Uredništvo

  • Uredništvo

    21. 1. 2020  |  Družba

    So tudi vam povišali najemnino?

    So tudi vam povišali najemnino? Nikakor ne morete najti sobe/stanovanja, katerega najemnina bi ustrezala vašemu mesečnemu dohodku? Se zavedate stanovanjske problematike ali pa jo čutite na lastni koži in menite, da je treba ukrepati? Tako gibanje KVADRATNI METER v sodelovanju s platformo KJE BOMO PA JUTRI SPALI želi opozoriti na nastalo situacij in težave lokalne stanovanjske politike. Zato bodo v ponedeljek, 27. januarja, ob 11. uri organizirali shod, ki se bo sprehodil od Socialnega centra ROG do Trga republike. 

  • Uredništvo

    21. 1. 2020  |  Kultura

    Homofobija skozi oči gimnazijcev 

    V Plesnem forumu Celje bo 23. januarja ob 19.30 premiera predstave Kamenčki v izvedbi gledališke skupine Središče z Gimnazije Celje - Center, tokrat na temo homofobije v obliki dokumentarnega gledališča. V začetku šolskega leta 2018/2019 se je ekipa na pobudo četrtošolca Aljaža Primožiča, ki je tudi avtor besedila ter režiser predstave Kamenčki, spopadla s poskusom dokumentarnega gledališča, ki se je razvilo med leti 1950 in 1970 v Nemčiji, v procesu ustvarjanja uprizoritve pa uporablja zlasti zgodovinske in sociološke vire za osvetlitev političnih ali moralnih vprašanj.

  • Uredništvo

    21. 1. 2020  |  Družba

    »Okoljski aktivisti dajemo glas okolju in tako skrbimo za dobrobit vseh nas«

    "Okoljski aktivisti so ljudje, ki na težave opozarjajo. Zavedajo se namreč manka, ki ga ustvarja država, ko ne skrbi za našo pravico do življenja v zdravem življenjskem okolju. Zdravo okolje je naša osnova za preživetje, brez tega ne gre, kar pa pogosto pozabimo, sploh ob mamljivih ponudbah podjetij o novih delovnih mestih ali dodatnih površinah nakupovalnih centrov. Okoljevarstvo ni a priori nasprotovanje vsem posegom v okolje, je aktivno opominjanje, da so nekateri posegi pregrobi in da bodo prekomerno obremenili naše okolje ter povzročili tveganje, da ostanemo brez osnove za preživetje. Okoljske organizacije damo glas okolju, ki ga samo po sebi nima, a hkrati tako skrbimo za dobrobit vseh nas: posameznikov, družbe, okolja in narave.«

  • Uredništvo

    21. 1. 2020  |  Družba

    »V Sloveniji še lahko pijemo vodo iz pipe, kar je v tujini redkost«

    "Menim, da ima Slovenija še vedno zelo kakovostno pitno vodo – pijemo jo lahko, denimo, iz pipe, kar je v tujini redkost. Je pa dejstvo, da se v zadnjih letih kaže trend naraščanja antropogenih obremenitev v okolju, kot so, recimo, posamezni pesticidi, organske spojine, antibiotiki, vedno pogosteje pa se pojavljajo tudi ostanki zdravil, zato je še toliko pomembneje, da se obremenitve zmanjšujejo in tako zaščitijo vodni viri za prihodnje generacije."

  • Uredništvo

    20. 1. 2020  |  Politika

    To je klofuta, ki jo je šolska politika prisolila vsem državljankam in državljanom

    Po petkovi tiskovni konferenci, na kateri je minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo predstavil sestavo strokovne skupine za pripravo nove Bele knjige o vzgoji in izobraževanju, so se na potezo ministrstva odzvali tudi strokovnjakinje in strokovnjaki, ki pravijo, da jim ni vseeno, kako se šolska politika v tej državi loteva izjemno pomembnih in strokovno zahtevnih sistemskih vprašanj na področju vzgoje in izobraževanja.

  • Uredništvo

    20. 1. 2020  |  Politika

    Ljudmila Novak: »Tisti, ki kršijo človekove pravice, zdaj govorijo o vrednotah krščanske demokracije«

    "Evropski parlament je na januarskem plenarnem zasedanju z veliko večino potrdil resolucijo, v kateri smo poudarili, da se je stanje na področju vladavine prava na Poljskem in Madžarskem po sprožitvi 7. člena pogodbe Evropske unije poslabšalo. Resolucijo je podprlo 446 poslancev, proti jih je bilo 178, 41 pa vzdržanih.

  • Uredništvo

    20. 1. 2020  |  Družba

    »Današnji otroci živijo v iluziji, da so središče vesolja, obdani s samimi superlativi«

    "Vsak otrok se najboljše uči iz svojih izkušenj. Paziti moramo, da ga ne oviramo na njegovi poti samostojnosti, da razvija svoja močna področja in je hkrati realen in se zaveda svojih omejitev tako kot mi vsi. Za narcisizem je več povezanih razlogov, od tega, kakšne posameznike potrebuje in oblikuje družba, do vpliva staršev in vzgoje. Slabo vpliva, ker otroke zaščiti pred vsem, ne naučijo se razmišljati s svojo glavo, ne znajo reševati konfliktov, ker nimajo izkušnje s tem, da bi morali kadarkoli kaj rešiti sami. Živijo v iluziji, da so središče vesolja, obdani s samimi superlativi. Ta čudna mešanica vzgojnih slogov vpliva na razvoj možganov; področja, povezana s čustvovanjem, se ne razvijejo do konca in malo manjka, da bo klasificirana motnja razvajenih otrok. In ja, starši imajo vpliv na to."

  • Uredništvo

    19. 1. 2020  |  Družba

    Peter Mlakar: »Boga torej, če je Bog, ne more spodnesti niti najhujše, niti totalno zlo«

    "Boga torej, če je Bog, ne more spodnesti niti najhujše, niti totalno zlo, mu ne more do živega niti absolutno zanikanje, niti nič sam. Torej niti zanikanje njega samega. Ker je ta Nič on sam. Ker je nič šele iz Njega in je v Njem tudi pokončan. To pa mu omogoča prav ta njegova neskončnostna, nedoločenostna "dimenzija". Tako koncipiranega Boga seveda ne moremo otipati, ga za nas ni, ne zato, ker ga ni, marveč zato, ker je Drugačnost od Vsega, ker se postavlja s svojo transcendentnostjo, onkrajšnjostjo, nedoločenostjo zunaj vsake naše konceptualizacije ali percepcije."

  • Uredništvo

    18. 1. 2020  |  Politika

    Milan Zver: »Zunanja politika zadnjih dveh levih vlad je pogosto nezakonita in celo protiustavna«

    "Zunanja politika zadnjih dveh levih vlad je pogosto nezakonita in celo protiustavna. Formalno bi morala biti prozahodna, trudijo se kazati podobo neuvrščenosti, dejansko pa je proruska."

  • Uredništvo

    17. 1. 2020  |  Družba

    Miha Mazzini: »Ne morete kar sami izgoreti, na poti v pepel vas morajo podpirati bližnji«

    "Ne morete kar sami izgoreti, na poti v pepel vas morajo podpirati bližnji. Navajeni so, da nosite denar in ste duševno in fizično odsotni. Če se nenadoma ustavite in se želite spremeniti, boste povzročili paniko. Tako je pač pri odvisnostih: začnete gugati čoln, ki se vas je že navadil. Ne bodo vas veseli. Če ste otroke prej zanemarjali, jim bo nenadna pozornost sumljiva. Če ste jih dušili, jih bo groza, ker bodo morali sami pisati šolske naloge."

  • Uredništvo

    16. 1. 2020  |  Politika

    Janša spet laže

    "Letalo C-40 z oznako 10041, opaženo na letališču Jožeta Pučnika 11. januarja 2020 popoldne, pripada 89. enoti za letalske prevoze iz oporišča Andrews v Marylandu. Bilo je na rutinskem poletu za šolanje svoje posadke in takrat v njem ni bilo nobenih potnikov. Špekulacije o povezavi pristanka z agenti FBI so napačne," so za Večer pojasnili na ameriškem veleposlaništvu v Ljubljani in s tem postavili na laž Orbanov spletni portal Nova24TV in predsednika SDS Janeza Janšo, ki slovensko javnost strašita z lažno novico, da so v Sloveniji pristali agenti FBI, da bi preiskovali iransko pranje denarja.

  • Uredništvo

    16. 1. 2020  |  Politika

    To je naslovnica jutrišnje Mladine

    JUTRI izide nova Mladina! To je njena naslovnica. Kaj pomeni razveljavitev sodbe zoper poveljnika slovenskih domobrancev, generala Leona Rupnika? Več si preberite v letošnji 3. izdaji Mladine, na voljo na vseh prodajnih mestih od 17. januarja dalje.

  • Uredništvo

    16. 1. 2020  |  Politika

    »Božiča ne damo«

    Pred vlado se je včeraj začel protest in predstavitev peticije za odstavitev državnega sekretarja na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Jerneja Štromajerja zaradi njegove objave na Twitterju na predvečer božiča.

  • Uredništvo

    16. 1. 2020  |  Družba

    »V Sloveniji že več let opažamo širjenje sovraštva. Eden od glavnih virov so Orbanovi mediji.«

    "V Sloveniji že več let opažamo širjenje sovraštva. Eden od glavnih virov so mediji, ki so povezani v zahodnobalkansko mrežo propagandističnih tovarn, ki jih posredno upravlja Viktor Orban. Denar za delovanje dobivajo iz različnih virov, med drugim tudi iz naslova ministrstva za kulturo in oglaševalskih proračunov podjetij v večinski državni lasti."

  • Uredništvo

    16. 1. 2020  |  Družba

    »Vzgojeni smo v narcisistične pave«

    "Sodobna vulgarizirana verzija permisivne vzgoje ne bo vzgojila kritičnih upornikov, ampak pasivne opazovalce podob, ki nedemokratičnih oblastniških sprememb sploh ne bodo opazili. Namesto aktivnih državljanov, preizpraševalcev oblasti in avtoritete, smo vzgojeni v narcisistične pave, ki v interakcije z drugimi vstopajo zato, da jih izigrajo, prehitijo oziroma premagajo. Medtem, ko se bomo šopirili in si želeli, da nas ob tem še kdo opazuje, bomo – nezmožni empatije in prepričani v lastno vsemogočnost – spregledali, da se vračamo v preteklost."

  • Uredništvo

    15. 1. 2020  |  Politika

    Janševi prividi

    "Ta režim objokujejo v @strankaSD in @strankalevica," je na Twitterju pred kratkim objavil predsednik SDS Janez Janša. Fotografija, ki jo je ob tekstu objavil prvak SDS, naj bi predstavljala skupinske usmrtitve v Iranu. A Janša, kot že večkrat prej, ponovno širi lažne novice. Ali pa ima zgolj privide?

  • Uredništvo

    15. 1. 2020  |  Družba

    Brezplačne železniške vozovnice za 20.000 mladih

    Evropska unija bo približno 20.000 Evropejcem in Evropejkam omogočila, da raziščejo Evropo. Na četrtem natečaju v okviru pobude DiscoverEU je več kot 75.000 mladih izrazilo interes za brezplačno vozovnico, s katero se bodo lahko med 1. aprilom 2020 in 31. oktobrom 2020 odpravili na 30-dnevno potovanje po Evropi. Prejemniki vozovnice se bodo v skupini največ pet oseb lahko odpravili na potovanje z vlakom, v izjemnih primerih pa tudi z drugimi prevoznimi sredstvi. Vabljeni bodo, da o svojih izkušnjah poročajo na družbenih medijih, svoji šoli ali v lokalni skupnosti, seznanjeni pa bodo tudi s tem, kako trajnostno potovati ali postati ambasador DiscoverEU. 

  • Uredništvo

    15. 1. 2020  |  Politika

    Marjan Šarec: »Razlogov za padec vlade ni«

    "Seveda ne trdim, da problemov ni, ampak če bomo vsi delali za isti cilj, bomo tudi veliko teh problemov znali rešiti. Strukturne reforme večinskih vlad v zadnjem desetletju pa lahko preštejemo na prste ene roke."

  • Uredništvo

    15. 1. 2020  |  Družba

    »Ženska mora znati delat, če ni lepa. Kdo jo bo pa ženil?«

    Cilka je danes stara oseminsedemdeset let in prejema borih 280 evrov penzije. Vnukov ni videla že dvajset let. Za preživetje še danes šiva nogavice, da jih nato proda sosedom in si potem kupi polento, sladkor in nekaj mleka, da se posladka. Več kot za pet evrov ne gre, pravi. "Vedno slabše vidim, ne vem, kako bom drugo leto. Pa roka se mi trese," dodaja starostnica. Njeno zgodbo si lahko v celoti preberete spodaj.

  • Uredništvo

    15. 1. 2020  |  Družba

    Svetlana Makarovič: »Cerkev je danes leglo zla in pedofilije«

    "Jugoslavija je bila ena prvih držav, ki je ženskam dala volilno pravico, poleg tega je nacionalizirala cerkveno premoženje. Cerkev je bila takrat vredna spoštovanja, ni imela možnosti posegati v politiko, v njenih običajih pa je bilo nekaj lepega, skromnega, duhovnega. Danes je bogata, razkošna in agresivna, je leglo zla in pedofilije. Po mojem mnenju je hipokrit, saj če se proglaša za moralnega arbitra, bi morala biti zgled."

  • Uredništvo

    14. 1. 2020  |  Politika

    Katarina Kresal: »Sva najboljša prijatelja, ljubimca in partnerja«

    "Res sem srečna, da sem našla sorodno dušo, saj je težko najti nekoga, ki ti ustreza. Kot par sva super, zanimajo naju iste stvari, poklopiva se v pravniškem razmišljanju, sva najboljša prijatelja, ljubimca in partnerja. Ker je to zelo redko, je treba to skrbno negovati."

  • Uredništvo

    14. 1. 2020  |  Kultura

    Nagrada za najboljši mladinski roman Simoni Semenič

    Med petimi finalisti je komisija izbrala mladinski roman Skrivno društvo KRVZ pisateljice Simone Semenič. Avtorica nagrajenega dela bo prejela nagrado v višini 10.000 evrov bruto. Nagrada vključuje avtorski honorar do naklade 5000 izvodov. Zmagovalni roman bo pri založbi Mladinska knjiga izšel aprila 2020, vsa nominirana dela pa v prihodnjih letih.

  • Uredništvo

    13. 1. 2020  |  Družba

    »Zatiskamo si oči z reklamami za pralni prašek, prepričani, da imamo civilizirani ljudje vedno prav«

    "Visoke temperature v Avstraliji niso nič novega, prav tako niso velika težava, saj so bile take od vedno, morda le niso bile tako pogoste. Problem je predvsem v gostoti poseljenosti priseljenega prebivalstva, turizmu in industrij. Lahkomiselnost in vse večja neodgovornost človeka presegata vse meje, rezultate oziroma posledice pa imamo pred očmi vsak dan."

  • Uredništvo

    13. 1. 2020  |  Družba

    »Etnična delitev je krinka, da ne govorimo o razredni delitvi«

    "Rekla bi, da je etnična delitev izjemna krinka, da ne govorimo o razredni delitvi in vseh drugih, ki so precej pomembnejše od etnične. Dokler bodo politične elite vsiljevale vprašanja etnije, vojne, bojev, ozemlja kot najpomembnejša, kar ni težko glede na grozote, ki so zgodile v devetdesetih in za katere nihče ne želi, da se ponovijo, bodo vse druge solidarnosti in delitve postavljene v ozadje kot manj pomembne ali nepomembne."

  • Uredništvo

    12. 1. 2020  |  Politika

    FOTOGALERIJA: Dražgoše 2020

    Fotografije Uroša Abrama s prireditve na Dražgošah, ki so jo med drugim obiskali tudi predsednik republike Borut Pahor, nekdanji predsednik Milan Kučan, ljubljanski župan Zoran Janković in predstavniki Levice, si lahko ogledate v fotogaleriji spodaj, več o vsebinskem delu pa v članku, ki ga najdete na tej spletni povezavi (Dražgoše: »Slovenski kvizlingi so ravnali še huje kot nacistični zavojevalci«).

  • Uredništvo

    12. 1. 2020  |  Politika

    »Neplačilo davkov v tujini velja za greh, v Sloveniji pa za iznajdljivost«

    "V Sloveniji se premalo zavedamo škode, ki jo državi povzroča finančni kriminal. A če neplačilo davkov v tujini velja za greh, v Sloveniji še vedno velja za iznajdljivost. Problem je predvsem v mentaliteti ljudi."

  • Uredništvo

    11. 1. 2020  |  Politika

    Dr. Božo Repe: »Rupnik je vojni zločinec in vojni zločini ne zastarajo«

    »Rupnik je vojni zločinec in vojni zločini ne zastarajo.« (Dr. Božo Repe, zgodovinar, o razveljavitvi obsodbe domobranskega generala Leona Rupnika, ki je pričakovano razburila javnost. Rupnik je namreč eden najbolj negativnih likov sodelovanja z nacističnim okupatorjem med drugo svetovno vojno. Repe sicer dodaja, da razveljavitev njegove obsodbe ne pomeni tudi njegove rehabilitacije; via Dnevnik.)

  • Uredništvo

    11. 1. 2020  |  Politika

    Janez Janša: »Ponovna uvedba vojaškega roka? Da!«

    "Levičarske vlade so tako osiromašile in ponižale Slovensko vojsko, da nima nobene rezerve več. Vsaj za prihodnjih 10 let je tako nujna uvedba obveznega vsaj 6 mesečnega vojaškega usposabljanja." (Janez Janša, predsednik SDS in nekdanji obrambni minister, bi rad ponovno militariziral slovensko državo; via Facebook)

  • Uredništvo

    9. 1. 2020  |  Družba

    Zgorel slovenski kip Donalda Trumpa

    V Moravčah je zgodaj zjutraj zagorela osem metrov visoka lesena skulptura, ki je spominjala na Donalda Trumpa in so jo poimenovali Kip svobode. Požar so pogasili prostovoljni gasilci iz Moravč, policija pa za zdaj dodatnih informacij še nima.

  • Uredništvo

    8. 1. 2020  |  Svet

    Razveljavljena obsodba kolaboranta in domobranskega generala Rupnika

    Več kot 70 let po tem, ko je vojno sodišče 30. avgusta 1946 domobranskega generala Leona Rupnika obsodilo na smrt s streljanjem, je slovensko vrhovno sodišče sprejelo sklep o razveljavitvi te sodbe, poroča časnik Dnevnik