Uredništvo

  • Uredništvo

    5. 12. 2022  |  Politika

    »Leva sredina se po travmatični izkušnji zadnje Janševe vlade ne bo več tako hitro razdrobila«

    "Predstava, da bi SDS pod Logarjevem vodstvom preprosto ponovila dobre rezultate iz drugega kroga predsedniških volitev in z njimi, kot se je zgodilo leta 2020, prevladala nad notranje razdrobljeno levo sredino, je naivna. Ne le da je levosredinski blok zdaj poenoten okoli sposobnega voditelja in se po travmatični izkušnji zadnje Janševe vlade ne bo več tako hitro razdrobil: vprašanje je predvsem, ali bi Logarjeva sredinska karizma uspela povečati priljubljenost SDS ali pa bi, obratno, sam izgubil priljubljenost zaradi stranke, ki na vseh ravneh nosi prstne odtise Janševega kadrovanja."

  • Uredništvo

    5. 12. 2022  |  Politika

    »Politika SDS s primerljivimi konservativnimi strankami v Evropi nima nič skupnega«

    "SDS je uspelo radikalizirati volilno telo, ki sicer voli za desne in desnosredinske stranke, hkrati pa se ji je uspelo uveljaviti kot edini varuh tega pola. Temu se je, tudi na svojo škodo, priklonila RKC. NSi torej čaka zelo težka naloga, kako volivce, ki so iz zmernega tabora presedlali v radikalnega, prepričati, da politika SDS s primerljivimi konservativnimi strankami v Evropi nima nič skupnega. NSi je torej stopila na pot, ki ne bo lahka in ki bo trajala več let, da bo dala prve (pozitivne) učinke. Sploh ob dejstvu, da bo v prihodnjih dneh, tednih in mesecih tarča grobosti in podlosti, kakršnim je že dolgo časa priča predvsem civilna družba, da o zlivanju golid gnojnice na medije, ki si jih SDS ni uspelo podrediti, sploh ne govorimo."

  • Uredništvo

    5. 12. 2022  |  Družba

    »Nasilni moški imajo v osnovi nekaj skupnega – zelo močne tradicionalne vrednote«

    "Ko sem preučevala osebne značilnosti povzročiteljev nasilja, se je zelo jasno pokazalo, da so sicer v ozadju tudi individualni dejavniki, ki lahko vplivajo na potenciranje občutkov frustracije, kot so izguba službe, delno alkoholizem, nezadovoljna pozicija s seboj, a ti dejavniki se ne izkažejo za neposredne vzroke za femicid. Ključno je, da imajo ti moški v osnovi nekaj skupnega – zelo močne tradicionalne vrednote. To je temeljna podlaga za nasilje v zasebni sferi. Ti moški sebe razumejo kot glavo družine in dominantne, do partnerke imajo nadvse podcenjujoč odnos, jemljejo jo kot manjvredno, sebe pa kot nekoga, ki je center odnosa in se mu mora vse prilagoditi."

  • Uredništvo

    4. 12. 2022  |  Politika

    »Ljudje so dojeli, kako zelo nenačelna sta Janša in njegova SDS«

    "Poreferendumska Slovenija je v hladnem novembru videti kot po poletno toplem anticiklonu. Sladko je bilo razglasiti zmago, toda večina 'političnih zmagovalcev' niti javnosti niti sebi ni odgovorila na vprašanje, kdo je v resnici zmagal. Zaradi tretje serije porazov v nizu volitev in referendumov pa je letalonosilko SDS v jatah začela zapuščati NSi."

  • Uredništvo

    4. 12. 2022  |  Politika

    »Tonin in NSi se distancirata zgolj od političnega lika Janše«

    "Napoved prvaka Nove Slovenije (NSi) Mateja Tonina, da njegova stranka ne bo več sodelovala v vladah, ki jih bo vodil Janez Janša, je treba vzeti z največjo možno rezervo. Prvič zato, ker je ta ista NSi pod neko drugo predsednico nedavno zatrjevala enako, pa potem ravnala povsem nasprotno; drugič, ker so enako 'distanco' do Janše nedavno zavzemali tudi zdaj na srečo že pozabljeni voditelji drugih strank in ravnali potem povsem drugače; in tretjič, ker se Tonin in NSi s to odločitvijo v ničemer ne distancirata od Janševe dosedanje politike – recimo ji janšizem – ampak zgolj od političnega lika Janše, ki po njihovi sodbi preveč polarizira Slovenijo in s tem zmerni desnici onemogoča preboj ali obstanek na oblasti."

  • Uredništvo

    3. 12. 2022  |  Politika

    Dva luzerja, ki sta hotela izpasti junaka

    "Nacionalka se ni nič spraševala, ker ji je bilo vse jasno. Referendum so dobili. Se zahvaljevali tistim, ki so glasovali proti, in 24 ur po fiasku v studiu gostili Mateja Tonina in Marka Balažica. Dva poraženca. NSi in SLS so pobrali s smetišča zgodovine. Dva luzerja, ki sta hotela izpasti junaka. Tonin je celo kazal s prstom proti Janezu Janši in mu za naprej odrekal lojalnost."

  • Uredništvo

    2. 12. 2022  |  Družba

    Marko Filli / »Vido Petrovčič sem opozoril na netočnosti in neresnice«

    "Urednici in voditeljici niza oddaj o RTV sem se tudi sam ponudil kot gost, dolgoletni generalni in tehnični direktor, edini generalni direktor z dvema mandatoma, z obilico izkušenj, tudi v EBU, in tudi z uspešnimi projekti, ki so zaznamovali in spremenili RTV, mislim, da na bolje ... Opozoril sem jo tudi na netočnosti in neresnice, ki so bile izrečene v oddajah in bi jih lahko popravil ali pojasnil. A, kot kaže, nisem zaželen sogovornik. Kdo ve, zakaj?"

  • Uredništvo

    3. 12. 2022  |  Kultura

    »Vsaka travma zahteva svoj čas, da priplava na površje«

    "Vsaka travma zahteva svoj čas, da priplava na površje in se lahko ubesedi. To so plasti, o katerih ne govorimo. Mnogo filmov govori o holokavstu in zgodbah preživelih, in to je pomembno, vendar sem v tem filmu kamero zasukala, zanimalo me je, kaj se dogaja v poslušalcih, v njihovem nezavednem, kako te zgodbe razumejo in kakšen učinek imajo na njihove identitete in pogled na svet."

  • Uredništvo

    2. 12. 2022  |  Kultura

    Flâneur / Ljubljana

    V Cukrarni bo danes, 2. decembra ob 19. uri potekal pogovor z vizualnim umetnikom in fotografom Igorjem Andjelićem, ki ga bo vodila Bojana Leskovar. Predstavil bo svojo publikacijo z naslovom Flâneur / Ljubljana, ki zajema dela umetnika ter besedila več kot tridesetih znanih osebnosti iz različnih družbenih in kulturnih sfer.

  • Uredništvo

    30. 11. 2022  |  Politika

    Naslovnica nove Mladine / ZAVEZUJOČA ZMAGA

    V petek izide nova Mladina! Avtor fotografije na tokratni naslovnici je Borut Krajnc, za oblikovanje pa je poskrbel Ivian Kan Mujezinović. V novi številki, ki bo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani na voljo od petka, 2. decembra, dalje, preberite o tem, da konec volilnega obdobja prinaša novo politično odgovornost za vlado Roberta Goloba. Ne zamudite! #Mladina48

  • Uredništvo

    30. 11. 2022  |  Politika

    »Minister bi se moral zavedati, da je boj z zdravniki vnaprej izgubljen«

    "Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je zagrozil svojim kolegom zdravnikom. Če tega ne bo hitro saniral, ga ne čaka nič dobrega. Poznamo najmanj enega njegovega predhodnika, ki je želel zdravnikom postaviti določene pogoje, a se je močno osmodil. Danes ve, da je boj z zdravniki vnaprej izgubljen, zato se jim vojne niti ne napove. In tega bi se moral še kako zavedati Bešič Loredan, ki prihaja iz zdravniških vrst. Preden je tisto sredo zvečer klical vodjo pogajalske skupine sindikata zdravnikov in zobozdravnikov, bi moral vedeti, da se taka gverilska akcija z grožnjami in postavljanjem ultimatov ne more dobro končati. Sploh pa ne v časih, ko imajo zdravniki zaradi večletnega zanemarjanja zdravstva vse adute v rokah, da si lahko izborijo skoraj vse."

  • Uredništvo

    30. 11. 2022  |  Politika

    »Politiki so kot konzerve. Po desetih letih se pokvarijo.«

    "O tem priča tudi poročilo Sveta Evrope o lokalnih volitvah, ki prav v neskončnosti županskih mandatov vidi resnejši problem slovenske lokalne samouprave. To, da imamo župane, ki kraljujejo že desetletja, da imamo občine (tudi mestne), v katerih se niti ne pojavijo protikandidati, ni znak dobrega delovanja občinske uprave, ampak resen problem. Tega se je treba zavedati. Ista oseba na istem položaju za nedoločen čas ustvarja sistem moči, ki ni koristen ne za mesto, ne za občane, še najmanj pa za demokratični razvoj družbe. Naj bo jasno: (skoraj) vsak župan je potreben in koristen, toda nobeden ne bi smel biti nenadomestljiv. Politiki so kot konzerve. Po desetih letih se pokvarijo. Na pokrovu morejo imeti vpisan rok trajanja."

  • Uredništvo

    29. 11. 2022  |  Politika

    Ljudmila Novak Janezu Janši / »Vstani in pojdi. Slovenija ti bo iskreno hvaležna.«

    "Moje osnovno načelo političnega delovanja je vedno izhajalo iz skrbi do sočloveka, četudi je to v določenih trenutkih lahko škodilo mojemu ugledu in podobi. Tako v politični stranki kot tudi v polju javnosti," je svojo izjavo za javnost pričela evropska poslanka iz vrst NSi Ljudmila Novak in dodala, da funkcije pridejo in gredo, "a naša dejanja so tista, ki nas zaznamujejo".

  • Uredništvo

    30. 11. 2022  |  Politika

    Minister za zdravje / »Nikomur nisem grozil«

    Pogajanja vlade s sindikatom Fides so se končala brez dogovora, zato zdravniki ne izključujejo niti stavke. Pogovore naj bi zapletla tudi domnevna grožnja ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana vodji pogajalske skupine Fidesa Gregorju Zemljiču. O tem in o razpadajočem zdravstvenem sistemu se je z ministrom v oddaji Odmevi na TV Slovenija pogovarjala Tanja Starič.

  • Uredništvo

    29. 11. 2022  |  Politika

    SDS / »Logar je rešitev, a za Janšo kvečjemu predstavlja oporečnika«

    "Slovenska desnica je trenutno razklana in takšna ne more ponuditi prepričljive alternative Golobovi vladni koaliciji. A dejstvo je, da je v krizi predvsem Janševa desničarsko-nacionalistična politika, ki nenehno spodbuja konflikte in neti sovraštvo v družbi. V nedeljo se je še enkrat pokazalo, da je takšna politika za večino slovenskih volivcev nesprejemljiva. Zmerna desnosredinska politika, ki jo znotraj SDS kot osamljeni jezdec predstavlja Anže Logar, pa je na predsedniških volitvah doživela potrditev."

  • Uredništvo

    29. 11. 2022  |  Politika

    »SDS ni le katastrofalno slaba pozicija, ampak tudi enako katastrofalna opozicija«

    "Tako se je torej pokazalo, da SDS ni le katastrofalno slaba pozicija, kadar ji to po ovinkih uspe postati, ampak je tudi enako katastrofalna opozicija. Nobenih argumentov ni zmožna, le zlorabe inštrumentov, kot je referendum, ustavno sodišče, le ideoloških in kulturnih bojev, spodkopavanja človekovih pravic, primitivnega nacionalizma, ščuvanja in grimsovskih flanc o tem, da ga sedanji trenutek spominja na Nemčijo leta 1933, pa ni niti jasno, ali navija za SA ali SS. SDS zares nagovarja le še radikalizirano srčiko svojega volilnega telesa, kar dokazuje prav nedeljsko glasovanje, ko so jo njeni zmerni volilci pustili na cedilu, Janša pa jih je označil za senilne 'starejše', ki niso razumeli, za kaj pri referendumu gre. Kot zgolj konfliktna, nevedna in zaletava pa stranka seveda ne opravlja funkcije, za katero jo plačujemo tudi tisti, ki je nikoli nismo in nikoli ne bomo volili: to pa je funkcija nadzora pozicije, vladajočih."

  • Uredništvo

    30. 11. 2022  |  Kultura

    Sejem ilustracije v živo in na spletu

    Od 1. do 24. decembra bo v Galeriji Vodnikove domačije in na spletu potekal VIII. Decembrski sejem ilustracije, ki bo ponudil možnosti za ogled in nakup ilustracij 30 najvidnejših domačih ustvarjalcev starejše in mlajše generacije. Na sejmu bodo razstavljeni tako originali kot podpisani printi, omejenih in neomejenih serij, z okvirji in brez.

  • Uredništvo

    28. 11. 2022  |  Politika

    Leto porazov Janeza Janše

    "Ob tem se postavlja vprašanje, zakaj se je prvak SDS po vsega nekaj mesecih nove vlade, ko ta v javnosti uživa še dokaj visoko podporo, odločil za referendumsko tveganje. Po tokratnem trojnem porazu sta namreč tako Janša kot njegova stranka dodatno oslabljena, njegov naslednik na premierskem položaju Robert Golob pa še močnejši. Zaključek, da je šlo pač za nepremišljeno opozicijsko nagajanje, se zdi preveč poenostavljen."

  • Uredništvo

    28. 11. 2022  |  Politika

    Supervolilno leto / »Volivci so jasno spregovorili«

    "Ker so v SDS v letu dni sprovocirali še eno glasovanje, ki je referendumsko vprašanje skušalo zreducirati na podporo vladi, se lahko vprašamo tudi, ali nismo posredno spremljali tudi glasovanja o SDS. Politična stranka, ki skuša predstavljati alternativo, je letos na volitvah dobila veliko odgovorov in z interpretacijami ne bi smela imeti težav. V zrelih demokracijah so, ko na volitvah neka osebnost ali politična stranka serijsko izgublja, posledice jasne. Ko se to ponovi tudi na referendumih, ki jih stranke sprožijo same, bi se spodobilo, da nekdo prevzame odgovornost. A to je debata za SDS. Volivci so v supervolilnem letu spregovorili in pri tem so bili nedvoumno jasni."

  • Uredništvo

    29. 11. 2022  |  Svet

    Zaveza / Boljša izkušnja dostavljalcev hrane?

    Platforma Glovo, ki svojim strankam zagotavlja dostop do različnih vrst blaga in jedi, je v Sloveniji napovedala uvedbo programa Zaveza dostavljalcem. Gre za sklop pobud, namenjenih izboljšanju izkušenj dostavljavcev, ki dostavljajo prek omenjene platforme.

  • Uredništvo

    28. 11. 2022  |  Politika

    Nemško veleposlaništvo ostro nad Grimsa / »Slovenija 2022 ni Nemčija 1933«

    "Slovenija 2022 ni Nemčija 1933," so zapisali v sporočili za javnost nemškega veleposlaništva v Ljubljani. "Začudeni smo nad izjavo poslanca SDS Branka Grimsa, da so sedanje razmere v Sloveniji podobne tistim v Nemčiji leta 1933," so dodali in opomnili, da se kot nemško veleposlaništvo nekoliko spoznajo na nemško zgodovino in si dovoljujejo kratek komentar.

  • Uredništvo

    28. 11. 2022  |  Politika

    »Erika, to je vaša dediščina. Čim večje bedake ste vodili pred kamere, tem bolj ste uživali.«

    "V četrtek se je ob koncu še enega od neštetih jesenskih TV-soočenj Erika Žnidaršič v Tarči poslovila z besedami, da je za nami še eno bizarno soočenje. Ja, Erika, res je bilo bizarno. In bizarno je vse skupaj na ekranih že lep čas. Ne le to jesen, ne le zadnji dve leti, ne le zadnjih pet let. Temveč od trenutka, ko ste začeli v studio vleči bedake. Bedake, ki so vam uravnoteževali pogovore. Bedake, ki so bili nerazgledani, sovražni in verski fanatiki ene politike. Bizarnost je z leti tako postala nekaj samoumevnega. Eni smo zamahovali z roko, drugi so se izživljali s komentarji, tretji pa so radi ob šankih govorili, ali si videl, kako ga je razbil, pohodil, uničil kot kanto pira."

  • Uredništvo

    28. 11. 2022  |  Politika

    Svoboda zapušča Twitter / »Pri tem nočemo več sodelovati in tudi ne bomo«

    V največji vladni stranki Gibanje Svoboda so se odločili, da družbenega omrežja Twitter ne bodo več uporabljali. "Skoraj tri tedne je minilo, odkar je bil naš račun zaradi (tehnične) napake začasno zaklenjen in v tem času smo ugotovili, da Twitterja za učinkovito nagovarjanje ter obveščanje državljank in državljanov o aktivnostih stranke sploh ne potrebujemo. Prav nasprotno. Analize kažejo, da Twitter v Sloveniji aktivno uporablja zgolj ozek krog ljudi, hkrati pa se je sprevrgel v družbeno omrežje, ki so ga določene skupine – predvsem gre za člane in podpornike nekaterih političnih strank – zlorabile za poglabljanje polarizacije, širjenje lažnih novic, manipulacij, diskreditacij, žalitev in celo sovražnega govora," so zapisali v sporočilu za javnost.

  • Uredništvo

    28. 11. 2022  |  Družba

    »Ni primerno, da bi sodstvo pojasnjevalo vsak sodni postopek, kjer je vpletena vplivna oseba«

    "Če se nenehno pojavljajo negativni komentarji o delu sodstva, tudi če so neutemeljeni, se to v javnosti pač prime. Sodstvo pa ne more, niti ni primerno, da bi pojasnjevalo vsak sodni postopek, kjer je vpletena vplivna oseba. To bi bilo nesmiselno. Za to so sodni postopki, tam se ugotavlja, kaj je res in kaj ne. Pustiti moramo, da se sodni postopek odvrti. Ne mislim, da se sodnih postopkov ne sme komentirati, ne vidim pa nobene dodane vrednosti v tem, da se v javnosti uporablja strokovno komentiranje odprtih sodnih postopkov z očitnim namenom vplivati na to, kakšna bi morala biti končna sodna odločitev. Sodstvo mora biti pri odločanju neodvisno, tudi od morebitnih tovrstnih zunanjih vplivov. Le sodni spis z dokazi, izvedenimi v sodnem postopku, daje sodišču zanesljivo podlago za odločitev."

  • Uredništvo

    27. 11. 2022  |  Politika

    Prepričljivo ZA / Na referendumu potrditev vseh treh zakonov

    V nedeljo ob 19. uri so se zaprla volišča po Sloveniji. Po veliki večini preštetih glasov kaže, da so bili na referendumu potrjeni vsi trije vladni zakoni. Državna volilna komisija (DVK) na spletni povezavi volitve.dvk-rs.si sproti sporoča rezultate preštetih glasovnic; za zdaj je razvidno, da je približno 62 odstotkov volivk in volivcev glasovalo ZA novelo zakona o RTV Slovenija, približno toliko ZA zakon o dolgotrajni oskrbi ter nekoliko manj (56 odstotkov) ZA zakon o vladi. 

  • Uredništvo

    26. 11. 2022  |  Politika

    Janšev minister Vizjak »po domače« delil javni denar 

    Ekipa nekdanjega ministra za okolje Andreja Vizjaka (SDS) je pri razdeljevanju sredstev pokazala dobršno mero kreativnosti. Pri tem je pohodila nekaj zakonov in predpisov ter ignorirala javnost in opozorila vladnih služb. Na Dnevniku so neuradno pridobili notranjo revizijo, ki jo je po nastopu vlade Roberta Goloba naročil Vizjakov naslednik na okoljskem ministrstvu Uroš Brežan. Njeni izsledki so za Vizjaka in njegove sodelavce izredno obremenjujoči in med drugim prikazujejo, kako je ekipa bivšega ministra sredstva iz denarnega sklada kanalizirala k Vizjakovemu bivšemu-bodočemu delodajalcu, družbi Hidroelektrarne na spodnji Savi (HESS).

  • Uredništvo

    25. 11. 2022  |  Politika

    Urška Klakočar Zupančič četici na desnici / »To ste vi, poglejte si svojo podobo!«

    Pred nedeljskim referendumom o noveli zakona o vladi so zagovorniki in nasprotniki zakona soočili mnenja na TV Slovenija. Mnenja so soočili vsi, ki so se kot organizatorji vključili v kampanjo. Politične stranke so poleg Branka Grimsa (SDS) zastopali še Urška Klakočar Zupančič (Gibanje Svoboda), Dominika Švarc Pipan (SD), Luka Mesec (Levica), Marko Balažic (SLS), Boštjan M. Turk (Nova ljudska stranka Slovenije). V soočenju so sodelovali tudi Aleš Primc (Združenje Gibanje za otroke in družine), Andrej Umek (Zbor za republiko - inštitut za analize in dialog) in Vili Kovačič (Društvo Davkoplačevalci se ne damo).

  • Uredništvo

    26. 11. 2022  |  Družba

    »Teoretikom zarot pravim, da je svet še hujši, kot si mislijo, da je«

    "Po mojem mnenju so teorije zarot v resnici tolažba. Sam se rad pošalim in teoretikom zarot pravim, da je svet še hujši, kot si mislijo, da je. Ne, da je svet popolnoma skorumpiran in drvi v prepad. V resnici samo drvi v prepad, ni nikogar, ki bi ga tja peljal. Rad uporabim prispodobo, da teoretik zarote misli, da sedimo na avtobusu, hudoben voznik pa nas vozi proti robu prepada. To je v resnici tolažba. V resnici smo na tem avtobusu, na katerem pa ni voznika. To, da ima nekdo vse niti v rokah, je v resnici tolažba, kar daje občutek, neki agens, neka volja, ki opravlja s svetom. Želi nam škodovati, a se lahko spremeni, mi lahko prevzamemo nadzor in mi peljemo svet po svoje. Teorije zarot v resnici izražajo prometejsko vero v možnost človeka, da upravlja svet." 

  • Uredništvo

    27. 11. 2022  |  Politika

    »Sovražni govor je uspel v projektu poneumljanja«

    "Sovražni govor je uspel ne le zmanjšati, ampak tudi popolnoma uničiti odpor, ki ga pri ljudeh vzpostavljata razum in znanje. Z drugimi besedami, uspel je v projektu poneumljanja. Ne gre za spontan dosežek, gre za premišljeno strategijo, da bi dosegli bazo ljudi, ki ne postavljajo več vprašanj in jih nobena še tako prozorna laž ne more spodbuditi k uporu. Takšni ljudje so pripravljeni, ko so enkrat dosegli stanje neumnosti, na naslednjo stopnjo pridobivanja moči - nasilje. In to smo videli. Pa vendar ne bi bilo težko in še ni minilo toliko časa, da ne bi mogli izvesti temeljitih ukrepov za uničenje vira sovražnega govora. Res je, vse se relativizira in danes se že kar koli razglaša za sovražni govor, hkrati pa se trdi, da sovražni govor ne obstaja: oboje izvajajo ustvarjalci sovražnega govora! Protislovje ni več problem, na neumnost se resno računa. A sprijazniti se s tem je za aktivnega državljana nepredstavljivo, tako kot je nepredstavljivo žrtev sovražnega govora pustiti brez pomoči. In med žrtve sovražnega govora moramo šteti tudi tiste, ki so se mu predali brez boja ..."

  • Uredništvo

    26. 11. 2022  |  Družba

    »Vrste ljudi, ki na pregled čakajo predolgo, so se še podaljšale«

    "V javnem zdravstvenem sistemu je čas trenutno najpomembnejša neznanka. Vrste ljudi, ki na pregled čakajo predolgo, so se po predpandemskem letu 2019 podaljšale. To ni presenetljivo: v bolnišnicah še vedno niso polovili vseh zaostankov iz obdobja, ko so odpadli številni pregledi in zdravljenja. Hkrati na vrata ambulant trkajo bolniki, ki bodo diagnozo prejeli z velikim zamikom. Prebivalci so svoje zdravnike od pomladi 2020 dalje videvali bistveno redkeje kot nekoč."