Uredništvo

  • Uredništvo

    17. 6. 2020  |  Družba

    »V času epidemije se je predpisovalo antibiotike kar po telefonu«

    "V času epidemije se je predpisovalo antibiotike kar po telefonu, pričakujem bumerang, povečala se bo odpornost na antibiotike, težave se bomo morali lotiti z obema rokama. Bolnišnice v času epidemije niso bile polne, zdaj pa se bodo začele bolnišnične okužbe. To je pomembno in ključno področje, ki pa ni cenjeno, vsi se otepajo tega dela, saj veljaš za policaja, ko nadziraš, ali si razkužujejo roke, nosijo rokavice, maske … Čaka nas tudi prenova zakona o nalezljivih boleznih, zelo bi bila vesela, če bi v Sloveniji zavladal pozitiven odnos do cepljenja."

  • Uredništvo

    17. 6. 2020  |  Politika

    »Mreže v naše kraje ne sodijo več«

    "Tukaj smo samo simbolno prerezali trak. Mrežo, ki je delila naši dve mesti v tem obdobju epidemije, so odstranili ljudje. To se je zgodilo prvič, kar se Gorici integrirata, in to pomeni, da ljudje sporočajo, da mreže niso več instrument za reševanje naših problemov. Mreže sekajo naš vsakdan, sekajo prijateljstva, sekajo družinske vezi in sekajo gospodarsko življenje naših krajev. Torej mreže v naše kraje ne sodijo več." (Klemen Miklavič, novogoriški župan)

  • Uredništvo

    17. 6. 2020  |  Kultura

    Nova gibanja evolucije

    V Plečnikovem letnem gledališču v Parku Tivoli v Ljubljani bo od 17. do 20. junija potekal 9. Festival radikalnih teles Spider: Nova gibanja evolucije, ki tokrat prinaša več kot 20 performansov in dve razpravi o družbeni teoriji. Festival je nastal v sodelovanju z Mednarodnim grafičnim in likovnim centrom, povezan pa je tudi s Festivalom radikalnih pogovorov, katerega rdeča nit bo “vstajenje” in ki ga bo kurirala umetnica/filozofinja dr. Bara Kolenc, ter z (Ne)konferenco Ples> Denar, ki bo izpostavila vprašanja mednarodnih plesnih trgov v sodelovanju s Centrom za kreativnost v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje.  

  • Uredništvo

    17. 6. 2020  |  Kultura

    »Pomembno je, da imajo glasbeniki tudi v Sloveniji svoje glasbene nagrade«

    Jutri, 18. junija ob 20. uri, bo na spletni strani potekala podelitev glasbenih nagrad Zlata piščal. Edine slovenske glasbene nagrade bodo letos, kot marsikateri dogodek, zaživele v spletnem okolju. Tako delijo trenutno usodo kreativne industrije, ki jo je nedavna kriza najbolj prizadela.

  • Uredništvo

    16. 6. 2020  |  Družba

    RTV Slovenija je talka različnih političnih interesov

    RTV Slovenija je del medijske krajine, ki jo sestavljajo različni mediji javnega in komercialnega značaja. Vendar je za ohranjanje javnega interesa pomembno, da obstajajo mediji, ki so finančno in lastniško neodvisni od lastniških ali političnih centrov moči, kar je ključno za avtonomijo delovanja tako teh kot tudi vseh drugih medijev in bistvenega pomena za zagotavljanje pluralnega javnega interesa ter ustvarjanje verodostojnih in kakovostnih vsebin. Pobudnice in pobudniki iz akademske in novinarske sfere so zato objavili peticijo za ohranitev javne in neodvisne RTV Slovenija.

  • Uredništvo

    16. 6. 2020  |  Družba

    »Škoda, da ti ljudje ne poznajo mojega moža, kot ga jaz poznam, ker bi gotovo spremenili mnenje«

    "Govorice vedno so. Če imaš tako izpostavljenega moža, kot je moj mož, to leti tudi na družino. Človek se mora na to navaditi in imeti neko distanco. Mene te stvari več ne prizadenejo. S tem nimam več težav. S tem imajo tisti težave, ki to delajo."

  • Uredništvo

    16. 6. 2020  |  Politika

    »Janšizem je posebna vrsta totalitarne oblike političnega sistema«

    "Tu gre za totalitarno oblast. Janšizem je posebna vrsta totalitarne oblike političnega sistema. Oblast si predstavlja, da lahko tisti, ki vladajo, brez upoštevanja kogarkoli drugega, počnejo kar si želijo. Vsak, ki ni tiho, je deležen represije. Ta je zaenkrat samo verbalna, se je pa za bati, da bo sčasoma lahko tudi drugačna."

  • Uredništvo

    16. 6. 2020  |  Kultura

    Prinesi svoj stol za kulturo

    Na Muzejski ploščadi Metelkova bo danes, 16. junija, ob 15. uri potekala že četrta Akcija za kulturo. Tokrat bodo organizatorji pripravili predstavo z naslovom Nasilje. Ministrstvo za kulturo. Odziv. v produkciji Aktiva delavk in delavcev v kulturi in Ministrstva za kulturo. "S seboj prinesite udobno sedalo. Zagotovljena bodo tudi stojišča," so zapisali. 

  • Uredništvo

    16. 6. 2020  |  Kultura

    Železnica, ki so jo upravljali otroci

    V Zgodovinskem atriju Mestne hiše Ljubljana bo od 17. junija do 26. julija na ogled razstava Nonument Group: Od nikoder do nikamor, Pionirska proga. Danes mnogim neznana proga je bila ozkotirna železnica med Vičem in Podutikom, ki so jo upravljali otroci. Nonument Group, multidisciplinarni umetniški kolektiv, ustanovljen leta 2011, ki raziskuje, beleži, opozarja in intervenira v spregledane, zapuščene ali pozabljene urbane in javne prostore, se je leta 2019 nekdanji progi poklonila s performativnim sprehodom, na razstavi pa bo o pozabljeni mestni železnici razmišljala skozi film, arhiv in prostorsko postavitev. V sredo, 17. junija bo med 19.00 in 22.00 potekal ogled razstave v družbi Nonument Group.

  • Uredništvo

    16. 6. 2020  |  Kultura

    Odpira se kino na dvorišču

    V sredo, 17. junija ob 21.30 se odpira Kinodvorišče (letni kino v atriju Slovenskih železnic), kjer si boste lahko ob prisotnosti režiserja Siniše Gačića ogledali slovensko-italijanski dokumentarec Hči Camorre o zloglasni članici neapeljske mafije Cristini Pinto, znani tudi pod vzdevkom Nikita. Večerne projekcije na Kinodvorišču bodo potekale do 11. julija, nato pa se bodo znova nadaljevale v avgustu.

  • DK, STA

    16. 6. 2020  |  Družba

    Prestrukturiranje sodobnega kapitalizma v globalne verige multinacionalk

    V Atriju ZRC Ljubljana bo v sredo, 17. junija ob 19. uri potekala okrogla miza, na kateri bodo predstavili zbornik Verige globalnega kapitalizma, ki je izšel pri Založbi Sophia in predstavlja manj znano raziskovanje "globalnih vrednostnih verig", ki ga je treba bolje poznati, saj obravnava temeljna protislovja našega družbenega razvoja. Ukvarja se s svetovnimi sistemi proizvodnje in potrošnje, ki jih sestavljajo globalne verige dobaviteljev pod oblastjo mednarodnih korporacij.  Sodelujejo: sociologinji in urednici tematskega zbornika Ana Podvršič in Maja Breznik ter novinarka in fotografinja Meta Krese.

  • Uredništvo

    15. 6. 2020  |  Politika

    SD prehitela LMŠ, Tanja Fajon na 2. mestu po priljubljenosti politikov

    Zadnja javnomnenjska raziskava Vox populi, ki jo je za časnik Dnevnik opravila agencija Ninamedia, je pokazala, da je največji skok v priljubljenosti med strankami dosegla SD, ki je prehitela celo LMŠ in se tako uvrstila na 2. mesto, takoj za SDS. Predsedujoča SD Tanja Fajon pa je v tem času postala skoraj najbolj priljubljen politik v državi, saj so ji vprašani volivke in volivci namenili skoraj tako visoko oceno kot prvemu na lestvici, predsedniku republike Borutu Pahorju.

  • Uredništvo

    15. 6. 2020  |  Politika

    »Janševa vlada je v 3 mesecih naredila toliko škode, kot je niso vse vlade skupaj od leta 2013«

    "Ta vlada, predvsem pa njen predsednik, sta tej državi v mednarodnem prostoru v treh mesecih naredila toliko škode, kot je niso vse vlade skupaj od leta 2013 naprej. Spomnimo se Janševih žalitev predstavnikov mednarodnih novinarskih organizacij, ki so opozorili na vladno ogrožanje svobode medijev, in nato reakcije evropske komisarke za vrednote in preglednost Vere Jourove, spomnimo se pisma neznanega storilca iz vladnega urada za komuniciranje Svetu Evrope, zdaj že ponarodele blodnje o komunistični vladavini v Sloveniji, spomnimo se Logarjeve 'analize' stanja v našem sodstvu. Spomnimo se neverjetno velikega dela zahodnega tiska, ki prej o Sloveniji ni vedel drugega kot to, da ima lepe hribe in človeško ribico, zdaj pa z zaskrbljenostjo poroča o vzponu avtokratstva po madžarsko-poljskem modelu."

  • Uredništvo

    15. 6. 2020  |  Družba

    Ana Roš: »Pa saj nisem hotela ničesar slabega, nisem jaz sramota slovenskega naroda«

    "Moja objava z Dalijevo masko iz Netflixove serije La Casa de Papel in pesmijo Bella ciao je zgolj sporočilo, da država mora imeti načrt. Mi pa smo drobili in se na dnevni bazi ukvarjali s hitrimi rešitvami, ki nimajo globinskega načrta. Ampak objava se je brala politično, ne pa poslovno. Potem so me zasuli mediji s prošnjo za izjavo, a smo namesto o načrtih govorili o komunizmu. Naslednji dan sem dobila odprto pismo Mateja Lahovnika, glavnega svetovalca vladne skupine za pomoč gospodarstvu v epidemiji, ki ga nisem razumela. Če bi res želel mojo pomoč, bi zlahka dobil številko mojega telefona in vprašal. Takšna, kot sem, bi seveda pomagala. Nato se je na najbolj žaljiv način začelo obdelovati moje ime in moje goste. Nekateri predstavniki vlade so te stvari celo retvitali. Zanimivo, da so našli čas, ko bi morali delati načrt."

  • Uredništvo

    14. 6. 2020  |  Politika

    »Čeprav Janša slavi domobranstvo, v političnem boju deluje kot partizan«

    "Vsak dan buljimo v Janšev twitter profil, se zgražamo nad neokusnimi izpadi, delitvijo skrajno desnih vsebin, zgodovinskim revizionizmom, slavljenjem Madžarske ali žuganjem evropskim komisarjem. Čudimo se, od kje voditelju neke države čas za osemdeset ali več objav na dan."

  • Uredništvo

    14. 6. 2020  |  Družba

    »Če bi moral biti v službi, kjer bi moral redno beležiti svoj delovni čas, bi dal odpoved«

    "Če bi moral biti v službi, kjer bi moral redno beležiti svoj delovni čas, bi dal odpoved. To je bila tudi moja reakcija, ko je Univerza v Ljubljani to vzpostavljala. Sem rekel, da bom šel." 

  • Uredništvo

    14. 6. 2020  |  Kultura

    Nedeljska poezija #20

    V rubriki Nedeljska poezija vsak teden objavljamo pesem po našem izboru iz pesniške zbirke slovenske avtorice ali avtorja, izdane v zadnjih dveh letih. Tokrat pesem Gorazda Kocijančiča.

  • Uredništvo

    13. 6. 2020  |  Družba

    VIDEO: Slavoj Žižek analizira spremenjeni svet

    Politični analitik Samo Burja je v videointervjuju, ki si ga lahko ogledate na povezavi spodaj, spregovoril s filozofom Slavojem Žižkom. Za medij Big Think, ki ima zgolj na portalu YouTube skoraj tri milijone naročnikov, sta spregovorila o svetu, ki sta ga epidemija novega koronavirusa in vladni ukrepi za zajezitev širjenja pahnila v politično, družbeno, gospodarsko in zdravstveno krizo. Zgodovinski trenutek se odvija pred očmi vseh nas. 

  • Uredništvo

    13. 6. 2020  |  Politika

    Počivalšek: »Kdor temu reče kriminal, nima prav niti malo in laže«

    "Govoriti o tem, da smo na tem izpitu padli po dolgem in počez, je veliko pretiravanje. Ponudbe, ki smo jih prejemali, so obljubljale marsikaj, mi pa smo se odločali za tisto, kar je bilo realno dobavljivo v najkrajšem možnem času in je izpolnjevalo strokovne standarde. Kdor temu danes reče kriminal, ima to pravico reči, prav pa nima niti malo in laže."

  • Uredništvo

    13. 6. 2020  |  Politika

    Kangler: »Če se imajo varde za civilno družbo, kot trdijo, potem naj pohode opravljajo v civilu«

    "Po dogodku v Slovenski Bistrici sem s člani varde v Mariboru opravil razgovor in jih opozoril, da je to nedopustno in nekorektno do slovenskega policista. Če se imajo za civilno družbo, kot trdijo, potem naj pohode opravljajo v civilu. Nesprejemljivo je, da nekdo v Slovenski Bistrici, ali kjerkoli drugje, organizira tabor, kjer se urijo in nosijo uniforme. Glede na nekatere aktivnosti, ki so bile izvedene v preteklosti in glede na nekatere posnetke, ki so jih objavili na spletni strani, ne gre več za civilno družbo. Izvajajo namreč naloge, ki so zaupane samo slovenski vojski in policiji."

  • Uredništvo

    12. 6. 2020  |  Družba

    Organizatorji protestov sporočajo: Ob 19. uri na Prešernovem trgu, ob 20. uri pred parlamentom

    Organizatorji petkovih protivladnih protestov v Ljubljani sporočajo, da se pešci danes zberejo ob 19. uri na Prešernovem trgu, kolesarji pa ob isti uri začnejo krožiti po mestu. Do 20. ure pa naj bi se vsi zbrali na Trgu republike nasproti parlamenta. Napovedali so, da udeleženke in udeležence protestov tam čaka pester program. "Odra še vedno ne potrebujemo, ker bomo svoja sporočila predajali z drugimi sredstvi," so zapisali in dodali "pripeljite še kakšnega novega prijatelja in povejte naprej". 

  • Uredništvo

    11. 6. 2020  |  Politika

    Janša evropskemu komisarju: »Upam, da tokrat zadnjič igrate politično igro za slovensko levico«

    "Gospod Paolo Gentiloni, vašega pisma nisem prejel, so ga pa mediji. Slovenska vlada je menjala politično nastavljenega človeka na vrhu Statističnega urada s strokovnjakom, ki ima 30 let izkušenj v tem uradu. Upam, da tokrat zadnjič igrate politično igro za slovensko levico," je predsednik slovenske vlade Janez Janša v angleščini na Twitterju odgovoril evropskemu komisarju za gospodarstvo Paulu Gentiloniju. V svojem tvitu je označil tudi predsednico Evropske komisijo Ursulo von der Leyen.

  • Uredništvo

    11. 6. 2020  |  Politika

    To je naslovnica jutrišnje Mladine

    Jutri izide nova Mladina! To je njena naslovnica. Letošnjo že 24. številko Mladine lahko od 12. junija kupite pri vašem najbližjem prodajalcu časopisov ali jo prelistate na naši spletni strani. #Mladina24 

  • Uredništvo

    10. 6. 2020  |  Politika

    Hojs ne želi sobivati s Tanjo Fajon, Nemec mu odgovarja, da se lahko preseli

    Po odpravi prepovedi koncerta kontroverznega hrvaškega pevca Marka Perkovića Thompsona in preklicu te prepovedi, ki jo je izdalo ministrstvo za notranje zadeve, sta se v oddaji 24ur na Pop TV soočila notranji minister Aleš Hojs (SDS) in podpredsednik SD Matjaž Nemec. Objavljamo del dialoga.

  • Uredništvo

    11. 6. 2020  |  Družba

    »Maribor je štiri leta nacistične okupacije ječal pod esesovskim škornjem in v hrepenenju po svobodi«

    "Če bi mi kdo pred 30 leti rekel, da bom moral kdaj pisati o tem, da hoče v letu gospodovem 2020 neki očitno ne preveč razgledan glasbeni promotor, kot se danes uradno reče estradnim menedžerjem, v mojem rojstnem Mariboru, mestu, ki je štiri leta nacistične okupacije ječalo pod esesovskim škornjem in v hrepenenju po svobodi, v boju za njo dalo niz narodnih herojev in herojinj, organizirati koncert hrvaškega pop zvezdnika, ki v eni od svojih 'domoljubnih' pesmih slavi ustaška klavca, kot sta zloglasni komandant koncentracijskega taborišča Jasenovac Vekoslav Maks Luburić in komandant zloglasne ustaške Crne legije Jure Francetić, in ki z naslado prepeva o v hercegovski Čapljini poklanih Srbih, ki so plavali po Neretvi, bi mu rekel, da je kronan idiot. Dobesedno. Ampak še kako velja rek Če bi bil vedež, ne bi bil revež."

  • Uredništvo

    11. 6. 2020  |  Politika

    »Republikanci bi ljudi streljali v glavo, demokrati pa v noge«

    "Amerika bo kot imperij, kot svetovni hegemon, še naprej propadala, saj je v prevelikih finančnih in gospodarskih težavah. Začenja se novo stoletje, za katero nisem prepričan, da bo azijsko, vem pa, da ne bo ameriško."

  • Uredništvo

    10. 6. 2020  |  Kultura

    FOTO: Za kulturo ležali na cesti

    Včeraj se je pred ministrstvom za kulturo odvil poslednji protestni dogodek aktiva delavk in delavcev v kulturi. V akciji za kulturo, na kateri so kulturnice in kulturniki opozorili na pomanjkljiv odziv ministrstva za kulturo v času epidemije novega koronavirusa, so se protestno ulegli na cesto ter tako simbolno uprizorili "smrt kulture". 

  • Uredništvo

    10. 6. 2020  |  Politika

    »Moja odločna drža ima visoko ceno, ki jo že dolgo plačujem«

    "Vem, da ima moja trdna, odločna in neomajna načelna drža ceno. Visoko ceno. Že dolgo jo plačujem. Del te cene je tudi, da me politika ne mara. In ker je ona tista, ki voli ustavne sodnike, dobro vem, da ne bom ustavna sodnica. Takih sodnikov si namreč politika ne želi, sama pa tudi nikoli, za nobeno, še tako visoko ceno nisem pripravljena odstopiti od svojih načel. Med njimi je osrednje tisto, ki zapoveduje, da smo pred zakonom vsi enaki in da človekove pravice pripadajo vsem, tako levim kot desnim, rdečim in črnim, naprednim in konservativnim, domobrancem in partizanom."

  • Uredništvo

    10. 6. 2020  |  Politika

    Romana Tomc: »Ne, ne sramujem se!«

    "Ne, spoštovani gospod Mazzini, v zapisu, ki ga omenjate in sem ga objavila na svoji facebook strani, glasbe ansambla Modrijani nisem označila za “najvišji, zaključni stadij slovenskega ustvarjanja”. Ne razumem, kako lahko tako zelo obrnete moje besede, popolnoma spregledate poanto celotnega sporočila in napišete popolno laž. V povezavi z Modrijani sem zapisala, da jih ljudje radi poslušajo in predpostavila, da bo njihov naslednji koncert, ko ga bodo imeli, razprodan. Morda ni res?"

  • Uredništvo

    10. 6. 2020  |  Družba

    »Če sodišče v besedi prostitutka ne prepozna žalitve, sodniki pišejo sodbo sami sebi«

    "Če morajo sodišča o grobih etičnih kršitvah odločati na podlagi formalnosti in postopkovnih interpretacij (ne na podlagi vsebine), je dovolj žalostno za sodišče, ne za odvetnika, ki pač dela po naročilu in za denar obrača resnico. Če sodišče v besedah prostitutka za poklic, ki zahteva kar najvišjo stopnjo neoporečnosti, ne prepozna žalitve z najočitnejšo namero uničevanja prizadetih, če se mora sklicevati na neživljenjske paragrafe in iz petnih žil vleče izgovore za svojo nepravično odločitev, sodniki, ki to počnejo, pišejo sodbo sami sebi. Sodbe morajo biti logične in jasne, mar ne!"