Uredništvo

  • Uredništvo

    20. 5. 2020  |  Kultura

    Minister Simoniti, zakaj niste zaščitili sektorja, za katerega ste odgovorni?

    Neformalna skupina za pomoč samozaposlenim v kulturi je na ministra za kulturo Vaska Simonitija naslovila javno pismo, zakaj na seji vlade 19. maja 2020 med sprejemanjem t.i. "tretjega paketa" za reševanje (post)koronske krize ni zaščitil sektorja, za katerega je odgovoren.

  • Uredništvo

    21. 5. 2020  |  Družba

    Karoli: »Mi ne delamo uspešnic« — Avdić: »Naša filozofija je zabavanje poslušalcev«

    Andrej Karoli (Val 202): "Odkar sem na radiu, je bila ideologija Vala 202, da glasbeni uredniki vrtijo muziko, za katero menijo, da bi jo morali poslušalci slišati (…) Mi ne delamo in ne želimo delati uspešnic, kar pa ne pomeni, da ne vrtimo uspešnic, ki so že zaznane zunaj našega okolja. Količina muzike je 20.000 različnih na leto. Najvišje število predvajanj je 100. Hitra matematika pove, da se pri nas posamezna skladba ne zavrti nevemkolikokrat, sploh pa ne v daljšem časovnem obdobju."

  • Uredništvo

    21. 5. 2020  |  Družba

    Viralni video o kolesarjenju zdaj tudi v angleščini 

    Priljubljeni glasbeni video, ki je v zadnjem tednu zaokrožil po spletnih družabnih omrežjih, je zdaj dobil tudi angleško različico. Skupina Prešerne misli je namreč skladbo 10.000 biciklov preobrazila v 10.000 Bicycles in Ljubljana, ker želijo tudi ljudem, ki ne govorijo slovensko približati dogajanje o protivladnih protestih, ki se odvijajo vsak petek ob 19. uri po Sloveniji, med katerimi so najbolj množični v prestolnici. 

  • Uredništvo

    21. 5. 2020  |  Družba

    »Nogomet se ni spremenil med prvo in drugo svetovno vojno in se ne bo niti po epidemiji«

    "Apokaliptična stališča, da moramo počakati na drugi, tretji ali pa celo peti val epidemije, mi niso všeč. Prepričan sem, da se bo v zelo kratkem času vrnil dobri stari nogomet in da bodo na stadionih kmalu tudi nogometni privrženci. Nogomet se ni spremenil med prvo in drugo svetovno vojno in se ne bo niti po epidemiji novega koronavirusa."

  • Uredništvo

    21. 5. 2020  |  Kultura

    Spletna projekcija nemških kratkih filmov

    Slovenska kinoteka v sodelovanju z Goethe-Institutom Ljubljana in Društvom Kraken pripravlja posebno spletno projekcijo aktualnih nemških kratkih fimov. Filmi bodo brezplačno na ogled 24. maja, med 20. in 24. uro na spletni platformi Vimeo.

  • Uredništvo

    20. 5. 2020  |  Politika

    Država, v kateri lahko politik brez pravnih posledic novinarko žali z odsluženo poceni prostitutko

    Inštitut za kriminologijo pri Pravni fakulteti v Ljubljani je javno obsodil medijske žalitve novinark in novinarjev s strani politikov, V pismu, ki ga je podpisalo več uglednih pravnic in pravnikov, so zapisali, da je nesprejemljivo, da so novinarke in novinarji v medijih izpostavljeni grobim osebnim žalitvam s strani vidnih politikov. Posebej problematične in nesprejemljive se jim zdijo žalitve storjene z namenom zaničevanja, kot primer pa so navedli, da politik novinarko označi za »odsluženo prostitutko, ki se jo da dobiti za 30 evrov«.

  • Uredništvo

    20. 5. 2020  |  Družba

    »Kdor trdi, da ni virusa, ne more uveljavljati svojega mnenja s tem, da je zobozdravnik!«

    "Proces postopnega seznanjanja ljudi z novimi pojavi izjemno zmotijo intervencije ljudi, ki si po eni strani nadenejo avtoriteto stroke, po drugi strani pa izjavljajo s stroko povsem skregane trditve. Ta teden sem na primer dobil preposlan medijski zapis kolega zobozdravnika, ki pravi: Ne moreš se okužiti z virusom SARS-CoV-2, lahko narediš svoj SARS-CoV-2, zelo lahko ti pripišejo diagnozo covid-19. Ni virusa stekline, ni polia, ni ošpic, ni HIV-a, ni gripe, to lahko dobiš samo, če te cepijo. Virusi niso kužni. Če bodo testirali kužnost izdihanega zraka ali kapljični prenos, sem prvi zraven, čisto blizu. Ne morete dobiti moje bolezni, kot jaz ne morem dobiti vašega zdravja."

  • Uredništvo

    20. 5. 2020  |  Politika

    »Da bi zaščitile zdravje svojih državljanov, so vlade delno ustavile svoje ekonomije«

    "Položaj je zdaj povsem drugačen. Tokrat ne gre za krizo, ki prihaja s finančnega ali nepremičninskega sektorja, niti ne gre za to, da bi bila ena država v povsem drugačnem položaju od drugih zaradi slabe kombinacije ekonomskih politik. Tokrat gre za simetrični šok, ki je vse države udaril ob istem času. Da bi zaščitile zdravje svojih državljanov, so evropske vlade delno ustavile svoje ekonomije. Zdaj je za vse države pomembno, da ponovno zaženejo gospodarstvo in uporabijo vse razpoložljive ukrepe."

  • Uredništvo

    20. 5. 2020  |  Kultura

    Natečaj za Klubski maraton 2020

    Radio Študent tudi v letošnjem letu poziva vse mlade, kreativne, še neuveljavljene glasbene ustvarjalce in skupine, naj se prijavijo na natečaj za sodelovanje na jubilejnem dvajsetem Klubskem maratonu.

  • Uredništvo

    19. 5. 2020  |  Družba

    Med pripravami na izpite skrbi za bolna starša

    V času šolanja na daljavo se je izkazalo, da družinske razmere in socialna stiska ključno vplivajo na uspešnost in motivacijo za opravljanje šolskih obveznosti. Nihče ne ve, kaj se je dogajalo v času karantene, s kašnimi težavami in strahovi so se spopadali otroci, ki živijo v nezavidljivih razmerah. Eden od njih je tudi polnoletni dijak, ki poleg opravljanja honorarnega dela, skrbi za preživetje in zdravstveno oskrbo hudo bolnih staršev. Njegovo zgodbo so objavili na spletni strani Vala 202 v okviru projekta Botrstvo

  • Uredništvo

    19. 5. 2020  |  Kultura

    Mikrokrediti za samozaposlene in pomoč za kulturnike, ki so imeli največje izpade dohodkov

    Neformalna skupina Pomoč samozaposlenim v kulturi je na ministra Vaska Simonitija naslovila predloge za uvedbo novih ukrepov in spodbud za prekarne in samozaposlene delavke in delavce v kulturi v okviru tretjega protikoronskega svežnja. 

  • Uredništvo

    19. 5. 2020  |  Politika

    Jelko Kacin: »Resnično komuniciramo in dvigamo zavedanje ljudi, ki je izjemno visoko«

    "Uvedli smo zelo stroge ukrepe in hkrati redno komuniciramo z javnostjo. Vsak dan imamo redne novinarske konference. Resnično komuniciramo in dvigamo zavedanje ljudi, ki je izjemno visoko. To je en del zgodbe. Drugi del zgodbe so kulturne posebnosti. Smo majhna država in vsako življenje je dragoceno. Poskušali smo reagirati nemudoma in na podlagi tega naše bolnišnice niso bile polne bolnikov. Vedno je bilo dovolj prostih postelj v naših bolnišnicah. Zasedenost naših COVID-19 oddelkov bolnišnic ni bila nikoli več kot 25 %. Bili smo pripravljeni na veliko slabše razmere. Ker smo se pripravili na slabše razmere, smo se bili sposobni odzvati pravočasno in razmere uspešno nadzorovati."

  • Uredništvo

    19. 5. 2020  |  Politika

    Luka Mesec: »Ta vlada mora oditi, mi vsi pa na predčasne volitve. Ošabnosti bo kmalu odzvonilo.«

    "Znanec mi je zadnjič rekel: 'kljub temu, da sem proti Janši, sem vesel, da je predsednik vlade, saj je edini sposoben voditi državo v takih razmerah'. Odgovoril sem mu, naj ne zamenjuje arogance in oholosti s sposobnostjo. To je namreč največja iluzija, ki jo ustvarja SDS: ker so do novinarjev, opozicije in vseh, s komer imajo opravka, zajedljivi, prezirljivi in ošabni, ustvarjajo vtis, da obvladujejo situacijo. A v resnici je obratno - s tem samo prikrivajo svojo nesposobnost."

  • Uredništvo

    18. 5. 2020  |  Politika

    Počivalškovo SMC zapustil že drugi poslanec

    Poslanec Gregor Židan je po informacijah časnika Dnevnik izstopil iz stranke SMC. V SD jim tega, da prestopa k njim, sicer uradno še niso potrdili, kot so že poročali, pa se je o tem v preteklih dneh s Socialnimi demokrati intenzivno pogovarjal. To je v zadnjih dneh že drugi poslanec, ki je zapustil Počivalškovo SMC. V petek je to storil tudi Jani Möderndorfer, ki je prestopil v Šarčevo LMŠ. 

  • Uredništvo

    18. 5. 2020  |  Politika

    »Če je to razumljivo za vodjo opozicije, pa nikakor ni za voditelja na oblasti«

    "Poleg njegove osebne narave (le zakaj mu je dr. Drnovšek nadel vzdevek Princ teme?) se odgovor nemara skriva v analizi nekaterih preteklih dejanj, ki spadajo v devetdeseta leta, recimo v 1992, 1997. Nemara bomo prav s tem bolje razumeli, zakaj danes depeša o medijih in "ideološka depeša o krivosodju"?

  • Uredništvo

    18. 5. 2020  |  Politika

    Milan Krek: »Ljudje smo sprejeli nov način vedenja in zdaj bi ga morali spodbujati«

    "Imam zelo velike pomisleke glede sproščanja ukrepov. V Italiji je politika enotno podprla ukrepe za preprečevanje širjenja, ki so bili zelo radikalni, pri nas pa se mi zdi, da nekateri delujejo v nasprotju z dokazano učinkovitimi ukrepi. Ne vem, kaj je cilj. Če je cilj večja prekuženost, me zelo skrbi. Ljudje smo sprejeli nov način vedenja in zdaj bi ga morali spodbujati. Ob sproščanju ukrepov je slabo, da se zdaj po medijih širijo novice brez kakršnekoli znanst­vene podlage. Ker če se ljudje ne bodo držali novih načinov vedenja, se bodo okužbe spet začele širiti in spet bomo morali zapirati. Razen distance, mask in razkuževanja proti temu virusu namreč nimamo pravih sredstev, tudi zdravil ne. Poleg tega imamo v Sloveniji nizko prekuženost, zato lahko bolezen spet hitro izbruhne."

  • Uredništvo

    18. 5. 2020  |  Kultura

    Odprte prijave za MENT 2021

    MENT Ljubljana, ki bo potekal od 3. do 5. februarja 2021, vabi evropske skupine, solo izvajalce in live acte s koncertnimi izkušnjami ter javno dostopnimi avdio in video materiali, da se prijavijo za nastop na festivalu. Če zaradi trenutne situacije MENT ne bo izvedljiv na napovedani datum oziroma se bo zgodil v drugačnem formatu kot predvideno, bodo vse prijave upoštevane za poznejši datum ali drugačen format.

  • Uredništvo

    17. 5. 2020  |  Družba

    »Vsaka laž vlade mora biti zabeležena«

    "Laži so se v dveh mesecih nove vlade tako namnožile, da se resno zastavlja vprašanje, kaj storiti z njimi. Govorimo o lažeh na najvišji, vladni ravni, hiperprodukcija laži je sicer prisotna povsod. Upravičeno si je seveda mogoče zastaviti vprašanje, zakaj bi se sploh ukvarjali z lažmi, kakorkoli so že debele in očitne, če pa tej vladi uspe v istem dnevu napovedati vojno medijem, izničiti zakonska varovala pri zaščiti okolja in osramotiti državo v EU z ovajanjem lastne sodne veje oblasti, ker sodniki nosijo rdeče majice z zvezdo?"

  • Uredništvo

    17. 5. 2020  |  Družba

    »To, da Janša enkratno socialno pomoč imenuje kar UTD, je skregano z resničnostjo«

    "Cilj univerzalnega temeljnega dohodka (UTD) ni aktivacija brezposelnih, ampak širitev svobode ter razmisleka o tem, kaj in pod kakšnimi pogoji želimo ljudje delati in ustvarjati v omejenem času, ki ga imamo za življenje. Gre za to, da lahko ljudje brez eksistencialnega strahu rečemo ne službam, ki so ponižujoče, izkoriščevalske in škodljive. Da se lahko odločimo za dodatno izobraževanje ali izpopolnjevanje. Da lahko več časa namenimo skrbstvenemu in prostovoljnemu delu."

  • Uredništvo

    17. 5. 2020  |  Kultura

    Nedeljska poezija #16

    V rubriki Nedeljska poezija vsak teden objavljamo pesem po našem izboru iz pesniške zbirke slovenske avtorice ali avtorja, izdane v zadnjih dveh letih. Tokrat pesem Mihe Avanza iz zbirke Rorschach.

  • Uredništvo

    16. 5. 2020  |  Politika

    Šarec: »Posledica Janševih ukrepov bo visok javni dolg in skregan narod, to je pa tudi vse«

    Predsednik LMŠ in nekdanji premier Marjan Šarec se je na Facebooku odzval na dejstvo, da je Janševa vlada čez noč razglasila konec epidemije. In to ponovno mimo strokovnjakov in NIJZ, celo mimo vladnega ministra za zdravje. Slovenija je tako postala prva država v Evropi, ki je razglasila konec epidemije. Še pred kratkim pa je taisti premier Janša javnost prepričeval, da bi morali epidemijo razglasiti že januarja. "Ampak to vernikov Janeza Janše ne zanima preveč, ne v DZ, ne zunaj njega. Za vernike je namreč značilno, da verjamejo in ne razmišljajo, da mogoče ni vse tako," je na Facebooku zapisal Šarec.

  • Uredništvo

    17. 5. 2020  |  Družba

    »Ali bo človeštvo z novim znanjem doseglo globalno renesanso, ali pa bo zašlo v prepad«

    "Razvoj bo šel v dve smeri. Ena bo zagotovo robotika z umetno inteligenco. Robotika bo prodirala v vsakdanje življenje, roboti bodo pomagali na domovih, v bolnišnicah, imeli bomo robotizirane avtomobile. Na razpolago bodo čedalje zmogljivejši računalniki, ki bodo upravljali z enormnimi količinami podatkov. Druga smer razvoja pa bo šla v področje raziskovanja življenja, velik bo napredek biologije, biokemije, biomedicine, nanobiologije in podobnih znanosti, kar bo vplivalo predvsem na področje zdravja in okolja. Naše življenje bodo spremenili novi materiali ter raziskovanja na področju sodobne fizike. To bo odprlo tudi številna sociološka, psihološka in varnostna vprašanja."

  • Uredništvo

    16. 5. 2020  |  Politika

    Janša bo na televiziji dobil svojo oddajo

    Televizija Nova24TV sporoča, da s ponedeljkom začenja s predvajanjem nove oddaje, ki bo nosila naslov V živo: Pogovor s predsednikom vlade. Gost oddaje bo premier Janez Janša, ki bo v prvem delu oddaje odgovarjal na aktualne teme preteklega tedna, nato pa bodo po predsednika vlade po telefonu lahko spraševali tudi državljani. Voditelj oddaje bo zvesti kader Nova24TV Aleksander Rant. 

  • Uredništvo

    16. 5. 2020  |  Družba

    Od kdaj Možina vabi k sebi »levičarje«?

    "Dr. Ernest Petrič pri Jožetu Možini na TVS. Nesporna avtoriteta v slovenskem prostoru, kar daje njegovim pogledom in vrednotenju sedanjih razmer posebno težo. Tako ga predstavi avtor in voditelj nedeljske oddaje Intervju."

  • Uredništvo

    16. 5. 2020  |  Družba

    »Terminologija SDS spominja na besednjak iz kakšne komunistične Albanije ali Severne Koreje«

    "Motnja za vlado in SDS sta očitno javna RTV Slovenija in Pro Plus, ki jima očita monopol, zato bo cilj, kot pravi predsednik vlade, ozdraviti naš medijski prostor. Tovrstno 'zdravljenje' pa me z vidika demokratičnosti te družbe skrbi, tako zdravljenje medijev kot državljanov. Ko želijo politiki 'zdraviti' državljane in medije, se demokraciji običajno ne piše nič dobrega. V tem primeru uporabljena terminologija spominja na besednjak iz kakšne komunistične Albanije ali Severne Koreje."

  • Uredništvo

    16. 5. 2020  |  Kultura

    Zadnja edicija filmov na spletu

    Po dveh mesecih se zaključuje akcija Vsi (filmi) doma, kjer je bilo na ogled 173 filmov različnih žanrov, od tega 60 celovečernih in 113 kratkih, zabeležili pa so več kot 88.000 ogledov. Tokrat bodo med drugim predstavljeni filmi Piran-Pirano Gorana Vojnovića, Boj za režiserja Siniše Gačića, 19. in 20. maja pa še posebna spletna premiera dokumentarnega filma Erika Valenčiča Videti El Aaiún (2020), ki nas popelje v alžirsko puščavo, v begunska taborišča, v katerih že več kot 40 let prebiva okoli 170.000 pripadnic in pripadnikov ljudstva Sahravi. 

  • Uredništvo

    15. 5. 2020  |  Politika

    PODPIŠITE PETICIJO: Borut Pahor naj odlikuje Ivana Galeta!

    Skupina uglednih državljank in državljanov, skupaj več kot 100, je danes poslala predsedniku republike Borutu Pahorju predlog, naj odlikuje žvižgača Ivana Galeta, uslužbenca Zavoda za blagovne rezerve RS, z državnim odlikovanjem, in sicer z medaljo za častno dejanje na civilnem področju. V ta namen smo objavili tudi PETICIJO, ki jo lahko podpišete NA TEJ SPLETNI POVEZAVI, kjer boste lahko prebrali tudi natančnejšo obrazložitev.

  • Uredništvo

    15. 5. 2020  |  Družba

    VIDEO: Vse o kolesarjenju v enem posnetku 😊

  • Uredništvo

    15. 5. 2020  |  Politika

    FOTOGALERIJA: Vojaški tovornjak pred parlamentom

    Pred današnjimi protivladnimi protesti, ki so napovedani ob 19. uri, so pred Državni zbor z vojaškim tovornjakom Slovenske vojske pravkar pripeljali ograje. Utrinke si lahko ogledate v fotogaleriji Gašperja Lešnika. 

  • Uredništvo

    15. 5. 2020  |  Družba

    VIDEO: V'n sm vzel bicikl, razkužil sem ga mal'

    Sobotni večeri so na TV Sloveniji rezervirani za satirično oddajo Kaj dogaja? Z Jonasom, ki se vsakič zaključi s parodijo oziroma priredbo znane slovenske skladbe, ki se je loti Tilen Artač. Novo podobo je tokrat dobila skladba Bicikl, ki so jo v luči protivladnih protestov na kolesih, ki bodo potekali tudi danes (kot vsak petek) ob 19. uri, objavili že prej.