po enakosti, solidarnosti in iskanju novih poti. Na kontraproslavi dneva državnosti prejšnjo sredo smo jasno in odločno izrazili, da se ne strinjamo z navzočnostjo in delovanjem »rumenih jopičev« (oseb v že znani in značilno zlorabljeni opravi), te s strani vladne koalicije instrumentalizirane neonacistične skupine, ki v soglasju z vladnimi potezami rovari proti svežim pobudam in ustrahuje prebivalstvo," so dodali in protestnice ter protestnike pozvali, naj se v petek, 3. julija ob 19. uri udeležijo protivladnih protestov, ki bodo zaradi zaostrenih vladnih ukrepov o omejevanju večjih skupin ljudi, ponovno potekali na kolesih. 

  • Uredništvo

    2. 7. 2020  |  Politika

    To je naslovnica jutrišnje Mladine: ODSTOPI

    Jutri izide nova Mladina! Naslovnico je oblikoval Damjan Ilić, originalni fotografiji pa sta delo Boruta Krajnca. V letošnji 27. številki, ki izide 3. julija, v naslovni temi pišemo o operativcih Janeza Janše, ki poskušajo z odstopi in diskreditacijo delovanja policije, tožilstva in sodišč preusmeriti pozornost s preiskave kaznivih dejanj. Več v petkovi številki, ki bo na voljo tako pri vašem najbližjem prodajalcu časopisov, kot na naši spletni strani! #Mladina27 

  • Uredništvo

    2. 7. 2020  |  Politika

    Zdravko Počivalšek: »Ne bom odstopil. Imam podporo stranke in predsednika vlade.«

    "Svoje delo bom absolutno nadaljeval. Imam podporo stranke in predsednika vlade. Pred nami so naloge, ki so nujne za to, da bomo lahko v prihodnje kot država lažje in bolje delovali. Ne bom odstopil."

  • Uredništvo

    2. 7. 2020  |  Politika

    Branko Grims: »Mladina je dokazala, da globoka država deluje«

    "Mladina je dokazala samo eno, da globoka država deluje, saj ima globoke korenine."

  • Uredništvo

    2. 7. 2020  |  Politika

    Aleksandra Pivec: »Verjamem, da lahko NPU jutri potrka tudi na moja vrata«

    "Verjamem, da lahko. Sama nimam pri tem slabe vesti in občutka krivde. Mislim, da smo takrat vsi delovali z željo pomagati, in pri tem ni šlo za nobene nepravilnosti. Če je šlo, pa bodo to ugotavljale pristojne službe."

  • Uredništvo

    2. 7. 2020  |  Kultura

    V petek po protestih upor s poezijo

    Na vrtu Društva slovenskih pisateljev v Ljubljani bo v petek, 3. julija ob 21.00 potekal prvi večer poezije, glasbe in druženja z naslovom Svoboda je glagol. Nastopili bodo: Boris A. Novak, Ervin Fritz, Alenka Jovanovski, Matej Krajnc in Vinko Möderndorfer, za glasbo pa bodo poskrbeli Jani Kovačič in Kombinatke.

  • Uredništvo

    1. 7. 2020  |  Politika

    »Z Janezom Janšo sodelujeva več kot običajno«

    "Kar zadeva ograjo na Kongresnem trgu, odbor za proslave dobro ve, da sem imel glede tega pomisleke. Naj povem, to bodo znali potrditi vsi, ki imajo s tem opravka, da sem imel vedno pomisleke do slehernih ograj na vseh proslavah. Tudi leta prej, ko sem bil predsednik vlade in so protestirali proti meni, sem se zavzel, da bi bilo brez ograj. V ograje sem takrat in tudi danes privolil samo toliko, kolikor smo mi res dolžni poskrbeti za varnost diplomatskega zbora. Sicer pa mislim, da so ograje na proslavah, ki naj bi bile namenjene ljudem, moteče. Mislim, da je šlo za nesorazmeren ukrep, to mi ni težko javno reči. Moram pa seveda sprejeti, da so poklicani odgovorni, da sprejemajo te ukrepe in zanje odgovarjajo."

  • Uredništvo

    1. 7. 2020  |  Politika

    Luka Mesec: »Za veselje je še prezgodaj«

    "Za veselje je torej še prezgodaj. Nova24 in druga Janševa trobila so že začela z osebnimi diskreditacijami kriminalistov, ki so postopke izpeljali, naslednika Hojsa in Travnerja pa bosta zagotovo dobila nalogo, da podreditev policije Janši opravita bolje. In da preiskavo ovirata, ustavita."

  • Uredništvo

    30. 6. 2020  |  Politika

    Hojs nepreklicno odstopil, Janša je njegov odstop že sprejel

    Notranji minister Aleš Hojs je nepreklicno odstopil, predsednik vlade Janez Janša pa je njegov odstop že sprejel. Hojs je še pred odstopom sprejel tudi odstop generalnega direktorja policije Antona Travnerja. 

  • Uredništvo

    30. 6. 2020  |  Politika

    Aleš Hojs: »V naši državi policijo usmerja tednik Mladina«

    "Ne morem pa pristati na to, da očitno v naši državi policijo bolj kot direktor ali kot nekdo drug, ki bi jo moral, torej vsa struktura znotraj policije, usmerja tednik Mladina."

  • Uredništvo

    30. 6. 2020  |  Politika

    »Populist sam sebe izvzame iz grde elite, ki je kriva za vse, in se postavi na stran ljudstva«

    "Murgle so bolj domač izraz, se pa trenutno dogaja veliko uvažanja izrazov iz tujine. Populizem posplošuje in izbira izraze, za katere presodi, da bodo pri ljudeh padli na plodna tla. Pri nas je posebnost razcep na komunizem in antikomunizem. Murgle ali pa t. i. udbomafija so poosebljanje komunizma v tem razcepu, zato je to slovenska postkomunistična posebnost. Gre za naslavljanje družbenih konfliktov na zelo preprost način. Družbo predstavljajo kot izrazito črno-belo oz. dvopolno.

  • Uredništvo

    30. 6. 2020  |  Družba

    »Govoriti, da so v teh jamah tisoči pobitih Italijanov, je navadna laž«

    "Borut Pahor bo šel julija z italijanskim predsednikom Sergiem Mattarello na Kras in se tam poklonil žrtvam fojb. Primerjati kraške jame in bazoviške žrtve je nevzdržno. Nihče nima nič proti spomenikom, napisnim tablam. A nanje je treba napisati resnico. Sprašujem našega predsednika Pahorja, mojega primorskega rojaka, ali sploh ve, kaj je v kraških jamah, onih v Trnovskem gozdu, onih na Krasu ali kje drugje? Obstaja nekaj resničnih dejstev, da so v jamah na Krasu tudi konjski kadavri. Zanesljivo pa je, da je ameriška vojska pred odhodom iz Trsta odvažala v te jame odvečno vojaško opremo. Italijani naj te jame očistijo, morebitne osebe dostojno pokopljejo, potem se bomo pogovarjali o slovesnostih. Govoriti, da so v teh jamah tisoči pobitih Italijanov, je navadna laž. Predsednik bo te laži legaliziral in legitimiral, če bo šel tja. Tega mu zgodovina ne bo odpustila."

  • Uredništvo

    30. 6. 2020  |  Kultura

    Odprti za kulturo

    Producentke in producenti v kulturi iz nevladnih organizacij, ljubiteljske kulture, javnih zavodov, festivalov in strokovnih združenj iz vse Slovenije so se združili v kampanjo Mi smo #odprti za kulturo. Z njo želijo preko niza dogodkov in komunikacijskih akcij poudariti pomen kulture in umetnosti v življenjih ljudi ter izboljšati njeno prepoznavnost in podobo v javnosti. Na ploščadi bo med 22. in 29. avgustom potekal tudi mednarodni festival Mladi levi, oder pa bodo odprli 1. julija ob 21.00 s koncertom zasedbe Koala Voice.

  • Uredništvo

    30. 6. 2020  |  Kultura

    Novi koncepti za drugačno in pravičnejšo družbo

    Društvo EnaBanda bo ob zaključku cikla predstavilo zbirko esejev Besednjak za novo dobo, avtoric in gostij pogovorov o aktualnih družbeno-političnih dilemah, ki bo potekala 2. julija ob 19. uri, v 1. nadstropju Športnega društva Tabor Ljubljana. Predstavile se bodo avtorice Zbirke esejev, ki premišljajo in eksperimentirajo z novimi koncepti ter zagovarjajo drugačno in pravičnejšo družbo. Pogovor in predstavitev bo moderirala Ajda Pistotnik, društvo EnaBanda.

  • Uredništvo

    29. 6. 2020  |  Politika

    VIDEO: Oglejte si celoten 7-minutni posnetek pogovora med Jelinčičem, Ruplom in Bavčarjem

    Videoposnetek, v katerem Zmago Jelinčič Dimitriju Ruplu in Igorju Bavčarju pojasnjuje, da je "narod dobil naš denar", je nastal 25. junija na predstavitvi knjige Igorja Omerze o Udbi in Akciji Sever. Celoten posnetek oziroma dogajanje pred okroglo mizo je zabeležila kamera TOP TV. Iz posnetka je razvidno, da so se udeleženci pogovarjali tudi o drugih bolj in manj aktualnih političnih temah, med drugim tudi o menjavah na NPU.

  • Uredništvo

    29. 6. 2020  |  Družba

    »Med partizani in kolaboranti so etične razlike« 

    "Mislil sem na starejšo generacijo, ki še hrani spomin na vojna leta in v katero spadam tudi sam. Hotel sem oživiti spomine in jih osmisliti. Mlajšim generacijam pa sem želel sporočiti, da morajo biti ponosne na prednike. Pomen monografije v današnjem času je dvojen. Mednarodni javnosti hoče prikazati epsko veličino partizanskega boja, domači pa povedati, da te veličine ne smemo zanikati, čeprav smo pripravljeni priznati, da je narodnoosvobodilni boj imel tudi temne plati. Slednje obžalujemo, ne da bi pri tem zabrisali etične razlike med partizani in kolaboranti s fašisti in nacisti."

  • Uredništvo

    29. 6. 2020  |  Družba

    »Dobili smo nov poziv: pejmo tepst levake«

    "Dobili smo nov poziv: pejmo tepst levake. Pejmo nad anarhiste, levičarje, ultralevičarje, antifovce in teroriste. Vem, da bi jim kot osnovnošolec ali zaveden državljan iz ene provincialne skupnosti tudi verjel. Tako kot sem verjel, da so pedri naša največja nadloga in največja sramota. Verjel, da smo v nevarnosti. Verjel, da nam lenuhi v Ljubljani kradejo denar in kradejo ugled domovine. In z veseljem bi tudi brez plačila po spletu trolal kopico pozivov, kopico psovk in še več groženj."

  • Uredništvo

    28. 6. 2020  |  Politika

    Jelinčič v pogovoru z Ruplom in Bavčarjem: »Narod je glup. Napaka je bila, da je narod dobil naš denar.«

    Po spletu je zaokrožil videoposnetek pogovora med Zmagom Jelinčičem, Dimitrijem Ruplom in Igorjem Bavčarjem, ki so skupaj sedeli za mizo v enem od lokalov v Ljubljani. Del pogovora je nekdo objavil na Facebooku, posnetek, ki si ga lahko ogledate na tej spletni povezavi, pa ima že več kot 70.000 ogledov. Kdo je posnetek posnel, ni znano.

  • Uredništvo

    28. 6. 2020  |  Politika

    Počivalškov odziv na ovadbo: »Mladina sporoča, da ne zaupa preiskovalnim organom«

    "Mladina je z vloženo kazensko ovadbo sporočila dvoje: da se v primeru nabave zaščitne opreme iz nevtralne pozicije, ki jo pri medijih tudi sam zelo cenim, prestavila na občutljivo polje opredeljenosti. Hkrati pa je s tem, ko je ovadbo vložila neposredno na tožilstvo, sporočila tudi, da ne zaupa organom, ki preiskavo nabave zaščitne opreme že opravljajo."

  • Uredništvo

    28. 6. 2020  |  Družba

    »Janšizem ne more brez rasizma«

    "Termin janšizem, s katerim opisujemo specifičen način vladanja, ki ogroža ustavo, človekove pravice in vse humanistične etične norme, ne more brez rasizma. Lahko se zdi nemotiviran in nesmiseln, kot v primeru glasovanja Zvera in Tomčeve, vendar še kako sodi med postopke delovanja stranke, od javnega izražanja zvestobe vodji in njegovemu financerju do razširjanja kroga sovražnikov z vsemi sredstvi, tudi rasističnimi, da bi ohranili oblast."

  • Uredništvo

    28. 6. 2020  |  Kultura

    Nedeljska poezija #22

    V rubriki Nedeljska poezija vsak teden objavljamo pesem po našem izboru iz pesniške zbirke slovenske avtorice ali avtorja, izdane v zadnjih dveh letih. Tokrat pesem Erike Vouk.

  • Uredništvo

    27. 6. 2020  |  Družba

    Petkov protivladni protest v Ljubljani

    Park Zvezda, Ljubljana (Kongresni trg)

  • Uredništvo

    27. 6. 2020  |  Politika

    Cukjati: »Tako kot več sto tisoč Slovencev, sem tudi jaz janšist«

    "Tako kot več sto tisoč Slovencev, sem tudi jaz 'janšist'. In kaj to pomeni? Čas je že, da definiramo 'janšizem', ki se v javnosti vse pogosteje uporablja. Vsak 'izem', ki se opira na ime znanega politika, gradi na lastnostih, sposobnostih, dejanjih, etični drži in predvsem nazorskih stališčih tega človeka."

  • Uredništvo

    27. 6. 2020  |  Politika

    Državna proslava: »Mar res kdo misli, da bi leta 2020 lahko proizvedli kaj tako obupnega?«

    "V imenu obrambe lika, dela in časti moje hiše, vljudno prosim, da sinočnje proslave ne povezujete z RTV-jem. Mi smo samo kable povlekli do reportažnega, da ste jo vi lahko gledali. Mar res kdo misli, da bi leta 2020 lahko proizvedli kaj tako obupnega?"

  • Uredništvo

    27. 6. 2020  |  Kultura

    Jugoslavijo ponovno združil šov drag kraljic

    Dragoslavia je ime spletnega drag queen šova, ki se v živo prenaša prek portala Twitch TV in združuje drag kraljice z vseh držav območja nekdanje Jugoslavije. Osnovna ideja se je porodila kot odgovor na ukrepe za zajezitev epidemije novega koronavirusa, ki so nekdanjo skupno državo zaprli v karanteno. "Ustvarile smo prostor, kjer se lahko regionalne kraljice umetniško izražajo in se srečujejo z drugimi kraljicami iz različnih, vendar podobnih držav," so organizatorke zapisale v sporočilu za javnost in dodale, da prinašajo sporočilo sestrstva in enotnosti.