Uredništvo

  • Uredništvo

    14. 12. 2019  |  Družba

    Ranka Ivelja: »V Cerkvi se lekcij spopadanja s spolnimi zlorabami učijo, kot da bi imeli še kakšno stoletje časa«

    "V Cerkvi se lekcij spopadanja s spolnimi zlorabami učijo, kot da bi imeli še kakšno stoletje ali dve časa. Kljub desetinam dokumentarcev, kupom knjig, kilometrom poročil o srhljivih početjih božjih služabnikov po vsem svetu slovenski kleriki  - pa tudi lep del njihovih ovčic - še vedno vztrajno sporočajo: O, ne, ne, pri nas se kaj takega ne dogaja."

  • Uredništvo

    14. 12. 2019  |  Družba

    Ignoranca ima več obrazov in razsežnosti

    Na tretjih straneh novembrskih izdaj Mladine so svoje kreativne mišice in družbeno kritiko predstavile agencije Grey Ljubljana, Studio Terminal, New Moment Ljubljana, Imago Urbee in Strobl Advertising Group. Nekateri Proglasi se tako dotikajo osebne ravni, na primer v obliki prebranega, a neodgovorjenega sporočila na Facebooku, spet druga ciljajo širše, kot je ignoranca do podnebnih sprememb. Za Marketing Magazin (MM) so sodelujoče agencije pojasnile svoje stvaritve o temi IGNORANCA

  • Uredništvo

    12. 12. 2019  |  Politika

    »Slovenija naj nemudoma preneha z deportacijami v Afganistan in druge nevarne države«

    Delovna skupina za azil in Delavska svetovalnica sta na predsednika republike Boruta Pahorja, predsednika vlade Marjana Šarca, varuha človekovih pravic Petra Svetino in ministrico za pravosodje Andrejo Katič naslovili javno pismo o spornem ravnanju upravnih enot in policije v postopkih združevanja družin. Pred tednom dni je namreč novomeška inciativa obvestila medije o nenavadni situaciji Dragane in novomeškega afganistanca Noora, ki ga je policija po dolgem obdobju skupnega življenja zaprla v Center za tujce in ga poskušala deportirati v Afganistan. O tem smo pisali tudi v Mladini. Center za tujce je s strani številnih institucij in organizacij prejel opozorila, da je potrebno v takšnih postopkih spoštovati načelo nevračanja v nevarne regije in pravico do družinskega življenja, a se teden kasneje družinska tragedija nadaljuje.

  • Uredništvo

    12. 12. 2019  |  Svet

    Ko država tolerira prisilne spreobrnitve

    Pred kratkim sta italijanski CESNUR (Center za raziskove novih religij) in belgijski HRWF (Človekove pravice brez meja) v južnokorejskem Seulu organizirala seminar z naslovom Netolorenca in diskriminacija do novih verskih gibanj: mednarodni problem. Konferenca je bila namenjena varstvu verskih manjših s strani dominantne večine. Seminar je bil organiziran zaradi naraščajočega problema prisilnih spreobrnitev, ki se v Južni Koreji dogajajo še danes. 

  • Uredništvo

    12. 12. 2019  |  Politika

    Tomaž Mastnak: »Privatizacija slovenskega zdravstva je življenjska grožnja našim ljudem«

    "Zdravstveni sistem bo deloval ali v interesu državljanov in njihovega zdravja ali se ga bodo polastili privatni interesi za svoj dobiček. Nameravana privatizacija slovenskega zdravstva po ameriškem modelu je dobesedno in naravnost življenjska grožnja našim ljudem, temu narodu."

  • Uredništvo

    12. 12. 2019  |  Politika

    To je naslovnica jutrišnje Mladine

    Jutri izide nova Mladina in to je naslovnica letošnje že 50. številke! Zakrivil jo je naš hišni karikaturist in Prešernov nagrajenec Tomaž Lavrič. Slovenija se je postavila na stran davčnih oaz in velikih korporacij, zaradi katerih vsako leto izgubimo več kot 150 milijonov evrov. Več si preberite jutri! #Mladina50 

  • Uredništvo

    12. 12. 2019  |  Družba

    Rebeka Dremelj: »Svojih otrok še nisem pokazala javnosti, vedno jih slikam izključno samo v hrbet«

    "Jaz svojih otrok načeloma nikoli do danes še nisem pokazala javnosti. Jaz se z največjim veseljem kdaj pohvalim s svojimi otroki, ampak jih vedno slikam izključno samo v hrbet. Želim ju zaščititi, da ne bi ljudje vedno vedeli, da sta to onidve. Ko bosta toliko stari, da bosta lahko sami sprejeli odločitev, ali želita biti medijsko izpostavljeni ali ne, takrat ju bom pa tudi jaz z veseljem slikala od spredaj in pokazala, to sta moji dve hčerki. Mislim, da je tukaj že v štartu narobe narejeno, da se medijske mame enostavno odločajo za usodo oziroma življenje svojih otrok. Da če si ti medijska mama, so kar takoj tudi tvoji otroci medijsko izpostavljeni."

  • Uredništvo

    11. 12. 2019  |  Družba

    »Najemnine v Ljubljani so se povečale do zneskov, ki si jih mladi z delom ne moremo več privoščiti«

    Z intervencijo na maketi Ljubljane, ki stoji na Prešernovem trgu, želi skupina mladih umetnic prikazati nepremičninsko sliko središča mesta skozi oči mladih in opozoriti na problematiko gentrifikacije Ljubljane. Prestolnica namreč postaja namenjena turistom in ne več občankam in občanom. Akcijo, ki jo lahko vidite na fotografijah, so umetnice izvedle včeraj, 10. decembra, ob polnoči, a ker je mestna komunala objekte odstranila, so jo ponovile danes zjutraj 20 minut po 9. uri.

  • Uredništvo

    11. 12. 2019  |  Družba

    Namesto rakete kupi brikete!

    Namesto petard raje doniraj društvom in zavetiščem za pomoč živalim, opozarja projekt zMačkane, ki je projekt mladih za živali, s katerim želijo pri ljudeh vzbuditi empatijo in skrb za živali. V okviru tega organizirajo tudi delavnice, na katerih ozaveščajo o omenjenih problematikah ter sodelujejo z zavetišči in društvi za zaščito živali.

  • Uredništvo

    11. 12. 2019  |  Politika

    Ivo Hvalica: »Janša je potolkel vse rekorde. Tudi jugoslovanske, mogoče ima daljši staž Mao«

    "Prvak SDS je potolkel vse rekorde. Tudi jugoslovanske, mogoče ima na Kitajskem daljši staž Mao Cetung, pa seveda Zmago Jelinčič."

  • Uredništvo

    11. 12. 2019  |  Družba

    Nika Kljun: »Slovenci res ne znamo spoštovati truda nekoga drugega«

    "Nisem negativna, ampak Slovenci res ne znamo spoštovati truda nekoga drugega, ga pohvaliti, raje izpostavimo negativne stvari in to je mene zelo zelo bolelo."

  • Uredništvo

    10. 12. 2019  |  Kultura

    Umrla pevka skupine Roxette Marie Fredriksson

    V 62. letu starosti je po dolgi bolezni umrla pevka legendarne švedske pop zasedbe Roxette, Marie Fredriksson. Tragično novico o smrti je za švedske medije sporočila njena družina - soprog Mikael Bolyos in njuna dva otroka, hči Inez Josefin in sin Oscar.

  • Uredništvo

    10. 12. 2019  |  Svet

    Ne v mojem imenu

    Danes bodo v Stockholmu ob podelitvi Nobelovih nagrad organizirane demonstracije proti podelitvi nagrade avstrijskemu pisatelju Petru Handkeju. Handkeju najbolj zamerijo, da je simpatiziral z nekdanjim srbskim predsednikom Slobodanom Miloševićem in da je zanikal genocid v Srebrenici. Demonstracije organizirajo matere Srebrenice in Žepe, predstavniki prijedorskih taboriščnikov in spominski center Potočari. Med govorniki bodo tudi Roy Gutman, novinar, ki je prvi objavil zgodbe o zloglasnih taboriščih med vojno v Bosni, Florence Hartman, nekdanja pomočnica glavne haške tožilke za vojne zločine Carle del Ponte in še mnogo drugih.

  • Uredništvo

    10. 12. 2019  |  Družba

    Vse zgodbe Humanitarčka: Namesto pravljic za lahko noč

    Tragične zgodbe upokojenk in upokojencev so se letos dotaknile številnih bralk in bralcev. Usode starejših deli društvo Humanitarček, in sicer v okviru dobrodelne kampanje #projektVida. Gre za družbeno odgovoren, na trenutke kritičen projekt, kjer slovenski javnosti predstavljajo resnične zgodbe starostnikov, ki so jih srečali pri svojem skoraj delu. S projektom želijo opozoriti na vedno večje število slovenskih upokojencev, ki živijo na socialnem dnu in so jih uradne državne institucije spregledale.

  • Uredništvo

    10. 12. 2019  |  Družba

    Dragan Petrovec: »Približno 20 odstotkov je takih, ki jih je treba imeti pod ključem, ker so nevarni«

    "V tistih zaporih, kjer delo temelji samo na zaklepanju in odklepanju ter na varnostnih sistemih, tam je veliko več bolezni osebja, asocialnih pojavov, kot sta alkoholizem in agresivnost. Odprt režim odpira dušo, srce in počutje tako za osebje kot za obsojence. Pokazalo se je, da večini obsojenih lahko zaupaš. Nisem naiven, vem, da je približno 20 odstotkov takih, ki jih je treba imeti pod ključem, ker so nevarni. Problem so tudi odvisniki, lahko imajo dobre namene, a enostavno ne zdržijo, ko pridejo v skušnjavo. Večina preostalih pa lahko biva v odprtem sistemu, za to pa se je treba truditi. To je najbolj odvisno od osebja, če se je pripravljeno odreči klasični moči nad obsojenci, takrat lahko dosežeš odprt režim, sicer pa ne."

  • Uredništvo

    9. 12. 2019  |  Družba

    »Stopimo v bran Križankam, ki pripadajo vsem državljanom Slovenije!«

    Učitelji in učenci Srednje šole za oblikovanje in fotografijo prek spletne peticije nagovarjajo potencialne podpisnike, da stopijo v bran Križankam, kulturnemu spomeniku, ki pripada vsem državljanom Slovenije. "Na slovensko javnost se obračamo, ker so državne institucije, ki bi morale skrbeti za šolstvo in hkrati spoštovati kulturno dediščino, odpovedale. Zaradi pridobitniških interesov peščice bo ta spomenik izgubil svojo vsebino, saj se skuša Srednjo šolo za oblikovanje in fotografijo Ljubljana izriniti iz prostorov Križank," so zapisali.

  • Uredništvo

    9. 12. 2019  |  Politika

    Zoran Janković: »Mislite, da sem jaz toliko mimo pameti, da bom svojo vodo zastrupil, ki jo pijem iz pipe?«

    "A vi mislite, da sem jaz toliko mimo pameti, da bom svojo vodo zastrupil, ki jo pijem iz pipe, pa svojim vnukom ali pa pravnukom?"

  • Uredništvo

    8. 12. 2019  |  Politika

    Zadnji predsednik socialistične vlade: »Niso povedali za privatizacijo in denacionalizacijo«

    "Šel sem glasovat in glasoval sem za samostojno Slovenijo. Natančno sem vedel, za kaj glasujem, drugi Slovenci pa morda niso vedeli. Demos je takrat že jasno povedal, da gremo v spremembo družbenega sistema. Niso pa povedali, kako nameravajo spremeniti sistem. Niso povedali, za kakšno vrsto privatizacije gre, za denacionalizacijo, da bomo imeli zaprta podjetja. Tega niso povedali. Na referendumu za Nato pa sem glasoval proti. Z ženo se udeleživa vseh volitev, glasujeva pa za Levico."

  • Uredništvo

    8. 12. 2019  |  Družba

    Denis Baš: »Komunikacija o znanstvenih dejstvih ni tako privlačna kot razne teorije zarote«

    "Mediji imajo zelo pomembno vlogo. Če primerjamo na primer z ekonomijo in pravom, kjer imajo strokovnjaki skoraj o vsaki pomembni temi več različnih mnenj in teorij, je pri cepljenju svetovna medicinska stroka enotna. Pri cepljenju gre za najučinkovitejši način zaščite ljudi pred nalezljivimi boleznimi. V preteklosti so mediji storili napako, ker se je o cepljenju razpravljalo in poročalo skozi soočanja strokovnjakov z laiki, ki pa so govorili dva povsem različna jezika. Komunikacija o znanstvenih dejstvih ni tako privlačna kot razne teorije zarote in zgodbe z lastnimi zaključki, podkrepljene s čustvenimi nastopi." (Pediater Denis Baš o vlogi medijev v intervjuju za časopis Dnevnik)

  • Uredništvo

    7. 12. 2019  |  Družba

    Matjaž Gruden: »Gretofobija je vsekakor zavzela neslutene razsežnosti«

    "Gretofobija je vsekakor zavzela neslutene razsežnosti. Agresijo do dekleta, ki ji je uspelo sprožiti gibanje, ki človeštvu daje nekaj več upanja za dolgoročno preživetje, je težko racionalno razložiti. Po drugi strani pa se zdi, da gredo včasih predaleč tudi tisti goreči gretofili, ki z nepotrebno beatifikacijo pogumnega dekleta prav v ničemer ne prispevajo k ciljem, za katere si prizadeva. Zdi se, da se nekateri z Gretinimi kritiki prerekajo predvsem zato, da bi na zelo udoben način manifestirali svoj okoljski aktivizem. To so ljudje, ki s twitterjem rešujejo svet in zato vsako leto potrebujejo najnovejši model pametnega telefona. Nelloptodes hypocrita."

  • JAVNO PISMO

    6. 12. 2019  |  Politika

    Proslava častitljive obletnice je bila patetična in otročja, klavrna in smešna

    Natanko ob stoletnici prvega predavanja na Univerzi v Ljubljani, ki ga je jezikoslovec Fran Ramovš posvetil zgodovini slovenskega jezika, je ista Univerza 3. decembra 2019 doživela eno izmed svojih najhujših degradacij v dramatični stoletni zgodovini.

  • Uredništvo

    5. 12. 2019  |  Družba

    To je naslovnica jutrišnje Mladine

    Zakaj Slovenija živali noče priznati za čuteča živa bitja? Več o tem si preberite jutri v novi Mladini! #Mladina49

  • Uredništvo

    5. 12. 2019  |  Družba

    Borut Marolt: »Danes je vse več razvajenih otrok«

    "Včasih je bila vzgoja represivna, nobenega posluha za težave otroka ni bilo, velikokrat so bili fizično kaznovani. Kasneje so imeli težave predvsem z nevrotičnostjo. Danes pa je vse več razvajenih otrok, permisivno oziroma laissez-faire vzgojenih otrok, ki nimajo mej. So v središču sveta, staršev. Kasneje pričakujejo, da bodo v središču tudi v šoli, pa vidijo, da niso. To težko sprejemajo."

  • Uredništvo

    4. 12. 2019  |  Družba

    Jakob J. Kenda: »Američani blejajo, kako slab sistem imajo, ker nimajo javnega zdravstva«

    "Vsi blejajo, vključno z Američani, kako slab sistem imajo, ker nimajo javnega zdravstva. Eden izmed največjih naukov, ki ga nisem dal v knjigo, je, da sistem ni pomemben, pomembna je izvedba sistema. Problem ameriškega zdravstvenega sistema ni to, da je zaseben, da mora vsak plačevati zanj. Njihov problem je, da so jim ga ugrabile farmacevtske firme. Katera koli operacija v Ameriki stane štirikrat toliko kot kjer koli drugje na svetu, pa čeprav so drugje ravno tako dobri zdravniki. In še zdravnikom dajo malo več, da so tiho, ter tako oberejo ljudi. Samo to je problem. Ker ti nobena zavarovalnica ne bo dala kritja za toliko, kolikor te bo stalo, če te bo zadela kap. Kaj šele, če te zmrcvari medved."

  • Uredništvo

    3. 12. 2019  |  Politika

    Janez Janša: »Štrikec se zmanjšuje in bodo velike težave«

    "Dokler se je delilo bonbončke ter zadolževalo prihodnje generacije, je šlo. Ta 'štrikec' se zmanjšuje in bodo velike težave."

  • Uredništvo

    3. 12. 2019  |  Družba

    »Marsikdo se odloča za odhod v tujino, ker strojniški poklic v Sloveniji ni toliko cenjen, kot bi moral biti«

    "Kadrov je vse manj, povpraševanja po njih pa vse več, ker gospodarstvo raste, v Slovenijo prihajajo nova podjetja. Zato imamo probleme ‒ po eni strani si nas želijo, po drugi strani pa nas nočejo plačati. Mislim, da si inženirji zaslužimo podoben ugled, kot ga imajo na primer zdravniki in pravniki, ker naše delo ni nič manj pomembno. Marsikdo se odloča za odhod v tujino, ker strojniški poklic v Sloveniji ni toliko cenjen, kot bi moral biti."

  • Uredništvo

    2. 12. 2019  |  Politika

    Dr. Iztok Simoniti: »Naši klerikalci hočejo vračanje v preteklost, hočejo pohlevne in poslušne ženske«

    "Klerikalizem se tu kaže kot tradicionalna katoliška mizoginost tako do žensk, ki hočejo odločati o sebi, predvsem pa do žensk ustvarjalk, ki se zavedajo sebe in svojega ustvarjalnega sveta, ki mislijo in zato odločajo o sebi. Naši klerikalci hočejo vračanje v preteklost, njihov ideal je Slovenija pred letom 1941. Hočejo pohlevne in poslušne ženske, posebno pri spolnosti in odločanju o reprodukciji! Na ukročenih ženskah stoji klerikalna tradicija; svobodne in ustvarjalne so sovražnice.

  • DK, STA

    2. 12. 2019  |  Kultura

    Ljubljanski festival nagradil film o ljubezni med slikarko in njeno portretiranko 

    Letošnji 35. festival LGBT filma se je 30. novembra končal s podelitvijo rožnatih zmajev. Tega si je po mnenju občinstva prislužil francoski film Portret mladenke v ognju, mednarodna žirija pa je med igranimi celovečernimi filmi nagradila film Nož v srce. Tudi letos rožnatega zmaja za kratki slovenski film zaradi premalo prijav niso podelili. 

  • Uredništvo

    1. 12. 2019  |  Kultura

    100 let Kuda praznujejo brez lastnega prostora

    KUD letos obeležuje 100 let delovanja v javno dobro, desetletja odprtosti za pobude in ustvarjanje različnih skupin in posameznikov (neuveljavljenih, depriviligiranih, robnih), desetletja bogate medgeneracijske dejavnosti in vztrajne nepokorščine zapovedanim smernicam različnih oblasti. Z obeleženjem okrogle obletnice, bi se KUD rad oddolžil in zahvalil vsem obiskovalcem, ustvarjalcem in drugim sodelavcem, ki so desetletja vztrajali v KUDovem kulturnem, ustvarjalnem in socialnem krogu.

  • Uredništvo

    30. 11. 2019  |  Družba

    »Madžarska ne bo sodelovala v tej homoseksualni floti«

    Izbor za Pesem Evrovizije bo prihodnje leto potekal brez Madžarske. Čeprav uradnega pojasnila za zdaj ni, naj bi se Madžari za to potezo odločili, ker naj bi bilo tekmovanje preveč povezano z gibanjem LGBTQ+, kar ni po godu homofobni Orbanovi vladi in Orbanovim medijem.