Uredništvo

  • Uredništvo

    13. 6. 2018  |  Družba

    Ker je bil na Facebooku žaljiv do prostovoljk, ki so pomagale beguncem, mora plačati 3000 evrov kazni

    Trditi, da ženska, ki zagotavlja pomoč pribežnikom, v resnici išče le seks, je kaznivo dejanje. Tako so razsodili na goriškem sodišču v zvezi z ovadbo, ki so jo prostovoljke goriške nadškofijske Karitas junija 2015 vložile zoper Franca Hasseka, občinskega svetnika iz vrst desničarske stranke Forza Italia, poroča Primorski dnevnik.

  • Nestrpna sporočila in grožnje v središču Ljubljane

    Sporočila, ki jih lahko preberete na fotografijah, so obešena na oknih zasebnega pritličnega stanovanja v središču Ljubljane in gledajo na ulico. 

  • Uredništvo

    16. 6. 2018  |  Kultura

    Za koncert 2Cellos v Kopru prodali že več kot 11.000 vstopnic

    Za koncert največje slovensko-hrvaške crossover atrakcije 2Cellos, ki bo 29. junija nastopila na velikem open air spektaklu na samo za to priložnost posebej pripravljeni poletni areni na prostem ob stadionu Bonifika v Kopru, je doslej prodanih že več kot 11.000 vstopnic. Presenetljivo veliko za koncert zunaj Ljubljane ter presenetljivo veliko za domačega izvajačca

  • Uredništvo

    7. 6. 2018  |  Kultura

    Pokojni novinar Mladine Štandeker bo dobil spominsko obeležje

    Jutri, v petek, 8. junija, ob 18.30 bo v Pesnici (dvorana VKTPC) proslava in svečano odkritje spominskega obeležja pokojnega novinarja in vojnega dopisnika Mladine Iva Štandekerja. Od smrti slednjega letos mineva 26 let. Štandeker je bil namreč ranjen med srbskim obstreljevanjem Sarajeva 16. junija 1992 in še istega dne umrl. Na tistem mestu, v sarajevskem naselju Dobrinja, stoji spominska plošča, na kateri je vklesan stavek iz njegovega zadnjega poročila iz obleganega Sarajeva: »Rad imam mesta in sovražim, če jih kdo napada.« Štandeker je umrl star 30 let, po smrti pa ga je slovensko predsedstvo leta 1992 posthumno odlikovalo s častnim znakom svobode.

  • Uredništvo

    6. 6. 2018  |  Družba

    Oglejte si videoposnetek, kaj se je v resnici zgodilo med policistom in vrhovnim sodnikom 

    Po zakonu o dostopu do informacij javnega značaja je časnik Dnevnik danes prejeli videoposnetek varnostnih kamer na ljubljanskem sodišču na Tavčarjevi, od koder je decembra lani vrhovni sodnik Jan Zobec poročal o napadu pravosodnega policista. Zobec je takrat potožil, da mu je policist »odvzel prostost«, se do njega vedel grobo in ga ponižal. Dogodek je ocenil za napad izvršilne na sodno vejo oblasti, dogodek pa ga je tako šokiral, da se je počutil slabo. Napovedal je, da bo zaradi strahu do nadaljnjega ostal doma. Že na kraju dogodka pa je pravosodnemu policistu grozil, da bo ostal brez službe. »Ravnanje pravosodnega policista je bilo zakonito, sorazmerno in strokovno ustrezno,« pa so zatrdili na pravosodnem ministrstvu, potem ko je komisija ugotovila, da nad sodnikom ni bila uporabljena prekomerna sila, ter da je pravosodni policist postopal pravilno, poroča Dnevnik.

  • Uredništvo

    6. 6. 2018  |  Družba

    Metelkova v plamenih

    "Danes ponoči, ob 3:30 uri smo prejeli klic, da gori lokal na Metelkovi ulici v Ljubljani. Izvozili smo s štirimi gasilskimi vozili, alarmirali smo tudi prostovoljno gasilsko enoto Ljubljana-Mesto," so zapisali na spletni strani gasilske brigade Ljubljana.

  • Uredništvo

    6. 6. 2018  |  Politika

    Šarec, Jerovšek in slovnica

    Ping pong na Twitterju >> 

  • Uredništvo

    4. 6. 2018  |  Politika

    V slogu zloglasnih brezplačnikov po volitvah ugasnil tudi Škandal24

    Še niti eno leto ni minilo in je vrata že zaprl stranki SDS naklonjen tabloidni tednik Škandal24, katerega prihod je lani septembra veselo naznanil tudi Janez Janša. Ukinitev tiskane edicije so v časniku naznanili zgolj s kratko vestico, kjer je urednica Marjanca Scheicher zapisala zgolj to, da "druženje končano" in da bo od zdaj naprej (brezplačno) delovala le spletna stran Skandal24.si. Tednik, ki ga je izdajala družba Nova obzorja d.o.o., katere lastnika sta SDS in madžarsko ter njenemu premieru naklonjeno podjetje Ripost, je bil plačljiv in na voljo za skromen znesek evra in pol. Njegova urednica Marjanca Scheicher je (bila) hkrati novinarka in voditeljica tudi na »strankarski« televiziji Nova24TV, v preteklosti pa je napisala nekaj knjig, na primer o pornesi La Toyi ter štajerskem »slavčku« Damjanu Murku. Časnik pa je slovel predvsem po tem, da se pisci pod svoje članke niso podpisovali in da so uporabljali fotografije dostopnih fotogalerij.

  • Uredništvo

    3. 6. 2018  |  Politika

    Janševa SDS zmagovalka volitev

    Na osmih parlamentarnih volitvah je 1,7 milijona volilnih upravičencev izbiralo med 25 strankami in njihovimi 1.636 kandidati. V parlament se bo po podatkih vzporednih volitev, ki jih je opravil Inštitut Mediana, uvrstilo devet strank. Največ sedežev je osvojil SDS, kar 25, drugouvrsščeni LMŠ 13, SMC in Levica 10, SD 9, NSi 7, Stranka Alenke Bratušek in DeSUS 5, SNS pa 4.

  • Uredništvo

    1. 6. 2018  |  Politika

    Marjan Šarec razkril manipulacije Janeza Janše 

    Marjan Šarec je danes na svoji Facebook strani objavil pojasnilo okoli dogajanja v televizijskem studiu na nacionalni televiziji. "Sinoči sta mi v dogovorjenem napadu (na prevolilnem soočenju na TV Slovenija, op.p.) novinar in hkrati politik Bojan Požar in Janez Janša očitala, da se tajno srečujem z Janezom Janšo. Logična reakcija na moja ostra stališča do financiranja stranke SDS iz tujine," je zapisal Šarec in dodal, da je, ko se je odločil za vstop v državno politiko, opravil veliko pogovorov z različnimi slovenskimi politiki, predsedniki strank, kandidati za poslance in mnogimi drugimi ljudmi. 

  • Uredništvo

    1. 6. 2018  |  Politika

    Toninov kombi misli resno

  • Uredništvo

    31. 5. 2018  |  Družba

    Zakaj DANES ob 17. uri na demonstracije

    Sodelujoči se strinjajo, da je osebno politično in vabijo vse strpne državljanke in državljane, naj se danes ob 17. uri na Trgu republike udeležijo demonstracij z naslovom Proti politiki sovraštva. Video si lahko ogledate na tej povezavi ali v videu spodaj.

  • JAVNO PISMO

    31. 5. 2018  |  Politika

    Nezaupnica in javni poziv k odstopu 

    Članice društev, ki so podprla kandidaturo prof. dr. Matjaža Gamsa za izvolitev v državni svet za področje raziskovalne dejavnosti, smo ogorčene nad stališči in aktivnostmi dr. Gamsa, povezanih s posvetom “Kako preprečiti izumiranje slovenskega naroda”, ki je potekal v Državnem svetu Republike Slovenije 24. maja 2018.

  • Uredništvo

    30. 5. 2018  |  Politika

    Politične stranke in različno razumevanje enakosti spolov 

    Neodvisna raziskava o enakosti spolov na slovenskem političnem parketu, ki jo je izvedel Inštitut za proučevanje enakosti spolov (IPES) med 29. marcem in 5. aprilom, je pokazala različna dojemanja posameznih političnih strank do tega termina. Vsem političnim strankam so bila zastavljena enaka tri vprašanja, in sicer Kaj razumete pod pojmom enakost spolov?, Ali se vam zdi, da je v Sloveniji za enakost spolov ustrezno poskrbljeno? ter Za kakšne ukrepe na področju zagotavljanja enakosti spolov in enakih možnosti žensk in moških bi si prizadevali v Državnem zboru?

  • Uredništvo

    29. 5. 2018  |  Politika

    Bo Slovenija postala naslednja Madžarska?

    Jutri ob 20.30, večer pred demonstracijami Proti politiki sovraštva, vas vabimo na pogovorni večer z madžarskim filozofom dr. G.M. Tamásom. Tamás, ki prihaja v Ljubljano na proteste iz Budimpešte. Na četrtkovem shodu bo tudi eden od govorcev, v sredo zvečer pa se bo pogovarjal z novinarjem Mladine Borutom Mekino. Tamás bo iz madžarske perspektive govoril o koalicijah sovraštva, o povezovanju skrajne desnice, o Orbánovem akcijah na v Sloveniji in Balkanu.

  • Uredništvo

    29. 5. 2018  |  Politika

    Kateri stranki v resnici pripadate?

    Vas zanima, kateri politični stranki glede na vaša stališča do ključnih vprašanj v resnici pripadate? Morda se odgovor skriva v kvizu Politični portret, ki ga je sestavil inštitut Danes je nov dan in ga lahko rešite na spletu

     

  • Uredništvo

    24. 5. 2018  |  Politika

    V četrtek shod proti politiki sovraštva

    Vse največje zgodovinske grozote so se začele z organiziranim spodbujanjem sovraštva, sporočajo organizatorji protesta, ki se bo odvil v četrtek, 31. maja, ob 17. uri na Trgu republike v Ljubljani. "S politiko, ki je razglašala skupine ljudi za ničvredne in nevarne. Namesto blaginje je sejala strah, namesto solidarnosti nasilje. Danes se s svojimi praznimi obljubami želi vrniti v naš prostor. Nismo nasedli njenim lažem," še dodajajo in vabijo vse, ki ne želijo, da v Sloveniji zavladata politika sovraštva in strah.

  • Uredništvo

    24. 5. 2018  |  Politika

    Naslovnica jutrišnje Mladine

    "Te volitve bo odločil ravno kulturni boj. Gre za boj med demokracijo in avtokracijo, ki jo ponuja Janez Janša," je v prihajajoči številki Mladine zapisal zgodovinar dr. Božo Repe. Več si preberite v novi Mladini!

  • Uredništvo

    23. 5. 2018  |  Politika

    Program SDS v madžarščini

    Inštitut Danes je nov dan je danes objavil reklamni oglas SDS v madžarskem jeziku. Ob tem so zapisali sledeče: "SDS je edina stranka v Sloveniji, ki ima v lasti podjetja. Med temi podjetji so tudi medijske hiše, v katere so madžarski poslovneži, povezani s premierom Orbanom, vložili že več kot 2 milijona evrov. S tem so posredno financirali volilno kampanjo SDS."

  • Uredništvo

    23. 5. 2018  |  Politika

    Pristransko o tem, kdo nam krade

    Danes ob 19. uri naj bi na Biotehniški fakulteti potekala okrogla miza z naslovom Odkrito o tem, kdo nam krade. S tem sicer ne bi bilo nič narobe, če ne bi bila že napoved dogodka obarvana v barve stranke SDS in opremljena z njihovim predvolilnim sloganom. Obenem pa bosta na pogovoru sodelovala kar dva poslanca SDS - Anže Logar in Jelka Godec ter komentator desnice Rado Pezdir. Dogodek je bil sicer v zadnjem hipu prestavljen drugam.

  • Uredništvo

    23. 5. 2018  |  Kultura

    Na Dan mladosti z rdečo zvezdo

    Na Kongresnem trgu v Ljubljani bo 25. maja ob 19.00 potekal koncert Svetlane Makarovič z gosti z naslovom Nosil bom rdečo zvezdo, ki bo tako kot lani ponovno poudarjal simboliko rdeče zvezde. Ta Makarovičevi ne pomeni simbola totalitarizma, temveč simbol združevanja, svobode, upora. Naslov koncerta je nastal po pesmi Primoža P Ram Siterja, po njegovih besedah "tihi, osebni izpovedi" o času, ko je rdeča zvezda veljala za simbol napredne misli.

  • Uredništvo

    23. 5. 2018  |  Kultura

    Pusti knjigi, da te odpelje

    Družba TAM-TAM v sodelovanju z institutom za neprofitno komuniciranje Divja misel objavlja deseti natečaj Plaktivat za oblikovanje mestnega plakata na temo Pusti knjigi, da te odpelje. Cilj komunikacije je ljudi spomniti, da je branje knjig pozabljeno zadovoljstvo in izrazito pozitivna izkušnja. Plakat z zmagovalno idejo bo objavljen na 500 TAM-TAM plakatnih mestih po Sloveniji ter prijavljen v tekmovalne dele Slovenskega oglaševalskega festivala (SOF) in Bienale vidnih sporočil Slovenije. Svoja dela lahko prijavite do 22. junija 2018.

  • Uredništvo

    17. 5. 2018  |  Politika

    Kako kopira SDS

    Poiščite razlike ... 

  • Uredništvo

    17. 5. 2018  |  Politika

    To je naslovnica jutrišnje Mladine

    Več si lahko preberete jutri v novi številki Mladine >> #Mladina20 

  • Uredništvo

    25. 4. 2018  |  Politika

    Posebna predvolilna edicija Mladine

    Izšla je posebna izdaja Mladina Alternative: Volitve 2018. Pred prihajajočimi volitvami v državni zbor je razmišljajo kar 19 odličnih piscev: kritičarka in antropologinja Svetlana Slapšak, ekonomist Jože Mencinger, akademska slikarka in ilustratorka Alenka Sottler, filozof Samo Tomšič, pisateljica in pesnica Katja Perat, sociolog Rudi Rizman, antropologinja Irena Šumi, zgodovinar Božo Repe, pravnik in publicist Dino Bauk, zdravnik Marko Pokorn, gledališka režiserka Ivana Djilas, ekonomist Tej Gonza in glasbenik ter kolumnist N'toko. Naslovnico je zakrivil nagrajenec Prešernovega sklada Tomaž Lavrič.

  • Uredništvo

    14. 5. 2018  |  Kultura

    Gostovanje Pedagoške fakultete na Kitajskem

    Med 18. in 30. majem se bo v Galeriji  "1895 Nantong Cultural and Creative Industry Park" (razstavni prostor št. 1) z dvema razstavama predstavila Pedagoška fakulteta Univerze v Ljubljani. Na prvi razstavi bodo na ogled dela študentk in študentov Oddelka za likovno pedagogiko, na drugi pa se bo predstavil redni prof. Črtomir Frelih.

  • Uredništvo

    15. 5. 2018  |  Kultura

    Deportiran

    Kanadski stand up komik Russell Peters bo 18. maja prvič nastopil v Sloveniji. Gre za prvega humorista, ki je na Netflixu dobil svoj "comedy special", tja pa ga je izstrelil njegov viralni uspeh, saj so njegovi videi preplavili splet in družabna omrežja.

  • Uredništvo

    10. 5. 2018  |  Politika

    To je naslovnica jutrišnje Mladine

    Opozicijska stranka, zaradi katere so danes socialni prejemki in minimalna plača višji, revni otroci pa imajo v šoli brezplačna kosila. Več v jutrišnji Mladini! #Mladina19

  • Uredništvo

    10. 5. 2018  |  Kultura

    Tiste priredbe, ki so nemalokrat boljše od originala

    V petek, 11. maja, bo ljubljansko Halo Tivoli prvič obiskala zasedba, ki si je ime pravzaprav ustvarila "od ušes do ušes" oziroma prek spleta in tam skupno nabrala že skoraj milijardo ogledov. Gre za skupino, ki sicer preigrava avtorske skladbe drugih, a jih obleče po svoje in predrugači skozi cedilo bluesa in swinga. Scott Bradlee's Postmodern Jukebox je tudi koncertni hit, njihovi nastopi so nekakšno potovanje skozi čas, njihov miks rocka, popa in jazza pa dokazuje, da lahko tud reciklaža, če je dobra, deluje v kateremkoli obdobju, prisluhne pa ji lahko več različnih generacij.

  • Uredništvo

    3. 5. 2018  |  Družba

    To je naslovnica jutrišnje Mladine

    Ocene in spričevala so v slovenskem izobraževalnem sistemu postali pomembnejši od znanja. Več v jutrišnji Mladini!