Uredništvo

  • Uredništvo

    7. 6. 2019  |  Politika

    Šarec o italijanskih in madžarskih zemljevidih: To ni ne evropsko, ne miroljubno. Je nož v srce Slovenije!

    "Vprašanje madžarskih in italijanskih zemljevidov ter predlogov za popise Slovencev je predvsem vprašanje za tisti del slovenske politike, ki je hitela sprejemati Tajanijevo "opravičilo". Moje stališče je jasno. To ni ne evropsko, ne miroljubno. Je nož v srce Slovenije!" je na Twitterju zapisal predsednik slovenske vlade Marjan Šarec. Gre za odgovor na včerajšnje dejanje italijanskega poslanca Roberta Novellija, ki je v poslanski zbornici vložil predlog za spremembo zaščitnega zakona Slovencev v Italiji. Ta med drugim predvideva popis prebivalstva, v katerem bi morali prebivalci Furlanije-Julijske krajine (FJK) povedati, kateri jezikovni skupnosti pripadajo. Predlog je naletel na kritike slovenske skupnosti v Italiji, ostro pa se je odzval tudi urad vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu. Več o tem si lahko preberete na tej povezavi

  • Uredništvo

    7. 6. 2019  |  Politika

    Slovenska vlada išče vašo pomoč

    Urad vlade RS za komuniciranje je danes objavil povabilo k predložitvi predlogov idejne zasnove celostne grafične podobe (CGP) slovenskega predsedovanja Svetu EU leta 2021. Slovenija bo v drugi polovici leta 2021 že drugič od svoje včlanitve v EU predsedovala Svetu EU, kar bo vnovič odlična priložnost za krepitev prepoznavnosti v svetu ter promocijo države in njene identitete.

  • Uredništvo

    7. 6. 2019  |  Kultura

    Zmagovalec natečaja 12. Plaktivata

    Zaključil se je mednarodni natečaj za oblikovanje mestnega plakata Plaktivat na temo "Kriza medijev",  ki ga je TAM-TAM Inštitut pripravil z Radiem Študent. Namen natečaja je opozarjanje na medijske vsebine, ki degradirajo novinarstvo in odpiranje javne debate o problematiki. Na dvanajstem natečaju je sodelovalo 142 del, 89 iz tujine in 53 iz Slovenije. Žirijo so s kreativno rešitvijo odgovorni urednik prepričali avtorji Ciril Trček, Matic Kozinc, Blaž Žnidarec, Zala Sajko, Damijan Penič in Medeja Kraševec iz agencije LUNA \TBWA.

  • Uredništvo

    6. 6. 2019  |  Politika

    To je naslovnica jutrišnje Mladine

    Jutri izide nova Mladina! To je njena naslovnica, ustvaril jo je Tomaž Lavrič. #Mladina23

  • Uredništvo

    5. 6. 2019  |  Kultura

    Ženske in povojne tranzicije

    V Trubarjevi hiši literature v Ljubljani bo 6. in 7. junija potekala delavnica Ženske in povojne tranzicije: Nasilje. Na dvodnevnem dogodku, ki bo potekal v okviru ERC Advanced Grant projekta EIRENE, ki ga vodi prof. dr. Marta Verginella, financira pa ERC (European Research Council), bodo sodelovali mednarodno uveljavljeni raziskovalci in raziskovalke, ki preučujejo povojno nasilje in travme, ob tem pa posebno pozornost namenjajo ženskam. Referati bodo v angleškem jeziku.

  • Uredništvo

    30. 5. 2019  |  Politika

    Viktor Orban se je srečal z Jordanom Petersonom

    V Budimpešti se je danes odvila na prvi pogled (a res zgolj na prvi pogled, saj v resnici oba predstavljala podobne vrednote in zavzemata skoraj identična stališča) nenavadno srečanje, ko sta se o aktualnih političnih zadevah pogovarjala madžarski predsednik Viktor Orban in kanadski psiholog Jordan Peterson, ki ga je nedavno v debati povozil filozof Slavoj Žižek. Srečanje je za madžarske medije potrdil Orbanov tiskovni predstavnik. 

  • Uredništvo

    30. 5. 2019  |  Politika

    Je Evropi uspelo ustaviti nevarnost nacionalizmov in populizmov ali pa se je začel njen razkroj?

    Jutri izide nova Mladina! To je njena naslovnica. Oblikoval jo je Damjan Ilić, za ilustracijo pa je poskrbel Uroš Abram. #Mladina22

  • Uredništvo

    30. 5. 2019  |  Kultura

    Na podelitvi glasbenih nagrad slavili Siddharta ter Zala Kralj in Gašper Šantl 

    V Ljubljani so včeraj v hotelu Radisson že peto leto zapored podelili glasbene nagrade zlata piščal. Društvo Zlata piščal je s pomočjo akademije, ki je ocenjevala bero lanskega leta, podelilo pet nagrad, in sicer: skladba leta 2018 je postala Medrevesa Siddharte, ki je postala tudi izvajalec leta, hkrati pa si je za album Nomadi prislužila naziv album leta. Novinca leta 2018 sta po mnenju akademije Zala Kralj & Gašper Šantl, tokratno nagrado za življenjsko delo pa je prejel legendarni Janez Bončina Benč, ki se sicer podelitve ni utegnil udeležiti.

  • Uredništvo

    26. 5. 2019  |  Politika

    SDS, SD in LMŠ z dvema poslancema, SLS in NSi z enim

    Zmagovalka evropskih volitev je po delnih uradnih izidih lista SDS/SLS, ki je prejela 26,49 odstotka glasov volivcev in 3 mandate v Evropskem parlamentu. Evropske poslance imajo še SD (2 poslanca), LMŠ (2 poslanca) in NSi (1 poslanec oziroma poslanka). Preostale stranke, med njimi tudi DeSUS, Levica in SNS, niso presegle parlamentarnega praga evroparlamenta. 

  • Uredništvo

    26. 5. 2019  |  Politika

    Volišča zaprta. Kaj bodo prinesli rezultati evropskih volitev?

    Ob 19. uri se je po državi zaprlo nekaj več kot 3000 volišč, na katerih so volivci lahko oddali glas na današnjih evropskih volitvah. Volja volivk in volivcev, ki so izbirali osem slovenskih poslancev v Evropskem parlamentu (na voljo so bili 103 kandidati na 14 listah), bo znana po 23. uri, ko se bodo zaprla še zadnja volišča v EU, denimo v Italiji. Podatke o udeležbi bodo volilni organi objavljali sproti.

  • AS

    23. 5. 2019  |  Politika

    SD bo tožila portal Nova24TV

    Spletni portal Nova24TV je v torek objavil prispevek, v katerem je komentiral dejanje več kot 40 članov stranke Socialnih demokratov, ki so zjutraj istega dne vzdolž Barjanske ceste v Ljubljani s plakati promovirali svoj program na prihajajočih evropskih volitvah. V prispevku so s fotomontažo spremenili slogane na plakatih in jih zamenjali z lažno migrantsko vsebino. V resnici pa so so člani SD, med njimi tudi Tanja Fajon, Matjaž Nemec in Milan Brglez, s plakati opozarjali na svoja prizadevanja za boj proti davčnim utajam in za 35-urni delovnik.

  • Uredništvo

    23. 5. 2019  |  Politika

    Kaj pa, če so desni populisti navadni zaslužkarji?

    O tem, kdo se bori najprej za svoj žep, si lahko preberete v jutrišnji Mladini. Avtor naslovnice je Franco Juri. >> #Mladina21 

  • Uredništvo

    22. 5. 2019  |  Družba

    Kaj nam o današnji Evropi povedo dogodki pred 30 leti

    V petek, 24. maja, ob 9.40 sledi zadnji od seminarjev, ki so skozi leti 2018 in 2019 potekali v okviru Kinoateljejevega projekta Zaupati čez mejo: Darko Bratina med sociologijo in filmom, katerega namen je spodbuditi poglobljeno spoznavanje osebe in dela Darka Bratine. Tema tokratnega seminarja je Kultura in meje, s podnaslovom Čezmejno raziskovanje etničnosti (Etnične delavnice štirih inštitutov 1989-1990).

  • Uredništvo

    22. 5. 2019  |  Družba

    Peticija za ukinitev oddaje Pričevalci

    Spletna peticija, ki jo najdete na tem naslovu, naslavlja člane programskega sveta RTV Slovenija, generalnega direktorja RTV Igorja Kadunca, direktorico TV Slovenija Natalijo Gorščak in odgovorno urednico informativnega programa Manico J. Ambrožič. Pod zahtevo je podpisano Združenje protifašistov in borcev za vrednote NOB Primorske, pozivajo pa, da po dolgih letih sistematičnega potvarjanja zgodovine nacionalna televizija ukine oddajo Pričevalci, "katere edini namen je blatenje slovenskega narodnoosvobodilnega boja".

  • Uredništvo

    21. 5. 2019  |  Svet

    Delite naprej in opozorite vse, ki koristijo Airbnb!

    Številni uporabniki storitve Airbnb prek spleta opozarjajo, da so bili oškodovani, saj so jim neznani storilci z bančne kartice ukradli denar pod pretvezo, da so plačali za nastanitev. Lažne rezervacije lahko uporabnike stanejo tudi več tisoč evrov, zato strokovnjaki svetujejo, da nemudoma zamenjate geslo ter izbrišete podatke o plačilni kartici, če imate shranjene v svojem računu na spletni strani Airbnb.

  • Uredništvo

    21. 5. 2019  |  Družba

    Sova kar javno išče nove sodelavce

    Slovenska obveščevalno-varnostna agencija (Sova) prvič javno objavlja prosta delovna mesta. "Izjemno malo novih zaposlitev v agenciji v preteklih letih, hiter tehnološki razvoj ter spreminjajoča se narava in oblika sodobnih varnostnih groženj in tveganj agenciji kot organizaciji narekujejo okrepitev in osvežitev z novimi in mlajšimi kadri," so zapisali v sporočilu za javnost. 

  • Uredništvo

    20. 5. 2019  |  Kultura

    Najboljši plakat natečaja "Mesta pešcem"

    Na mednarodnem natečaju za najboljši mestni plakat na temo pešcem prijaznega mesta, ki ga je organiziral IPoP – Inštitut za politike prostora v partnerstvu s TAM-TAM Inštitutom, je sodelovalo 159 del, od tega 95 iz tujine. Avtorica zmagovalnega plakata Hodite je Andrea Machara iz Španije, ki jo poleg denarne nagrade čaka še javna predstavitev na 50 TAM-TAM plakatnih mestih v osmih slovenskih mestnih občinah konec maja.

  • Uredništvo

    16. 5. 2019  |  Politika

    Zakaj begunci tavajo po slovenskih vaseh?

    Vodstvo policije je 25. maja 2018 v tajnem navodilu policistom ukazalo, naj sistematično zavračajo prošnje beguncev za azil. Več si preberite v naslovni temi v jutrišnji Mladini! #Mladina20 

  • Uredništvo

    14. 5. 2019  |  Kultura

    Ko stereotipne poglede na sodobno umetnost jemljemo dobesedno

    Na Novi pošti in drugih prizoriščih v Ljubljani bo od 15. do 18. maja potekal Festival performansa, ki je nastal v koprodukciji Zavoda Maska in Slovenskega mladinskega gledališča. Po lanskoletni delavnici z berlinskim kolektivom Center za politično lepoto, na kateri so se ukvarjali s sovražnim govorom, festival performansa izhaja iz idej o performansih, kot so bile zapisane v anonimnih spletnih komentarjih proti lanskima nagrajenkama Prešernovega sklada Simoni Semenič in Maji Smrekar. Kuratorja festivala sta Urška Brodar in Janez Janša.

  • Uredništvo

    13. 5. 2019  |  Družba

    Tovarna Rog: Brez dialoga in kompromisa se lahko spor zgolj ponovno zaostri v fizični obračun 

    Uporabniki in uporabnice Avtonomne Tovarne Rog z zaskrbljenostjo spremljajo izjave in poteze vodstva Mestne Občine Ljubljane (MOL). "Ta z zavračanjem dialoga, nepriznavanjem delovanja uporabnikov, finančnimi sankcijami in neprikritimi grožnjami z deložacijo namreč nakazuje, da se obeta ponovitev konflikta iz leta 2016," navajajo v odprtem pismu za javnost. 

  • Uredništvo

    13. 5. 2019  |  Kultura

    Kdo bo prejel letošnjo Nagrado skupine OHO?

    V Galeriji P74 v Ljubljani bodo 14. marca ob 19.00 že štirinajsto leto zapored razglasili zmagovalca Nagrade skupine OHO ter odprli razstavo nominirancev, ki jih je izbrala mednarodna strokovna žirija v sestavi: Barbara Borčić (kritičarka in kustosinja), Mojca Grmek (kustosinja) in Dalibor Martinis (umetnik). Letošnji nominiranci so: Nika Ham, Danilo Milovanović, Špela Škulj in Tadej Vaukman. 

  • Uredništvo

    9. 5. 2019  |  Politika

    Kdaj bomo spregledali?

    Dokumenti slovenskih kriminalistov razkrivajo, da je evropska komisija neupravičeno zahtevala odprodajo slovenskih bank in podjetij. Zato ni več nobenega razloga, da bi še naprej izpolnjevali njene napačne zahteve. Več v jutrišnji Mladini! Vabljeni k branju! #Mladina19 

  • Uredništvo

    2. 5. 2019  |  Družba

    Love Me Tinder*

    Za oblikovanje naslovnice je tokrat poskrbel Ivian Kan Mujezinović, fotografija, na kateri sta igralca Nina Ivanišin in Klemen Janežič, pa je delo Uroša Abrama. Naslovno temo, ki jo je napisala Lara Paukovič, si lahko preberete v jutrišnji Mladini.

  • Uredništvo

    30. 4. 2019  |  Družba

    Urbani sprehodi za boljši javni prostor

    Od 3. do 5. maja bodo po svetu že trinajstič potekali urbani sprehodi Jane's Walk, ki spodbujajo hojo po vsakdanjih opravkih in izpostavljajo njen pomen za vitalnost mest. V organizaciji lokalnih partnerjev bodo že devetič potekali tudi sprehodi po Sloveniji. Napovedani so sprehodi v 16 mestih: Mariboru, Kočevju, Črnomlju, Novem mestu, Ljubljani, Kranju, Tolminu, Kamniku, Dravogradu, Domžalah, Postojni, Ptuju, Celju, Litiji, Škofji Loki in Slovenj Gradcu. 

  • Uredništvo

    29. 4. 2019  |  Družba

    V spomin na 27. april 

    Prilagamo videoposnetek. Brez komentarja. 

  • Uredništvo

    26. 4. 2019  |  Politika

    Mladinina naslovnica v parlamentu

    Združena parlamentarna odbora za zunanjo politiko in kulturo sta v sredo popoldne razpravljala o tem, ali je Madžarska ravnala prav, ko je slovensko zunanje ministrstvo zaprosila, naj vendarle ukrene kaj, da Mladina ne bo več objavljala naslovnic, ki naj bi žalile Viktorja Orbána. Razprava je bila sklicana na pobudo parlamentarnih strank in večina navzočih je obsodila vmešavanje Madžarske v uresničevanje pravice do svobode izražanja. Pohvalno, a kljub nekaj spodbudnim besedam o tem, zakaj je pomembna svoboda tiska in kako Evropa vedno bolj spominja na 30. leta prejšnjega stoletja, nekaj jasnih stališč je do tega izrekel minister za kulturo Zoran Poznič, se je znova pokazalo, da SDS ni stranka, ki bi zagovarjala interese Slovenije, njeno demokratično ureditev, ljudi, ki živijo v njej.

  • Uredništvo

    26. 4. 2019  |  Politika

    Posebna predvolilna številka Mladine: Evropa 2019

    Danes je izšla tudi posebna predvolilna številka Mladine: Evropa 2019. Avtor naslovnice je Tomaž Lavrič, besedila in razmišljanja pa so prispevali ekonomist Jože Mencinger, zgodovinar Božo Repe, antropologinja Svetlana Slapšak, novinarka Polona Fijavž, anesteziologinja Nada Rotovnik Kozjek, zgodovinarka in pisateljica Manca G. Renko, pravnica Barbara Rajgelj, sociolog Rudi Rizman, režiserka Ivana Djilas, publicist Tadej Zupančič, literarni urednik Aljoša Harlamov, pravnica Vasilka Sancin, pravnik Matjaž Gruden, filozof G.M. Tamás, psiholog Andrej Korošak in zgodovinar Ian Kershaw. Že na voljo na vseh prodajnih mestih in tudi v naši spletni trgovini, priskrbite si svoj izvod!

  • Uredništvo

    25. 4. 2019  |  Družba

    Pa ga je!

    Jutri izide nova Mladina! Spodaj je njena naslovnica (avtor Ivian Kan Mujezinović, foto: Profimedia). Marcel Štefančič, jr. si je v Torontu od blizu ogledal soočenje Slavoja Žižka in Jordana Petersona. Vabljeni k branju! #Mladina17 

  • Uredništvo

    25. 4. 2019  |  Kultura

    Politično nekorektna črna komedija

    Po celovečernem prvencu Idila iz leta 2015, je režiser Tomaž Gorkič lani poleti posnel nov celovečerni film The Curse of Valburga (Prekletstvo Valburge), ki je trenutno v fazi postprodukcije zvoka in slike, zaključek pa je predviden junija 2019. Za končno realizacijo filma je ustvarjalcem zmanjkalo denarja, zato so v ta namen ustvarili crowdfunding kampanjo, ki je dostopna na tej povezavi.

  • Uredništvo

    24. 4. 2019  |  Družba

    Jordan Peterson: V kapitalizmu revni ne postajajo še bolj revni, temveč bogatejši

    Pred nekaj dnevi se je odvila javni dogodek, o katerem se je pisalo kot o "dvoboju stoletja". V resnici je šlo za dobro promoviran medijski dogodek, v katerem sta slovenski filozof Slavoj Žižek in kanadski psiholog Jordan Peterson. Slednji je pred nekaj meseci v Ljubljani dejal, da bi se z veseljem "spoprijel" z Žižkom, če bo nekdo poskrbel za organizacijo. In tako se je zgodil 19. april v Torontu. Sonyjev center, kjer je potekala javna debata, je bil razprodan, v njem se je nabralo 3.000 obiskovalcev, vstopnice so šle kot za med, čeprav je bilo za najdražje odšteti več kot 600 evrov. Kako sta Žižek in Peterson skušala odgovoriti na vprašanje, v katerem sistemu je človek najbolj srečen, v komunizmu ali kapitalizmu, si lahko ogledate v videu spodaj.