Uredništvo

  • Uredništvo

    14. 5. 2020  |  Politika

    To je naslovnica jutrišnje Mladine

    Jutri izide nova Mladina! Fotografija na naslovnici je delo Gašperja Lešnika (Trg republike, Ljubljana, 8. maj 2020). Letošnja 20. številka Mladine bo na voljo od 15. maja pri vašem najbližjem prodajalcu časopisov in na naši spletni strani. Vabljeni k branju! #Mladina20

  • Uredništvo

    14. 5. 2020  |  Družba

    »Vlada, ki zdaj neti prepire z mediji, ljudem dela medvedjo uslugo«

    "V tem obdobju močno potrebujemo dobro in odgovorno novinarstvo. Med pandemijo, državno krizo ali v izrednih razmerah v državi potrebujemo dva glavna vira informacij. Prvi vir je odgovorna vlada, torej odgovorni politiki, drugi vir pa mora biti neodvisen. To so novinarji, mediji, ki morajo ljudem posredovati pomembne novice, ki jih potrebujejo, da se zavarujejo. Ena izmed težav je, da zdaj nimamo tako odgovorne vlade in političnega vodstva, kot bi ju morali imeti. To pa vsem otežuje življenja, še posebej pa novinarjem, ki opozarjajo na napake in poročajo, kaj se dogaja."

  • Uredništvo

    14. 5. 2020  |  Družba

    »Ravno zato, ker se je mudilo, bi moralo biti previdnosti v glavah odločevalcev precej več«

    "Vedno se bom odločno odzivala na dogajanja v družbi s področja moje stroke. Vedno bom odločno podpirala, da če nekomu nekaj ni všeč, to lahko glasno pove – velja za vse strani političnega in družbenega življenja. Vedno bom pa tudi jasno in glasno povedala, da ne podpiram skrajnosti in jih nikoli ne bom – v dialogu in dejanjih – levih in desnih nesprejemanj drugačnosti, sovražnih in nestrpnih besed, zaničevalnega in grobo žaljivega odnosa, zmerjanja … pravzaprav alergije na kogarkoli, ki ni naš. Dokler se bomo šli partizane in domobrance, naša družba ne bo srečna, bo razklana, razdvojena. Prepiri ne prinašajo napredka, nasprotno, zavirajo ga. Konstruktivna kritika, nasprotno, če jo druga stran hoče slišati, lahko doprinese k izboljšanju razmer. Prepričana pa sem, da le takrat, ko nekdo napake ne naredi namerno, temveč zaradi neznanja. Ko se napake (nezakonitosti) delajo namerno, zavestno, pa vrag odnese šalo."

  • Uredništvo

    14. 5. 2020  |  Svet

    Vsem gospodinjstvom boni za restavracije

    Dunajski župan Michael Ludwig je napovedal, da bodo za ponoven zagon gostinske dejavnosti vsem gospodinjstvom v mestu podarili bone za obisk restavracij in kavarn. Enočlansko gospodinjstvo bo tako prejelo bon v vrednosti 25 evrov, veččlansko pa za 50 evrov.

  • Uredništvo

    14. 5. 2020  |  Kultura

    Spletni koncert Katalene in zbiranje sredstev za projekt Solidarni s kulturo

    V Konjeniškem parku Starošince bo 15. maja ob 20.30 ob mednarodnem dnevu družin koncert skupine Katalena, ki ga prireja Zavod Nazaj na konja – Družinski center Kidričevo. Dogodek, ki bo potekal prek spleta, se bo odvil pod geslom "ker iz družin zraste družba."

  • Uredništvo

    14. 5. 2020  |  Politika

    »Ovaduštvo bi morali izpraskati iz našega nacionalnega značaja«

    "Spreminjanje slovenskega narodnega značaja je zelo zahtevna in ambiciozna naloga. V marsičem je ta program uresničen v skupni zmagi nad nacizmom in fašizmom, prav gotovo pa tudi v polni uveljavitvi suverenosti Slovenije in v spremembi Slovencev iz naroda v nacijo v začetku devetdesetih let dvajsetega stoletja. Gotovo pa je pri spreminjanju tega značaja ostalo še nekaj odprtih nalog, ena izmed njih je odnos do ovaduštva."

  • Uredništvo

    13. 5. 2020  |  Družba

    »Ni vode na svetu, ki bi umila umazane roke nove desničarske vlade«

    "Želja, da ostanem zvesta sama sebi, kajti sebi sem prva avtoriteta, ki jo moram spoštovati. Če izgubim ugled, to ni tako pomembno. Ne smem pa izgubiti časti in dostojanstva. To, da si je treba roke umivati, bi si pa morala kot glavno nalogo zadati nova desničarska vlada. Ni vode na svetu, ki bi umila njihove umazane roke. Virus pride in gre, tako kot vsaka vlada, ampak koliko smradu pusti za sabo, je pa treba vprašati predsednika te aktualne vlade."

  • Uredništvo

    13. 5. 2020  |  Družba

    »Stanje normalnosti bo nastopilo šele, ko ga ne bo več treba omenjati«

    "V zadnjih tednih se je na družabnih omrežjih odvil napad na posameznico zaradi njene kritične družbeno-politične drže. Ker je zaposlena v Pritličju, se je posredno skušalo diskreditirati tudi sam prostor, kasneje pa tudi njegove obiskovalce_ke. Prav tako še odmeva nedavni primer policijsko-gasilske akcije prebarvanja 'spornega' grafita v mariborski Pekarni. Aprila so se iz zdravstvenega inšpektorata zglasili trikrat v Rogu in dvakrat na Metelkovi. Kljub temu, da so vsa klubska prizorišča zaprta, so bili uvedeni postopki o prekršku posameznikom_cam, ki so izvajali_e vzdrževalna dela.

  • Uredništvo

    12. 5. 2020  |  Politika

    FOTOGALERIJA: Protest Narave ne damo!

    Ob 13.30, tik pred začetkom seje odbora Državnega zbora (DZ) za infrastrukturo, okolje in prostor, na kateri so glasovali o sprejetju amandmaja na zakon o ohranjanju narave, so se protestnice in protestniki v organizaciji gibanja Balkan River Defence zbrali na Trgu republike in poslance pozvali k ohranjanju narave v Sloveniji. Pred poslopjem parlamenta se jih je kljub dežju in slabemu vremenu zbralo nekaj sto. 

  • Uredništvo

    12. 5. 2020  |  Politika

    Je bil Jelko Kacin 27. marca na Krku?

    Vladni komunikator Jelko Kacin je 27. marca letos na Twitterju napisal dobrodošlico tistim, ki so se vračali v Slovenijo. Kot je razkril novinar Matej Klarič pa je imel Kacinov tvit tudi zanimivo dodano vrednost, saj je imel aktiven GPS singal, ki omogoča razkritje lokacije tviteraša. Aplikacija FlightRadar, ki zelo natančno prikaže lokacijo telefona, je pokazala, da je bil Kacin v času omenjenega tvita na Krku, kjer ima vladni komunikator tudi počitniško hišo

  • Uredništvo

    11. 5. 2020  |  Politika

    Janez Janša: »Pod kotlom močno gori. In v bistvu kuhajo vas, ne vlado.«

    "Zelo verjetno ste že velikokrat slišali stavek, da se vojne z mediji ne da dobiti. Sodi med tiste »ponarodele« fraze, ki jih večina ljudi dobronamerno ponavlja, ne da bi se vprašala, kaj pravzaprav izgovarjajo. Če zakurite pod kotlom in žabo vržete v vrelo vodo, bo brž skočila ven. Če pa jo vržete v mlačno in počasi segrevate, bo obtičala v kotlu do bridkega konca."

  • Uredništvo

    12. 5. 2020  |  Družba

    »Antifašizem niti ni toliko politično stališče kot je načelno ali moralno stališče«

    "Fašizem sam na sebi nima vrednot. Ima prazne vrednote, poveličevanje nacije, naroda, države in seveda kult osebnosti, ki je popolnoma obvezen. Mogoče se nam ta zgodovina v tem trenutku ponavlja na bolj klovnovski način, vendar ne smemo pozabiti, da je tudi del javnosti v tridesetih letih Hitlerja zaznaval kot klovna. Na misel mi pride Charlie Chaplin s svojim znamenitim filmom. Nauk bi bil, da klovnov ne smemo nikoli podcenjevati."

  • Uredništvo

    12. 5. 2020  |  Družba

    »Državi je jasno, da nikoli ne bo imela dovolj policistov, da vsem kršiteljem napiše kazni«

    "Epidemija je resnična. A ukrepi proti njej so ideološko pogojeni. Hešteg ostanidoma je v resnici simbol repatriarhalizacije družbe. Izjavi o hormonih in prepovedih stiskanja na klopcah sta simbolni točki zapiranja v lažno skupnost dveh, v nuklearno, po možnosti seveda heteroseksualno družino. Slepo pristajanje na prepoved dotikov, strasti, političnega in skupnega kot predpogoj za odpiranje družbe, gledališč in javnih dogodkov je pot, ki vodi v popolno individualizacijo in avtoritarnost. Državi je jasno, da nikoli ne bo imela dovolj policistov, da vsem kršiteljem napiše kazni - podobno kot nikoli ne bo imela dovolj zaporov, da vanje pomeče vse, ki si drznejo misliti drugačen svet. Zato rekrutirajo najnevarnejšega policista – tistega, ki ga vsak izmed nas lahko nosi v sebi. Zgolj od nas je torej odvisno, ali se bomo trendu avtoritarnosti uprli. Tam kjer delamo, živimo, ustvarjamo ali se rekreiramo."

  • Uredništvo

    12. 5. 2020  |  Družba

    Shod Narave ne damo danes ob 13.30 pred parlamentom

    Na Trgu republike v Ljubljani bo danes (torek, 12. maja) ob 13.30 potekal shod Narave ne damo. Gre za protest ob novem protikoronskem zakonu, ki je praktično izbrisal nevladne organizacije in varstvo okolja iz gradbenih postopkov, zdaj pa se ideja ministra Andreja Vizjaka širi tudi na vso ostalo zakonodajo. Zakonu o ohranjanju narave (ZON) grozi varovanju narave v Sloveniji. "Ob sprejetju amandmaja bi od sedanjih 47 nevladnih organizacij s statusom varstva narave takšen status obdržale le še štiri," opozarjajo organizatorji. 

  • Uredništvo

    12. 5. 2020  |  Družba

    Damjan Damjanovič: »Vsi smo prestrašeni«

    "Vsi smo prestrašeni. Zdaj se tudi vidi, kdo je pravi direktor, ki je sposoben vodenja, koga pa so postavila interesna združenja."

  • Uredništvo

    12. 5. 2020  |  Kultura

    Nagrada skupine OHO za Niko Ham 

    Strokovna komisija v sestavi Polonca Lovšin (sodobna umetnica), Iza Pevec (kustosinja, kritičarka) in Bojana Piškur (kustosinja, piska) je 11. maja v prostorih Centra in Galerije P74 za zmagovalko Nagrade skupine OHO 2020 soglasno razglasila Niko Ham. Poleg nje so bile za nagrado nominirane še Živa Drvarič, Đejmi Hadrović in Živa Božičnik Rebec. Zaradi epidemije koronavirusa je letos izjemoma odpovedana razstava nominirank za nagrado.

  • Uredništvo

    12. 5. 2020  |  Kultura

    Paket novih brezplačnih slovenskih filmov na spletu

    V predzadnji ediciji akcije Vsi (film)i doma bodo na voljo filmi s pridihom zgodovine, glasbe, literature in plesa. Med njimi Pisma iz Egipta v režiji Polone Sepe, Vse duše mojega telesa režiserke Erike Rossi in V letu hip hopa v režiji Borisa Petkoviča.

  • Uredništvo

    11. 5. 2020  |  Politika

    FOTO DNEVA: Ne hodite po ljudstvu

    Danes zjutraj se je nad podvozom na Celovški cesti v Ljubljani pojavil transparent z napisom "Ne hodite po ljudstvu". Opazil in ovekovečil ga je fotograf Gašper Lešnik.

  • Uredništvo

    11. 5. 2020  |  Politika

    Jaša Jenull: »Protesti bodo, dokler vlada ne bo odstopila in se organizirajo predčasne volitve«

    "Naslednji protesti bodo naslednji petek ob 19. uri, prišlo bo še več ljudi in tako se bo nadaljevalo vse, dokler se vlada ne odloči, da bo odstopila in se organizirajo predčasne volitve."

  • Uredništvo

    11. 5. 2020  |  Politika

    »Kaj človeku preostane po obrazložitvi, da cenik za odsluženo prostitutko ni osebni napad?«

    "Kaj človeku še preostane po odločitvi vrhovnega sodišča o razveljavitvi razsodbe višjega sodišča v Celju, s katero je takrat obsodilo Janeza Janšo zaradi žaljivega tvita o novinarki RTV Slovenija Mojci Šetinc Pašek in njeni kolegici Eugeniji Carl, »odsluženih prostitutkah Eugeniji C in Mojci PŠ«, katerih »poceni usluge ponujajo na FB strani javne hiše, eno za 30, drugo za 35 evrov«? Kaj mu preostane po obrazložitvi spoštovanega vrhovnega sodišča, da mora biti novinarka kot javna oseba pripravljena na javno kritiko in da cenik za »odsluženo prostitutko« ni osebni napad na novinarko, ampak kritika njenega dela? Kaj drugega, kot da se zafrkava po tem, ko vrhovno sodišče pojasni, da je tudi 'politična izjava lahko satirična' in da je treba – ta del mi je najljubši – "dati svobodi izražanja prednost pred pravico do varstva časti in dobrega imena."

  • Uredništvo

    11. 5. 2020  |  Kultura

    Fragmenti človeških teles, rastlinja in predmetov

    V Ravnikar Gallery Space bo od 12. maja do 1. junija na ogled razstava Nevene Aleksovski z naslovom And Then So Clear, na kateri bodo predstavljene risbe in slike, ki so večinoma nastale v izolaciji zaradi epidemije koronavirusa. Preproste, poenostavljene podobe so večkrat igrive in humorne ter nam tako enkrat dajejo uteho, drugič pa nastopajo kot oblika upora in subverzije.

  • Uredništvo

    10. 5. 2020  |  Politika

    »Ne pristajam in ne bom pristala na ustvarjanje sovraštva med lastnim narodom!«

    "Živimo v prečudoviti državi, polni sposobnih in delovnih ljudi. Imamo ogromno potenciala, da bi lahko vsi živeli bolje. Zato nikakor ne razumem, kako z lahkoto posamezniki iz leve in iz desne, brez občutka za domovino in njeno blaginjo, streljajo z metki, polnimi sovraštva nad lastni narod. Če kdo misli, da nas bo ideološka vojna med levim in desnim, medsebojno obračunavanje, podtikanje, blatenje posameznikov, pripeljejo na pot napredka, se grdo in hudo moti. Siljenje lastnega naroda v navidezno ideološko vojno vodi zgolj v razkroj naše družbe in v sovraštvo, ki ima lahko pogubne posledice. Vsem, ki si, tako iz ene in druge strani, prizadevate da me vključite v to ideološko vojno, jasno sporočam – Ne pristajam in ne bom pristala na ustvarjanje sovraštva med lastnim narodom! Vedno sem se in se bom zavzemala za napredek, ki temelji na dialogu, kompromisih in vsebinskih rešitvah problemov."

  • Uredništvo

    10. 5. 2020  |  Družba

    »Krizo še vedno lahko izkoristimo tako, da kapitalizmu nadenemo uzdo«

    "Z epidemijo koronavirusa, ki je družbe in kulture po vsem svetu poenotil v istih skrbeh, se je vzpostavil diskurz, da smo se prvič znašli v resnično globalno povezanem, do zadnjega atoma prepletenem svetu, v katerem nam vsem pretijo iste nevarnosti in iz katerega se države ne morejo izvzeti, tudi če bi se hotele. Mnogi si želimo, da dosedanje kapitalistične temelje globalizma prevrednotimo in utemeljimo na etičnih projektih, ki bi omogočali globalno poenotene odzive na epidemiološke in okoljske izzive. A od vseh teh lepih idej smo daleč kot še nikoli. Priča smo ideološkemu obratu v preteklost, nekam, takole na oko, med sredo 18. stoletja in prva desetletja 20. stoletja."

  • Uredništvo

    10. 5. 2020  |  Kultura

    Nedeljska poezija #15

    V rubriki Nedeljska poezija vsak teden objavljamo pesem po našem izboru iz pesniške zbirke slovenske avtorice ali avtorja, izdane v zadnjih dveh letih. Tokrat pesem Miljane Cunta iz zbirke Svetloba od zunaj.

  • Uredništvo

    9. 5. 2020  |  Kultura

    Najbolj prodajane knjige v času epidemije

    Lestvici najbolj prodajanih knjig za odrasle ter otroke in mladino v času ukrepov za zajezitev koronavirusa, od 16. marca do 30. aprila pri založbi Mladinska knjiga. Med knjigami za odrasle je na prvem mestu kuharski priročnik Urške Fartelj 220 stopinj poševno, med otroškimi knigami pa Harry Potter - Ognjeni kelih.

  • Uredništvo

    10. 5. 2020  |  Kultura

    Vse najboljše, Ivan Cankar!

    Danes, 10. maja, mineva 144 let od rojstva Ivana Cankarja, zato bodo v Cankarjevem domu že tradicionalno pripravili simbolično slovesnost Umetniku v spomin, ki pa bo tokrat potekala preko spleta.

  • Uredništvo

    8. 5. 2020  |  Družba

    FOTO + VIDEO: V Ljubljani več kot 10.000 ljudi na največjem protivladnem protestu letos

    V središču Ljubljane je danes ob 19. uri (po neuradnih ocenah) več kot deset tisoč protestnikov na kolesih izražalo nasprotovanje številnim kadrovskim menjavam v represivnih in nadzornih institucijah, pritiskom na novinarje in medijsko svobodo, netransparentnim poslom, v katere se je ujela vlada in ki so na površje priplavali v zadnjih tednih, ter drugim spornim vladnim ukrepom, ki smo jim priča te dni. Udeleženci shoda vladi Janeza Janše očitajo, da izkorišča izredne razmere v času epidemije novega koronavirusa. 

  • Uredništvo

    9. 5. 2020  |  Politika

    »Koalicijske partnerice SDS se vse bolj spreminjajo v privesek največje vladne stranke«

    "Da si bo poskušal prvak SDS koalicijske partnerice povsem podrediti, je bilo mogoče zaznati že ob sestavljanju ministrske ekipe, v zadnjih tednih pa dobiva njegov načrt nove razsežnosti. SDS si pripenja zasluge za učinkovito premagovanje koronavirusa, ob manj všečnih delih te zgodbe pa potiska v ospredje ministre drugih strank. Tako tudi afero z zaščitnimi maskami uspešno preusmerja k predsednikoma dveh koalicijskih partneric Zdravku Počivalšku in Mateju Toninu, s tem pa postajata SMC in NSi še bolj ranljivi in Janezu Janši še bolj pokorni. Koalicijske partnerice SDS se torej vse bolj spreminjajo v privesek največje vladne stranke in vse bolj tiho spremljajo njeno odpiranje ideoloških tem, napade na drugače misleče, Janšev kadrovski cunami."

  • Uredništvo

    9. 5. 2020  |  Politika

    »Tragedija našega naroda je, da se ljudem ne zahvalimo za sodelovanje in jih pošljemo nekam«

    "Ni vse korupcija. Veliko je tudi nesposobnosti. Aleš Hojs na primer je bil od leta 2006 v upravi Darsa. To je bila pomembna funkcija. V omenjeni družbi za avtoceste se je obrnilo veliko denarja. V tistih času se je gradnja šentviškega predora podražila za 84 milijonov evrov. Preberite si zanimivo poročilo računskega sodišča na to temo. Zveni komaj resnično. Seveda za to nihče ne odgovarja. No, v tistem času so v SCT razmišljali, da bi me pospravili. In danes me notranji minister Hojs napada, da nisem noben žvižgač, da nisem nikogar prijavil, da lažem, da sem policijski špicelj. On bo meni to govoril?! To je tragedija našega naroda, da se ljudem, ki če jim damo možnost, da nekaj naredijo, in nič ne pokažejo, ne zahvalimo za sodelovanje in jih pošljemo nekam. Mi jim kar dajemo nove in nove priložnosti. Kar tiščimo glavo v pesek in si domišljamo, kaj bodo naredili."

  • Uredništvo

    9. 5. 2020  |  Kultura

    Cenovno dosegljivo stanovanje za vsakogar je pogoj za kakovostno življenje posameznika

    Na Krakovskem nasipu v Ljubljani si lahko do 20. maja ogledate razstavo študentov Fakultete za arhitekturo z naslovom Kako boste rešili svoj stanovanjski problem po zaključku študija?, ki je nastala v okviru pobud s katerimi naslavljajo vse bolj perečo problematiko. Razstava predstavlja odgovore študentov na vprašanje, ki so jim ga zastavili pri vajah iz predmeta Stanovanjske stavbe, spremljajo pa jih različni projekti na temo stanovanjske problematike, ki so nastali v okviru predmeta Projektiranje.