Uredništvo

  • Uredništvo

    8. 4. 2023  |  Družba

    »Nacionalka je postala navadna boksarska vreča«

    "Tako je nacionalka postala navadna boksarska vreča, v katero že skoraj tri leta nabijamo vsi, pa nič ne pomaga. Ne pomagajo protesti, pozivi in ugotovitve sodišč o nezakonitih imenovanjih ali razrešitvah. Očitno je pralnica možganov zraven postala tudi utrjevalnica volje. Ni šans, da nas premaknete. Lahko se postavljate na glavo, lahko šef vlade in ministrica govorita in grozita, mi gremo naprej. V tem smislu so res podobni navadni sekti, ki se ne zmeni za nič zunaj nje. Pod vodstvom svojega guruja, boga, gospodarja in duhovnega vodje stopajo svojo pot. Seveda vam bodo vsi v en glas trdili, da nimajo gospodarja. Kaj šele, da je to Janez Janša. Oni so le križarji, ki osvajajo sveto zemljo na Kolodvorski."

  • Uredništvo

    8. 4. 2023  |  Družba

    »Vsaj nekaj časa bo napredek še zelo hiter«

    "Želim si, da bi nam znanost v prihodnosti dala še več. To je večna dilema, ali bo razvoj ostal ekksponenten, kot smo mu priča, ali pa je to v resnici neka sigmoidna krivulja in smo zdaj potrgali vse te nizke in preprosto dosegljive sadeže, da smo pri koncu in bo zdaj čedalje težje napredovati. V resnici ne vem, ali je ena ali druga možnost. Dostikrat pravijo, da o eksponentnih krivuljah govorijo samo ekonomisti, vsi drugi pa vemo, da se slej ko prej končajo. Mislim, da bo vsaj nekaj časa ta napredek zagotovo še zelo hiter."

  • Uredništvo

    7. 4. 2023  |  Družba

    »Precej staršev se je na vso moč in z vsemi silami lotilo vgradnje čim več psihopatskih lastnosti v svoje otroke«

    "Precej staršev se je na vso moč in z vsemi silami lotilo vgradnje čim več psihopatskih lastnosti v svoje otroke, sploh tistih z bolj narcističnega spektra. Šola ni nobena protiutež, marveč veselo gara na isti ladji: boj za točke, egoizem, brezobzirno tekmovanje in tako dalje. Obenem pa oboji, starši in šolniki, čutijo, da je stanje slabo. Ko pa začnejo razpravljati, kako bi ga izboljšali, v strahu pred resničnimi problemi najdejo čudežno rešitev: digitalizacija. Naredimo še več osamljenih, atomiziranih in depresivnih ljudi! Glede digitalizacije lahko svetujem enako, kot svetujejo lastniki digitalnih korporacij a la Zuckerberg in Gates svojim otrokom - čim kasneje in čim manj. Večina populacije ni narejena za klinično psihopatologijo, marveč za skupinsko sodelovanje. Če otroci cele dneve in noči preživijo izolirani za zasloni, potem bi ravno šole morale biti središča skupnosti, pogovora, pomoči, debate, skupnega reševanja problemov in ne brezobzirnega tekmovanja."

  • Uredništvo

    7. 4. 2023  |  Družba

    Čeferin / »Nekateri klubi so porabili tudi po 300 odstotkov prihodkov za plače in prestope igralcev«

    "Mislim, da bomo morali prej ali slej začeti razmišljati o tako imenovanem 'salary capu', torej o omejitvi mase klubov za plače igralcev in prestope.. O tem sem že govoril s člani evropske komisije, gotovo je to ena od rešitev za prihodnost. Ena stvar je, da smo že sprejeli omejitev, da klubi lahko zapravijo za plače in prestope igralcev največ 70 odstotkov ustvarjenih prihodkov, to bo kmalu začelo veljati. Hkrati pa bo treba s tem omejiti končni znesek, ki ga lahko namenijo klubi za plače in prestope. Torej dve omejitvi. To je velika odgovornost, proračuni klubov gredo namreč v smer, da niso več vzdržni. Nekateri klubi so porabili tudi po 300 odstotkov prihodkov za plače in prestope igralcev."

  • Uredništvo

    6. 4. 2023  |  Politika

    Naslovnica nove Mladine / HVALA ZA ROŽE

    V petek izide nova Mladina! V novi številki, ki bo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani na voljo od petka, 7. aprila, dalje, preverite, zakaj pišemo o tem, da zgolj sajenje rožic ne bo dovolj. Ne zamudite! 

  • Uredništvo

    6. 4. 2023  |  Politika

    Levica / »Zdaj je pravi čas, da dopolnilno zdravstveno zavarovanje odpravimo«

    "Trditev zavarovalnic, da je dvig premije nujen zaradi rasti življenjskih stroškov, je zgolj izgovor, namenjen ohranjanju rekordnih ravni dobičkov. Zavarovalnice namreč iz naslova dopolnilnega zavarovanja namenijo v javno zdravstvo bistveno manjši delež kot ZZZS. Vse, za kar gre privatnim zavarovalnicam, so večmilijonski dobički, ki poniknejo v žepih lastnikov, čeprav bi morali v javno blagajno,"

  • Uredništvo

    6. 4. 2023  |  Kultura

    Bolj realistična in aktualna slika moškosti v današnjem času

    "Res je, da sem se pri snovanju Jezdecev delno zgledoval po Golih v sedlu, vendar pa nisem hotel ponavljati njihovega modela. Zato sem hotel pokazati tudi drugačno obliko moškosti, bolj ranljivo, bolj čustveno, bolj kompleksno. Anton in Tomaž nista tipična junaka filma ceste. Nista neustrašna in samozadostna. Sta dva mlada fanta, ki se še iščeta in spoznavata. Ki imata svoje strahove in dvome. Menim, da je to bolj realistična in aktualna slika moškosti v današnjem času. Jezdeca je film, ki se zaveda svoje dediščine, ampak jo tudi problematizira. Je film, ki ne slavi samo svobode, ampak tudi odgovornost."

  • Uredništvo

    5. 4. 2023  |  Politika

    RTV / »Naj režemo kable? In potem?«

    "Že leto in pol tu opozarjamo, da se dogaja nekaj, kar je za pojmovanje demokratične države nezaslišano, političnostrankarski prevzem medija. Današnja stavka, današnje informativne oddaje najbolje kažejo, da je proces končan, da lahko novinarji in uredniki, ki se niso pridružili stavkajočim, sami uredijo in naredijo večino informativnih oddaj. Mi pa stojimo tu in še kar naprej opozarjamo na novinarske standarde in spoštovanje demokratičnih načel pri vodenju javnega RTV-ja, čeprav nimamo občutka, da bi nas v resnici kdo slišal."

  • Uredništvo

    4. 4. 2023  |  Kultura

    Hrana ni samoumevna, zasluži si spoštovanje, zato z njo ravnajmo kot z muzo

    Z natečajem za najboljše plakate ob dnevu brez zavržene hrane sta Lidl Slovenija in TAM-TAM Inštitut s partnerji pozvala oblikovalce k zasnovi družbeno odgovornih plakatov, ki bodo ozaveščali o problematiki zavržene hrane in spodbujali k pozitivnim spremembam. V Plakatni galeriji TAM-TAM bo v aprilu na ogled širši izbor finalnih plakatov, prispelih na natečaj.

  • Uredništvo

    4. 4. 2023  |  Politika

    Robert Golob / »Jaz se počutim predvsem zelo zafrustriran, ker sem bil naiven in verjel«

    "Jaz se počutim predvsem zelo zafrustriran, ker sem bil naiven in verjel, da se da RTV depolitizirati na civilen in legalen način, da ta zavod začne delovati resnično v javnem interesu. Potem me je pa ena stran politike, ne naša, podučila, da za naivnost v politiki ni mesta, ampak da moraš biti v politiki predvsem politik; kar pomeni, da bi morali najprej politično prevzeti RTV in šele potem začeti depolitizacijo. Hoteli smo, skupaj s civilno družbo, preskočiti to fazo, po kateri bi Svoboda prevzemala RTV. In to je bila naša napaka."

  • Uredništvo

    4. 4. 2023  |  Politika

    »Da nas pred migracijami lahko rešijo noseče Slovenke, je velika populistična zmota«

    "V dneh, ko je vlada spremenila zakon o tujcih, ki zdaj določa, da se podaljša dovoljenje za prebivanje v Sloveniji zaradi združitve družine le tistim polnoletnim družinskim članom, ki znajo slovenski jezik, bi bil razmislek o (zgrešenih) integracijskih politikah utemeljen. Te politike bi se morale nasloniti na znanje, ki ga imamo v tej državi, vključno s sociološkimi študijami in bogatimi izkušnjami Centra za slovenščino na Filozofski fakulteti UL, ki se že trideset let sistematično ukvarja z raziskovanjem in poučevanjem slovenščine kot tujega jezika. Vse to znanje bi lahko rešilo marsikatero dilemo, a ker stroka že dolgo ne velja kaj dosti, me ni presenetilo dejstvo, da Centra za slovenščino pri zadnji spremembi zakona o tujcih nihče ni nič vprašal."

  • Uredništvo

    3. 4. 2023  |  Politika

    Kako se na kritike odziva Golobova vlada?

    "Če je komunikacija referenčna točka, potem ni nikakršnega dvoma, da imamo vlado, oblast, ki se na kritike ne odziva ne agresivno ne represivno, kot se je Janševa vlada. Energetsko krizo smo tudi po zaslugi ukrepov vlade prebrodili dokaj elegantno in brez bistveno višjih stroškov za veliko večino, pa vendar je vse to preglasila visoka inflacija, ki je brutalno udarila po žepih slehernega prebivalca Slovenije. Inflacija ni le monetarno-ekonomski fenomen, s katerim se spopadajo finančno-monetarne institucije na evropski in mednarodni ravni, ampak imajo pri tem pomembno vlogo tudi nacionalne vlade na številnih drugih področjih. Prav na tem področju pa je komunikacija predsednika vlade Roberta Goloba vzbudila nerealna pričakovanja."

  • Uredništvo

    3. 4. 2023  |  Družba

    »Tudi naša državna politika bi mogoče delovala bolje, če bi jo prepustili umetni inteligenci«

    "Poglejmo samo, kakšno revolucijo je v zadnjih štirih mesecih naredil ChatGPT. Mislim, da se marsikateremu podjetju, ki smo ga imeli za samoumevno, na primer Googlu, tresejo hlače zaradi ChatGPT-ja. Vse bolj jasno postaja, da so ustvarjalni poklici kar naenkrat ogroženi. Ogroženi so celo tisti poklici, ki pa se imajo sploh za nenadomestljive, na primer menedžerji, politiki. Včasih razmišljam, da bi svetovna politika, in tudi naša državna, mogoče delovala bolje, če bi jo prepustili umetni inteligenci. Da bi parlament deloval bolje, če bi polovico poslancev nadomestili z umetno inteligenco, pri čemer ne mislim konkretne politične opcije."

  • Uredništvo

    2. 4. 2023  |  Družba

    »Ljudje gredo za vsako stvar na sodišče«

    "Drži, to je res svojevrsten paradoks, po eni strani naj nam ljudje ne bi zaupali, po drugi strani pa gredo za vsako stvar na sodišče. To ni logično in se izključuje. Zato mislim, da nam ljudje vendarle bolj zaupajo, kot se včasih zdi oziroma se prikazuje. Mislim, da so nezadovoljneži pač samo glasnejši. Ta pojav opažam vsepovsod. Tisti, ki je zadovoljen, si misli, da je dober servis samo nekaj normalnega. In prav je tako! Ampak tudi tisti, ki na sodišču izgubi, bi se moral po koncu postopka pošteno vprašati, kje so razlogi. Gotovo ni vse optimalno, ampak morebitna napaka, ki jo naredi sodnik na prvi stopnji, se odpravi v postopku pred višjimi sodišči, včasih tudi pred vrhovnim ali celo ustavnim sodiščem. Nekateri raje, kot da bi zmogli kanček samorefleksije ali samokritike, povsod vidijo zarote. Med njimi tudi nekateri politiki, ki so 'iznašli' to bedasto besedo krivosodje in jo ponavljajo kot kakšno mantro. Pa še posebno izvirni niso, saj je zelo znan star primer iz ZDA, ko so odvetnika kaznovali, ker je enemu od vrhovnih sodnikov, ki se v ZDA imenujejo 'justice', rekel 'injustice' (krivica, op. p.)."

  • Uredništvo

    2. 4. 2023  |  Družba

    Slovenija / »Če se bo morska gladina dvignila za meter, bodo poplave vsak dan, tudi ob lepem vremenu«

    "Vse projekcije razvoja posledic podnebnih sprememb se uresničujejo desetletja prej, kot smo pričakovali.V Jadranu imamo dve akutni težavi, obalne poplave in morske vročinske valove. Ti so nekajdnevna obdobja izredno povišanih temperatur morja, kar pomeni velik okoljski stres, obenem pa stabilizira morje, kar tudi ni dobrodošlo. Ker se ocean segreva pri površini, toplejša in manj gosta voda ostaja na površini, medtem ko globlje ostaja gostejša voda – ko je vertikalno mešanje med površino in globino oteženo, hranila iz globokih območij ne morejo na površino, kisik pa iz površinskih plasti ne more v globino. Dodaten problem za organizme je zakisanost oceanov, saj se v vodi raztaplja vse več ogljikovega dioksida."

  • Uredništvo

    31. 3. 2023  |  Politika

    Neuradno / Državni zbor bo zahteval izločitev ustavnega sodnika Jakliča

    Na Mladini smo včeraj v članku Je ustavni sodnik Jaklič res nepristranski? opozorili na več dejstev, povezanih z ustavnim sodnikom dr. Klemnom Jakličem – zlasti na njegovo močno vlogo pri sprejemu leta 2005 uzakonjenega Grimsovega zakona o RTV. Torej zakona, ki ga zdaj s primarnim ciljem depolitizacije javnega zavoda RTV Slovenija nadomešča noveliran zakon o RTV, ki je lani dobil podporo na referendumu in ki je zdaj predmet presoje na Ustavnem sodišču. Hkrati je bil Jaklič v letih 2006-2010 član nadzornega sveta RTV, kamor ga je po uveljavitvi Grimsovega zakona 2005 predlagala stranka SDS.

  • Uredništvo

    2. 4. 2023  |  Politika

    »Demokracija traja natanko en dan«

    "Z demokracijo je itak ena sama štala. Vedno je v napoto. Nenadoma bi se vsi o vsem izrekali in o vsem odločali. Dragi moji, to enostavno ne gre. Demokracija traja natanko en dan. To je tisti dan, ko smo šli na volišče in izbrali novega šefa. Novega odrešitelja. Od tistega trenutka naprej pa je vse le še hierarhično vodenje, ki nima z demokracijo nobene veze več. Da, lahko izbrani vodja okoli sebe skliče kakšne skupine, posvetovalna telesa ali strokovne odbore. Ampak izbere jih le zato, da potrdijo tisto, kar si on želi. On hoče."

  • Uredništvo

    2. 4. 2023  |  Kultura

    »Prepričana sem, da anarhizem lahko deluje«

    "No, neoliberalizem deluje sijajno, ampak samo za peščico. To z 'največjo anarhistko' je bilo bizarno poimenovanje v medijih."

  • Uredništvo

    1. 4. 2023  |  Družba

    Se bodo revne množice ljudi uprle in bo prišlo do nasilne revolucije?

    "Oblast ima ljudstvo. Če mi nismo kot državljani sveta sposobni zastaviti svoje besede in svojih dejanj zato, da se ta nepravični družbenoekonomski sistem spremeni, potem ni nobene rešitve. Želim si, da bi do tega prišlo čim prej po demokratični, nenasilni poti. Kajti v obratnem primeru se bodo revne in opustošene množice ljudi uprle in bo prišlo do nasilne revolucije, takrat se pa elita več ne bo mogla vprašati, kako najti neko ravnovesje. Ne zahtevam, da se odvzame vse bogastvo, vendar bo treba določiti zgornjo mejo premoženja. Ta zahteva je bila že pred drugo svetovno vojno zahteva krščanskega socialista Andreja Gosarja v Sloveniji in je imel absolutno prav. To so bile tudi zahteve utopičnih socialistov v 18. stoletju in v 19. stoletju, skratka ne gre za nekaj pretresljivo novega. In če vzameva besede papeža Frančiška, papež absolutno zagovarja pomoč revnim ljudem in materialno preprostejši način življenja. To bi morala biti primarna naloga, tako da mene bolj skrbi, kako bomo pomagali revnejšim ljudem, kot kako bomo tistim, ki so tako bogati in sebični, zmanjšali njihovo bogastvo. Na tem polju se bo moralo začeti kaj dogajati, zavedam pa se utopičnosti takega razmišljanja v svetu moči kapitala in mednarodnih korporacij, a kaj je alternativa. Povejte mi, kaj je alternativa?"

  • Uredništvo

    1. 4. 2023  |  Politika

    »Slovenija ni izoliran otok sredi Evrope«

    "Morda je prezgodaj reči, da se zgodovina propadlih reformskih projektov ponavlja. Dejstvo pa je, da je Golob po poraznih javnomnenjskih anketah in ob reformski in komunikacijski zmedi v vladnih vrstah potegnil ročno zavoro pod finančno ključno davčno reformno in posredno izrekel nezaupnico enemu svojih ključnih ministrov. Brez znanih obrisov davčne reforme in njenih vsaj prvih izračunov bo verjetno težje razpravljati tudi o napovedanem javnofinančnem okviru za kakršnokoli drugo reformiranje Slovenije."

  • Uredništvo

    31. 3. 2023  |  Družba

    »Medicina, ki ni dostopna, samodejno ustvarja nezaupanje, zamero, obtoževanje«

    "Medicina, ki ni dostopna, samodejno ustvarja nezaupanje, zamero, obtoževanje. Nobena komunikacijska strategija tega ne more spremeniti. Zaman je tudi prepričevanje javnosti, da zdravniki nimamo nič z nedostopnostjo zdravstvenih storitev – tudi če bi bilo to res v enaki meri, kot delavec na gradbišču nima nič s pomanjkanjem in ceno stanovanj v Ljubljani. Zdravniki smo in bomo v očeh javnosti in bolnikov 'krivi' za čakalne vrste, neurejenost ZZZS, stare bolnišnice, premalo specialistov, nedostopnost osebnih zdravnikov – dokler se ti problemi ne bodo rešili. Zato se, hočeš nočeš, moramo angažirati tudi za to, da se družbeni problem, ki ne spada v našo ozko stroko, čim prej reši."

  • Uredništvo

    31. 3. 2023  |  Družba

    »Klofuta, ki jo mož že desetič prisoli ženi, ni enakovredna prvi klofuti, ki jo ona prisoli njemu nazaj«

    "Sprašujete, ali je včasih stvari dobro reševati z nasiljem. Mislim, da si je najprej treba zastaviti temeljno vprašanje: od kod nasilje sploh izvira? Kaj poimenujemo kot "nasilje"? Na primer: klofuta, ki jo mož že desetič prisoli ženi, ni enakovredna prvi klofuti, ki jo ona prisoli njemu nazaj. Pravzaprav njene klofute sploh ne morem opredeliti kot nasilje, ampak kot samoobrambo. Po aristotelski definiciji je nasilje že uporaba sile, potrebne za klofuto, ampak v patriarhalni situaciji, kjer ni ona nikoli imela avtonomije, je že njena reakcija nekaj dovolj izjemnega, da jo vidimo kot nasilje. Vse nasilje, izvajano prej nad njo, je bilo nevidno."

  • Uredništvo

    29. 3. 2023  |  Politika

    Naslovnica nove Mladine / V BOJ ZA NAROD SVOJ!

    V petek izide nova Mladina! Naslovnico je oblikoval Damjan Ilić, fotografija pa je delo Luka Dakskobler. V novi številki, ki bo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani na voljo od petka, 31. marca, dalje, pišemo o tem, ali bo desnica delavce iz tujine, ki v Sloveniji opravljajo težaška dela, res zlorabila za nov val populizma in nacionalizma. Ne zamudite! 

  • Uredništvo

    30. 3. 2023  |  Politika

    RTV / Je ustavni sodnik Jaklič res nepristranski?

    Ustavni sodnik Klemen Jaklič je bil 20. marca gost na Radiu Ognjišče v oddaji Spoznanje več, predsodek manj »o vojnih zločinih v Ukrajini«. V oddaji pa je govoril tudi o novem RTV zakonu, ki je odprt pred ustavnim sodiščem. Jaklič je bil namreč velik zagovornik Grimsovega zakona o RTV in v mandatu 2006-2010 celo član nadzornega sveta RTV – v parlamentu je bil potrjen na predlog stranke SDS.

  • Uredništvo

    30. 3. 2023  |  Politika

    Nika se umika

    "Odločila sem se, da se za nekaj časa nekoliko umaknem," je zapisala direktorica Inštituta 8. marec in ob tem dodala, da bo še vedno sicer vodila inštitut in opravljala obveznosti v sklopu strateškega sveta. Poudarila je, da se bo za nekaj časa umaknila z družabnih omrežij in pisala doktorat. Uporabljala bo samo zasebni telefon in bila dosegljiva na elektronskem naslovu inštituta. "Ne bom dajala osebnih intervjujev. Govorila bom samo o tekočih vsebinah in kampanjah inštituta. In si dovolila, da za nekaj časa zmanjšam hrup in tempo," je dodala Nika Kovač. 

  • Uredništvo

    29. 3. 2023  |  Politika

    »Kot družba še nismo vzpostavili kolektivnih vrednot«

    "Žal imamo v Ljubljani in Sloveniji v večini primerov kapital, ki stremi k temu, da se hitro obrne vloženi denar. Nimamo pa konzervativnega kapitala, ki je pripravljen vlagati na dolgi rok. In prav tu se izkazuje, kako mlada družba smo, nimamo ekonomske elite, ki bi bila stabilna in po drugi strani dovolj prosvetljena, da bi s svojimi investicijami konstituirala tudi javni interes, ne samo dobička. Obenem gre za težavo naše družbe, ki je utemeljena na stalnih revolucijah. V zadnjih štirih državah, v katerih smo živeli, smo vsakokrat zamenjali tudi družbeni sistem, skupaj s kulturno revolucijo. Manjka nam tradicije. Kot družba še nismo vzpostavili kolektivnih vrednot."

  • Uredništvo

    28. 3. 2023  |  Politika

    »Janša še nikoli po volitvah, ko jih je izgubil, ni bil tako hitro spet v dobri formi«

    "Izkušeni politiki opozarjajo, da prvak SDS Janez Janša še nikoli po volitvah, ko jih je izgubil, ni bil tako hitro spet v dobri formi. SDS izvaja trd pritisk na vseh frontah, od parlamentarne do ulične, kjer so prstni odtisi stranke nazorno zaznani v upokojenskih, kanalizacijskih in kmečkih puntih. Glede na dosedanjo prakso je jasno, da bo SDS na vsak reformni zakon koalicije vložila referendumsko zahtevo, ki bo populistično argumentirana tako, da vlada deluje za interese izrojene tranzicijske levice in v škodo poštenih delovnih ljudi domovine."

  • Uredništvo

    28. 3. 2023  |  Politika

    »Čakalne dobe so se podaljšale«

    "Povezava med zmanjšanjem števila določenih storitev v javnem sektorju in porastom v zasebnem je tako pogosta, da ne more biti dvoma o njeni vzročnosti: v javnih zavodih se je storilnost zmanjšala, čakalne dobe so se podaljšale, javni zdravniki se selijo h koncesionarjem, kjer izvajajo manj tvegane in bolj donosne storitve. Padalski denar, ki je bil brezglavo zalučan med izvajalce, namesto da bi bil namenjen zagotavljanju najbolj potrebnih storitev, je prebudil plenilsko miselnost. Povečan obseg dela pri zasebnikih zagotavljajo javni zdravniki, v javnih ustanovah pa ostajajo na čakalnih seznamih najtežji in najbolj tvegani bolniki. Stanje je slabše kot pred zakonom. Ali bo minister rezultate interpretiral kot dokaz, da je zasebni sektor zmagovalec stresnega testa, in ga zasul z dodatnim denarjem? V skoraj letu dni dosedanjega mandata vlade je bil interventni zakon edini ukrep, ki se je ukvarjal z velikansko zdravstveno krizo. Potrdila se je napoved, da ne bo deloval. Vsekakor ne v prid bolnikov. Deluje v prid plenilskih elit in nadaljnjega institucionalnega in moralnega razkroja javnega zdravstva."

  • STA

    28. 3. 2023  |  Politika

    »Brez svobode izražanja ne morejo obstajati svobodni mediji in obratno«

    Ob podpori Pravne mreže za varstvo demokracije so včeraj Društvo novinarjev Slovenije, Mirovni inštitut, PIC - Pravni center za varstvo človekovih pravic in okolja in Zavod za kulturo raznolikosti Open na Ustavno sodišče RS vložili intervencijo, v kateri izkazujejo, da je sprememba Zakona o Radioteleviziji Slovenija iz leta 2005 nujna za varovanje svobode medijev in pravice javnosti do obveščenosti, novelo zakona iz leta 2022 pa je potrebno uveljaviti brez odlašanja. Danes pa so predstavnice omenjenih združenj zadevo pojasnile tudi na novinarski konferenci pred stavbo RTV Slovenija.

  • Uredništvo

    27. 3. 2023  |  Politika

    »Minister se je izneveril volilkam in volilcem«

    "Ugotovili smo, da se s to vladno skupino oziroma to vlado ne moremo več pogovarjati, da niso kredibilni. Prišli smo do sklepa, da ne moremo pristati na nobene kompromise, ki bi razrešitev določenih stvari preložili v nedoločeno prihodnost. Minister se je izneveril volilkam in volilcem, ki so na referendumu podprli ustanovitev novega ministrstva za visoko šolstvo in znanost z namenom, da bo to ministrstvo lažje skrbelo za interese visokega šolstva znotraj vlade."