Uredništvo

  • Uredništvo

    15. 12. 2022  |  Politika

    NAJBOLJ BRANO 2022 / »Morda sicer to ni bilo maslo Rosvite Pesek, a rekla ni prav nič«

    Ob koncu leta vam bomo na spletni Mladini v branje ponudili letos najbolj brane članke. Eden od njih je tudi v 33. številki objavljena TV kolumna Stanke Prodnik, v kateri je analizirala in primerjala informativni oddaji Odmevi in 24ur zvečer. Zmaga je šla oddaji 24ur zvečer.

  • Uredništvo

    15. 12. 2022  |  Politika

    IZJAVE LETA 2022 / »Erika, čim večje bedake ste vodili pred kamere, tem bolj ste uživali«

    Ob iztekajočem letu 2022 razkrivamo, katere izjave dneva ste najraje brali. Tiste z največ pozornosti ob pregledu leta objavljamo ponovno. Med njimi je tudi zapis Dnevnikovega kolumnista Leona Magdalenca, ki je o TV voditeljici Eriki Žnidaršič in oddaji Tarča zapisal sledeče: "Erika, to je vaša dediščina. To ste si sami ustvarili in sami vedno znova oživljali. Za vas je bila bizarnost nekaj, kar vam je navidezno dvigovalo rejtinge, prepoznavnost in ste postali predmet polemik. Čim večje bedake ste vodili pred kamere, jih soočali s strokovnjaki ali pa genialci, tem bolj ste uživali. Uživali prav v nemoči slednjih, ki jim ni nič pomagalo, da so si mislili svoje, saj so jih bedaki vedno preglasili in uživali v navideznih zmagah."

  • Uredništvo

    15. 12. 2022  |  Politika

    »Janez Janša je spremenil Slovenijo«

    "Janez Janša je spremenil Slovenijo. Uspelo mu je vsiliti svoj slog in svojo agendo v domačo politiko in na novo orisati nacionalni prostor. Začelo se je pri uvajanju tem, kot so korupcija, nepotizem, udbomafija in politično kadrovanje. Vsa devetdeseta so njegovi časopisi vztrajno gojili te argumente, dokler niso priplavali tudi v osrednje medije. Polemika, ki se je vnela, je zastrupila politični prostor. Logika, ki se je vzpostavila, je: 'Če oni pišejo o nas, bomo mi pisali o njih.' V dvomilijonski državi, kjer se glavni igralci poznajo že skoraj od otroštva, zelo lahko izveš vse o vseh in nemudoma najdeš resnične in pravljične povezave med različnimi akterji. Rezultat je neprijetno politično okolje, v katero težko vstopiš, če nisi prisiljen. Prav zato imamo danes to, kar imamo, in prav zato namesto pravih politikov leva sredina iz volitev v volitve vozi nove in nove vajence, ki sanjajo, da bi postali Drnovškovi dediči."

  • Uredništvo

    15. 12. 2022  |  Politika

    »Golob je dobil mandat, ker je obljubil novo politično kulturo«

    "Civilizacijska norma je, da premier ponudi nedvoumna pojasnila. Ne nazadnje je dobil mandat, ker je obljubil novo politično kulturo. Upravičeno smo pričakovale tudi umiritev javnega diskurza. Lingvistična analiza javnih nastopov do zdaj tega ne potrjuje. Morda je to priložnost, da perpetualni iskalci političnega odrešitelja vendarle dojamejo, da upravljanje države ni enako upravljanju podjetja. Da policija in druge državne institucije niso notranje organizacijske enote podjetja, v katerih menjuješ ekipe po navdihu, z uporabo rekrutacijskih in selekcijskih tehnik poslovnega sveta. Če si res želimo vrhunsko in stabilno državo, potrebujemo na eni strani visoko etične državnike in državnice, ki znajo upravljati državo, in na drugi strokovno upravljane podsisteme, ki so varni pred politikanstvom. Postavimo javni interes in skupnostno dobro pred ozko strankarsko ali celo zasebno, osebno."

  • Uredništvo

    15. 12. 2022  |  Kultura

    Prihodnost bo feministična, ali pa je ne bo!

    Na Novi pošti v sezoni 2022/2023 poteka proces, ki raziskuje seksualni užitek kot osnovno spolno pravico v okviru človekovih pravic. Ustvarjalke raziskujejo teme, kot so boleči spolni odnosi in vaginizem, soglasje, seksualni užitek žensk s hendikepom, alternativne seksualne prakse ter zgodovina spolne vzgoje v Jugoslaviji. Nastal bo niz predavanj-performansov, ki se bodo oktobra 2023 povezali in razvili v celodnevni dogodek.

  • Uredništvo

    13. 12. 2022  |  Kultura

    Najbolj nenavaden literarni večer vseh časov / Šopek srčnic za gospo Tatjano Bobnar

    Danes, v sredo, 14. decembra, ob 18. uro bo v prostorih Društva slovenskih pisateljev potekal "najbolj nenavaden literarni in protestni večer vseh časov; da izrazimo solidarnost z gospo Tatjano Bobnar". 

  • Uredništvo

    14. 12. 2022  |  Politika

    Policija / »Ne pristajamo na diskreditacije policistov varnostnikov«

    Na Policiji so v sporočilu za javnost opozorili, da se v zadnjih dneh pojavljajo "številni neupravičeni in pavšalni očitki na delo policijskega Centra za varovanje in zaščito" in poudarili, da Policija od samega začetka, "kljub številnim strokovnim pomislekom o ustanovitvi posebne službe za varovanje predsednika vlade", z njo korektno sodeluje. "Ne pristajamo pa na diskreditacije policistov varnostnikov, s katerimi se poskuša v javnosti upravičiti vtis, da je temeljni razlog za ustanovitev nove službe nezaupanje v njihovo delo in delo Centra za varovanje in zaščito," so izpostavili. 

  • Uredništvo

    13. 12. 2022  |  Politika

    NAJBOLJ BRANO 2022 / Ko je Joc Pečečnik povedal resnico, Uroš Slak pa ni dojel

    Ob koncu leta vam bomo na spletni Mladini v branje ponudili letos najbolj brane članke. Eden od njih je tudi v 24. številki objavljena TV kolumna Stanke Prodnik, v kateri je analizirala informativno-pogovorno oddajo Ena na Ena na POP TV. V njej je voditelj Uroš Slak gostil podjetnika Joca Pečečnika. 

  • Uredništvo

    13. 12. 2022  |  Politika

    Se ta vlada spreminja v Kmetijo?

    "Že pred pomladnimi volitvami je Golob, ko je še letel, preden je kot najstnik zapadel v slabo družbo in si v navalu ihtave samovolje zlomil krilo, omenjal ime bodočega ministra za zdravstvo, Danijela Bešiča Loredana. Ni bilo treba biti hudo pameten za svarilo: Bešič Loredan je recept za katastrofo. Danes jo imamo. Osem mesecev po volitvah smo od ministra dobili naslednje: še hitrejši razpad osnovnih zdravstvenih pravic, neodpravo dopolnilnega zavarovanja, nedostojno solzavost namesto dostojne pietete ob nesrečni zamenjavi celjskih pacientov in posnetek njegove druge plati, agresivnega, manipulativnega obračunavanja z Zemljičem. Ki nam ga je skušal prodati kot »čvrsto moško zdravniško debato«! »Čvrsto«? Kaj vraga je čvrstega v tuljenju, tem bednem znamenju frustriranca? »Moško«? Kaj vraga dela to zahojeno mačo pojmovanje moškega v 21. stoletju v slovenski vladi? »Zdravniško«? Kaj vraga ima minister-zdravnik zasebno »debatirati« s sindikalistom-zdravnikom, če so v teku uradna pogajanja? Se ta vlada spreminja v Kmetijo? Se."

  • Uredništvo

    13. 12. 2022  |  Politika

    »Putin bi zelo rad spodkopal enotnost EU«

    "Kar zadeva covid in rusko invazijo, je Unija dokazala, da je rasla in zrasla v geopolitično entiteto, skupaj z največjim notranjim trgom. Sposobna je bila sprejemati ključne odločitve s hitrostjo, ki je doslej nihče ni pričakoval. In če pogledate skupen odziv, enotnost v doseganju ciljev, politično in humanitarno podporo, gospodarsko pomoč in tudi vojaško podporo Ukrajini med krizo in vojno na našem kontinentu, je EU dokazala, da je kos izzivom in lahko doseže zastavljene cilje."

  • Uredništvo

    14. 12. 2022  |  Svet

    Taksiji na električni pogon

    Mesto Dunaj in Gospodarska zbornica mesta Dunaj sta zdržila moči pri okoljsko prijaznim oblikah mobilnosti.  Z namenom zmanjšanja škodljivih izpustov bodo od leta 2025 dovoljenje za taksi prevoze prejela le vozila, ki ne bodo proizvajala ogljikovega dioksida. V ta namen sta mesto in gospodarska zbornica pripravili novo shemo finančne pomoči v skupni vrednosti sedem milijonov evrov.

  • Uredništvo

    12. 12. 2022  |  Politika

    Kdo so volivci Gibanja Svoboda in kaj imajo skupnega z volivci nekdanje LDS? 

    "Stranka Gibanje Svoboda je bila na aprilskih volitvah uspešnejša v urbanih okoljih, a manj izrazito kot denimo Levica ali Pozitivna Slovenija na volitvah leta 2011. Med političnimi analitiki se je domnevalo, da volilno jedro Svobode sestavljajo izgubljeni volivci nekdanje LDS. Geografsko se vzorca njune podpore kar ujemata, so pa nekatera odstopanja. Svoboda je bila najbolj uspešna na območjih, ki so že doslej izkazovala bolj levo politično orientacijo – Ljubljana, Zasavje, južna Primorska in Goriška. Sledi jim Maribor, pa tudi druga srednje velika mesta, kot so Kranj, Celje in Novo mesto. Za primerjavo, LDS je bila v svojem zlatem obdobju zelo močna na vzhodu države, zlasti v Pomurju, Svoboda pa je, nasprotno, zelo uspešna na Goriškem. To je tipičen primer tako imenovanega učinka poznanstva in sosedstva, ki se kaže v večji podpori domačemu kandidatu ne glede na strankarsko pripadnost. Na Goriškem je namreč doma njen predsednik."

  • Uredništvo

    12. 12. 2022  |  Politika

    »Mesto ni le spalno naselje«

    "Ves čas poudarjamo, da se mora sodobno mesto občanom čim bolj približati skozi vse mogoče komunikacijske kanale. Da je aktiven občan tudi zadovoljen občan. To pomeni, da se občane pozove, da so kreativni s svojimi predlogi, da se v svoji sredini trudijo, da poskušajo stvari izboljševati in da to pričakujejo tudi od svojega najožjega dela mestne četrti ali krajevne skupnosti. Mi se bomo trudili dvigniti takšno participacijo. Upam, da se bo v prihodnosti to poznalo tudi na višji volilni udeležbi. Marsikatero mesto v Evropi je tak pristop že ubralo in se že kaže kot dober. Mesto ni le spalno naselje. Mesto je skupnost. Tista prva skupnost, ki jo človek ima in to je velik izziv, ki ni le političen, ampak gre za nalogo osnovnih medčloveških odnosov, da torej to okrepimo. Časi se spreminjajo in mislim, da se moramo tem izzivom danes še posebej posvečati."

  • Uredništvo

    12. 12. 2022  |  Politika

    Marta Kos izstopila iz Gibanja Svoboda / »To ni več moja stranka«

    "To ni več moja stranka. Odločila sem se, da izstopim iz Gibanja Svoboda," je zapisala Marta Kos, nekdanja predsedniška kandidatka, ki je nato od svoje kandidature predčasno odstopila, ter nekdanja podpredsednica največje vladne stranke. Dodala je, da je o tem koraku premišljevala že nekaj časa in da je odočitev sprejela po tehtnem razmisleku. 

  • Uredništvo

    12. 12. 2022  |  Politika

    Urška Klakočar Zupančič / »V takih trenutkih je treba poslušati svojo vest«

    Urška Klakočar Zupančič, predsednica Državnega zbora (DZ) in podpredsednica Gibanja Svoboda, je v javnem pismu na spletni strani stranke zapisala, da so jih obtožbe o tem, da se na notranjem ministrstvu oziroma policiji dogajajo politični pritiski, pretresle. "Prvič zato, ker smo se vsi, združeni v Gibanju Svoboda, borili proti političnim pritiskom nad državnimi nadzornimi organi in organi pregona, drugič pa zato, ker so prileteli kot strela z jasnega. Pred tremi tedni, ko je v državnem zboru potekala seja v zvezi z interpelacijo notranje ministrice, na kateri so koalicijski poslanci na preizkušnjo postavili tudi svojo integriteto, ni o političnih pritiskih, ki naj bi se dogajali še celo pred izvolitvijo te vlade, nihče vedel nič," je poudarila Urška Klakočar Zupančič.

  • Uredništvo

    11. 12. 2022  |  Politika

    »To je še hujše od tega, da jih je fasala neka ministrica«

    "Ministrici bi morali ploskati, saj razume, česar premier ne želi razumeti. Levica in Socialdemokrati so se ob tem delali, da se jih napad na policijo ne tiče, za njih in tudi za kakšne častivredne poslance Svobode, vse tiste naivne fizike in boksarje, ki so bili v parlament naplavljeni zaradi antijanšizma, je spor med premierjem in ministrico le obžalovanja vreden interni prepir. S tem so sporočili, da je slovenska policija pač strankarski fevd, zato naj se z njim ukvarja lokalni grof. V resnici je obžalovanja vreden le njihov oportunizem, ko so se zavoljo solidarne prihodnosti njihove vlade in njihovih položajev pripravljeni odreči načelom, s katerimi so si izborili oblast. To pa je še hujše od tega, da jih je fasala neka ministrica in jih bo kmalu fasal še en direktor: v tla bolščijo in čisto nič rdeči niso pri tem."

  • Uredništvo

    12. 12. 2022  |  Kultura

    Tankočuten večer mladostniškega srcozloma

    Sredin koncert, ki se bo 14. decembra ob 20. uri odvil v klubu Channel Zero na Metelkovi v Ljubljani, so organizatorji označili kot "tankočuten večer mladostniškega srcozloma". Nastopili bosta namreč Dora Tomori, ki bo predstavila pesmi s svojega prihajajočega debitantskega dolgometražca, in Veronika Nikolovska, mlada kantavtorica, ki bo svoje skladbe predstavila premierno. 

  • Uredništvo

    11. 12. 2022  |  Politika

    »Marsikaj, kar je naredil Janša, smo lahko samo nemočno opazovali. Zdaj smo neprimerno bolj občutljivi in ​​strožji.«

    "Golob je zmagal na volitvah, dobil je vse tri referendume, ki jih je Janša izsilil z jasnim namenom, da zruši ali vsaj upočasni vlado, ni uvedel strahovlade, ni zmanjšal človekovih pravic. Zato je zdaj treba dokazati moralni padec upora proti Janši, nelegalnost ('krajo') volitev in nezakonitost referenduma ter si izmisliti veliko, veliko laži."

  • Uredništvo

    11. 12. 2022  |  Kultura

    Ivana Djilas / »Govorili so mi govorili, da v gledališčih v Sloveniji ni dovolj prostora niti za slovenske umetnike«

    "Ja. Jaz sem neprenehoma napaka. Po eni strani so mi govorili, da v gledališčih v Sloveniji ni dovolj prostora niti za slovenske umetnike, kaj bi pa zdaj jaz rada, po drugi strani mi je Drama odprla vrata, da sem asistirala pri režiji, in celo plačali so mi nekaj malega za to. Sedela sem tam, brez besed in gledala Dušana Jovanovića, kako ustvarja prestavo Čakajoč na Godota. Včasih sem celo malo zadremala. Ampak nalezla sem se virusa gledališča."

  • Uredništvo

    10. 12. 2022  |  Politika

    »To ni grožnja le za Srbe, ampak za celotno Evropo«

    "To, kar počne kosovski premier Albin Kurti, je grožnja ne le za Srbe, ampak za celotno Evropo. Kurtijeva dejanja so nas privedla na rob oboroženega konflikta. Naši partnerji, vključno z Evropsko unijo, popolnoma ignorirajo razmere in se ne odzovejo, ali pa se odzovejo samo, ko stvari postanejo kritične. Če Kfor ne more zagotoviti miru, želi mir in stabilnost zagotoviti Srbija."

  • Uredništvo

    11. 12. 2022  |  Kultura

    To ni predstava o Marylin Monroe

    V ljubljanskem Mini teatru bo v sredo, 14. decembra ob 20.00 premiera drame Norma Jeane Baker Trojanska, večkrat nagrajene kanadske avtorice Anne Carson v režiji Nine Ramšak Marković To ni predstava o Marylin Monroe. Niti ni predstava o Normi Jeane Baker. To je predstava o oblaku. Ko je Anne Carson napisala to poetično besedilo navdihnjeno z življenjem največje ikone ženske lepote 20. stoletja, se ni ustavila pri fascinaciji, ki jo je Marylin Monroe vzbujala pri občinstvu.

  • Uredništvo

    9. 12. 2022  |  Politika

    »Zdi se, da aktualni predsednik vlade ponavlja nekatere napake svojega predhodnika«

    "Spor med Golobom in Bobnarjevo se na prvi pogled zdi kot konflikt, ki je bil nepotreben. Novo vodstvo notranjega ministrstva in policije je v šestih mesecih v precejšnji meri normaliziralo razmere na policiji, zamenjalo praktično vse sporne vodilne kadre, ki so v času tretje Janševe vlade hodili po meji spodobnega in zakonitega (dva tesna sodelavca nekdanjega generalnega direktorja policije Antona Olaja sta bila celo odpuščena), razpustilo nepremišljeno ustanovljeno upravo avtocestne policije in opravilo številne nadzore, med katerimi po obsežnosti bržkone izstopa nadzor nad represivnimi ukrepi policije v času protivladnih protestov. Izboljšalo se je tudi zaupanje javnosti v policijo."

  • Uredništvo

    9. 12. 2022  |  Politika

    »Javno zdravstvo mora imeti upravljavca, ki ve, kaj dela«

    "Javno zdravstvo mora imeti upravljavca, ki ve, kaj dela, ima znanje in moč obvladovanja sistema in ve tudi, kaj želi dolgoročno organizirati kot javno zdravstvo. In zna svoja sporočila tudi uskladiti s tem, kar se v javnem zdravstvu realno dogaja. Obljube o lepi prihodnosti in ljudje, ki ostajajo brez osebnih zdravnikov, ter zasebna zavarovanja proti vrstam – vse to ne gre skupaj. Zato je treba vsaj z nekaj jasnimi sporočili bolje usklajevati realnost, ki jo ljudje občutimo, z vizijo ministra za zdravje, ki bi ji vsi radi verjeli. Brez prepričljivih sporočil se bo zaupanje javnosti zlomilo in potem bo politika za nedelovanje sistema spet začela manipulantsko obešati krivdo za nedelovanje sistema na zdravnike. To je, kot bi vojaški generali ob tem, ko izgubljajo vojno, krivili vojake za svoje napačne odločitve. Zdravniki smo samo delavci v sistemu, in tisti, ki mora znati uporabiti in organizirati naše znanje in zmožnosti, je upravljavec sistema. In to je pri nas edino in izključno politika."

  • Uredništvo

    10. 12. 2022  |  Družba

    »Feminizem je absolutno spremenil položaj žensk v družbi«

    "Moramo vedeti, da Virginia Woolf piše, da ni mogla v knjižnico brez spremstva moškega, pa ni živela tako dolgo nazaj. Feminizem je absolutno spremenil položaj žensk v družbi. Ženske imamo še vedno neke svoje omejitve, tudi sama sem jih doživela v tem prostoru. Danes je še vedno težko. Nisem pa človek, ki bi jamral in to poudarjal. Ves čas se je treba boriti proti temu."

  • Uredništvo

    7. 12. 2022  |  Politika

    Naslovnica nove Mladine / ZAKAJ ŽE?

    V petek izide nova Mladina! Avtor fotografije na tokratni naslovnici je Borut Živulovič (Bobo), za oblikovanje pa je poskrbel Damjan Ilić. V novi številki, ki bo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani na voljo od petka, 9. decembra, dalje, razkrivamo ozadje odstopa ministrice za notranje zadeve in posledice, ki lahko zaradi tega sledijo za Golobovo vlado. Ne zamudite! #Mladina49

  • Uredništvo

    7. 12. 2022  |  Politika

    Balkan kot območje, ki se ga ne sme več zapostavljati

    "Balkan se je z dolgoletnih opisov kot območja migrantskih žepov spet vrnil na radar Evropske unije kot območje, ki se ga ne sme več zapostavljati. Še pred meseci so Berlinski proces, Odprti Balkan in nazadnje tudi novoustanovljena Evropska politična skupnost delovali kot obvodi polnopravnemu članstvu zahodnobalkanskih držav v Evropski uniji. Toda gospodarsko-politične iniciative različnih botrov (Nemčije, ZDA in Francije) v na novo odkritem evropskem interesu za Zahodni Balkan sedaj ponujajo podobo nečesa, kar dopolnjuje širitveni proces, katerega glavno domačo nalogo morajo s svojimi reformnimi prizadevanji še vedno opraviti v regiji. Z vse tesnejšo navezavo držav na Evropsko unijo na področjih, ki so državljanom Balkana pomembna že sedaj, sedemindvajseterica daje največ, kar v tej fazi pristopnega procesa poleg razvojne predpristopne pomoči in ob vedno znova močnih zagotovilih za širitev lahko ponudi. Možnost izobraževanja na evropskih univerzah, prosto prehajanje regionalnih meja z osebnimi izkaznicami, medsebojno priznavanje diplom, pa tudi znižanje stroškov gostovanja v telekomunikacijskih omrežjih so pridobitve za regijo, ki jih zmorejo opaziti tudi državljani."

  • Uredništvo

    7. 12. 2022  |  Kultura

    Ali najboljši v kulturi Slovenijo že zapuščajo?

    "Dejstvo, da so slovenski kulturni menedžerji in menedžerke tako zaželeni, zaželene v tujini, je po eni strani spodbudno in laskavo, po drugi pa za majhna okolja, kakršno smo, tudi nevarno. Lahko pomeni, da bodo najboljši odšli. Da že odhajajo? Kdo bo ostal? Obenem pa bomo počasi tudi mi morali trg dela v kulturi odpreti. A najprej bo morala kultura spet pridobiti družbeno veljavo, ki jo je imela še pred desetletjem."

  • Uredništvo

    6. 12. 2022  |  Politika

    Se s policijo igra nekdo iz ozadja, ki za to ni pristojen?

    "Predolgo je premier Robert Golob potreboval za pojasnilo kadrovskega mešetarjenja v policiji. Ravno dovolj dolgo je zavlačeval z razčiščevanjem domnevnega vpletanja politike, da je ustvaril vtis, da se s policijo igra nekdo iz ozadja, ki za to ni pristojen, in za takšno mešetarjenje sam ne bo čutil posledic."

  • Uredništvo

    6. 12. 2022  |  Družba

    Osemdeseta / »Po Titovi in Kardeljevi smrti politikov z jugoslovansko karizmo ni več«

    "Osnovna značilnost 80. let na federalni ravni je, da po Titovi in Kardeljevi smrti politikov z jugoslovansko karizmo ni več, nimamo pa niti čistih federalnih funkcij. To se najbolj kaže skozi poseben odnos do Beograda, kamor so politiki hodili zato, da so predstavljali svoje republike, tudi slovenski, in to je bilo običajno od ponedeljka do četrtka."

  • Uredništvo

    5. 12. 2022  |  Politika

    »Spet se je izkazalo, da imajo aktualni župani na volitvah konkurenčno prednost«

    "Spet se je torej izkazalo, da imajo aktualni župani na volitvah konkurenčno prednost. Njihova predvolilna kampanja lahko traja štiri leta, izdatno je podkrepljena z občinskimi sredstvi in kadri, medijsko je dobro pokrita, če pa slučajno ni, imajo vedno na voljo občinska glasila. Obstoječi župani imajo pred protikandidati pač tolikšno prednost, da se morajo samo svoji nesposobnosti zahvaliti, če jim na volitvah ne uspe osvojiti novega mandata."