Uredništvo

  • Uredništvo

    21. 11. 2018  |  Politika

    Marakeška deklaracija v slovenskem jeziku

    V celoti objavljamo delovni prevod Globalnega dogovora o varnih, urejenih in zakonitih migracijah, bolje znanega pod imenom Marakeška deklaracija, ki ga je poslalo ministrstvo za zunanje zadeve. Številni mediji in politiki z Marakeško deklaracijo namreč spretno manipulirajo in jo skušajo prikazati kot nekaj strašljivega, v resnici pa omenjeni dogovor izrecno ločuje med migranti in begunci ter regulira nezakonite migracije, prav zato se je populisti tako bojijo, saj migrante uporabljajo za populistične pohode na oblast. Prepričajte se sami in preberite Marakeško deklaracijo v celoti, saj je zdaj na voljo tudi v slovenskem jeziku.

  • Uredništvo

    21. 11. 2018  |  Kultura

    Intima v času umetne inteligence

    Od 21. do 23. novembra bo v Ljubljani potekal Grounded, festival elektronske glasbe, kritične misli in aktivizma, ki naslavlja aktualna družbena vprašanja s povezovanjem  deinstitucionalizirane teoretske razprave, povsakdanjenja družbenega aktivizma ter progresivne klubske elektronske kulture. Prva izvedba festivala je bila leta 2015 na temo Avtonomija migracij, tema letošnjega festivala pa je Intima v času umetne inteligence. 

  • Uredništvo

    18. 11. 2018  |  Politika

    Ljubljana že v prvem krogu zavrnila politiko SDS

    Danes so po državi potekale lokalne volitve, na katerih so državljanke in državljani v svojih krajih volili županske kandidate in mestne svetnike. V Ljubljani, prestolnici Slovenije in največji občini v državi, je pričakovano ponovno zmagal zdajšnji župan Zoran Janković, prejel naj bi približno 58 odstotkov glasov. Tako kažejo vzporedne volitve Dnevnika, ki jih je za časnik pripravila agencija Ninamedia. Jankovićev osrednji tekmec, kandidat SDS Anže Logar, je za njim daleč zadaj, saj je glede na vzporedne volitve prejel komaj 30 odstotkov glasov, kar pomeni, da drugega kroga v Ljubljani ne bo. Prestolnica, ki tradicionalno voli leve kandidate, je tako ponovno zavrnila politiko Janševe stranke SDS, kljub temu, da so v bitko poslali svojega najmočnejšega kandidata. Rezultati Dnevnikovih vzporednih volitev kažejo tudi, da naj bi Janković prejel tudi največ glasov v mestnem svetu, saj je njegova lista prejela dobrih 43 odstotkov. Poraženec Logar rezultata vzporednih volitev ni želel komentirati.

  • Uredništvo

    16. 11. 2018  |  Politika

    Resnica o Marakeški deklaraciji

    Ker številni mediji in politiki manipulirajo z Marakeško deklaracijo in jo skušajo prikazati kot nekaj strašljivega, jo objavljamo v celoti. Na spletni strani Evropske komisije je namreč dokument, ki obsega osem stran, dostopen vsem, o njem pa smo v zadnjem času veliko pisali tudi v Mladini, denimo v uvodniku urednika z naslovom Cerar proti Cerarju in v naslovni temi Podpora človečnosti. Besedilo z naslovom Kratek spomin, v katerem pojasnjujemo, kako je prav Janša Slovenijo postavil na pravno pot k marakeški deklaraciji, pa si lahko preberete v aktualni številki Mladine.

  • Uredništvo

    15. 11. 2018  |  Politika

    To je naslovnica jutrišnje Mladine

    O kolinah več v 46. številki Mladine, avtor naslovnice pa je nepremagljivi Tomaž Lavrič >> #Mladina46 

  • Uredništvo

    9. 11. 2018  |  Kultura

    KipAktiv: kiparske intervencije v javnem prostoru

    Dodiplomski študentke in študenti 3. letnika Oddelka za kiparstvo na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v sodelovanju s Svetom za umetnost Univerze v Ljubljani in družbo TAM-TAM, bodo med 9. in 19. novembrom izvajali kiparske intervencije na mestnih plakatih na 17 lokacijah v Ljubljani. Sodelujejo: Urša Barle, Maja Bojanić, Gianna Buršić, Petra Leskovar Grum, Sander van Mechelen. Mentor: prof. Alen Ožbolt.

  • Uredništvo

    8. 11. 2018  |  Družba

    To je naslovnica jutrišnje Mladine

    Jutri izide nova Mladina! To je njena naslovnica. S prepovedmi in zapovedmi glede oblačenja oba, politika Zahoda in islamizem, zlorabljata ženske. Obe obliki, prisila odkrivanja in prisila zakrivanja, sta zatiranje. Več jutri! #Mladina45

  • Uredništvo

    5. 11. 2018  |  Družba

    Vnesi svojo mesečno plačo in se zjoči

    Gentrifikacija v slovenski prestolnici marsikateremu prebivalcu Ljubljane onemogoča pot do stanovanja. Cene slednjih, pa naj gre za nakup ali najem, dosegajo vrtoglave številke. Inštitut Danes je nov dan je zato na svoji spletni strani lansiral projekt, ki vam izračuna, koliko od stanovanj, ki so na voljo na trgu, si lahko privoščite. Vse, kar morate storiti je to, da v iskalnik vnesete svojo net mesečno plačo. Nato pa, kot pravijo pri inštitutu, se lahko ob rezultatu zjočete ... 

  • Uredništvo

    9. 11. 2018  |  Kultura

    Približek Jima Morrisona se s kompanijo vrača v Ljubljano

    Tribute skupine so postale svojevrsten fenomen in žanr. Nekatere so res dobre kopije in nudijo izkušnjo, približek nekega časa, neke skupine, ki je ni več, druge pa so zgolj slabe imitacije. The Doors Alive spadajo med tiste, ki so izjemno prepričljive, kar je dokazal tudi njihov lanski koncert v Cvetličarni, ko se je za hip zdelo, da na odru stojijo sami Doorsi. Na to sta namreč nakazovala tako vzhičeno vzdušje v Ljubljani, kot tudi profesionalno izpeljan in energičen nastop na odru. Tribute koncerte je treba namreč ocenjevati prav po slednjem, po nastopu, saj gre za performans, za gledališče, za teater, za poustvarjanje izgubljenega časa. 

  • Uredništvo

    1. 11. 2018  |  Politika

    To je naslovnica jutrišnje Mladine

    Avtor naslovnice je Damjan Ilić, več pa si lahko preberete že jutri, na dan izida nove številke Mladine. #Mladina44

  • Uredništvo

    25. 10. 2018  |  Politika

    To je naslovnica jutrišnje Mladine

    Jutri izide nova Mladina! To je njena naslovnica. #Mladina43 

  • Uredništvo

    18. 10. 2018  |  Družba

    Mladina in Marx 

    Je bil Karl Marx neke vrste Nostadamus, ki je videl v prihodnost? Je bil prerok, ki je odkril »večne resnice«? Ni bil ne prvo ne drugo, odkril je le resnico kapitalizma.

  • Uredništvo

    22. 10. 2018  |  Kultura

    Izzivi umetniške svobode

    V Vetrinjskem dvoru bodo 23. oktobra pripravili simpozij in okroglo mizo z naslovom Izzivi umetniške svobode z mednarodno udeležbo v soorganizaciji Slovenskega in Nemškega centra ITI, Akcijskega odbora za pravice umetnikov ITI ACAR (ITI Action Committee for Artists Rights) in Festivala Boršnikovo srečanje ob 70-letnici Mednarodnega gledališkega inštituta (ITI Worldwide)

  • Uredništvo

    18. 10. 2018  |  Politika

    To je naslovnica jutrišnje Mladine

    42. številka Mladine bo na voljo od 19. oktobra na vseh prodajnih mestih in tudi v naši spletni trgovini >> #Mladina42 

  • Uredništvo

    10. 10. 2018  |  Družba

    Ko se otroško literaturo zlorablja za rasistično propagando

    V Društvu slovenskih pisateljev (DSP) so napisali javno pismo, v katerem protestirajo zoper javni razpis za pravljice tednika Demokracija in založbe Nova obzorja. V sporočilu so zapisali, da je nedopustno, da se otroško literaturo zlorablja za rasistično propagando. "Verjamemo, da si vsi otroci zaslužijo človečne, odprte in strpne pravljice, ki spodbujajo empatijo, ne pa netijo sovraštvo. Le tako jim lahko omogočimo, da bodo ponotranjili osnovne človeške vrednote, ki edine omogočajo varen jutri za vse," so dodali in priložili seznam podpisnikov protestnega pisma, ki vključuje številne slovenske kulturne ustanove in pomembne organizacije, med katerimi so tudi Slovenski center PEN, SNG Drama Ljubljana, Mirovni inštitut, Amnesty International Slovenije, UNICEF Slovenija, Zveza prijateljev mladine Slovenije in Center za informiranje, sodelovanje in razvoj nevladnih organizacij (CNVOS). 

  • Uredništvo

    9. 10. 2018  |  Družba

    Danes v Ljubljani protest proti Natu

    Zveza NATO prehaja v naslednjo fazo svojega razvoja, sporočajo organizatorji današnjega shoda, ki se bo ob 14.15 odvil na Trgu republike pred parlamentom. "Misije na oddaljenih lokacijah po svetu z "lahkim" orožjem niso več dovolj, potrebna je tudi skupna obramba Evrope," sporočajo. 

  • Uredništvo

    4. 10. 2018  |  Politika

    To je naslovnica jutrišnje Mladine

    Oblikovanje naslovnice je delo Iviana Kana Mujezinovića, fotografija pa iz je uradnega arhiva Bele hiše.

  • Uredništvo

    3. 10. 2018  |  Družba

    Vsaka druga ženska je žrtev psihičnega nasilja in vsaka četrta ženska je žrtev fizičnega nasilja

    Enajsti mednarodni natečaj Plaktivat se dotika ene najbolj razširjenih in skritih oblik kršitev človekovih pravic, nasilja nad ženskami. Natečaj z naslovom »NI OPRAVIČILA« je v sodelovanju z Društvom SOS telefon pripravil TAM-TAM inštitut. Prijave so odprte do 2. novembra 2018. Sodelovanje je brezplačno, zmagovalni plakat pa bo na očeh celotni Sloveniji, saj bo javno predstavljen na 500 TAM-TAM plakatnih mestih ter prijavljen v tekmovalne dele festivalov Slovenski oglaševalski festival SOF in Bienale slovenskega oblikovanja Brumen.

  • Uredništvo

    2. 10. 2018  |  Družba

    "Morali bi biti bolj prestrašeni, da bodo vaše službe prevzeli roboti in ne Afričani, Sirci, Kitajci"

    "Medtem ko so številni zastrašujoči dogodki od mene geografsko daleč stran, sem med gibanjem v lastnem okolju v zadnjih nekaj tednih ugotovil, kako močno so vplivali tudi na moj osebni prostor. Spremljanje novic močno vpliva na vse nas, kjer koli smo, zato bi se rad opredelil do rasizma," je besedilo, ki ga je objavil na svoji spletni strani in na Facebooku, začel kanadsko-irski glasbenik Morgan Finlay, izkušeni kantavtor, ki je pred kratkim nastopil tudi v naši prestolnici. Na turneji po Evropi je bil namreč priča kar nekaj rasističnim opazkam, predvsem v vzhodni Nemčiji in tudi po nastopu v Ljubljani, kjer ga je eden od obiskovalcev svaril pred vdorom tujcev v Evropo. 

  • Uredništvo

    1. 10. 2018  |  Kultura

    Tri ženske proti stereotipom, mačizmu in šovinizmu

    V Kinu Šiška Ljubljana bo 3. oktobra ob 20.00 premiera plesno - glasbene predstave Deblas / Boginje treh ustvarjalk Urške Centa, Katje Šulc in Kukle, ki za izhodišče jemlje romsko žensko in jo prenaša v naš kulturni prostor, dotika pa se tudi položaja ženske nasploh.

  • Uredništvo

    28. 9. 2018  |  Družba

    Kako je izgledala vaša parcela leta 1825?

    Po principu Googlovih zemljevidov lahko vpišete svoj naslov in pogledate, kako je izgledala vaša (ali katera koli druga) parcela leta 1825. Kliknite na to spletno povezavo. 

  • Uredništvo

    27. 9. 2018  |  Politika

    To je naslovnica nove Mladine

    Zakaj ljubezen ni dovolj, si preberite jutri v novi številki Mladine >> #Mladina39 

  • Uredništvo

    26. 9. 2018  |  Družba

    Ne bomo tiho

    Tudi v Sloveniji smo priče porastu skrajne desnice, poveličevanju nacifašizma in hujskaštvu zoper drugačne in drugače misleče. Na muhi skrajnih desničarjev sta se znašla tudi antropologinja in Večerova kolumnistka Svetlana Slapšak ter umetniški vodja Mladinskega Goran Injac. Oba omenjena bosta na okrogli mizi, ki bo 4. oktobra potekala v Slovenskem mladinskem gledališču (SMG), skušala analizirati razloge za to in odgovoriti na vprašanje, kako se lahko kot civilna družba temu pojavu upremo. Pogovor bo vodil novinar Erik Valenčič, vstop na dogodek pa je brezplačen. 

  • Uredništvo

    20. 9. 2018  |  Politika

    To je naslovnica Mladine

    Več o metamorfozi novega predsednika vlade si lahko preberete v aktualni številki Mladine >> #Mladina38 

  • Uredništvo

    17. 9. 2018  |  Družba

    Proti imenovanju Črnčeca za državnega sekretarja tudi (pri)znani Slovenci in Slovenke 

    Med podpisniki peticije proti imenovanju Damirja Črnčeca za državnega sekretarja in svetovalca za nacionalno varnost so se znašli tudi številni znani Slovenci in Slovenke, ki želijo novega predsednika vlade opozoriti za usodno napako.

  • Uredništvo

    14. 9. 2018  |  Politika

    Peticija proti imenovanju Damirja Črnčeca za državnega sekretarja

    Podpišite peticijo in novemu predsedniku vlade Marjanu Šarcu sporočite, da svojega državnega sekretarja Damirja Črnčeca, znanega nestrpneža, ksenofoba in homofoba, nemudoma odstavi. Peticijo inštituta Danes je nov dan najdete na tem spletnem mestu. 

  • Uredništvo

    13. 9. 2018  |  Politika

    Tom Waits in Marc Ribot s partizansko Bella Ciao proti politiki sovraštva

    Skladba Bella Ciao, ki je v prevodu našla naslov Goodbye Beautiful, boste našli na novem albumu Marca Ribota, ki nosi naslov Pesmi upora 1942 - 2018 in bo izšel jutri. Videospot, ki spremlja pesem pa je sestavljen iz posnetkov enega od protestov proti izključujoči politiki ameriškega predsednika Donalda Trumpa. 

  • Uredništvo

    13. 9. 2018  |  Družba

    Andrej Šiško Superstar

    Težko bi vam opisali, kaj boste videli in slišali v pričujočih videih, zato se boste morali prepričati na lastne oči in ušesa. 

  • Uredništvo

    19. 9. 2018  |  Kultura

    Glasovi Dalmacije v Ljubljani

    V petek, 5. oktobra, bodo v Areni Stožice v Ljubljani nastopile priznane dalmatinske klape. Glasbeni dogodek, ki so ga organizatorji poimenovali Dalmatinski spektakel v Stožicah, bo gostil zasedbe iz širšega območja omenjene regije, nastopili bodo klapa Rišpet, klapa Šufit, klapa Maslina in klapa Cambi, gost bo Goran Karan, posebni gosti pa Četiri Tenora. 

  • Uredništvo

    13. 9. 2018  |  Politika

    To je naslovnica jutrišnje Mladine

    O rojstvu nasilja si lahko več preberete v jutrišnji številki Mladine >> #Mladina37