Uredništvo

  • Uredništvo

    8. 11. 2022  |  Svet

    Malo je manjkalo, pa se Anglija danes ne bi imenovala Anglija

    ZGODOVINA BRITANSKE MONARHIJE je posebna izdaja Mladine (že na voljo pri prodajalcih časopisov in v naši spletni trgovini), ki razkriva, kaj sploh je britanska monarhija in kako deluje. Besedila so napisali vodilni evropski zgodovinopisci in znanstveniki, že v Nemčiji, kjer je najprej izšla, pa je naletela na izredno močan odziv javnosti, prav tako pa seveda tudi v Veliki Britaniji.

  • Uredništvo

    7. 11. 2022  |  Družba

    Branko Masleša / »Gre za Janševe namišljene očitke«

    "O podrobnostih te tožbe ne bi želel razpravljati, saj me še vedno zavezuje kodeks sodniške etike, ne glede na to, da sem zdaj že v pokoju. Lahko pa rečem, da pričakujem jasno sporočilo, da se s takšnimi tožbami ne da ustrahovati sodnikov. Gre zgolj za poskus spodbujanja oportunistične drže sodnikov pri sojenju oziroma njihovo ustrahovanje in discipliniranje, če ne bodo sodili v skladu s pričakovanji."

  • Uredništvo

    7. 11. 2022  |  Politika

    »Jankovićev glasovalni stroj je bil vedno neizprosno učinkovit«

    "Če se pred županskimi volitvami v Ljubljani ne napoveduje nobeno presenečenje in bo tekma najverjetneje odločena že v prvem krogu, je precej zanimivejše vprašanje, ali bo Zoran Janković tudi v tem mandatu imel večino v mestnem svetu. V štirih od petih mandatov (enkrat je mandat prekinil zaradi izvolitve v parlament) je imel tudi mestni svet trdno v svojih rokah, le leta 2014 je moral v koalicijo z DeSUS in SD, kar pa je bilo komaj opaziti. Tako v zadnjem kot v vseh drugih mandatih je mestni svet potrdil praktično vse predloge mestne uprave. Jankovićev glasovalni stroj je bil vedno neizprosno učinkovit."

  • Uredništvo

    7. 11. 2022  |  Svet

    Elizabeta II. / Vedela je, da mora biti opazna, sicer ne bo pomembna

    Izšla je posebna številka Mladine o zgodovini britanske monarhije. Na voljo je pri vseh prodajalcih časopisov in v naši spletni trgovini. Avtor naslovnice je Mladinin hišni karikaturist in nagrajenec Prešernovega sklada Tomaž Lavrič.

  • STA

    6. 11. 2022  |  Politika

    Javno mnenje / Na referendumih večina za vladne zakone, na volitvah za Natašo Pirc Musar

    Javnomnenjska raziskava, ki jo je o prihajajočih referendumih in drugem krogu predsedniških volitev za RTV Slovenija izvedla agencija Valicon, razkriva, da bo večina volivk in volivcev glasovala ZA vse tri predlagane zakone, med predsedniškima kandidatoma pa se zmaga nasmiha Nataši Pirc Musar. Za slednjo bi prihodnjo nedeljo, 13. novembra, glasovalo 43,5 odstotka vprašanih, za njenega protikandidata Anžeta Logarja (SDS) pa 34,2 odstotka. Če upoštavemo zgolj opredeljene anketirance, pa bi Nataša Pirc Musar po raziskavi Valicona prejela 56 odstotkov glasov, Anže Logar pa 44 odstotkov glasov.

  • Uredništvo

    6. 11. 2022  |  Družba

    »Pod zadnjo vlado Janeza Janše smo postali pravi Balkan«

    "Naša televizija je žrtev tega, kar se dogaja tudi v družbi, popolnoma smo se polarizirali. Končno smo postali pravi Balkan. Poznamo samo levo ali desno, rdeče ali črno, vmes ne obstaja nič. To je tisto, proti čemur se je nekoč borila Slovenija. Borila se je proti temu, da bi postala balkanizirana, kar pomeni sekljanje, razslojevanje, hujskanje drugega proti drugemu. Proti temu, kar ves čas gledamo na Balkanu. Pod zadnjo vlado Janeza Janše smo postali pravi Balkan."

  • Uredništvo

    6. 11. 2022  |  Politika

    »Ni ga človeka na desni, ki bi si upal Janšo kritizirati«

    "Pri tem, kar počne Janša, je najbolj skrb vzbujajoče, da ne more odpreti ust, ne da bi komu grozil, nekoga žalil in izključeval, se nekomu posmehoval. In to počne že trideset let. Tako nastaja vzdušje splošne gonje in hujskaštva, In ni ga človeka na desni, ki bi si upal Janšo kritizirati. Tako postane hujskanje osnovni ton." 

  • Uredništvo

    6. 11. 2022  |  Politika

    »SDS se v aktualnem sestavu državnega zbora vse bolj radikalizira«

    "Da se stranka SDS v aktualnem sestavu državnega zbora vse bolj radikalizira, lahko sklepamo tudi po tem, da so v ospredje te politične skupine stopili Branko Grims, Zvone Černač in Žan Mahnič, ki s trdo retoriko in težko nadzorovano jezo stresajo srd v državnem zboru. Zanka, v katero se lahko zaplete nova politična garnitura, bi se lahko začela nevarno zategovati, če bodo sprejeli razumevanje politike kot boksarskega ringa, kjer se politiki, poslanci obdelujejo do onemoglosti. To je, zanimivo, zaznal tudi predsedniški kandidat in njihov poslanski kolega Anže Logar, in se navidezno distanciral od politike nokavta. Ring je namreč teren, kjer se zaslepljeni politiki Grimsovega kova, ki kot molitev drdrajo svojo resnico in jo podlagajo z zmanipuliranimi slikami na listih formata A3, najbolje počutijo."

  • Uredništvo

    6. 11. 2022  |  Politika

    »Janševa skrajna desnica posnema vojno ameriške spletne desnice«

    "Kulturna vojna spletne desnice v ZDA, ta pa je radikalna v smeri, v katero gre tudi Janševa 'alternativna' in skrajna desnica, je besede prevedla v dejanja že januarja lani. Pri nas se je to zgodilo z napadom na Niko Kovač, in, spet povejmo, poslej nič več ne bo, kot je bilo."

  • Uredništvo

    5. 11. 2022  |  Politika

    »Nika Kovač gre desnici bolj na živce, kot Kučan, Golobič, Bratušek in Šarec skupaj«

    "Na nadaljnjo poglobitev temačnega gneva radikalne desnice je pred kratkim pokazal še drugi fizični napad na Niko Kovač v desetih dneh. Ti so mogoči, ker se desničarji zavedajo, da se mladi aktivisti ne vozijo v blindiranih beemvejih, pač pa uporabljajo javni potniški promet, prosto se gibljejo po mestu kot običajni državljani, ker so običajni državljani. Medtem ko je nekaznovan napad na vplivnega politika nemogoč, je napad na aktivista že skoraj preveč preprost. Da ne gre za izolirane napade radikaliziranih posameznikov, ampak za dejanja globoke mržnje dela družbe, je politična desnica urno potrdila s tem, ko je napade relativizirala in s tem legitimizirala. Da gre Nika Kovač desnici bolj na živce, kot ji gredo Milan Kučan, Gregor Golobič, Alenka Bratušek in Marjan Šarec skupaj, postaja bolj in bolj očitno z vsakim tvitom, ki ga objavi Janez Janša in se mora Anže Logar le še do 13. novembra zadrževati, nato pa ga lahko povšečka."

  • Uredništvo

    4. 11. 2022  |  Politika

    Nataša Pirc Musar Anžetu Logarju / »Ne morete izbrisati svojih 20 let dela v politiki Janeza Janše«

    "Vladavina gospoda Janeza Janše zadnji dve leti nekaj, kar je povzročilo hud zdrs v demokraciji, padec vladavine prava, napad na medije ... To je nekaj, česar res ne bi želela pozabiti in bom na to vedno opozarjala, tudi če bom izvoljena za predsednico."

  • Uredništvo

    5. 11. 2022  |  Politika

    »Če Logar izgubi volitve, ga bo Janša želel utišati«

    "Če bi Logar izgubil na predsedniških volitvah, ampak ne s preveliko razliko, bi bil neka konkurenca Janši, ampak če je slednji v zadnjih letih v čem dober, je to umikanje konkurence. Če bi se znotraj stranke začela organizirati neka Logarjeva struja, ima Janša več kot dovolj prakse, da bi to strujo od znotraj razmontiral in jo umaknil. Leta 2024 bomo imeli evropske volitve in ne bi se zgodilo prvič, da bi se Janša znebil zanj problematičnega člana stranke in ga poslal v Bruselj. To je zelo realna možnost. Če Logar izgubi volitve, ne vidim kakšnih posebnih težav za Janšo, če bi ga želel utišati."

  • Uredništvo

    4. 11. 2022  |  Družba

    »Kako sploh prideš v situacijo, da te lahko nagovori neki Hitler ali Mussolini?«

    "Od nekdaj me zanima druga svetovna vojna in trideseta leta so bila zame vedno misterij. Kako sploh prideš v situacijo, da te lahko nagovori neki Hitler ali Mussolini? Potem pa se je zgodil naš čas in nekako razumem: te figure v bistvu zelo dobro nagovarjajo kolektivno podzavest, v tem so zmagovalci. Če jih poskušamo racionalno analizirati, vsakič trčimo z glavo v zid. Ne da se jih racionalno analizirati, ker kolektivno podzavest nagovarjajo v kodiranem, a učinkovitem jeziku. Pogosto me šokira, koliko ljudi s čisto lahkoto razume sporočila, ki jih sam ne – pa se imam za relativno inteligentnega človeka. Kar prihaja iz njihovih ust, se mi zdi očiten nesmisel, pa imajo kljub temu milijone zvestih sledilcev."

  • Uredništvo

    5. 11. 2022  |  Kultura

    Kaj pomeni nositi avbo?

    V prostorih Pionirskega doma – Centra za kulturo mladih je do 23. novembra na ogled razstava tečajnikov z naslovom Auba Hauba. Avbo so interpretirali: Viktor Barlič, Ivica Bizjak, Ivana Brečko, Mateja Duhovnik, Tjaša Hafner, Tatjana Kobe, Uršula Orel, Livija Pirc, Eva Rolih, Jasmina Sanda, Suna Srdić, Ana Vesel.

  • Uredništvo

    3. 11. 2022  |  Politika

    Naslovnica jutrišnje Mladine / ČLAN STRANKE 

    Jutri izide nova Mladina! Naslovnico oziroma spoj fotografij Anžeta Logarja in Janeza Janše je ustvaril Uroš Abram. Več o tem, da si je "neodvisni" predsedniški kandidat Anže Logar za vodjo kampanje izbral zaupnico SDS, ki je sodelovala pri manipulacijah z evropskimi sredstvi, preberite v novi Mladini, ki bo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani na voljo od petka, 4. novembra, dalje. #Mladina44

  • Uredništvo

    3. 11. 2022  |  Politika

    Da bi premagala revščino, je napovedala ukinitev socialne podpore

    "Prva predsednica vlade v italijanski zgodovini ni prehodila poti, ki so jo ubrali njeni predhodniki. Ti so skušali prepričati poslance z dolgočasnimi formulami in recepti, ki bi omogočili ponoven zagon nacionalne ekonomije. Meloni je mimogrede povedala, da bo sledila svojemu predhodniku Mariu Draghiju. S tem je poudarila, da se Italija ne bo oddaljila od tehnokratskega neoliberalizma, in si tako prislužila odobravanje industrialcev in finančnikov. Da bi premagala revščino (!), je napovedala ukinitev socialne podpore in dvig limita v gotovinskem poslovanju."

  • Uredništvo

    3. 11. 2022  |  Družba

    »Knjiga tekmuje s tehnologijo, ki je zasvojljiva«

    "Dandanes knjiga tekmuje s tehnologijo, ki je zasvojljiva. In to seveda vsepovsod, ne samo v Sloveniji. Kot pravi Nicholas Carr v knjigi Plitvine, internet polaga pred nas jed za jedjo in vsaka je sočnejša od prejšnje, da med grižljaji komaj zajamemo sapo. Spomnim se, da je na londonski podzemni v času pred iPhoni vsak drugi potnik držal v roki knjigo. Danes vsi poganjajo zaslončke. Kdo ve, morda pa kateri od njih tudi bere literaturo."

  • Uredništvo

    1. 11. 2022  |  Politika

    »Janša vedno vstane od mrtvih«

    "Večkrat sem že zapisala, da Janša v resnici inteligentno vodi lastno politiko. Zase. Kar je tudi skrivnost dejstva, da vedno vstane od mrtvih. Inteligentno vodi tudi Logarjevo predsedniško bitko. Prstni odtisi so jasni. Ista logika. Isti prijemi. Namreč: z vsemi sredstvi dobiti volivce na limanice. Še posebej tiste, ki politike ne razumejo. Se nanjo ne spoznajo. Ali zase trdijo, da jih politika ne zanima. Te od nekdaj nagovarja Janša. Te je nagovarjal Pahor. In te zdaj nagovarja Logar. Pahorjanski klovn."

  • Uredništvo

    1. 11. 2022  |  Kultura

    »Vloga gledališča je, da se postavi za resnico, ne glede na to, kako nevarna je lahko«

    "Gledališča so zaradi izolacije, pomanjkanja druženja in fizičnih stikov zelo trpela. Mislim, da se gledališčem ni treba prilagajati izrednim razmeram. Nekateri so imeli trendi ideje, kako dobro je delati spletne predstave, ker dosežejo več ljudi. To je sranje in v to ne verjamem! Bistvo gledališča je živ, neposreden stik s publiko, vpliv igralcev na gledalce in gledalcev na igralce. Potrebujemo tehten premislek o škodi, ki so jo gledališča utrpela med pandemijo, pa tudi o tem, kako so politiki po vsem svetu izkoristili nastalo situacijo. Vloga gledališča je, da se postavi za resnico in jo izreka, ne glede na to, kako nevarna je lahko."

  • Uredništvo

    31. 10. 2022  |  Družba

    »Ljudje se bodo zaradi podnebnih sprememb še bolj selili«

    "Na žalost je svet precej krut in mislim, da bo le še slabše. Če ne zaradi drugega, se bodo ljudje še bolj selili zaradi podnebnih sprememb."

  • Uredništvo

    31. 10. 2022  |  Politika

    »Nenavadno je, da ministrstvo nima vpogleda v to, kakšne plače imajo ljudje v Sloveniji«

    "Naravnost nenavadno je, da kot ministrstvo za delo nimamo nobenega vpogleda v to, recimo, kakšne plače ljudje v Sloveniji prejemajo, in je zato zelo težko programirati socialno državo. Imamo dostope do nekaterih podatkov ljudi, ki prejemajo invalidnine. Prek Zpiza lahko pridemo do podatkov o ljudeh, ki prejemajo pokojnine, ampak samo do višine pokojnine in prejemnika, ne pa do česa več. Če bi želeli imeti pravično sprogramirano socialno državo, pa bo treba zložiti podatke o dohodkih, podatke o premoženju, podatke o tipih gospodinjstev, o vzdrževanih družinskih članih in tako naprej, da bomo lahko našo socialno državo naredili pravičnejšo."

  • Uredništvo

    30. 10. 2022  |  Politika

    Nov spopad med vladno koalicijo in desno opozicijo

    "Referendumski trojček bo po predsedniških in lokalnih volitvah pomenil nov spopad med vladno koalicijo in desno opozicijo, pri čemer v NSi podpirajo samo referenduma o RTV Slovenija in dolgotrajni oskrbi, referenduma o vladi pa ne, ker da ima vsaka vlada pravico, da si delo organizira tako, kot sama misli, da bo lahko najbolj operativna. SDS bo morala za dosego kvoruma na volišča pripeljati dobrih 339 tisoč volivcev. Ob predpostavki, da je udeležba na referendumih nižja kot na volitvah, izjemo je sicer predstavljal lanski referendum o zakonu o vodah s 46,46-odstotno udeležbo, kar je primerljivo s 51,27-odstotno volilno udeležbo v prvem krogu nedeljskih predsedniških volitev, bo SDS pred izjemno zahtevno nalogo. Koalicijske stranke, ki se bodo prav tako vključile v referendumsko kampanjo, bodo imele ob angažmaju civilne družbe na videz preprostejšo nalogo, a na predsedniških volitvah jim ni uspelo mobilizirati volivcev za svoja kandidata. Če bodo igrale na karto, da SDS ne bo dosegla kvoruma, se lahko opečejo, se bo pa razpoloženje volilnega telesa najprej pokazalo v drugem krogu predsedniških, nato pa še na lokalnih volitvah."

  • Uredništvo

    30. 10. 2022  |  Politika

    Izjava dneva / »Tempo diktirajo populistične politike«

    "Uspeh politik enakosti in predstava, da se naša družba po linearni poti premika proti svetli prihodnosti, sta nekatere zagotovo uspavala. Težava je tudi v tem, da populistične politike zdaj diktirajo tempo in teme, na drugi strani pa so skupine, postavljene ob zid, ki se pogosto zgolj samo še branijo pred tem. Hkrati smo soočeni s krizo zaupanja v znanost in stroko. Prostor za resno razpravo se oži, ker je vse zreducirano na populistični za ali proti. Na eni strani imamo tiste, ki pravijo, da otrok potrebuje očeta in mater, na drugi strani tiste, ki pojasnjujejo, da je zgodba bolj zapletena, da so za otroka pomembni občutek varnosti, stabilno okolje, navezanost otroka na starše … "

  • Uredništvo

    30. 10. 2022  |  Politika

    »Kosila z Janšo bi bila verjetno nekoliko manj mirna kot tista, ki jih je imel s Pahorjem«

    "Odzvala bi se Janševemu vabilu na kosilo, tukaj gre tudi za osnove bontona, bi pa bila ta kosila verjetno nekoliko manj mirna kot tista, ki jih je imel s predsednikom Pahorjem. Predsednik države in vlade morata sodelovati, to je še kako pomembno predvsem v zunanji politiki. Ne smemo si več privoščiti, da bi predsednik države v tujini govoril eno, predsednik vlade pa drugo. To se je že nekajkrat zgodilo. Na to je treba paziti – zunanja politika mora biti usklajena."

  • Uredništvo

    28. 10. 2022  |  Politika

    RTV / Janševa Tarča

    Včeraj je na TV Slovenija v oddaji Tarča gostoval zgolj predsednik opozicijske stranke SDS Janez Janša, ki je s tem na javni televiziji v najbolj gledanem terminu dobil samostojni intervju. Iz kabineta predsednika vlade so sporočili, da je premier Robert Golob vabilo v oddajo Tarča prejel v ponedeljek, kabinet pa je uredniku in voditeljici oddaje Tarča večkrat sporočil, da predsednik vlade v oddajo ne more priti, in predlagal povabilo katerega od podpredsednikov vlade. Tega ustvarjalci oddaje niso storili. "Predsednik vlade je prejel tudi vabilo za oddajo Odmevi v sredo zvečer in sodelovanje potrdil. Potem ko smo njegovo sodelovanje potrdili, pa je TV Slovenija vabilo v omenjeno oddajo preklicala, češ da predsednika vlade Goloba pričakujejo v oddaji Tarča, v kateri naj bi gostoval tudi predsednik SDS Janez Janša. Pričakujemo, da bo Robert Golob na javni Radioteleviziji Slovenija deležen enake obravnave, kot jo je imel nekdanji predsednik vlade oziroma kot je bila praksa skoraj dve desetletji," so sporočili iz Golobovega kabineta. Gledalke in gledalci pa smo tako včeraj dobili intervju s predsednikom SDS, ki na drugi strani ni imel nikogar iz vladne koalicije. 

  • Uredništvo

    30. 10. 2022  |  Politika

    Skrajna desnica, ki je bila proti vrnitvi Narodnega doma v Trstu Slovencem

    "Giorgia Meloni ni konservativna liberalna desnica, je tista skrajna desnica, ki je bila proti vrnitvi Narodnega doma v Trstu Slovencem in katere predstavniki so že objavljali, da so proti Slovencem ter da se bodo trudili, da bodo najprej krčili vsa finančna sredstva za slovensko manjšino v Italiji in tudi finančna sredstva za italijansko manjšino v Sloveniji in na Hrvaškem."

  • Uredništvo

    29. 10. 2022  |  Politika

    »Ali ni že čas, da enkrat prepoznaš, da to niso več tvoji časi?«

    "Skratka, ali ni že čas, da enkrat prepoznaš, da to niso več tvoji časi. Časi, ko smo se tresli pred zunanjim in notranjim sovražnikom. Časi, ko je tvoj notranji minister v imenu boja proti virusu in protestnim kolesarjem na ceste pošiljal robokope in vodne topove. In mimo so časi, ko so volilci še nasedali tvoji preobrazbi. Preobrazbi, ki jo tako vneto in vdano posnema Anže Logar. Nenadoma prijazna ovca, ki nima nič s teboj, tvojo stranko, preteklostjo in odločitvami tvoje zadnje vlade, katere sestavni del je bil. Nenadoma je doživel totalno izgubo spomina. Absolutno delitiranje."

  • Uredništvo

    29. 10. 2022  |  Politika

    »Slovenski volivci imajo še vedno radi 'perpetuum mobile' zamenjav obrazov«

    "Slovenski volivci imajo še vedno radi 'perpetuum mobile' zamenjav obrazov. To so druge zaporedne predsedniške volitve, na katerih je v drugi krog prišel kandidat brez izkušenj v državni politiki. V averziji do strankarske politike, ki je v zrelih državah temelj demokracije, saj ji daje resnost, profesionalnost, in 'filtre' pred populizmi vseh vrst, je magična beseda še vedno 'neodvisnost' četudi lažna."

  • Uredništvo

    28. 10. 2022  |  Družba

    »Ljudje očitno postajamo tviteraši tudi v živo«

    "Na Twitterju in na drugih omrežjih je postalo normalno biti agresiven, nevljuden ter na kratko in ostro izraziti svoja mnenja. Ljudje očitno postajamo tviteraši tudi v živo in skušamo izraziti svoje mnenje na šokanten način."

  • Uredništvo

    28. 10. 2022  |  Politika

    »Problem skrajne desnice je v tem, da svojih stališč ne more razumsko utemeljiti«

    "V čem je problem skrajne desnice? V tem, da svojih stališč ne more razumsko utemeljiti. Njene 'utemeljitve' rasizma, seksizma, zanikanja človekovih in demokratičnih pravic so tako kilave, tako enostavno jih je ovreči s splošnim znanjem, univerzalno humanostjo in vsakomur dostopnimi informacijami, da jih ne more prodati kot resnico. Zato jih vsiljuje s silo. Sila je govorica, ki nastopi tam, kjer demokracija nima državljanstva."