Uredništvo

  • Uredništvo

    8. 2. 2023  |  Politika

    »SDS in NSi sta kot sestri. Ena brez druge ne moreta.«

    "Pravim, da sta SDS in NSi kot sestri. Ena brez druge ne moreta. Med seboj se sicer vedno slabše razumeta, vendar sta v politiki ali vsaj v parlamentu še edini, ki si v samo še načelnem zavezništvu ena drugi vzbujata prepričanje, da je desnica dejansko normalna politična opcija. SDS rabi kolikor-tolikšno normalnost NSi, da izpade kredibilnejša in sprejemljivejša, NSi pa rabi jezo, zateženost in učinkovitost SDS, da sama ne izpade kot neslana šala."

  • Uredništvo

    8. 2. 2023  |  Kultura

    Ljubimki / Obe sanjata o višjem družbenem sloju

    V Slovenskem mladinskem gledališču bodo v soboto, 11. februarja ob 19.30 premierno uprizorili roman Ljubimki avstrijske nobelovke Elfriede Jelinek. Roman je priredil Milan Ramšak Marković, pod režijo pa se podpisuje Nina Ramšak Marković. "Predstava se osredotoča na idejo ro­mantične ljubezni kot ene­ga izmed ključnih pogojev za reprodukcijo sveta, v ka­terem živimo. In na nasilje – tako tisto telesno, intimno, kakor tudi ono strukturno, družbeno," je zapisala režiserka.

  • Uredništvo

    8. 2. 2023  |  Družba

    »Ko začutim prevaro, znam biti neprijetna in odločna«

    "Pojma nimam, ker sama sebe nikdar nisem spravila v kakšen okvir, tudi se ne bi krancljala kot močna, lepa in pametna. Je pa res, sama s seboj sem v redu. Predvsem sem nekonfliktna, ker vem, da smo si zelo različni. Po naravi sem prijazna in ljubezniva; drugačnost mi je blizu; velikokrat se vprašam, kako bi pa ti ravnala v tej situaciji? Ko pa začutim prevaro, znam biti neprijetna in odločna. Ne prenašam ravno dobro počasi mislečih, zakodiranih, sovražnih in sprenevedavih ljudi. Če sem v dobri kondiciji, in če imam možnost, se jim ognem. Če pa ne gre, povem, in to na glas!"

  • Uredništvo

    7. 2. 2023  |  Svet

    Davki prispevajo k skupnemu dobremu

    "Danska je med državami EU z najvišjim BDP-jem, standard je precej visok, hkrati pa so s tem povezani tudi davki, ki so med najvišjimi v EU. Splošni davek (DDV) je 25-odstoten za produkte in storitve. Na primer, davek za registracijo novega avtomobila lahko doseže tudi 150 odstotkov, nižji pa je za električne avtomobile in avtomobile z nizkimi emisijami. Danci se zavedajo, da davki prispevajo k skupnemu dobremu, ki se jim nato vrača preko dostopnega socialnega, šolskega, pokojninskega in zdravstvenega sistema. Zdravstveni sistem je javen, tudi študijski programi so podprti s štipendijami in z dodatno finančno pomočjo študentom."

  • Uredništvo

    7. 2. 2023  |  Kultura

    Kaj človeštvo čaka čez deset let?

    "Mislim, da bo še slabše. Takrat se bo tu in tam uporabila kakšna na znanost oprta rešitev in se bodo morda stvari na teh področjih izboljšale. Ljudje smo zadosti sebični, da ustvarimo globalno nočno moro in zadosti pametni, da ustvarimo rešitve za njeno nevtralizacijo, a preneumni, da bi jih uresničili. In tako se konča za človeštvo. Ne bo kmalu, bo pa sčasoma."

  • Uredništvo

    7. 2. 2023  |  Kultura

    Originalni ponaredki

    V Galeriji Vžigalica bodo danes ob 19.00 odprli razstavo z naslovom Originalni ponaredki, ki skuša zajeti lik in delo postojnskega slikarja Marka Premrla, z  umetniškim imenom Marcel Valentini, ki se je med in po študiju slikarstva v Italiji ukvarjal z ustvarjanjem ponaredkov s certifikatom v okviru skupine Le musée imaginaire. Poleg svoje ustvarjalne prakse, s katero je kasneje nadaljeval v Sloveniji, je najbrž tudi edini ponarejevalec slik, ki je v Republiki Sloveniji dejansko doživel kazenski pregon s sodnim epilogom. Večina takih primerov se namreč zaključi zgolj z medijskimi škandali in prenekaterimi odprtimi vprašanji.

  • Uredništvo

    5. 2. 2023  |  Politika

    »Če je to udarec, ki ga moram sprejeti, zato da bo politika bolj iskrena, potem je vredno«

    "Ravno v zadevi Falcon se je to lepo pokazalo, kako je videti, ko da nekdo na pladenj vse, tudi svoje zasebno življenje, je potem deležen številnih napadov, vsako pojasnilo pa mediji zmanipulirajo, ker imajo tudi svojo agendo. Tako da iskrenost absolutno ni cenjena, zaradi iskrenosti si še hujša tarča, kot si bil prej, tako da sem se iz te izkušnje kar naučila. Čeprav sem bila v bistvu zelo transparentna in javnosti postavila na vpogled vso dokumentacijo, je bilo na koncu sprevrženo. Ne, iskrenost ni cenjena, ampak jaz bom iskrena še naprej. Čeprav mi je marsikdo rekel, zakaj sploh pojasnjujem, saj je bilo vse v skladu z zakonom in pravilnikom, bom jaz še naprej iskrena in transparentna in zaradi tega najbrž deležna še kakšnega udarca. Ampak če je to udarec, ki ga moram sprejeti, zato da bo politika bolj odprta, da bo politika bolj transparentna in iskrena in da bo pokazala vse, kar je; dobre in grde strani, potem je vredno. Potem bom še naprej orala ledino."

  • Uredništvo

    5. 2. 2023  |  Kultura

    »Grobo obračunavanje s Svetlano Makarovič je napad na vse pesnike in pesnice«

    "Upravni odbor Prešernovega sklada bi lahko premogel toliko človečnosti in modrosti ter jo povabil k sprejemu nagrade, s tem pa tudi vrnil ugled najpomembnejši slovenski nagradi za dosežke v kulturi. Še posebej v luči dejstva, da je bila pesnica leta 2000 po triinpetdesetih letih komaj druga književnica, ki ji je nagrado za življenjsko delo prisodil Upravni odbor Prešernovega sklada, od tedaj kljub predlogom in menjavi odbora in komisij žal nobeni več. Poniževanje in grobo obračunavanje s pesnico Svetlano Makarovič je napad na vse pesnike in pesnice, tudi tiste, ki se zdaj privoščljivo naslajajo nad rumenimi članki in izbruhi anonimnih komentatorjev in trolov. Kritika je del drže vsakega umetnika in svoboda izražanja temelj demokracije, njene korenine pa se napajajo tudi z verzi Franceta Prešerna."

  • Uredništvo

    5. 2. 2023  |  Politika

    »Prišel je kakšen klic, naj se nehamo upirati, sicer nas bodo ukinili«

    "To je bil verjetno najtežji primer. V času protestov je bilo v javnosti razumljeno, da smo mi tisti, ki izvršujejo voljo oblasti, in da smo popolnoma pasivni. Ampak slika ni bila takšna. Vezani smo bili na navodila in na zakon. Slednji nas zavezuje, saj ni protiustaven, čeprav ima pomanjkljivosti. Državni odvetniki smo lahko postavljeni v položaj, ko moramo delati v skladu z zakonom, ampak proti svojemu pravnemu prepričanju. Če bi šli preko zakona, bi šlo za kršitev službenih obveznosti."

  • Uredništvo

    3. 2. 2023  |  Kultura

    »Ta nagrada je moja in sem jo bila prisiljena odkloniti, ker mi jo je Katoliška cerkev umazala«

    "Nobene prošnje ne bom vlagala. Oni bi morali vložiti prošnjo, da jaz na proslavi sprejmem to nagrado. Ampak ker je odbor Prešernovega sklada še lanski in so v njem še sami janšisti, je normalno, da bodo poskušali to preprečiti."

  • Uredništvo

    5. 2. 2023  |  Družba

    Dr. Franck Fischbach / »Marx ni bil komunist«

    "Za razliko od številnih, denimo Slavoja Žižka, imam sam raje idejo socializma kot idejo komunizma. Socializem, za razliko od komunizma, ki je zelo star, saj ga lahko najdemo že pri Platonu, razumem kot bistveno moderno idejo. Ideja socializma se je pojavila hkrati z moderno družbo. Je ideja, da družba lahko spozna samo sebe in se razume. Izvira iz poznavanja patologij modernega družbenega življenja in si odpravo teh patologij zadaja za svojo nalogo. Socializem ni utopija, gradi se iz moderne družbe, iz izkušenj, kaj v njej ne deluje, in iz iskanja rešitev teh problemov, ki pa bi bile tudi same lastne moderni družbi."

  • Uredništvo

    4. 2. 2023  |  Politika

    »Madžarska investicija v Novo24TV je bila izključno politične narave«

    "V tem trenutku imamo češke lastnike Pro Plusa, švedske lastnike Financ, avstrijske solastnike Žurnala, luksemburške lastnike N1 in madžarske lastnike Planet TV-ja. V primerih Financ in N1 gre za strateške lastnike, brez neposredno politično lobističnih interesov. Pri njih tudi ne zaznavamo nobenih intervencij lastnikov in vmešavanja v uredniško politiko ali cenzuriranja ali omejevanja njihovega poročanja – gotovo ne takšnih, kot jih opažamo pri mnogih domačih lastnikih ali nekaterih drugih tujih. Na drugi strani imamo namreč politično motivirane tuje investicije, kjer je bila tipičen primer madžarska investicija v Demokracijo in v Novo24, ki ni bila ekonomske narave, ampak izključno politične narave z namenom strateškega lobiranja in tudi "prikupovanja" takrat vladajoči stranki SDS. Tisti hip, ko je stranka SDS izgubila volitve, so madžarski lastniki v nekaj tednih prodali svojo investicijo v Sloveniji in odšli."

  • Uredništvo

    4. 2. 2023  |  Družba

    »Politiki so očitno presodili, da se jim bolj izplača molčati o bolnikih, ki so obtičali zunaj sistema«

    "V razmerah naše politične kulture so politiki očitno presodili, da se jim bolj izplača populistično obljubljati vse zdravstvene pravice in molčati o bolnikih, ki so obtičali zunaj sistema, ko so potrebovali zdravljenje. Zaradi tako zastavljenega nezadostnega financiranja zdravstva in še njegovega neučinkovitega upravljanja (zaradi molčanja o izrinjenih bolnikih se ni razvil sistem odgovornosti) je bil velik del bolnikov preprosto izrinjen iz 'letnega plana' v take in drugačne čakalne vrste, ki generirajo razvoj samoplačniškega, vzporednega zdravstvenega sistema, še huje pa je, da marsikateremu bolniku zaradi zavlačevanja zdravljenja resno poslabšajo življenjsko perspektivo."

  • Uredništvo

    3. 2. 2023  |  Družba

    Igor E. Bergant / »Stvar bi bila smešna, če ne bi bila žalostna«

    "Prejšnji teden smo napovednik posneli, nakar so me kolegi, ki so bili zadolženi za te spote, zelo profesionalno in korektno obvestili, da tega napovednika ne bo – iz znanih razlogov. Kot so mi razložili, smo bili od vseh, ki so posneli te spote, 'problematični' le Saša, Seku in jaz. Stvar bi bila smešna, če ne bi bila žalostna. To kaže na precejšnjo mero nerazumevanja smisla takih programskih napovedi – gre za promocijo programa, ne pa ljudi. To je skregano z logiko, a zelo simptomatično za trenutno stanje na TVS."

  • Uredništvo

    1. 2. 2023  |  Politika

    Naslovnica nove Mladine / ZASLUGARJI

    V petek izide nova Mladina! Avtor ilustracije na tokratni naslovnici je Mladinin hišni karikaturist in nagrajenec Prešernovega sklada Tomaž Lavrič. V novi številki, ki bo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani na voljo od petka, 3. februarja, dalje, pišemo o zaslugarjih, ki si prilaščajo osamosvojitev Slovenije. Ne zamudite! 

  • Uredništvo

    1. 2. 2023  |  Politika

    »Kdor si danes upa izreči, da je feminist, se spusti v boj s tistimi, ki so proti enakosti«

    "Namreč kdor si danes upa izreči, da je feminist, se zavestno spusti v boj s tistimi, ki so proti enakosti. Hkrati pa je v trendu in v koraku z zahodnim liberalnim svetom, da politiki rečejo, da so feministi. Bistveno vprašanje pri tem je, kaj se bo zgodilo, ko bo treba z besed preiti na dejanja. Odlično je, da so se naši moški in ženske v politiki opredelili do feminizma, ampak tisto, kar pričakujemo, so ukrepi. Ne v samo simbolnih akcijah, temveč pri sprejemanju političnih odločitev in prioritet. Šele ko se bodo tega zavedali in temu ustrezno ravnali, bom zadovoljna."

  • Uredništvo

    31. 1. 2023  |  Kultura

    »Zasmehovali in psovali so me, ker je bila moja babica Slovenka«

    "Ne morem reči za druge, lahko pa povem, da ko sem bila še otrok, so me zasmehovali in psovali, ker je bila moja babica Slovenka. Zdaj je povsem drugače, saj se to zdi mnogim zanimivo."

  • Uredništvo

    31. 1. 2023  |  Politika

    Discipliniranje koalicijskih partnerjev?

    "Prejšnji teden se je na Brdu pri Kranju odvil koalicijski vrh. Kak dan pred tem so mediji pisali, da zaradi tega raste politična napetost. Premier Golob je glede nove ureditve, reforme in reševanja zdravstvenega sistema napovedal aneks h koalicijski pogodbi in izrazil je pričakovanje, da naj bi ga podpisali tudi vsi koalicijski poslanci. Šlo je za utrditev političnega položaja, kajti leto 2023 je premier označil kot leto številnih reform, poleg zdravstvene tudi šolske, pokojninskega sistema, tudi v stanovanjski politiki. Toda pri koalicijskih partnerjih so se mestoma vzbudili strahovi, da podpis aneksa pomeni discipliniranje koalicijskih partnerjev."

  • Uredništvo

    30. 1. 2023  |  Kultura

    Svetlana Makarovič / »Če mi bodo nagrado vrnili, jo bom sprejela v celoti, z denarjem vred«

    "Da naj bi Rupnik sam vrnil nagrado, je bila zelo neumna misel. Utopična. Katoliška cerkev si je nagrado nezakonito prilastila, jo ugrabila in zlorabila, kot bi bilo po okusu prejšnjega kulturnega ministra Simonitija. Lahko si mislim, da je Vasko Simoniti kreten, ne smem pa tega javno izreči, tako da tega javno ne izrekam. Če mi bodo nagrado vrnili, jo bom seveda sprejela v celoti, z denarjem vred, tako kot sem jo v celoti zavrnila, če ne, pa tudi v redu."

  • Uredništvo

    30. 1. 2023  |  Družba

    Hrvaški novinar / »Poglejte Slovenijo. Na oblast pride Janša in da na televizijo svoje ljudi.«

    "Poglejte Slovenijo. Na oblast pride Janša in da na televizijo svoje ljudi. On mora oditi, ker pač imate demokracijo, ampak njegovi propagandisti na televiziji ostanejo. Vi to potem rušite in dobite etiketo, da komunisti in liberalci spet čistijo javno televizijo. »Kaj ste pa vi nam delali?« In tako se stvari vrtijo. Ves čas je enako. Zakaj to tako vidim? Ker razumem Hrvaško in poznam televizijo. Politiki pa ne razumejo, da smo novinarji skupina zelo zanimivih in samostojnih ljudi, ki jih oni po nepotrebnem prezirajo, oni pa z nadzorom televizije niso dosegli nič. Obvladovali so jo komunisti, pa je zmagal Tuđman. Tuđman je vladal, pa je na volitvah zmagal Račan. Račan je vzpostavil soliden nadzor, pa je ponovno zmagala HDZ. V naših fragmentiranih državah na volitvah ne zmaga televizija. Televizija, roko na srce, tega niti ne zna. Tudi blatenje televizijskih novinarjev, ki je splošna praksa, ne proizvede zaželenega učinka. Televizijci so to, televizijci so ono. Takšen odnos ne pripelje do tega, da bi bila televizija v funkciji konkretne politike."

  • Uredništvo

    29. 1. 2023  |  Politika

    »Osamosvojitelji« od države terjajo hvaležnost za to, kar so zanjo naredili

    "Muzej slovenske osamosvojitve (MSO) je ustanovila Janševa vlada pred dvema letoma v želji, da bi popularizirala intimne opcije iz tistega obdobja in dala vzgojno vedeti, kakšen bogaboječe hvaležen odnos je treba gojiti in kazati do osamosvajanja. Da MSO v teh dveh letih še niti ni res zaživel, je seveda zgovorno. Osamosvojitelji so si ga ustanovili iz prestiža. In to ne glede na to, ali so ga (bili) sposobni realizirati - in ali ga je (ali bi ga bila) sposobna realizirati država pod eno ali drugo vlado. Pravzaprav so si ga ustanovili na račun države, od katere zdaj terjajo hvaležnost za to, kar so zanjo naredili."

  • Uredništvo

    29. 1. 2023  |  Politika

    Se vladajoči zavedajo, zakaj so bili izvoljeni?

    "To dokazuje, da za aktualno levosredinsko vlado ni največja težava opozicija ali SDS, saj stranka kot taka, pod taktirko večnega vodje, ne preseneča, ampak so akutne klice nevarnosti za vlado Roberta Goloba v njenih vrstah. Zato se ob imenovanju rekonstruirane vlade sprašujemo, ali je levosredinska vlada osemmesečni premor, ki ji ga je omogočila SDS, dobro izkoristila za ustroj vladnega in državnega aparata za učinkovito izvajanje politik. Da vladajoča koalicija politično vendarle dozoreva, potrjuje preglasovanje veta državnega sveta, čeprav je sprva kazalo, da bo moral Robert Golob pri pomembni ustavni temi, to je tajnem sledenju za potrebe carine, prvič narediti korak nazaj. V koaliciji so (pa kar koli si mislimo o tem) poiskali pragmatično rešitev, s katero lahko večina mirno živi. S pragmatizmom v politiki načeloma ni nič narobe, dokler se vladajoči zavedajo, zakaj so bili izvoljeni. Upajmo."

  • Uredništvo

    29. 1. 2023  |  Politika

    Naj raje ustanovijo en atraktiven Muzej Jugoslavije?

    "Janševa vlada je muzej osamosvojitve ustanovila samo zato, ker je vedela, da ga bo naslednja ukinila, sama pa bo lahko pred javnost stopila z akcijskim načrtom in moralizatorskim diskurzom o narodni identiteti in zdravi samopodobi, ki da naj bi temeljila prav na tem, da vsakdo ve, da je Jelko Kacin deset dni za pasom nosil pištolo kot kakšen Escobarjev sicario. Ministrstvo za kulturo bi sebi in javnosti naredilo uslugo, če bi ukinilo pravkar ustavnovljeni Muzej novejše in sodobne zgodovine Slovenije in namesto tega raje ustanovilo en atraktiven Muzej Jugoslavije. Dobri muzeji so si vsi enaki: vsi prepoznajo dobro zgodbo, potem pa to zgodbo povejo tako, da jo gost vzame za svojo."

  • Uredništvo

    29. 1. 2023  |  Družba

    So resničnostni šovi tipa Sanjski moški nevarnejši od kulturnega ministrstva Vaska Simonitija?

    "Ta poplava populističnih režimov, ki jo opazujemo po vsem svetu, ta spoj med new ageem, kriptovalutami, repatriarhalizacijo in fašizmom, skupaj z darknetom in družabnimi omrežji, predstavlja izvrsten humus za razrast fašističnih smeti, ki se preoblačijo v svetleče pop preobleke novih upornikov in s tem postajajo vedno bolj privlačne za mlade in horde razočaranih in ponižanih, ki iščejo krivca."

  • Uredništvo

    28. 1. 2023  |  Družba

    »Podvojite plače učiteljev in jim vrnite družbeni ugled«

    "Po zadnjih podatkih statističnega urada Slovenije je nad državo obupalo 21.144 ljudi, ki so se odselili v tujino. Ob povprečni gostoti 104 ljudi na kvadratni kilometer se je naseljena površina Slovenije zmanjšala za 203 kvadratne kilometre. V glavnem mladih. Šolska reforma? Podvojite plače učiteljev in jim vrnite družbeni ugled. Če je delovalo za sodstvo, bo delovalo tudi v šolstvu."

  • Uredništvo

    28. 1. 2023  |  Družba

    »Občutek, da se nič ne da narediti, je ideološki konstrukt«

    "Prepričan sem, da bi marsikaj lahko bilo drugače in da se v resnici da res veliko spremeniti, a sprememba seveda ni v interesu ljudi z močjo, ljudi s kapitalom. Občutek, da se nič ne da narediti, občutek nemoči ni nekaj, kar pride kar samo od sebe, ni neko zgolj dano dejstvo, ampak je ideološki konstrukt. Po mojem mnenju je to posledica političnega programa, ki nam vsiljuje neoliberalno logiko in ki nas nenehno prepričuje, da je človek sebično bitje, ki sledi zgolj lastnim interesom in ki na vseh področjih spodbuja individualizem."

  • Uredništvo

    27. 1. 2023  |  Svet

    »Edini stabilen rezultat, ki ščiti varnost Zahoda, je, da Rusija izgubi«

    "Putin bo trdil, da rdeče črte obstajajo, a njegove ponavljajoče se grožnje o uporabi jedrskega orožja – vse od začetka invazije – so bile prazne. Vse odločitve, ki jih sprejme, bodo vedno odvisne od tega, kako bo ocenil tveganje v primerjavi s koristmi."

  • Uredništvo

    27. 1. 2023  |  Politika

    »Ne potrebujemo institucij, ki bi se nominalno imenovale po osamosvojitvi«

    “To je prazen, lažen projekt brez prostorov, brez zbirke, s komaj nekaj zaposlenimi, ki niso opolnomočeni, da bi se s tako pomembno temo, kot je osamosvojitev, resno spopadli, jo raziskali in predstavili. In takih majhnih muzejev imamo v Sloveniji preveč, zato je potrebno pogledati širšo sliko in se tega problema lotiti celovito.”

  • Uredništvo

    27. 1. 2023  |  Kultura

    Nebeške gmote oblakov

    V Galeriji Y (Trubarjeva cesta 79) v Ljubljani bodo danes, 27. januarja ob 18.00 odprli razstavo Aleksija Kobala z naslovom Logaritmi ekspresije. Gre za prvo v nizu razstav, ki se bodo v letošnjem letu odvile znotraj tematskega projekta Od piksla do platna. Projekt zajema predstavitve slikarjev, ki svoja dela primarno gradijo iz digitalnih podob.

  • Uredništvo

    25. 1. 2023  |  Politika

    Naslovnica nove Mladine / FINSKI MODEL

    V petek izide nova Mladina! Avtor fotografije na tokratni naslovnici je Borut Krajnc, za oblikovanje pa je poskrbel Ivian Kan Mujezinović. V novi številki, ki bo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani na voljo od petka, 27. januarja, dalje, pišemo o tem, zakaj nam minister za zdravje Bešič Loredan za zgled ponuja Finsko. Tam imajo namreč medicinske sestre večjo vlogo kot pri nas. Ne zamudite!