Uredništvo

  • Uredništvo

    17. 5. 2017  |  Družba

    Thompsonov koncert v Mariboru prepovedan

    Upravna enota Maribor je glede izvedbe Thomopsnovega sobotnega koncerta v Mariboru sledila predlogu Policijske uprave Maribor in dogodek prepovedala. Organizatorju koncerta Milanu Trolu je UE že vročila odločbo, sedaj pa ima Trol možnost, da se pritoži na ministrstvu za notranje zadeve, poroča Večer. Vendar pritožba ne zadrži izvršitve odločbe.

  • Uredništvo

    17. 5. 2017  |  Politika

    Janša zaradi Thompsona nad policijo

    "Na @policija.si vršijo pritisk, naj izda negativno varnostno oceno za koncert Thompsona," je na Twitterju zapisal predsednik SDS Janez Janša in dodal povezavo do domnevnih odgovornih "stricev iz ozadja", ki nastopajo z naslovom Europe is a gang of thieves. Teorijam zarote tako ni videti konca.

  • Uredništvo

    16. 5. 2017  |  Politika

    Bujanec: Janša je potrdil svoj prihod na Thompsonov koncert

    "Pravi Slovenci so podprli Thompsona! Prihod na sobotni koncert v Mariboru je potrdil tudi Janez Janša z družino," je, ob objavi naslovnice Reporterja s Thompsonom, na Facebooku zapisal kontroverzni hrvaški novinar Velimir Bujanec - Bujica. Slednji se je junija leta 2015 ob 70. obletnici pobojev v Hudi Jami fotografiral z Janšo in članico SDS Evo Irgl. Bujica je Janšo za spletno stran Portal Oko takrat opisal kot »bodočega slovenskega premierja, antikomunista, žrtev slovenskih udbaških struktur ter dokazanega prijatelja Hrvaške«. Sporni Thompson, ki mu je precejšnjo reklamo včeraj v oddaji Tednik na TV Slovenija naredil tudi urednik in novinar Igor Pirkovič, bo v soboto, 20. maja, na presenečenje mnogih očitno le nastopil v Mariboru. Po poročanju Večera naj bi policija sicer včeraj podala predlog za prepoved Thompsonovega koncerta. Upravna enota Maribor o predlogu za prepoved prijavljene prireditve še odloča.

  • Uredništvo

    17. 5. 2017  |  Kultura

    Repriza branja pesniške zbirke Didaskalije k dihanju

    Po septembrski premieri bo v Stari pošti Slovenskega mladinskega gledališča Ljubljana 4. junija ob 19.30 repriza branja celotne pesniške zbirke (35 pesmi) Anje Golob "Didaskalije k dihanju." Gre za tretjo pesniško zbirko, ki je leta 2016 izšla v samozaložbi, januarja letos pa je doživela ponatis. 

  • Uredništvo

    15. 5. 2017  |  Politika

    Janša spet potvarja zgodovino

    Roni Kordiš je na svojem blogu Had razkril, kako Janez Janša in Franc Breznik z objavo fotografije na Twitterju o domnevnih žrtvah komunizma potvarjata zgodovino. 

  • Uredništvo

    9. 5. 2017  |  Družba

    "Naslov eseja o samomoru ni imel slabega namena, a je bil neposrečen"

    Naslov letošnjega maturitetnega eseja – Samomor kot izhod iz družbenega kolesja – je po mnenju Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) neprimeren. "Naj poudarimo, da se nimamo namena vpletati v kakovost dela slovenistov (ali vrednotiti vsebinsko/jezikovno ali umetniško kvaliteto posameznega dela), ampak se na izbiro naslova odzivamo z javnozdravstvenega vidika problematike (preprečevanja) samomora, s katero se na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje že desetletja poglobljeno ukvarjamo in poznamo možne znanstveno dokazane učinke v zvezi s komuniciranjem samomora. Zato menimo, da bi bili za sloveniste oziroma tiste, ki so izbirali tematiko za naslov letošnjega naslova, kompetenten sogovornik," so zapisali pri NIJZ.

  • Uredništvo

    8. 5. 2017  |  Politika

    Italija ponovno uvaja mejni nadzor 

    Italijansko veleposlaništvo v Ljubljani je slovensko generalno policijsko upravo obvestilo, da bo Italija med 10. in 30. majem v okviru vrha G7, ki bo 26. in 27. maja potekal v Taormini na Siciliji, ponovno začasno uvedla nadzor na svojih notranjih mejah. Ta bo potekal na vstopnih točkah na kopnem, zraku in morju. Na policiji na ta račun pričakujejo občasne zastoje, poroča Primorski dnevnik.

  • Uredništvo

    8. 5. 2017  |  Družba

    Zakaj davčnim oazam še nikoli ni šlo tako dobro

    V torek, 9. maja, ob 19. uri bo v Atriju ZRC potekal pogovor o knjigi Skrito bogastvo narodov Gabriela Zucmana. Slednji je s konkretnimi izračuni »skritega bogastva narodov« v davčnih oazah pokazal, da davčnim utajevalcem, čeprav so jim vsi napovedali vojno, še nikoli ni šlo tako dobro. Na videz zapleteno in težko rešljivo vprašanje je po branju Zucmanove knjige nadvse enostavno in zdravila tako rekoč pri roki. Zato popustljivost do davčnih utaj ni opravičljiva, zlasti ker je zastavek v tej igri izjemno visok: ali bomo uspeli odpraviti ta pomembni vzrok finančne in proračunske krize ali pa bo davčno utajevanje spodkopalo »demokratične režime«.

  • Uredništvo

    8. 5. 2017  |  Družba

    Mladi junaki

    Opolnomočenje otrok, ki lahko samostojno prispevajo k izboljšanju svojih lokalnih skupnosti – to je cilj mednarodnega programa Young Heroes, ki pod okriljem Helen Doron English skuša izboljšati svet okoli nas. Slovenski mali junaki so zato stopili skupaj v pomoč otrokom iz Ugande. Druženje s člani društev Streha za vse in Srečna hiša bo organizirano v soboto, 13. maja, ob 10. uri v centru Helen Doron English Ljubljana (Šmartinska cesta 106). 

  • Uredništvo

    8. 5. 2017  |  Kultura

    Erik Valenčič bo nocoj zaslišal N'toka

    V Klubu Slovenskega mladinskega gledališča v Ljubljani bo danes, 8. maja ob 21.00 potekal pogovor Erika Valenčiča z Miho Blažičem - N'tokom, hip hop glasbenikom, kolumnistom Mladine in aktivistom, ki je pri založbi Mladinska knjiga nedavno izdal knjigo Samoumevni svet. Tema pogovora bo seciranje aktualnega družbenega stanja z umetniškega, s političnega in, razumljivo, človeškega vidika.

  • Uredništvo

    2. 5. 2017  |  Družba

    V Avstriji prepovedali Thompsonov koncert

    Oblasti mesta Kremsmünster v Avstriji je prejšnji četrtek prepovedala nastop hrvaškemu pevcu Marku Perkoviću Thompsonu, ki bi se moral zgoditi v soboto v lokalni športni dvorani, poročajo mediji.

  • Uredništvo

    25. 4. 2017  |  Družba

    "Če si oborožen s pravico in resnico, te ni strah predsednikov vlad"

    "Tudi če si samo preprost ovčji pastir, lahko zmagaš. Če si oborožen s pravico in resnico, te ni strah, ne ministrov, ne predsednikov vlad, ne kogarkoli. Zmaga je le vprašanje časa, torej vztrajnosti," je v svojem govoru po prejemu Goldmanove okoljske nagrade za Evropo povedal Uroš Macerl, ki se je med drugim v Zasavju boril zoper korporacijo Lafarge. Slednji je opozoril, da je sežiganje odpadkov norost, ki uničuje naravne vire, sežiganje v cementarnah pa je kriminal, ki zastruplja ljudi in okolje in je podprt z zlobirano zakonodajo. Zero Waste je alternativa, ki že deluje v številnih skupnostih po vsem svetu, je poudaril.

  • Uredništvo

    24. 4. 2017  |  Politika

    Kadunc kot edini kandidat novi generalni direktor RTV Slovenija

    Igor Kanduc, edini kandidat in nekdanji pomočnik generalnega direktorja RTV Slovenija za poslovno področje, je danes na glasovanju za novega generalnega direktorja RTV Slovenija na zasedanju programskega sveta nacionalne televizije prejel 20 glasov.

  • Uredništvo

    24. 4. 2017  |  Družba

    Bobovnik brani Fillija in Bulcu očita, da mu je potekel rok trajanja

    Generalni direktor RTV Slovenija Marko Filli je na svojem profilu na Facebooku konec tedna zapisal, da te dni mnogi "poznavalci" pišejo in govorijo o nacionalki, ki naj bi bila tik pred propadom, v slepi ulici, v kritičnem stanju. Očital jim je (kogarkoli je že imel v mislih), da se prej nič ne pozanimajo o dejstvih. Resnica naj bi bila po njegovem namreč pravo nasprotje temu, zato je ponudil nekaj informacij "iz prve roke" oziroma objavil sporočilo za javnost o finančnem in kadrovskem poslovanju v letu 2016 in v prvem kvartalu 2017. Na nacionalki so prvo tromesečje leta ocenili za izjemno uspešno. Nič takšnega. Kar je pritegnilo našo pozornost, pa je bila debata, ki se je nato začela odvijati pod to objavo, in v kateri so poleg Fillija sodelovali tudi voditelj Odmevov Slavko Bobovnik, starosta novinarstva in poznavalec turizma Drago Bulc in član programskega sveta RTV Gojko Bervar. 

  • Uredništvo

    24. 4. 2017  |  Kultura

    Povej mi, kaj bereš, in povem ti, kdo si

    So bralne navade političnih odločevalcev in odločevalk del njihove medijske prezence? Ali je branje pomembna vrednota, ki jo izkazujejo tudi javne osebnosti in na podlagi katere lahko ocenjujemo njihovo javno vlogo? Ali odločevalci sredi intenzivnosti vsakdanjega življenja najdejo čas za branje in po katerih knjigah najraje posegajo?

  • Uredništvo

    20. 4. 2017  |  Politika

    Kaj je Janša povedal o svojem premoženju neznanega izvora?

    Specializirano državno tožilstvo naj bi po poročanju Dela na sodišče vložilo tožbo zoper predsednika SDS Janeza Janšo, s katero zahteva odvzem premoženja nezakonitega izvora. Po neuradnih podatkih gre za skoraj 400.000 evrov. Vložitev tožbe je posledica finančne preiskave, v kateri je tožilstvo preverjalo premoženje Janeza Janše in povezanih oseb - njegove soproge Urške Bačovnik Janša, brata Rajka Janše in sestrične Janševe soproge Nataše Pajenk, ki je kot bančnica skrbela za bančne posle družine Janša.

  • Uredništvo

    18. 4. 2017  |  Politika

    Po Travolti še Pahor 

    Kot smo lahko najprej prebrali na blogu Had, se je predsednik republike Borut Pahor pojavil na brazilskem blogu Não Intendo. A ne v kakšnem resnem političnem kontekstu, temveč kot potencialna viralna senzacija. Zaradi svojih številnih fotografij na Instagramu, na katerih opravlja nešteta vsakdanja dela in se znajde v tisoč in eni situaciji, si je prislužil mesto med tako imenovanimi spletnimi memi. Za osnovo so si na omenjenem blogu vzeli podobo predsednika, kjer v delavskem kombinezonu pomaga asfaltirati cesto. Photoshop izziv zahteva, da Pahorja izrežete iz fotografije in ga postavite v neko drugo situacijo, najboljše ideje pa bodo nato dobile objavo na blogu. 

  • Uredništvo

    31. 3. 2017  |  Politika

    Zakaj nismo načrtovali pravi drugi tir, ki bi ga zgradili ob obstoječem?

    V vseh medijih, v politiki, na predavanjih se govori o drugem tiru med Divačo in Koprom. Drugi tir je nedvomno potreben, moral bi biti zgrajen že včeraj. Javnost se zgraža nad politiko, ki že več kot 20 let samo govori, naredila pa ni nič. Ko pa se spustimo malo globlje, stvari postanejo bolj jasne. To, kar predlagata »stroka« in politika, ni drugi tir, ampak popolnoma nova proga. In to dvotirna! Potekala bo po popolnoma drugi trasi, večinoma pod zemljo, imela bo povprečen nagib 15 ‰ in omogočala hitrosti do 160 kilometrov na uro. Po njej bodo v 95 odstotkih peljali tovorni vlaki. Po današnjih ocenah bo stala predvidoma 1,3 milijarde evrov!

  • Uredništvo

    31. 3. 2017  |  Politika

    Povezava med Luko Koper in tržaškim pristaniščem bi nas stala manj kot 75 milijonov evrov

    Zaradi aktualnosti ponovno objavljamo lanski članek Boruta Mekine. Ne samo Slovenija, tudi Italija se namreč pripravlja na gradnjo »drugega« tira, nove, hitre dvotirne proge med pristaniščem Trst in Tržičem. Tako kot v Luki Koper tudi v tržaškem pristanišču v prihodnjih 15 letih pričakujejo podvojitev prometa in eno izmed ozkih grl je tudi tam železnica. V tržaškem pristanišču zdaj pretovorijo 400 tisoč 6,1-metrskih zabojnikov (TEU) tovora, največja zmogljivost železniške proge pa je 600 tisoč TEU. Zato namerava Italija sprva s prenovo sedanje proge zmogljivosti povečati na milijon TEU, nato pa z gradnjo nove proge na skupaj tri milijone TEU, smo izvedeli od vira pri italijanskih železnicah, ki se ukvarja s tem projektom. Italija naj bi progo gradila osem let, 13-kilometrski odsek med Trstom in Nabrežino pa naj bi zaradi dveh predorov predvidoma stal nekaj manj kot 800 milijonov evrov. Bil bi razmeroma poceni in dovolj prepusten za obe pristanišči.

  • Uredništvo

    30. 3. 2017  |  Družba

    Ugoden najem stanovanj za mlade

    Stanovanjski sklad RS je objavil javni razpis za oddajo stanovanj za mlade. Kot pilotni projekt za mlade sklad razpisuje možnost ugodnega bivanja za mlade na različnih lokacijah po Sloveniji v stanovanjih sklada in drugih sodelujočih najemodajalcev, izmed katerih so določena stanovanja prvenstveno namenjena za skupinski najem. Ciljna skupina tega razpisa so mladi, stari od 18 do 29 let, ki prvič rešujejo stanovanjsko vprašanje oziroma tega vprašanja nimajo zadovoljivo rešenega. Več si lahko preberete v besedilu razpisa, ki je dostopno na tej spletni strani ali pa se pokličite na telefonsko številko 01 4710 500.

  • Uredništvo

    30. 3. 2017  |  Politika

    Pahorja s peticijo pozivajo, naj podpre etično obravnavanje ljudi

    Na spletu je dostopna peticija, s katero državljani pozivajo predsednika republike, da s svojim javnim nastopanjem in opredeljevanjem podpre odgovorno in etično obravnavanje ljudi.

  • Uredništvo

    22. 3. 2017  |  Politika

    Brez komentarja

    Spoštovani, z veseljem vas vabiva, da se nam pridružite na ustanovnem kongresu stranke Glas za otroke in družine – stranke, ki Sloveniji prinaša nov zagon in optimizem. Ustanovni kongres bo na materinski dan, v soboto, 25. marca 2017 v Jurjevi dvorani v Stari Loki, Stara Loka 64, 4220 Škofja Loka. Metka Zevnik in Aleš Primc, predstavnika iniciativnega odbora

  • Uredništvo

    22. 3. 2017  |  Družba

    Miro Cerar, al’ še spiš?!

    "Se tudi tebi zdi, da naša Vlada prisluhne le interesom fosilne industrije in velikih energetskih igralcev, pred pozivi ljudi pa si zatiska ušesa? Morda je čas, da smo malce glasnejši!" pozivajo organizatorji protesta, ki bo 29. marca pred vladno palačo. 

  • Uredništvo

    21. 3. 2017  |  Politika

    Gorenak in kondomi 

    "Hvala lepa. V začetku je nastalo malo nerodne situacije, ko sem govoril o kondomih, pa mislim, da je gospod predsednik mislil, da se hecam. Glejte, v javnem naročilu Ministrstva za notranje zadeve iz januarja letos ste naročili in kupili 1350 kondomov za migrante. Oprostite! Oprostite! Ampak, gremo po vrstnem redu. V Republiki Sloveniji, po poročilu Računskega sodišča zapravimo 1936 evrov na enega prosilca za azil. Na enega prosilca za azil. S tem, da je minimalna plača, kot veste, tam okoli 660 evrov ali minimalna pokojnina za polno delovno dobo 440 evrov.  Seveda boste rekli, da so tu štete plače in vse ostalo, seveda so štete, ampak če prosilcev za azil ne bi bilo, tam zaposlenih ne bi bilo. Potem bi bil strošek nič. Tako pa je strošek 1963 evrov," je v svojem govoru, ki ga je zabeležil tudi Parlameter, poudaril Vinko Gorenak.

  • Uredništvo

    16. 3. 2017  |  Družba

    Izbrane naslovnice Mladine, ki jih je ustvaril Uroš Abram

    Uroš Abram je Mladinin fotograf, ki ima trenutno v Narodni galeriji v Ljubljani veliko pregledno razstavo svojih dialoških portretov. Je diplomant praške FAMU, sicer pa tudi avtor jutrišnje naslovnice Mladine. Bil je tudi avtor prejšnje naslovnice Mladine in še nekaj drugih zelo odmevnih naslovnic naše revije v zadnjih štirih letih, ki si jih lahko ogladate v fotogaleriji. Ne zamudite pa tudi razstave v Narodni galeriji, ki je res vredna ogleda.

  • Uredništvo

    15. 3. 2017  |  Družba

    Z dvigom minimalne plače bi si Slovenija zagotovila »dobre potrošnike« 

    Vodilni slovenski proizvajalec nizkoenergijskih in pasivnih montažnih objektov, Lumar IG, je po predstavitvi lanskoletnih rekordnih rezultatov (celotno prodajo uspešno povečali za 40 odstokov) in napovedi bodočega poslovanja odprl pomembna vprašanja na trgu gradnje v Sloveniji. "V praksi se še vedno soočamo s počasnim pridobivanjem dovoljenj, socialni in ekonomski vidiki zaposlovanja pa ne prinašajo zadovoljivih spodbud pri možnostih konkuriranja. Obstoječe strukturne omejitve odločilno vplivajo na panogo montažne gradnje v Sloveniji in, posledično, na podjetja v njej," je poudaril direktor Lumarja, Marko Lukić, ob tem pa odločno apeliral tudi na državo pri nujnih in hitrih reformah, zlasti na področju delovno pravne zakonodaje, ki mora postati bolj fleksibilna. Le-tako se bodo lahko podjetja v panogi razbremenila stroškov dela, obenem pa bi se krepila ustrezna podpora slovenskemu podjetništvu, menijo v podjetju Lumar IG. 

  • Uredništvo

    6. 3. 2017  |  Družba

    Zakaj je Omar Naber kot predstavnik Slovenije na Evroviziji problematičen

    "Naša država bo tu (na Evrovizij, op.p.) ponudila problematično podobo, sovražno do žensk. Medtem ko je pevec ob zaključku finalne prireditve pel svojo zmagovalno pesem, se je prijel za mednožje in s to gesto nakazal še svoj drugi prispevek k slovenskim (ne)kulturnim razmeram, ki ne zaznamujejo zgolj glasbe in kulturništva: vulgarizmi, seksizmi, in … kar je še posebej kritično in markira tudi življenjsko pot pevca, spolno nasilje," so v svojem javnem pismu zapisale Tanja Rener, Mojca Urek, Renata Šribar, Polona Mesec, Barbara Korun, Alja Adam in Nina Perger, članice združenja FemA. 

  • Uredništvo

    3. 3. 2017  |  Družba

    Varuhinja naj nasprotuje zakonu o tujcih ali odstopi 

    "Pozivam vas, da ustavite norost po imenu novela Zakona o tujcih in na Ustavno sodišče vložite pobudo za oceno njene ustavnosti in zakonitosti. To, da pred vami zakona ni ustavil nihče drug, pomeni, da je sedaj vse odvisno od vas. Vašo doslejšnjo pasivnost, omahovanje in neodločnost je v tem primeru mogoče razumeti tudi kot kolaboracijo s totalitarnimi in antihumanističnimi težnjami slabe oblasti. Kot varuhinja človekovih pravic imate ob zakonu, ki tepta človekove pravice, po mojem mnenju na izbiro le jasno nasprotovanje ali odstop s položaja. Kako se boste odločili?" so zapisali pri inštitutu Danes je nov dan.

  • Uredništvo

    1. 3. 2017  |  Družba

    Umrl je Sandi Čolnik

    Po poročanju spletnega portala RTV Slovenija se je za vedno poslovilo eno od velikih imen malih zaslonov. Sandi Čolnik je se rodil leta 1937 v Mariboru, svoj prepoznavni glas pa je prvič uporabil na mariborskem radiu. V prestolnico ga je pripeljal študij prava, ki pa ga je ravno zaradi dela na Radioteleviziji Slovenija obesil na klin oz. ga zamenjal za študij novinarstva, poroča MMC

  • Uredništvo

    28. 2. 2017  |  Kultura

    Alja Predan odstopila z mesta umetniške direktorice Festivala Borštnikovo srečanje

    Dramaturginja, prevajalka in teatrologinja Alja Predan s 30. aprilom zapušča mesto umetniške direktorice Festivala Borštnikovo srečanje. Pravi, da se je za ta korak odločila iz osebnih razlogov, verjame pa, da je svoje delo opravljala vestno, predano in pošteno. "Dosegla sem vse, kar sem v tem trenutku lahko. V danih okoliščinah nimam motivacije, ki sem jo imela. Sem človek, ki je zelo zagnan, predan – tak je tudi moj priimek – in ko izgubim svoj notranji polet, iščem drugo priložnost."