Uredništvo

  • Uredništvo

    7. 4. 2020  |  Družba

    »Če se bomo držali ukrepov, se bo okužilo le okoli deset odstotkov prebivalstva«

    "Če se bo prebivalstvo strogo držalo ukrepov proti širjenju koronavirusa, predvsem razdalje med ljudmi, se bo ob sedanjem valu pandemije okužilo le okoli deset odstotkov prebivalstva. Brez teh ukrepov bi se okužilo verjetno sedemdeset do osemdeset odstotkov ljudi. Po izračunih Imperial Collegea iz Londona smo s sedanjimi ukrepi proti širjenju koronavirusa do 31. marca letos v Evropi preprečili že okoli 60.000 smrti zaradi covida-19."

  • Uredništvo

    7. 4. 2020  |  Kultura

    VIDEO: Karantenski koncert zasedbe Dubioza kolektiv

    Dubioza kolektiv, bosanska ska-punk-reggae-rock atrakcija, ki je nastala leta 2003, je nastopila na vseh največjih festivalih v Evropi in nanizala tudi nemalo odmevnih turnej po svetu. Njihova energija, pronicljiva besedila ter izjemni odrski nastopi, navdušujejo občinstvo po vsem svetu. Zdaj, v času epidemije koronavirusa in karanten, so svoje nastopanje (začasno) preselili na splet.

  • PEN, javno pismo

    6. 4. 2020  |  Politika

    Pričakujemo, da državni zbor ne bo izglasoval nobenih zakonov, ki bi zoževali dosedanje pravice

    Zavedajoč se nujnosti omejitev na individualni in kolektivni ravni, ki so namenjene zajezitvi epidemije koronavirusa, podpisane članice in člani Slovenskega in Mednarodnega PEN-a brezpogojno pričakujemo, da bo Vlada Republike Slovenije spoštovala vse z Ustavo in zakoni zagotovljene pravice državljank in državljanov, da Državni zbor ne bo izglasoval nobenih zakonov, ki bi zoževali dosedanje pravice ali pa uvajali nova in širša pooblastila represivnih organov (prisluškovanje, vstop v stanovanje ali pridržanje brez sodne odločbe), da Slovenska vojska ne bo prevzela policijskih nalog, da bo sodni sistem na čelu z Ustavnim sodiščem nemudoma in kar najostreje sankcioniral vse zlorabe državnih in represivnih organov ter v času epidemije še posebej nevaren sovražni govor, ki krši dostojanstvo in svobodo drugega, zato ne sodi pod vrednoto svobode izražanja, da morajo biti dosedanje kršitve, tudi tiste, ki jih je zagrešila sama Vlada Republike Slovenije, nemudoma kaznovane, da se protikoronski zakoni ne bodo sprejemali za nedoločen čas, pač pa se bo sproti ugotavljala potreba po trajanju ukrepov in veljavnosti zakonodaje, sprejete v ta namen, da bo brezpogojno spoštovana pravica do svobode izražanja, ki je vitalnega pomena ne le za umetnost in kritično mišljenje, temveč je tudi v življenjskem interesu celotne družbe, da bodo vse strukture oblasti spoštovale avtonomijo medijev, da bo pri ukrepih zoper epidemijo koronavirusa država še posebej občutljiva za vse ranljive in šibkejše skupine, starejše, otroke, invalide, brezposelne, študentsko populacijo, osebe s samostojnim statusom, prekarce, brezdomce, prosilce za azil, migrante, ter da morajo ustrezni državni organi poskrbeti za dostojno življenje vseh državljank in državljanov, tudi umetnic in umetnikov, znanstvenic in znanstvenikov, intelektualk in intelektualcev, saj je tudi od njih v kar največji meri odvisna prihodnost naše družbe.

  • Uredništvo

    6. 4. 2020  |  Družba

    »Z virusom se bomo morali naučiti živeti«

    "V vsakem primeru bo treba pri oživljanju države tvegati, čim bolj pametno in premišljeno, ampak še vedno bo tveganje, ko se bomo odločili, da iz skrivališč pred virusom zakorakamo v življenje – z virusom. Če nočemo, da v skrivališčih pred virusom sami sebe zadušimo, se bomo morali premišljeno naučiti živeti z njim."

  • Uredništvo

    6. 4. 2020  |  Družba

    »Rehabilitacija po koroni bo dolga in mučna. Trajala bo leta.«

    "Rehabilitacija po Korona 2020 bo dolga in mučna. Trajala bo leta. Posttravmatske motnje bodo pogoste, tesnobe lahko postanejo kronične in trdovratne, depresije žgoče, odnosi skrhani čez mejo obnovitve. Zaznamovana bo tudi generacija mladih, ki bodo to izkušnjo povlekli v svojo odraslost. Ne vemo, kaj bo. Smo tam, kjer mi še nismo bili. Če ostanemo povezani in pogumni, bomo relativno dobro preživeli. Vsi ne bodo."

  • Uredništvo

    5. 4. 2020  |  Politika

    Naključna podobnost?

    Grafiko, ki jo lahko vidite spodaj, je najprej na svojih spletnih profilih na Facebooku in Twitterju objavila vlada RS, kasneje (včeraj oziroma v soboto zvečer) pa je zelo podobno grafiko na svojih spletnih družabnih profilih objavila tudi stranka SDS. Brez pojasnila so nato na vladnih profilih prvotno grafiko umaknili ter jo danes zjutraj nadomestili z malenkost popravljeno.

  • Uredništvo

    5. 4. 2020  |  Družba

    »Mi besedo ukaz doživljamo drugače kot Američani«

    "Mi besedo ukaz doživljamo drugače kot Američani. Tu je ukaz, da moramo ostati doma, a ljudje se ne vedejo, kot da je to nujno. Več stvari je tudi odprtih, tudi lokali. Če pogledaš skozi okno, življenje teče dalje nespremenjeno. Policija v St. Louisu, ki terorizira, tudi ko ni treba, zdaj za čuda ne."

  • Uredništvo

    5. 4. 2020  |  Kultura

    »Jaz sem svoboden človek, dokler me ne nadzirajo preko telefona«

    "Dobim občutek, da bo lažje in bolje za vse, če se ustvarjalci vržemo skozi okno. A doma, v izolaciji, bo potem tišina. Ne bo glasbe, ne filma, ne televizije, ne serij, ne fotografij, ne ... nič. Samo vi sami s seboj, s svojo mržnjo v glavi."

  • Uredništvo

    5. 4. 2020  |  Kultura

    Odklenjena dva TV programa s filmskimi premierami

    Skupina CineStar TV Channels je sestavljena iz sedmih televizijskih programov, ki ponujajo gledalcem bogato izbiro filmov in nadaljevank. V aprilu bo gledalcem pri izbranih ponudnikih – A1, Total TV, T-2, omogočila ogled svojih najprestižnejših programov CineStar TV Premiere 1 in CineStar TV Premiere 2, ki ponujata najnovejše ekskluzivne premiere filmskih uspešnic.

  • Uredništvo

    5. 4. 2020  |  Kultura

    Nedeljska poezija #10

    V rubriki Nedeljska poezija vsak teden objavljamo pesem po našem izboru iz pesniške zbirke slovenske avtorice ali avtorja, izdane v zadnjih dveh letih. Tokrat pesem Esada Babačića iz zbirke Odrezani od neba.

  • Uredništvo

    5. 4. 2020  |  Kultura

    Koronaprojekt vabi k sodelovanju

    "Kako bodo bodoče generacije vedele, kaj je pandemija korone pomenila za Ljubljano? Bodite del zgodovinskega projekta in nam pošljite fotografije, vtise ali predmete, ki predstavljajo vaš novi vsakdan v času izolacije," so zapisali na spletni strani muzeja.

  • Uredništvo

    4. 4. 2020  |  Družba

    »Zavistneži gledajo ljudi, ki v ničemer ne ogrožajo sebe in drugih, a ne privoščijo jim niti sprehoda«

    "V teh časih so na površje priplavali Pravičniki, skrajno nesrečna bitja, katerih osnovno gonilo je zavist. Gledajo ljudi, ki spoštujejo zakone, v ničemer ne ogrožajo sebe in drugih, a ne privoščijo jim niti sprehoda. Še, zvišajte trpljenje, uničite lepoto! To je destruktivna, zagrenjena psiha, ki hoče vse stlačiti v blato, v katerem tiči sama."

  • Uredništvo

    4. 4. 2020  |  Družba

    »Biti narazen je lahko velika past, če zdrsnemo v bolj primitivna vedenja«

    "Za dobre medsebojne odnose je zelo pomembno, da drugega doživljamo kot ločenega človeka in mu dovolimo, da občuti, kar sam občuti."

  • Uredništvo

    3. 4. 2020  |  Kultura

    Koncert doma

    V času epidemije koronavirusa na Valu 202 pripravljajo nastope v živo za neomejeno število poslušalcev in gledalcev prek video prenosa. Danes, 3. aprila ob 16.45 bo nastopil brežiški kantavtor Daniel Vezoja.

  • Uredništvo

    2. 4. 2020  |  Politika

    To je naslovnica jutrišnje Mladine

    Jutri izide nova Mladina! Naslovnico je zakrivil neponovljivi Prešernov nagrajenec in Mladinin hišni karikaturist Tomaž Lavrič. Koliko svobode bomo še morali žrtvovati? Preberite jutri v letos že 14. številki osrednjega političnega tednika. Na voljo pri vašem najbližjem prodajalcu časopisov in na naši spletni strani.

  • Uredništvo

    2. 4. 2020  |  Politika

    »Janša je začetek operacije primerjal z vožnjo tovornjaka, zdaj pa je prešaltal na vesoljsko ladjo«

    "Kapo dol novi vladi in njenemu šefu. V dveh tednih je vse naredila tako, kot piše v priročnikih. Zamenjati moraš ključne ljudi, predvsem tiste v represivnih resorjih, in državljanom takoj dati vedeti, da so to hudi časi. Časi, ki pomenijo biti ali ne biti. Zato že prvi dan vlado spremeniš v krizni štab. In na pomoč pokličeš zgodovino. Vojno ob osamosvojitvi. Njenega simbolnega reprezentanta Jelka Kacina , ki – nerodnost gor ali dol – vsem nam da jasno vedeti: pripravite se na črni scenarij in uživajte, dokler lahko."

  • Uredništvo

    2. 4. 2020  |  Družba

    Virus, vlada in toaletni papir

    Krizolacija je družbeno angažiran (mini) projekt na pobudo platforme Ljubljana Moments, ki skrbi za enega od prepoznavnejših Instagram profilov na področju ulične in turistične fotografije pri nas. Ker je v času karantene zaradi praznih ulic v mestu njihovo osrednje poslanstvo pravzaprav onemogočeno, so se povezali z Domnom Husujem, naturaliziranim Ljubljančanom ter kreativnim direktorjem v oglaševalski agenciji Yin + Young, redni sodelavki Mladininega Proglasa, da bi v času krize in izolacije na njihovem profilu sliko za nekaj dni zamenjala beseda.

  • Uredništvo

    2. 4. 2020  |  Družba

    FOTOGALERIJA: Grafiti v času korone, 2. del

    Fotografije ljubljanskih grafitov Mladininega fotografa Boruta Krajnca na temo ukrepov za zajezitev epidemije koronavirusa in pred sprejetjem mega koronazakona.

  • Uredništvo

    2. 4. 2020  |  Kultura

    Iniciativa #ŽURAMDOMA ima že več kot 400 tisoč sledilcev

    Iniciativa #ŽURAMDOMA, s katero Kurzschluss preko svojih družbenih omrežij mlade v času (samo) izolacije poziva k varnemu druženju na daljavo, nadaljuje svojo turnejo virtualnih žurov po Sloveniji. V petek, 3. aprila ob 20.00 bo svoje techno vibracije širil Damir Hoffman.

  • Uredništvo

    1. 4. 2020  |  Družba

    FOTOGALERIJA: Grafiti v času korone

    Fotografije grafitov Metoda Bočka z zanimivimi ali duhovitimi sporočili v Ljubljani na temo ukrepov za zajezitev epidemije koronavirusa in pred sprejetjem mega koronazakona. "Lahko se je samoizolirat v dvorcu", prav eden od njih. Več si jih lahko ogledate spodaj v fotogaleriji. 

  • Uredništvo

    1. 4. 2020  |  Politika

    Kaj pa tisti, ki nimajo nobenega statusa in delajo prek podjemnih ali avtorskih pogodb?

    Neformalna skupina, ki nosi ime Pomoč samozaposlenim v kulturi v času Kovid-19, je na vladoi in  ministrstvo za kulturo naslovila predloge za dopolnitev ukrepov t. i. antikoronskega mega zakona, ki se nanašajo na samozaposlene. Opozarjajo, da specifičnost prekarne situacije samozaposlenih v omenjenem zakonu ni ustrezno naslovljena. "Predlog zakona za samozaposlene predvideva izredno finančno pomoč v obliki trimesečnega temeljnega dohodka, v kolikor so zaradi epidemije utrpeli upad prihodkov v primerjavi z mesecem februarjem," poudarjajo.

  • Uredništvo

    1. 4. 2020  |  Družba

    »Ne rabimo najsodobnejše puške, da pobijemo virus!«

    "Več kot pet se nas ne sme družiti. Še dobro, da imam le pet prstov na roki! Upam, da so iz iste občine in da bo potres upošteval samoizolacijo, saj bo drugače oglobljen."

  • Uredništvo

    1. 4. 2020  |  Družba

    »Redna vadba omogoči, da se bolj učinkovito soočamo s stresnimi situacijami«

    "Menim, da pandemija ni čas za negativna čustva, še posebej, kadar ta posegajo v območje življenjskih svoboščin posameznika, ki drugih ne motijo. Tisti, ki si sedaj, kljub oteženim okoliščinam in v okviru zdravstvenih priporočil prizadevajo, da bi vendarle še nekaj počeli, so lahko le za zgled. Tako je tudi z vadbo."

  • Uredništvo

    1. 4. 2020  |  Kultura

    Finančna pomoč glasbenikom, samozaposlenim v kulturi

    SIGIC - Slovenski glasbenoinformacijski center pripravlja akcijo za finančno pomoč glasbenikom, samozaposlenim v kulturi, ki se bo začela 6. aprila, ko bo od 12. ure naprej možno zaprositi za pomoč preko spletnega obrazca. Sočasno vabijo tudi širšo zainiteresirano javnost, da z donacijami Prazniku glasbe pripomore k podpori še večjega števila glasbenikov.

  • Uredništvo

    31. 3. 2020  |  Družba

    Marcel Štefančič, jr.: »Glasba ti preprečuje, da bi postal pošast«

    "To je čas, ko si glasbeniki nataknejo bele halje, ne da bi si jih natak­nili. Naj pojasnim, v čem je trik. Kaj vidimo zdaj, v času te strašne, kataklizmične krize? Tole: pred nami paradirajo politiki, ki nas poskušajo »pomiriti«. Kar je trapasto: ko zboliš, ne greš k politiku! Ko zboliš, greš k zdravniku. V situacijah, kot je ta, bolj zaupamo znanosti kot politiki. Kar pomeni, da pričakujemo, da bodo tam – na odru, pred kamerami, pod žarometi, na tiskovnih konferencah – stali ljudje v belih haljah. Doktorji, zdravniki, eksperti, znanstveniki, epidemiologi, infektologi, virologi. To so ljudje, ki v takih časih pomirjajo. To so ljudje, ki jim v takšnih časih verjamemo."

  • Uredništvo

    31. 3. 2020  |  Družba

    »V karanteni živim že približno 40 let«

    "Virusa se ne branim. Gre za zadevo, ki je skupaj z znanstveniki ne razumem. Telepatsko ga prepričujem, naj ne migrira. Naj ostane v nosu. Prepričujem ga, da če si je izbral mene za gostitelja, naj se širi do žrelnice, celo do sapnice, naprej pa ne. Ker naju bo, če bom umrl, zašil oba. V nosu imaš vse pogoje, da ne greš naprej, mu pravim."

  • Uredništvo

    30. 3. 2020  |  Družba

    Vse o pravilih šolanja do konca leta

    Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je danes sporočilo, da bodo pripravili amandma na sedanja določila kriznega zakona, s katerim bodo do kriznega dodatka upravičeni vsi študenti (tudi izredni), ki niso v delovnem razmerju in imajo stalno prebivališče v Republiki Sloveniji. Krizni dodatek bodo prejeli do 30. aprila 2020. Na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport so sicer pripravili odgovore na najbolj pogosta vprašanja.

  • Uredništvo

    30. 3. 2020  |  Politika

    VIDEO: Janša napisal pop pesem

    Predsednik vlade Janez Janša je napisal besedilo za pop skladbo, ki jo izvajata Korado in Boško z Domoljubnim bendom. Naslov pesmi je Najlepša si, že v podnaslovu videa pa se pojavi neljuba napaka. V stavku "poklon moji domovini v času preizkušnje" je namreč zadnja beseda napisana napačno, in sicer s črko s. Če boste pozorni, pa lahko v videoposnetku najdete tudi razglednico hrvaškega Rovinja. 

  • Uredništvo

    30. 3. 2020  |  Družba

    »Ta virus ni konec sveta, čeprav je videti apokaliptično«

    "Kar se zdaj dogaja s svetovno pandemijo koronavirusa, je odkritje, v smislu: zdaj padajo maske. Padajo maske populističnih vodij, ki so se na začetku virusu smejali in ga poimenovali kitajski virus, zdaj pa uvajajo izredne razmere. V tem smislu ne mislim, da je ta virus konec sveta, čeprav je videti apokaliptično. Ravno nasprotno, ta kriza odpira veliko prostora za neki drugačen svet po koronavirusu. Za svet po apokalipsi."

  • Uredništvo

    30. 3. 2020  |  Družba

    »Ko nam začnejo milijonarji razlagati, da smo vsi v istem čolnu, nas mora resno zaskrbeti«

    "Ko nam začnejo milijonarji razlagati, da smo vsi v istem čolnu, nas mora seveda resno zaskrbeti. Navadno to pomeni, da se jim zdi iz takšnih ali drugačnih razlogov varneje začasno skočiti v naš čoln. Magari s kakšne veličastne in domnevno nepotopljive ladje. Enakost, povezanost in solidarnost, ki so jih nenadoma odkrili, so času – in »skupnemu čolnu« – primerni modni dodatki."