Uredništvo

  • Uredništvo

    19. 2. 2023  |  Svet

    »Živeti moramo v današnjem času, ne v času fašizma«

    "Skušamo gledati naprej, živeti moramo v današnjem času, ne v času fašizma. Tudi pri odnosu Slovenije do slovenske manjšine nam kdaj ni prijetno, če smo deležni večje pozornosti takrat, ko v Sloveniji zaznajo, da nas preganjajo fašisti. Še veliko drugega, pozitivnega in zanimivega nastaja tukaj, tako da ima tudi Slovenija priložnost, da je še bolj pozorna na dogajanje na tem območju. Slovenci imamo veliko pokazati."

  • Uredništvo

    19. 2. 2023  |  Svet

    Zgodovinarji opozarjajo, da Putin v tej vojni dela iste napake kot Stalin med drugo svetovno vojno

    "Zgodovinarji opozarjajo, da Putin v tej vojni dela iste napake kot Stalin med drugo svetovno vojno. Oba sta si vzela besedo pred generali. Stalin je leta 1942, ne da bi vprašal generale oziroma kljub njihovemu nasprotovanju, ukazal propadli napad Rdeče armade na Harkov in je pri tem izgubil 250.000 vojakov. Šele jeseni istega leta je začel Stalin poslušati svoje generale, v prvi vrsti Georgija Žukova."

  • Uredništvo

    20. 2. 2023  |  Kultura

    Gibanica / Pregled slovenske sodobne plesne umetnosti

    Od 22. do 25. februarja bo v Ljubljani potekal 11. Bienale slovenske sodobne plesne umetnosti Gibanica, ki bo v tekmovalnem programu ponudil osem predstav. Na Gibanici letos sodeluje več kot 20 tujih gostov iz 17 držav, novost pa je Fringe program. Ob zaključku festivala bodo podelili nagrade.

  • Uredništvo

    19. 2. 2023  |  Politika

    »Odkar se je Levica pojavila, ji komentatorji napovedujejo apokalipso«

    "Odkar se je Levica pojavila, ji komentatorji napovedujejo takšno ali drugačno apokalipso. Ko smo bili Združena levica, je bilo konstantno v zraku vprašanje, kdaj se bomo skregali in razpadli. Ko smo bili v KUL, kdaj ga bomo zapustili. Odkar smo v vladi, pa se odštevajo dnevi do točke, ko bomo izstopili iz vlade – ali pa ko bomo iz nje izključeni."

  • Uredništvo

    19. 2. 2023  |  Družba

    »Bolj groznega škandala v medijskem prostoru Slovenije še nismo doživeli« 

    "Vsa čast in pohvala snemalcem, režiserju in hostesam Cankarjevega doma, ki so se na proslavi ob kulturnem dnevu obnašali visoko profesionalno in državljansko odgovorno. Skupaj so počeli prav to, kar definira njihov medijski poklic – beleženje dogodkov in informiranje. Nič osebnega niso vnesli, nič odvečnega, niso dajali lažnih informacij ... niso cenzurirali ne sebe ne občinstva, saj občinstvu služijo."

  • Uredništvo

    18. 2. 2023  |  Družba

    Ukrajinski filmski režiser / »V vojni zmagaš tako, da se boriš v vojni. Za njo pride mir.«

    "Ozemeljska integriteta Ukrajine vključno s Krimom mora biti ponovno vzpostavljena. Vojna se lahko konča samo tako, da se vojska Ruske federacije umakne iz Ukrajine. To je absolutni pogoj za konec vojne. Ne vem, ali je verjeti v to realistično, ampak mi v to verjamemo. Ruski cilj je bil popolno uničenje Ukrajine kot države in naroda. Ni videti, da bi se ta cilj v zadnjem letu kaj spremenil. Še vedno hočejo isto, mi jim to preprečujemo. Zdaj mi njih razumemo kot fašistično državo. Tako govorijo, tako se obnašajo. Zdaj smo v vojni. Hočemo zmagati. V vojni pa zmagaš tako, da se boriš v vojni. Za njo pride mir."

  • Uredništvo

    17. 2. 2023  |  Politika

    »Sankcije proti Rusiji so kot počasi delujoč strup, kot arzenik«

    "Sankcije proti Rusiji so kot počasi delujoč strup, kot arzenik. Potrebujejo čas, da učinkujejo. In učinkujejo na nepovraten način. Rubelj je umetno močen, a rusko gospodarstvo bo plačalo visoko ceno za vojno."

  • Uredništvo

    17. 2. 2023  |  Svet

    »Oblikovanje multipolarnega sveta ni več vprašanje«

    "Ameriške provokacije s širjenjem Nata in posledično rusko invazijo na Ukrajino ter glede Tajvana krepijo strateško zavezništvo 'novega pola' sveta. Ameriške sankcije proti Rusiji (s prepovedjo trgovine, s finančno izolacijo in zaplembo deviznih rezerv centralne banke) kot model morebitnih sankcij proti Kitajski pospešujejo medsebojno trgovino, prehod na plačevanje v nedolarskih valutah in na lastne finančne platforme."

  • Uredništvo

    15. 2. 2023  |  Politika

    Naslovnica nove Mladine: ZAUSTAVITE VOJNO

    V petek izide nova Mladina! Avtor tokratne naslovnice je Damjan Ilić. V novi številki, ki bo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani na voljo od petka, 17. februarja, dalje, opozarjamo, da je treba zaustaviti vojno, oblastnike pa pozivamo, naj se nehajo pretvarjati, da nismo v njej. Ne zamudite! 

  • Uredništvo

    16. 2. 2023  |  Družba

    FOTOGALERIJA / Protestni shod gasilcev v Ljubljani

    Poklicni gasilci so v prestolnici na shodu izrazili nezadovoljstvo s svojim položajem. Oblečeni v uniforme in opremljenimi z dimnimi baklami so se najprej zbrali na Trgu republike pred parlamentarno stavbo, od koder so se podali pred poslopje vlade. Tam so z nagovori, pokanjem in trobljami vladi sporočili, da so zaradi svojega položaja jezni.

  • Uredništvo

    15. 2. 2023  |  Politika

    »Privatizacija javnega zdravstva je po definiciji korupcija. In to sistemska korupcija.«

    "Treba je jasno zapisati: privatizacija javnega zdravstva je po definiciji korupcija. In to sistemska korupcija. Korupcija je lahko osebna ali sistemska. Osebna korupcija v javnem zdravstvu je problem. Sistemska korupcija pa je neizogibna. Ker je sistem oblikovan tako, da ko deluje, skupaj z njim nujno deluje tudi korupcija. Zdi se, da je korupcija, povezana z javnimi razpisi, tak tip korupcije. Sistemsko korupcijo pa prinaša tudi privatizacija javnega zdravstva."

  • Uredništvo

    15. 2. 2023  |  Kultura

    »Tudi 30 let po padcu komunizma je razmišljanje še vedno enako«

    "Res je, da so bile vezi med Vzhodom in Zahodom 50 let prekinjene, toda tudi 30 let po padcu komunizma je razmišljanje še vedno enako. Še vedno smo v položaju, ko čutimo nelagodnost, ko čutimo, da prihajamo iz manjvredne družbe in da ne pripadamo državi z veliko zgodovino. Skratka, da nismo tako pomembni. In veliko napetosti, s katerimi se spopada Evropa, izvira iz tega občutka, ki ga imajo ljudje. Veliko tega, kar se je zgodilo v zadnjih letih v Evropi in svetu, se lahko pojasni s tega vidika in želel sem povedati zgodbo o tem."

  • IK, STA

    14. 2. 2023  |  Družba

    Kampanja proti sovraštvu / »Določeni politični voditelji ljudi razdvajajo, da bi lahko vladali«

    Inštitut 8. marec začenja veliko kampanjo proti sovraštvu in neenakosti. Projekt so poimenovali Samo ljubezen in bo osredotočen na sovražne izjave nosilcev politične moči proti ljudem. V marcu bo tako začela delovati ekipa, ki se bo ob pojavu sovraštva aktivirala s pisanjem ljubečih in prijaznih komentarjev na družbenih omrežjih, so napovedali.

  • Uredništvo

    15. 2. 2023  |  Politika

    Urška Klakočar Zupančič in nanduji 

    Predsednica Državnega zbora Urška Klakočar Zupančič se je včeraj na Trgu republike v Ljubljani srečala z nanduji s kmetije Cetin.

  • Uredništvo

    14. 2. 2023  |  Politika

    »Dober minister mora biti dovolj strokovno podkovan. Ni dovolj, da je zgolj politik.«

    "Dober minister mora biti dovolj strokovno podkovan. Ni dovolj, da je zgolj politik. Mora vedeti, kaj želi izboljšati na svojem področju, kam ga želi peljati v pet-, desetletni perspektivi. Odličen minister svojo politiko utemeljuje na dejstvih. Mora biti dober menedžer, mora vedeti, kako motivirati svoje sodelavce, da bo udejanjil svojo vizijo."

  • Uredništvo

    15. 2. 2023  |  Družba

    »Resni mediji bodo samo za ljubitelje, preostalo bodo zapolnili resničnostni šovi«

    "Resni mediji bodo postali kot džez, nekaj samo za ljubitelje, preostalo pa bodo zapolnili resničnostni šovi. Tudi če se bova midva pogovarjala za medije, bova imela tri kamere, vsak bo lahko sproti postavljal vprašanja, vpadal v pogovor in se ne strinjal. Seveda če bova hotela, da je intervju gledan. Ne bo več možnosti za zasebnost, odnos, misli. Medijsko poročanje bo temeljilo na nenehnih prekinitvah. Ne bomo gledali reke, ki teče, ne bo referenc, ki nas ločujejo. Novinarski kolega Domen Caharijas je naredil odličen intervju z astronomom Tomažem Zwitterjem, ki je rekel, da so roboti v vsakem smislu močnejši od nas, ampak so odšli v vesolje, ker ne znajo govoriti zgodb. Ko se bodo naučili pripovedovati, se bodo vrnili in naša naloga bo končno izpolnjena in zaključena. Ampak takrat upam, da bom sam že nekje drugje."

  • STA

    15. 2. 2023  |  Politika

    Švedska / »Rusija mora plačati za obnovo Ukrajine«

    Švedsko predsedstvo EU je včeraj sporočilo, da namerava ustanoviti delovno skupino, ki bo preučila možnost uporabe zamrznjenega ruskega premoženja za obnovo Ukrajine. Dokončno odločitev o pristojnostih skupine bodo sprejeli v sredo, predsedoval pa ji bo Anders Ahnlid, generalni direktor švedskega nacionalnega odbora za trgovino.

  • Uredništvo

    13. 2. 2023  |  Politika

    »Muzej slovenske osamosvojitve je ideološki«

    "Zamisel o Muzeju slovenske osamosvojitve je bila zelo podobna pristopu pri nastajanju muzejev narodnoosvobodilnega boja po drugi svetovni vojni. Pristop je bil takrat pretežno ideološki, kar je bilo razumljivo po štirih letih krute osvajalske in osvobodilne vojne in ob takratnih temeljih, na katerih so nastajali muzeji v Evropi in po svetu. Veliko muzejev je nastalo kot 'nacionalno tvoren' ali nacionalističen, ponekod celo kot kolonialen ali imperialen kulturni projekt. Po revolucijah tudi kot revolucionaren ali ideološki projekt."

  • Uredništvo

    13. 2. 2023  |  Družba

    »Kitajci so v Ameriko poslali najbolj cenen inštrument nadzora, kar jih človeštvo pozna«

    "Potem pa se je ves ameriški politični, vojaški in industrijski kompleks en teden počutil ogroženega, ker je pod sateliti nad raketami in letališči letel kitajski balon. Za hip se je zdelo, da smo ponovno v času cepelinov in krinolin. Kitajci so v Ameriko poslali najbolj cenen inštrument nadzora, kar jih človeštvo pozna. Balon. Prvi je s človeško posadko v Parizu poletel leta 1783. Ta inštrument za mednarodno špijonažo in množično uničevanje je dostopen vsakemu človeku. Na Amazonu najcenejši meteorološki balon prodajajo za 16,75 evra, nekoliko ambicioznejši balon, ki se dvigne do višine 3000 metrov, pa za 61,14 evra. Resnejši modeli, ki se dvignejo do 34 kilometrov, stanejo 119,15 evra. Brez težav dvignejo rabljen mobilni telefon z dodatnim napajanjem, ki za nizko ceno omogoči celodnevni nadzor s prenosom slike v živo. Z nekaj malega sredstev in spretnosti je kdor koli lahko mednarodni vohun. Prihranek je veličasten. Spodoben balon z vso opremo je mogoče spustiti v zrak z 800 evri. Američani so kitajski balon sestrelili z raketo stinger, ki ima grosistično ceno 40.000 evrov."

  • Uredništvo

    12. 2. 2023  |  Politika

    »Ni več samoumevno, da bo lahko Ursula von der Leyen na položaju ostala še en mandat«

    "Za bruseljsko politiko že dolgo velja, da deluje v izrednih razmerah. Velike krize sledijo druga drugi in se prepletajo. Ruska vojaška agresija, energetska kriza, migracije, vzpon Kitajske, bitka za konkurenčnost industrije ... Bruselj je vozlišče politik držav EU in skupnih institucij, v katerih igralci dan in noč kujejo kompromise.V enem letu vojne v Ukrajini se je utrdilo zavedanje, da vrnitve v svet, kot je bil pred invazijo, ne bo, da je nastala nova normalnost."

  • Uredništvo

    12. 2. 2023  |  Družba

    »Ko končaš medicino, nisi niti z od zdravnika«

    "Da ne bo izpadlo kot jamranje nekoga iz stare generacije, ampak mirne duše lahko rečem, da to velja. Ko sem sam začel delati, se je vedelo, da je to poklic, kjer bo šlo veliko prostega časa, v službi bom tudi med konci tedna. To je bil del izobraževalnega procesa. Ko končaš medicino, nisi niti z od zdravnika. Moraš delati, delati in delati. Skozi tvoje roke mora na tisoče bolnikov. Ko imaš neko kilometrino v klinični medicini, lahko rečeš, da si kompetenten zdravnik. Če pa si 'omejen' z družino ali delom, ki si ga pripravljen opravljati, imaš manj vseh teh interakcij z bolniki in izkušenj, ki jih pridobiš z delom. Ne moreš osvojiti toliko kompetenc. Kar nekaj mladih se danes bolj zaveda svojih pravic kot pa dolžnosti oziroma obveznosti. Ne govorim o obveznostih do delodajalca, v mislih imam nekaj, kar je vgrajeno v naš poklic. Vprašanje, kaj bo čez leta. Smo kot starši naredili napako? Ne vem."

  • Uredništvo

    12. 2. 2023  |  Kultura

    »Umetnik mora biti nad državo«

    "Umetnik mora biti nad državo. Državi nastavljati ogledalo ali pa ji kopati globoke jarke. Jo vedno znova opominjati, da niso glavni igralci. Glavni smo mi. Mi, državljani s hrbtenico. In to je storila Svetlana Makarovič pred več kot dvajsetimi leti. Zavrnila je državno pogačo podkupovanja. Rekla je odločen ne, ker umetnik ni agitator nacije, države ali tekočih ideologij. Bilo je jasno sporočilo, ki je poiskalo vzrok v primerjavi. Če jo on dobi, je jaz nočem. In tu bi morala Svetlana vztrajati. Če jo je dobil pater Marko Rupnik in če jo je dobil propagandist Jože Možina, potem sama nočem biti v istem žaklju. Basta. Konec."

  • Uredništvo

    12. 2. 2023  |  Politika

    Giorgia Meloni / »Fašizem je mrtev in za sedanjost nepomemben«

    "Prva ženska v palači Chigi se je predstavila kot zanesljiva partnerica in atlanticistka, Evropo je naglo pritegnila na svojo stran. Čeprav je stranka Bratje Italije še vedno polna Mussolinijevih nostalgikov, Meloni vedno poudari, da je fašizem mrtev in za sedanjost nepomemben, ter neguje vtis ženske 21. stoletja. Postala je novi, malone šarmanten obraz evropske politike."

  • Uredništvo

    11. 2. 2023  |  Politika

    »Prenehajmo biti mizogina družba in stopimo v 21. stoletje«

    "Imenovanje zgodovinarke dr. Mance G. Renko, zaposlene na Oddelku za zgodovino Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, v svet zavoda je dobilo tipične šovinistične komentarje v desnih medijih. Kaj je desetletje raziskovalnega, pedagoškega in strokovnega dela iz novejše zgodovine, vodenja projektov in mednarodnega festivala, proti ultimativni diskreditaciji z mlado žensko in instrumentalizaciji z nekdanjim fantom. Čas bi že bil, da prenehamo biti mizogina družba in stopimo v 21. stoletje."

  • Uredništvo

    10. 2. 2023  |  Kultura

    »Čim bolj totalitaren je politični režim, več da na kulturo (in na njen nadzor)«

    "Čim bolj totalitaren je politični režim, več da na kulturo (in na njen nadzor), ker ni odvisen samo od grožnje z nasiljem nad izbrisanimi, ampak tudi od ideološke manipulacije z množicami, ki jih kultura koreografira. Čim bolj je režim tržen, manj teže ima v njem kultura. Presojana je zgolj kot blago, ki doseže določeno ceno in predstavlja možnost za vlaganje, kot kaka ozimnica. Če pa kdo pripisuje kulturi mimo tega posebno moč, mu Kranjec moj osle kaže. V kapitalizmu kultura niha med enim in drugim, ne da bi realizirala, kar je obetala na začetku: svobodo vsem ljudem in vsem ljudstvom. Kultura emancipacije od obeh režimov je edina, ki kaj velja. Zaradi te neizpolnjene obljube ostaja kultura nekaj najpomembnejšega, ker s samim obstojem brez nehanja opozarja na ta obet, čeprav nima ne politične moči ne veljave tržne špekulacije."

  • Uredništvo

    8. 2. 2023  |  Politika

    Naslovnica nove Mladine / Marx je imel prav

    V petek izide nova Mladina! Tokratna naslovnica je nastala v spomin na Prešernovega nagrajenca Matjaža Vipotnika in njegovega Marxa na kolesu iz leta 1983, ki je bil ustvarjen kot plakat za Slovensko mladinsko gledališče. V novi številki, ki bo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani na voljo od petka, 10. februarja, dalje, pišemo o tem, da je imel Marx prav. Namreč kapitalizem je kar naprej v krizi. In ves čas zahteva socializem. Da deluje, potrebuje veliko socialističnih daril – državno pomoč, subvencije, spodbude in finančne injekcije. To je kapitalizem?

  • Uredništvo

    8. 2. 2023  |  Politika

    »Prostaška namigovanja na spolno usmerjenost, riti in seks ne delujejo več«

    "V devetdesetih bi se morda kdo smejal, tokrat nam je samo nerodno. Žnidaršič je postal tisti stric na družinskem slavju, ki že od nekdaj govori iste seksistične vice in ne opazi, da se jim nihče več ne smeji. Še na desnici je večina ugotovila, da prostaška namigovanja na spolno usmerjenost, riti in seks ne delujejo več in tovrstno delovanje preprosto ni spodobno (v najmanj moralističnem smislu te besede). Takšna namigovanja delujejo zgolj še na prostaški ravni ob šanku."

  • Uredništvo

    8. 2. 2023  |  Kultura

    »Umetnost je nekaj, kar nastane, ko plačaš položnice, če jih lahko plačaš«

    "Vsaka elita potrebuje svojo naracijo, utrjevanje vseh in vsega v svoji zgodbi, saj so na njihovo zgodbo pripete njihove bonitete. Umetnost je državotvorna = država naj še naprej skrbi za naše bonitete. Veš, država, svoj dolg? Ker je tudi za starejšo generacijo teh bonitet vse manj, so ti govori nemalokrat videti tudi kot letno ritualno grajanje države, ki da ne skrbi za svoje najdragocenejše predstavnike."

  • Uredništvo

    8. 2. 2023  |  Kultura

    Sveža kri

    V Plakatni galeriji TAM-TAM Figovec v Ljubljani bo od 10. februarja do 2. marca na ogled razstava študentskih plakatov 15. mednarodnega natečaja Plaktivat, prijavljenih v kategorijo Sveža kri. Na 15. Plaktivat, ki ga je zavod TAM-TAM Inštitut razpisal v sodelovanju z Zavodom za transfuzijsko medicino in Rdečim križem Slovenije, se je prijavilo 780 oblikovalcev z vsega sveta, od tega 412 študentov. Namen natečaja je bil spodbujanje in ozaveščanje o pomenu darovanja krvi.

  • Uredništvo

    7. 2. 2023  |  Kultura

    Jaša Jenull / »Svetlana Makarovič se vsak dan bori zoper naše pogrezanje v periferijo povprečnosti«

    Jaša Jenull, eden od vidnejših predstavnikov iniciative Glas ljudstva, je na družbenem omrežju Facebook napovedal, da bo zvečer spremljal pesnico Svetlano Makarovič na podelitev Prešernovih nagrad. "Vesel sem, da ji bom lahko stal ob strani, ko se bo poskusila povzpeti na oder in prebrati svojo pesem," je poudaril v zapisu.