Uredništvo

  • Uredništvo

    26. 5. 2024  |  Politika

    »Zelo visoka cena elektrike iz JEK 2 bi močno povečala energetsko revščino«

    "Projekt JEK 2 bi za Slovenijo kot relativno majhno državo pomenil bistveno preveliko tveganje naslonitve zgolj na en velik energetski vir. Zaradi zelo visokih celotnih stroškov kapitala, ki bi presegali 20 milijard evrov, pritiska na javna sredstva, državna poroštva ter kreditno sposobnost države bi takšen projekt vodil v finančno brezno in potencialni finančni zlom države. Zelo visoka cena elektrike iz JEK 2 pa bi močno povečala energetsko revščino. Oportunitetni stroški jedrskega scenarija in projekta JEK 2 so za Slovenijo nedvomno in bistveno previsoki. Zato morata državni zbor in vlada pred parlamentarno razpravo naslednji teden predlog resolucije za dolgoročno rabo jedrske energije in predlog za referendum o predvidenem projektu JEK 2 še enkrat tako stroškovno kot pravno pretehtati. Podrobno morata preveriti namen in vsebino predlaganih dokumentov ter vprašanje demokratičnosti, pravičnosti, zakonitosti in ustavnosti resolucije in predloga za referendum o JEK 2. To pa pomeni, da morata vlada in državni zbor navedena dokumenta umakniti iz postopka."

  • Uredništvo

    27. 5. 2024  |  Kultura

    Generacija, utrujena od življenja in izčrpana od vsakodnevnega boja za boljši obstoj

    V Mini teatru bo danes, 27. maja, ob 20.00 na ogled predstava Jackpot, ki je nastala v koprodukciji umetniške organizacije T25 in KunstTeatra iz Zagreba po besedilu in v režiji mednarodno priznanega hrvaškega gledališkega ustvarjalca Ivorja Martinića. Jackpot je generacijska zgodba o prijateljstvu, ljubezni, odnosih in kompromisih.

  • Uredništvo

    24. 5. 2024  |  Politika

    »Želim si, da bi slovenska vlada prihodnji teden zbrala pogum in stopila po poti Norveške, Španije in Irske«

    "Slovenija je začela postopke za priznanje Palestine, vendar potrebujemo več odločnosti. V varnostnem svetu OZN zagovarjamo rešitev dveh držav in do te rešitve brez priznanja Palestine ne more priti. Zato si želim, da bi slovenska vlada prihodnji teden zbrala pogum in stopila po poti Norveške, Španije in Irske."

  • Uredništvo

    24. 5. 2024  |  Družba

    »Prostor svobode na univerzah se kljub svobodi govora oži«

    "Prostor svobode na univerzah se kljub svobodi govora oži. V skladu z definicijo antisemitizma, ki so jo sprejele tudi številne evropske države, je že kritika Izraela lahko antisemitska, ker da je poistovetenje z državo Izrael del judovske identitete. Po tako imenovanem anti-woke zakonu, sprejetem leta 2022 na Floridi, enem od številnih tovrstnih, je v javnih izobraževalnih ustanovah prepovedano razširjati ideje, ki zadevajo raso, narodnost, spol ali religijo, če jih zakonodajalec opredeli kot ideje, ki razdvajajo (sodišča o zakonu sicer še odločajo). A ti na videz antidiskriminacijski zakoni imajo lahko pogubne posledice. Ne le študentje, tudi profesorji raje skrivajo svoja prepričanja, da ne bi koga po nemarnem užalili – ali si nakopali na glavo univerzitetne preiskave."

  • Uredništvo

    22. 5. 2024  |  Družba

    Naslovnica nove Mladine / PREOBRAZBA

    V petek izide nova Mladina! V 21. letošnji številki, ki bo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani na voljo od petka, 24. maja, preberite, kako smo prišli od dvoživke do princa. Ilustracijo na naslovnici je ustvaril nagrajenec Prešernovega sklada in Mladinin hišni karikaturist Tomaž Lavrič. 

  • Uredništvo

    22. 5. 2024  |  Družba

    Manca G. Renko / »Evropa je le še banka«

    V članku z naslovom Živim v Evropski uniji, dvajset let pozneje, ki ga lahko v celoti preberete v posebni številki Mladine ALTERNATIVEBIČANJE EVROPE, zgodovinarka Manca G. Renko piše o tem, da tako kot Dars vsako leto na cestah preseneti sneg, slovenske politične stranke vsakih pet let presenetijo evropske volitve.

  • Uredništvo

    22. 5. 2024  |  Politika

    »Slovenija naj Palestino prizna v naslednjih tednih«

    "Nisem tako ortodoksen, da bi govoril o čim prej. Naj izvedejo ustrezen postopek in Palestino priznajo v naslednjih tednih. Mislim, da je čas za to zrel. Za rešitev na temelju principa dveh držav so vsi pomembni dejavniki na svetu, Palestino je priznalo že 143 držav. Zdaj se bo v EU to število še povečalo. Gibanje je obnovil ameriški predsednik Joe Biden, ki je lani novembra v Washington Postu objavil obširen komentar, v katerem je razložil, kako si rešitev na temelju principa dveh držav predstavljajo v ZDA. Oni mislijo, da bi bilo treba začeti pogajanja, ki bi jih končali s sporazumom, na podlagi katerega bi izvedli priznanje. To je ameriški pristop. Velika večina držav pa meni, da je boljše pohiteti s priznanjem, s čimer bi postavili temelje za resna pogajanja, ker bi se pogajala država z državo. Zdaj tega ni in zato bi uspeh na morebitnih pogajanjih težje dosegli.

  • Uredništvo

    22. 5. 2024  |  Kultura

    »Danes je vsako ustvarjalno dejanje politično. Če si zares kreativen, se zoperstavljaš sistemu.«

    "Danes je vsako ustvarjalno dejanje politično. Če si zares kreativen, se zoperstavljaš sistemu. Ne gre drugače. Vsak sistem je proti kreativnosti. Dolgo sem živel v Italiji in potem v Ameriki. Kjer koli sem bil, vedno sem si zamišljal, kako je tam, kjer nisem. Kako je drugje. Ampak v resnici je povsod enako. Kot posameznik si nasproti sistemu vedno sam. Kafkova ideja iz Procesa je univerzalna. Vsi čakamo v vrsti tako kot njegov človek, ki je prišel pred vrata, ki so bila tam postavljena samo zanj. Vsi smo v tem."

  • Uredništvo

    22. 5. 2024  |  Kultura

    10 let Pritličja in Selekcije

    Ob 10. obletnici bara in kulturnega centra Pritličje pripravljajo tudi 10. izdajo cikla koncertov Selekcija, na katerem je doslej nastopilo več kot 40 domačih in tujih izvajalk in izvajalcev. Kot prvi bodo 30. maja nastopili Sewage System, underground rap kolektiv, ki sta ga leta 2021 ustanovila producent Kachanr in raper Ycore.

  • Uredništvo

    21. 5. 2024  |  Politika

    Milan Kučan / »Na volitve grem zato, da podprem ljudi, ki premorejo ta pogum«

    V članku z naslovom Prihodnja podoba celine, ki ga lahko v celoti preberete v posebni številki Mladine ALTERNATIVE podnaslovljene BIČANJE EVROPE, prvi predsednik republike Milan Kučan piše o tem, da se bo mandat novih evropskih poslancev prekril z obdobjem, ko po svetu poteka toliko vojn, kot jih ni še nikoli doslej. Ena poteka tudi v Evropi.

  • Uredništvo

    21. 5. 2024  |  Politika

    Ljudmila Novak / »Moja vzornica je Marija Terezija«

    "V svetu imamo kar nekaj močnih voditeljic. Moja vzornica je Marija Terezija. Vedno znova naletim na njene zasluge. Nazadnje sem slišala, da so prve babice uvedli v času Marije Terezije. Zakaj je bila taka? Ker je bila mama, ker ni gledala samo nase, ker je videla življenje širše, ker je razmišljala o tem, kako bi njeno ljudstvo dobro živelo, zato je sprejemala take odločitve. Fascinira me denimo, da ko pridem v Moravče ali kako drugo vas, so ob cesti drevoredi hrušk. To je bila njena ideja, da so furmani lahko sadeže pobirali in se na poti z njimi malce okrepčali. Ukvarjala se je s svojimi otroki, velik poudarek je dajala njihovi izobrazbi in jih potem tudi dobro poročila, na vse konce, da bi lažje ohranjala svoj imperij. Imela je torej neko vizijo."

  • Uredništvo

    22. 5. 2024  |  Družba

    »Zdravniki bi morali morali efektivno delati šest ur in pol, ne le hoditi v službo«

    "Predlog prepovedi hkratnega dela v javnem in zasebnem zdravstvu je namenjen predvolilni kampanji. Če bi res želeli sprejeti ukrepe, ki bi imeli učinek, bi uvedli individualno normo za zdravnike. Zdravniki bi morali morali efektivno delati šest ur in pol, ne le hoditi v službo. Potem ne bi imeli čakalnih dob, ki se zdaj umetno ustvarjajo, in tako tudi potrebe za popoldansko delo pri zasebnikih ne bi bilo."

  • Uredništvo

    20. 5. 2024  |  Družba

    Nika Kovač / »Imamo več moči, kot si mislimo«

    V članku z naslovom Evropske sanje, ki ga lahko v celoti preberete v posebni številki Mladine ALTERNATIVE podnaslovljene BIČANJE EVVROPE, aktivistka in direktorica Inštituta 8. marec Nika Kovač piše o tem, da imamo več moči, kot si mislimo. Samo naučiti se moramo, kako jo uporabljati za spreminjanje sveta.

  • Uredništvo

    20. 5. 2024  |  Družba

    »V Sloveniji imamo srečo, da je pravica do abortusa zapisana v ustavi«

    "V Sloveniji imamo srečo, da je pravica do abortusa zapisana v ustavi. Če ne bi bila, sem prepričana, da bi bili danes v bistveno drugačnem položaju. Tako pa smo lahko zgled drugim državam in to bi morali večkrat poudariti. Ena takšnih potez je tudi iniciativna Inštituta 8. marec,"

  • Uredništvo

    20. 5. 2024  |  Družba

    »Razsežnosti odločitve bodo imele neizbežne posledice za demokracijo«

    "Odločitev sodišča, ali bo ustanovitelj platforme Wikileaks, žvižgač in novinar, član mednarodnih novinarskih združenj, avstralski državljan Julian Assange, izročen ZDA in pod kakimi pogoji in posledicami, bo v več pogledih precedenčna. Na kocki je prvenstveno osebna usoda izmučenega Assangea - že peto leto zaprtega v strogo varovanem zaporu Belmarsh -, ki je ob poprejšnjem dolgotrajnem bivanju v izgnanstvih, samicah in hišnih priporih že plačal izjemno visoko ceno. Na kocki pa je tudi medijska svoboda oziroma svoboda govora, razpeta tudi v kontekst mednarodnega prava."

  • Uredništvo

    19. 5. 2024  |  Politika

    Alternative / Bičanje Evrope

    V posebni številki Mladine, ki je že na voljo pri prodajalcih časopisov in v naši spletni trgovini, so svoja stališča pred evropskimi volitvami ubesedile priznane osebnosti s področja politike, družbe in izobraževanja. Prispevke v novih Mladininih ALTERNATIVAH, ki so podnaslovljene BIČANJE EVROPE, pišejo direktorica Inštituta 8. marec Nika Kovač, nekdanji predsednik republike Milan Kučan, zgodovinarka Manca G. Renko, sociolog Rudi Rizman, filozofinja Lea Kuhar, zgodovinar Božo Repe, literarna kritičarka in pisateljica Ana Schnabl, penolog Dragan Petrovec, filozof Peter Klepec, pisateljica Nataša Kramberger, sociolog Roman Kuhar, pravnik in diplomat Matjaž Gruden, novinar Endre Bojtár in pisatelj Dino Pešut.

  • Uredništvo

    19. 5. 2024  |  Politika

    »Najbolj nenavadna kampanja za predsednika stranke v zgodovini političnih strank«

    "Če je Logar od začetka (se pravi od 'srebrne medalje' na predsedniških volitvah) načrtoval kandidaturo za predsednika SDS, potem je to bila najbolj nenavadna kampanja za predsednika stranke v zgodovini političnih strank. In ne le strank. Kdor hoče kandidirati na najvišje mesto v določeni organizaciji, skuša navadno izkazati veliko lojalnost tej organizaciji. Logar pa je – sicer počasi in brez pompa – začel korak za korakom rezati svoje vezi s stranko. Odstop z mesta predsednika sveta SDS gotovo ni signaliziral, da si želi močnejšega angažmaja v življenju stranke: še zlasti ker je bila ta njegova funkcija na udaru kritikov in skeptikov, ki so se posmehovali 'nestrankarski' naravi njegove kandidature za predsednika republike. Kot bi, z enoletno zamudo, hotel reči: zdaj pa gre zares, zdaj pa bom res prerezal popkovino."

  • Uredništvo

    19. 5. 2024  |  Svet

    »Za vsako žensko, ki je umrla v bolnišnici, je na stotine žensk, ki so komaj preživele«

    "Naš zdravstveni sistem ne upošteva veljavne zakonodaje. Odločitev ustavnega sodišča je le ustvarila ozračje, v katerem so se zdravniki počutili še bolj upravičene, da puščajo ženske umirati. Dobili so potuho, da lahko govorijo, kako zelo represivna je država in kako jih preganja, vendar niti en zdravnik na Poljskem nikoli ni bil obtožen, kaj šele, da bi bil obsojen, da je opravil nezakonit splav. Več zdravnikov je bilo preganjanih, ker niso hoteli opraviti zakonitega splava in je zaradi tega ženska umrla. Tudi pred letom 2020 so ženske zaradi enakega ravnanja umirale v bolnišnicah, le da nihče o tem ni govoril javno. To je bila stigma. Smrt je bila obravnavana kot zdravniška malomarnost. Zadnja leta so ljudje spoznali, da jim ne preostane nič drugega, kot da stopijo pred medije in spregovorijo, kaj se je zgodilo njihovim najdražjim oziroma kaj jim v bolnišnici grozi."

  • Uredništvo

    20. 5. 2024  |  Kultura

    Druga godba praznuje 40 let

    Od 23. do 26. maja bo v Ljubljani potekal 40. mednarodni festival Druga godba, ki bo tudi letos ponudil raznolik in pester program, po desetih letih pa se vrača tudi v Križanke za otvoritveni večer. Glasbenice in glasbeniki, ki bodo nastopili na festivalu, prihajajo iz 13 držav, predstavili pa se bodo na desetih odrih petih koncertnih prizorišč v Ljubljani.

  • Uredništvo

    17. 5. 2024  |  Politika

    »V Gazi za zdaj ni kančka upanja za civilno prebivalstvo«

    "Nič ne kaže na skorajšnji konec vojaške operacije v Gazi, o mirovnem sporazumu ni ne duha ne sluha, mirovna pogajanja se bodo morda nadaljevala v nekaj tednih, Razmere so izjemno težke. Še posebej v Gazi, kjer za zdaj ni kančka upanja za civilno prebivalstvo. Razmere se pravzaprav poslabšujejo. Mejni prehod Rafa ostaja zaprt, nič ne kaže, da bi se vojaška operacija končala oziroma da ne bi prešla v naslednjo fazo. V Rafi prisilno razseljujejo palestinsko prebivalstvo, gre za kršitve mednarodnega humanitarnega prava. Tudi pogajanja za premirje in izpustitev talcev v Kairu so zastala. Ostaja nam le pritisk mednarodne skupnosti, še posebej na vlado Benjamina Netanjahuja, ki nadaljuje vojaške operacije."

  • Uredništvo

    17. 5. 2024  |  Politika

    »Skrajni čas bi že bil, da vlada neha slovensko zdravništvo obravnavati kot enakopravnega partnerja«

    "Skrajni čas bi že bil, da vlada neha slovensko zdravništvo obravnavati kot 'enakopravnega partnerja'. Ker to ni. Vlada mu je nadrejena. Vlada sprejema zakone, ki jih moramo upoštevati vsi državljani. Tudi slovensko zdravništvo. Karkoli že si o zakonih mislimo. Sicer smo sankcionirani."

  • Uredništvo

    15. 5. 2024  |  Politika

    Naslovnica nove Mladine / SVOBODO PALESTINCEM!

    V petek izide nova Mladina! V 20. letošnji številki, ki bo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani na voljo od petka, 17. maja, opozarjamo, da je izgovorov, da se Palestina ne prizna, dovolj. Svobodo Palestincem! Za fotografijo na naslovnici je poskrbel Marko Pigac, za oblikovanje pa Ivian Kan Mujezinović.

  • Uredništvo

    15. 5. 2024  |  Politika

    »Omejevanje Airbnbja je lahko dober ukrep samo, če se bo ustrezno izvajal in nadziral«

    "Omejevanje kratkoročnega oddajanja stanovanj v najem prek Airbnbja je torej lahko dober ukrep samo, če se bo ustrezno izvajal in nadziral – in če ga bo spremljalo še mnoštvo drugih. Da bi zamejili rast cen in zlorabo stanovanjskega fonda za špekulativne naložbe, pa bi poleg omejevanja oddajanja prek Airbnbja, okrepljenega nadzora in dodatnih neprofitnih stanovanj potrebovali vsaj še pomembne davčne reforme, na primer v obliki progresivnega nepremičninskega davka. Ukrep, ki bi močneje obremenil tiste, ki kopičijo po 5, 10, celo 50 stanovanj, kot smo te dni slišali na ministrstvu, se zdi logičen prvi korak. A v vladi, ki je bila izvoljena tudi zato, ker je prav to napovedovala, bo – če bo! – očitno prišel na vrsto nazadnje."

  • Uredništvo

    15. 5. 2024  |  Družba

    »Samo priznanje Palestine ne bo dovolj«

    "Odziv na genocid v Gazi je preveč mlačen. Mislim, da bi bilo treba reči bobu bob. Ko primerjamo odziv Zahoda na invazijo Rusije v Ukrajini in napad izraelske države na prebivalce Gaze, je ta povsem različen. Zahod dejavno podpira in tudi oborožuje Izrael. Naši zavezniki v Natu in Evropski uniji dobavljajo bombe, namenjene rušenju stolpnic, se pravi civilne infrastrukture. In to je za nas kot članico teh dveh organizacij težava. Samo priznanje Palestine ne bo dovolj. Tu bi se morali zgledovati po tem, kako smo se odzvali ob ruskem napadu na Ukrajino. Proti Izraelu bi bilo treba uvesti sankcije. Pa ne samo to. V resnici bi morali sankcije uvesti proti ključnim državam, ki Izrael podpirajo v mednarodni skupnosti in ga oborožujejo."

  • Uredništvo

    14. 5. 2024  |  Politika

    »Pripravljen sem se pogovoriti tudi z desno stranjo slovenske politike«

    "Računam na to, da je slovenska politika tudi na podlagi te izkušnje, ki jo je imela Slovenija 2014 in 2019 na evropskih volitvah, pri oblikovanju take liste smo se od tega nekaj naučili. Po mojem mnenju zdaj vendarle šteje neka razumna enotnost. Razumem, da so seveda drugačna stališča, ampak kot sem že povedal, sem se zelo pripravljen pogovoriti tudi z desno stranjo slovenske politike. To je politična realnost, ki jo je treba tudi upoštevati, in me seveda zanimajo tudi njihova stališča, ki morda včasih res niso tako radikalna, kot so v času volilne kampanje."

  • Uredništvo

    14. 5. 2024  |  Kultura

    »Sam nisem zaradi te izkušnje nič bolj možat; v vojski lahko postaneš kvečjemu kreten«

    "V času, v katerem živimo, bi morali razmišljati le o tem, kako orožje pospraviti. Vojaško služenje civilistov je prisila in gre za napačno razmišljanje, četudi je v osnovi mišljeno le kot obramba. Vojne same so v resnici kaznivo dejanje, a dokler tega ne bomo zapisali v zakonike, jih bomo imeli."

  • Uredništvo

    14. 5. 2024  |  Svet

    Pobudo Inštituta 8. marec podprla tudi Severina

    Evropska državljanska pobuda za varen in dostopen splav v Evropi My Voice, My Choice, katere pobudnik je slovenski Inštitut 8. marec, je pretekli konec tedna presegla 200 tisoč podpisov podpore. S tem ostaja najhitreje rastoča pobuda v zgodovini Evrope.

  • Uredništvo

    13. 5. 2024  |  Družba

    »Da bi bile zlorabe razkrite, ni mogoče preprečiti, zato je bolje, da se škofje čim prej soočijo z realnostjo«

    "Imate ne le posamezne škofe, temveč tudi škofovske konference po celem svetu, ki se ne želijo spopasti s tem, saj so prepričani, da bo, ko bo znan obseg zlorab, to škodovalo njihovemu ugledu in vplivu. Menim, da je tako razmišljanje velika napaka, saj ne le, da to ne pomaga žrtvam in njihovim svojcem pri soočanju s travmo, temveč je na dolgi rok veliko bolj kot razkritje škodljivo za ugled lokalne Cerkve. A tega, da bi bile zlorabe razkrite, ni mogoče preprečiti, v določenem trenutku bodo privrele na dan, zato je bolje, da se škofje čim prej soočijo z realnostjo. Ne vem, zakaj tega ne bi storili v Katoliški cerkvi. Ne nazadnje nam vera omogoča, da se soočimo z vsem. Ni razloga, da bi odlagali soočenje z realnostjo, ki je neizbežna."

  • Uredništvo

    13. 5. 2024  |  Družba

    »Če bi človeštvo izginilo, bi medmrežje mrknilo v enem jutru«

    "Podatke ustvarjamo ljudje z radovednostjo, uporabo, ki je ni mogoče avtomatizirati, pa tudi z njihovo mobilizacijo na medmrežju; ljudje smo tudi edini naslovniki spletnih storitev. Če bi človeštvo izginilo, bi medmrežje mrknilo v enem jutru. To je bajna politična stava, ki je še nismo povsem ozavestili in bi morala postati podlaga tega, kar imenujem webfare, digitalna blaginja, sistem selektivnega prerazporejanja ogromnih količin kapitala, ki se ustvarjajo s človekovim spletnim povezovanjem, najbolj potrebnim. Na primer tistim, ki so zaradi avtomatizacije dela izgubili službo."

  • Uredništvo

    12. 5. 2024  |  Politika

    »Cenovno dostopna stanovanja so prvi pogoj za zdravo družbo in socialno pravičnost«

    "Vsekakor je potrebna omejitev oddajanja stanovanj v kratkoročni najem. To bo verjetno v določeni meri vplivalo na padec cen nepremičnin na trgu. Tudi v drugih državah skoraj kot po pravilu omejujejo kratkoročno oddajanje. In to ne počnejo brez razloga. Stanovanje naj bi bilo dom. Če nekdo želi ustvariti prihodek s turistično namestitvijo, naj to dejavnost realizira z investicijo v hotel, apart hotel ali kakšne druge turistične nastanitve, in to na območjih, kjer takšno dejavnost dovoljujejo prostorski načrti. Prav tako bi bilo treba davčno spodbujati oddajanje stanovanj na trgu v dolgoročni najem. Trenutno se lastniku finančno bolj izplača stanovanje oddajati v kratkoročni namen. Zato so stanovanja vedno bolj naložba in vedno manj dom, kar pa ni v interesu družbe."