Uredništvo

  • Uredništvo

    30. 1. 2020  |  Družba

    »Večina gleda na klavnico kot na nekaj negativnega«

    "Večina gleda na klavnico kot na nekaj negativnega, v bistvu pa vidiš, kakšno odgovornost nosijo tamkaj zaposleni veterinarji. Stalno morajo biti pozorni na blagor živali, torej na kakšen način se živali pripelje, pripravi in opravi zakol, hkrati pa morajo biti skrbni pri nadzoru mesa, torej da pridejo v roke kupcev res zdravi deli živali."

  • Uredništvo

    30. 1. 2020  |  Družba

    »Nevarnih psov in nevarnih pasem ni. Nevaren je človek.«

    "Nevarnih psov in nevarnih pasem ni. Nevaren je človek. Poglejte, kaj se dogaja v svetu. Človek je edina pošast."

  • Uredništvo

    29. 1. 2020  |  Politika

    Ali poslanec Levice res žali verska čustva?

    "Prosim @policija_si, da ta tvit obravnavate kot ovadbo zoper poslanca @strankalevica Primoža Siterja, ki v DZ in preko javnega TV prenosa razpihuje sovraštvo in nestrpnost do katoliške vere, s čimer je globoko prizadel moja verska čustva. Zahtevam obvestilo o vaši odločitvi," se glasi zapis na Twitterju enega od uporabnikov, ki je na družabnem omrežju sprožil burno debato. V Državnem zboru namreč trenutno poteka javna seja o seznanitvi odstopa predsednika vlade Marjana Šarca, obenem pa bodo danes poslanke in poslanci glasovali tudi o ukinitvi dodatnega zdravstvenega zavarovanja.

  • Uredništvo

    29. 1. 2020  |  Družba

    »V prihodnje ne sodelujemo več pri nobeni komemoraciji leve ali desne opcije«

    "O politiki je vse povedal že Ivan Cankar in k temu nimam kaj dodati. Takrat, ko smo še igrali na predvolilnih shodih strank, je bilo čutiti le predvolilni boj za oblast, vse je bilo precej strpno, spoštljivo do nasprotij, bil je pošten boj za oblast. Kar danes spremljamo, pa ni podobno politiki, in odločili smo se, da v prihodnje kot bend ne sodelujemo pri nobeni komemoraciji leve ali desne opcije."

  • Uredništvo

    28. 1. 2020  |  Politika

    Šarec za svoj odstop krivi Levico

    Predsednik vlade Marjan Šarec je zjutraj na Facebooku objavil zapis, v katerem je javnost obvestil, da njegov odstop ni posledica odstopa finančnega ministra Bertonclja in izpostavil, da se s to vlado ni dalo sodelovati, ker ni imel podpore v parlamentu. "Odtegnila nam jo je Levica, ki je nekajkrat celo glasovala zelo usklajeno z SDS," je dodal.

  • Uredništvo

    28. 1. 2020  |  Družba

    Skrajno desna in srečno poročena

    Oprostite nam to rumeno notico, vendar slovenski prostor je na skrajni desnici dobil mladoporočenca in se objavi ne moremo upreti, pa četudi v rubriki "Saj ni res, pa je". Mlada konservativka Norma Korošec (25), borka za pravice družin po meri RKC, in Bernard Brščič (46), nastopač iz kroga SDS in nekdanji član kabineta Janeza Janše, sta se namreč poročila.

  • Uredništvo

    28. 1. 2020  |  Politika

    Sonja Lokar: »Sem komunistka«

    "Kapitalizem ni najboljši izmed vseh možnih svetov. In da je socializem možen. Ne takšen, kot smo ga že imeli, niti slučajno ne takšen, kot so ga imeli v Sovjetski zvezi. Socializem, v katerem bi lahko ljudje živeli kot svobodni posamezniki in hkrati družbeno odgovorna bitja. Takšen socializem potrebujemo. Svet bo šel v to smer, ali pa nas bo vzel vrag. V tem smislu sem komunistka. Drugače sem socialdemokratka."

  • Uredništvo

    28. 1. 2020  |  Kultura

    Sebastian Cavazza: »Če bi snemal žajfnice, bi verjetno že imel vilo v Rožni«

    "Dobro je, da imaš toliko denarja, da lahko počakaš na naslednji zanimiv projekt. Če bi mi bil zelo pomemben, bi snemal žajfnice in bi verjetno že imel vilo v Rožni. Tako pomemben mi ni."

  • Uredništvo

    27. 1. 2020  |  Politika

    Večina parlamentarnih strank za predčasne volitve

    Po današnjem odstopu predsednika vlade Marjana Šarca je večina parlamentarnih strank za predčasne volitve. LMŠ, SD, SDS, DeSUS, NSi in Levica so se že tudi javno izrekle o tem, da predčasne volitve podpirajo. Slednje se bodo po vsej verjetnosti lahko zgodile že aprila.

  • Uredništvo

    27. 1. 2020  |  Politika

    Sonja Šmuc, GZS: »Izzivi, ki so bili pred sedanjo vlado, preprosto niso bili uresničljivi«

    "Predsednik vlade Marjan Šarec je z današnjim odstopom presekal gordijski vozel. Zadnjih nekaj mesecev v vladi ni bilo zaznati usklajene politične smeri. Stanje je bilo zelo nepredvidljivo. Predlogi zakonov, ki so bili vloženi v parlamentarno proceduro – neredko kar s strani poslancev in mimo socialnega dialoga -, niso temeljili na argumentih in izračunih, temveč čedalje bolj na populizmu in zadovoljevanju enostranskih interesov. Jasne, razumne strategije ni bilo videti. Prihodnji glavoboli, ki jih sedanje odločitve politikov povzročajo, pa postajajo vse bolj gotovi. Izzivi, ki so bili pred sedanjo vlado, tudi zato, ker je bila manjšinska, preprosto niso bili uresničljivi," je v izjavi za javnost ob današnjem odstopu premierja Marjana Šarca povedala Sonja Šmuc, generalna direktorica GZS. 

  • Uredništvo

    27. 1. 2020  |  Politika

    Luka Mesec: »Ta koalicija ni imela smisla, ukvarjala se je le s komolčenjem in kadrovanjem«

    »Od vsakokratne vlade pričakujemo, da se bo ukvarjala s ključnimi izzivi, pokojnine, 10.000 najemnih stanovanj za mlade, modernizacija železnic. Že pri izvajanju sporazuma z nami se je izkazalo, da je prevladala stara politika, izvedlo se ni ničesar. Žal nam je, da je Šarec šele šele danes to spoznal, razumem njegov odstop. Ta koalicija ni imela smisla, ukvarjala se je le s komolčenjem in kadrovanjem. Mi smo pripravljeni na predčasne volitve in bomo sodelovali z novo vlado, če bo reforme, ki sem jih omenil, podpirala,« je po današnjem odstopu premierja Marjana Šarca dejal koordinator Levice Luka Mesec. 

  • Uredništvo

    27. 1. 2020  |  Politika

    Janša: »Najbolj verjetne so predčasne volitve. Odstop premierja toplo pozdravljamo.«

    "SDS bo situacijo ocenila, nato bomo sprejeli odločitve. Najbolj verjetne predčasne volitve. Odstop premierja toplo pozdravljamo," je po odstopu premierja Marjana Šarca dejal predsednik največje opozicijske stranke Janez Janša. 

  • Uredništvo

    27. 1. 2020  |  Politika

    Jelinčič: »Morda bi bil Tonin boljši mandatar«

    »Odstop predsednika vlade je posledica odstopa finančnega ministra. Mi bi se radi pogovarjali o novi vladi, ne pa predčasnih volitvah, ker bodo te po novembru neustavne. Do sodelovanja mora priti, stisniti moramo zobe. In morda bi bil Tonin boljši mandatar,« je po današnjem odstopu premierja Marjana Šarca dejal predsednik stranke SNS Zmago Jelinčič. 

  • Uredništvo

    27. 1. 2020  |  Politika

    SD za predčasne volitve, Židan ne želi v vlado z Janšo

    "Najlažje je oditi in pustiti glavne projekte nedokončane. Nikoli nismo trdili, da je manjšinska vlada neoperativna. Partnerji smo bili o odstopu obveščeni prek medijev," je po današnjem Šarčevem odstopu dejal predsednik stranke SD Dejan Židan. Dodal je, da "tudi, ko so bili težki trenutki, smo dosedanjo vlado podpirali". 

  • Uredništvo

    27. 1. 2020  |  Politika

    Počivalšek pripravljen tudi na koalicijo z Janšo

    Zdravko Počivalšek, predsednik stranke SMC, je v izjavi za javnost dejal, da odstop predsednika vlade Marjana Šarca še ne pomeni nujno tudi potrebe po novih volitvah. Prepričan je, da je bila situacija v Sloveniji zadnje čase stabilna in bi jo "lahko izkoristili naprej". Dodal je, da je pripravljen na sodelovanje tako, da bo to dobro za državo, ni pa želel potrditi konkretnega sodelovanja s Šarcem, kar je sicer premier omenil ob napovedi odstopa. Počivalšek je dejal, da njegova stranka "ne misli iti ne levo, ne desno in ne nazaj", je pa pripravljena na sodelovanje. "Mi bomo naredili vse, kar bo dobro za Slovenijo," je dejal. 

  • Uredništvo

    27. 1. 2020  |  Politika

    Premier Šarec odstopil: »S to vlado ne morem doseči ničesar«

    Premier Marjan Šarec je danes odstopil s položaja. Odstopno izjavo bo še danes poslal v DZ, je povedal v današnji izjavi za javnost. Pozval je tudi k čimprejšnjim predčasnim volitvam. Stranki SMC oziroma njenemu predsedniku Zdravku Počivalšku, lokalnim listam, iniciativam in drugim je pri nastopu na volitvah ponudil partnerstvo.

  • Uredništvo

    27. 1. 2020  |  Svet

    Svetovni mediji Šarca zamenjali s Plenkovićem

    Novica o odstopu slovenskega premierja Marjana Šarca je obšla tudi svet. A z napako. Prvi se je namreč zmotil Reuters, ko je novici o Šarčevem odstopu priložil fotografijo hrvaškega premierja Andreja Plenkovića. Napačna kombinacija je nato dosegla tudi številne druge svetovne medije, ki so eden za drugim ob imenu Marjan Šarec objavljali fotografijo Andreja Plenkovića. Reuters je nato kasneje svojo napako že popravil in na njihovi spletni strani je ob članku o odstopu slovenskega predsednika vlade že objavljena prava fotografija. 

  • Uredništvo

    27. 1. 2020  |  Družba

    »Ni tako kot pri nas, ko same pijane zverine hodijo okoli in se vse utaplja v alkoholu«

    "Niso. Ravno v tem je paradoks. Sprva so idealizirali in prikazovali prohibicijo v ZDA kot zgodbo o uspehu, potem pa se je pokazalo, da vsa prizadevanja, vsa propaganda, slavljenje treznih veselic in mlečnih restavracij po švicarskem ali ameriškem vzoru ne pomaga čisto nič. Drago Jančar v svojem romanu Severni sij, kjer je dobro začutil alkoholno klimo na Slovenskem, ugotavlja, da so vsem prizadevanjem protialkoholnih borcev navkljub, gostilne po Mariboru še vedno rasle kot gobe po dežju in da so bili tudi Mariborčani očitno žejni kot gobe. Protialkoholno gibanje pod vodstvom katoliškega duhovnika Janeza Kalana je neprestano vodilo propagandno vojno s poudarjanjem uspehov v Švici in predstavljanjem Amerike kot nekakšne Indije Koromandije, kjer se cedita zgolj med in mleko. Tam ljudje ne pijejo, so poudarjali. Ni tako kot pri nas, ko same pijane zverine hodijo okoli in se vse utaplja v alkoholu. To so trezne, zdrave in suhe družbe oz. države."

  • Uredništvo

    27. 1. 2020  |  Družba

    »Vožnje z neznanci so čas za intimnosti, hrepenenja«

    "Občutek nekakšne miniaturne skupnosti, ki nastane na prevozih, ni zgolj prostorsko, temveč tudi časovno zaznamovan. Gre za vmesni čas potovanja, tranzicije, za liminalnost, ki se lahko zdi kot prazen čas, v katerem sta pomembni le točki A in B, izhodišče in cilj, v bistvu pa je ravno to čas za frustracije, zadrege, intimnosti, osamljenosti, hrepenenja."

  • Uredništvo

    26. 1. 2020  |  Kultura

    Shod muz 

    Shod muz na kranjskem Parnasi je dogodek, ki se že 11 let odvija v Kranju na kulturni dan, 8. februarja. Galerija Prešernovih nagrajencev (GPN) tam že tradicionalno predstavlja Prešernove nagrajence, in sicer v okviru fotografske razstave in javnih pogovorov v Prešernovem gledališču.

  • Uredništvo

    26. 1. 2020  |  Kultura

    Nedeljska poezija #1

    Z današnjim dnem na Mladinini spletni strani odpiramo novo rubriko Nedeljska poezija, v kateri bo vsak teden objavljena pesem po našem izboru iz pesniške zbirke slovenske avtorice ali avtorja, izdane v zadnjih dveh letih. Začenjamo s pesmijo Živeti Katarine Gomboc, ki je v zbirki Negotovosti navkljub izšla konec leta 2018.

  • Uredništvo

    25. 1. 2020  |  Kultura

    Boris Cavazza: »Tehniki so pri seriji Jezero padli na izpitu«

    "Skandinavska varianta našega vsakdana … Da, kar se te razumljivosti tiče … moram reči, da so tehniki tukaj padli na izpitu, ker ti gledaš ameriške nadaljevanke, ki šepečejo, pa razumeš čisto vse. Tukaj pa samo nekateri glasovi pridejo do izraza, to so ženski glasovi, ki so malo višji, vsi ostali pa so na meji razumljivosti."

  • Uredništvo

    25. 1. 2020  |  Družba

    Jurij Drevenšek: »Ne kupujem reči v tetrapakih, vračam steklenice, uporabljam kolo in javni prevoz«

    "Zelo. Saj ga. Ne kupujem reči v tetrapakih, vračam steklenice, uporabljam kolo in javni prevoz, kolikor se le da, ne kupujem instant oblačil nizkocenovnih znamk, izogibam se plastiki, kjer se da."

  • Uredništvo

    23. 1. 2020  |  Politika

    To je naslovnica jutrišnje Mladine

    Jutri izide nova Mladina. V njej razkrivamo, kdo vse je nazdravil po izvolitvi Aleksandre Pivec ... in zakaj. Naslovnico četrte letošnje številke je oblikoval Damjan Ilić, fotografije sta prispevala Borut Krajnc in Miha Fras. #Mladina4 

  • Uredništvo

    23. 1. 2020  |  Politika

    Damir Črnčec: »Opozicija izvaja nadzor, ki je podoben politični policiji iz starih časov«

    "Matej Tonin se je pustil omrežiti in postati nekdo, ki je voden s strani največje opozicijske stranke. Parlamentarni nadzor, ki ga opozicija izvaja skozi Knovs, je postal po načinu in obliki delovanja podoben politični policiji iz starih časov. Njen namen je destabilizacija nacionalnovarnostnega sistema, in še dodal, da obstajajo zelo jasni indici o tem, da je prišlo do razkritja tajnih podatkov v eni prejšnji zgodbi, torej v zadevi arbitraža. Vsa ta ravnanja seveda škodijo slovenskim nacionalnim interesom, kakor tudi obveščevalno-varnostnemu sistemu."

  • Uredništvo

    23. 1. 2020  |  Družba

    »Nisem pričakoval šopka rož ali bonboniere, samo korekten zaključek sodelovanja, človeški razhod«

    "Ljudje v svobodnih poklicih moramo ves čas razumeti situacijo, razumeti, da denarja pač ni, pristajati na pogoje sodelovanja, ki jih ustvarjajo drugi. In kar je najbolj absurdno: o tem nam praviloma pridigajo tisti, ki so na pozicijah moči. No, v konkretnem primeru mi vsaj pridig in apelov, naj bom razumevajoč, ni bilo treba poslušati, v konkretnem primeru se mi je zgodil ghosting. Pa da ne bo pomote, nisem pričakoval fanfar, častnih sprejemov, šopka rož ali bonboniere, samo korekten zaključek sodelovanja, človeški razhod. Eno je, da ves čas po malem visiš v zraku. Nekaj povsem drugega pa je, da se nekdo obnaša, kot da te ni."

  • Uredništvo

    22. 1. 2020  |  Politika

    Tudi sindikati se zavzemajo za ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja

    Vse pomembne zveze sindikatov so danes v javnost poslale skupno izjavo, v kateri so poudarili, da od poslancev pričakujejo, da bodo zagotovili pogoje za nemoteno poslovanje zdravstvenega sistema tudi po letu 2020. Izpostavili so, da zavzemajo za ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, saj bo Državni zbor predvidoma 27. januarja na 15. redni seji opravil tretjo obravnavo predloga zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju.

  • Uredništvo

    22. 1. 2020  |  Politika

    »Hvala Bogu, da slovenski sodniki niso pristojni tudi za Nürnberške procese«

    "Kaj reči ob razveljavitvi njegovega procesa, ki zgodovinskih dejstev in odgovornosti seveda ne more izničiti? Na tem procesu je sedel na zatožni klopi poleg petih Slovencev tudi SS-Obergruppenführer Erwin Rösener. Očitno je po analogiji tudi on oproščen. Edini primer v sodni praksi sodobne Evrope. Hvala Bogu, da slovenski sodniki niso pristojni tudi za Nürnberške procese. Sicer bi doživeli sramoto, da bi še Hermanna Göringa oprostili."

  • Uredništvo

    22. 1. 2020  |  Družba

    »Kar jaz rečem kot ženska, ima manjšo težo kot nekaj, kar reče moški«

    "V naši družbi je žal še vedno tako, da ima nekaj, kar jaz rečem kot ženska, manjšo težo kot nekaj, kar reče moški."

  • Uredništvo

    21. 1. 2020  |  Družba

    Svet24 se je moral opravičiti za neresnične trditve

    "Opravičilo ne bo popravilo povzročene škode zaposlenim, nekdanjim zaposlenim in ustanovi zaradi objavljenih neresnic in žalitev. Sodni epilog nas kljub temu utrjuje v prepričanju, da je pomembno dosledno ukrepati ob objavi neresničnih navedb," je včeraj na Twitterju zapisal UKC Ljubljana. Časnik Svet24 se je moral ljubljanskemu kliničnemu centru namreč opravičiti zaradi neresničnih zapisov.