Uredništvo

  • Uredništvo

    20. 4. 2022  |  Politika

    FOTOGALERIJA: Konvencija stranke SDS

    Predsednik SDS in premier Janez Janša je na konvenciji stranke pred volitvami v Medvodah poudaril, da se bodo za glasove borili "vse do zaprtja volišč".

  • Uredništvo

    19. 4. 2022  |  Politika

    Kakšen odnos imajo politične stranke do vprašanj LGBTIQ+ skupnosti?

    Društvi Parada ponosa in Legebitra sta na vse stranke, ki kandidirajo na prihajajočih državnozborskih volitvah, poslali 14 vprašanj o človekovih pravicah LGBTIQ+ oseb v Sloveniji. 

  • Uredništvo

    19. 4. 2022  |  Politika

    »Volivce prepričujejo, da zgolj glas zanje zagotavlja korakanje v uspešno prihodnost«

    "Ljudje, ki so nas pred leti vsevprek svarili pred temnimi močmi sil kontinuitete in se pred tokratnimi volitvami oglašujejo kot edino jamstvo kontinuitete, med drugim tudi z geslom 'Brez eksperimentov!', so z leti prepoznali svojo zmoto. Zdaj, ko so na oblasti, se jim kontinuiteta ne zdi nič slabega. Volivce prepričujejo, da zgolj glas zanje zagotavlja korakanje v uspešno prihodnost po že začrtani poti, na kateri se med drugim radi pohvalijo z rekordno visoko zaposlenostjo."

  • Uredništvo

    19. 4. 2022  |  Politika

    Bomo prihodnjo zimo sedeli v dveh puloverjih in pri nizki temperaturi v svojih stanovanjih?

    "Vprašajmo se, ali bomo prihodnjo zimo sedeli v dveh puloverjih in pri nizki temperaturi v svojih stanovanjih in v službah ali bomo še naprej prisesani na razmeroma ugodne in dolga desetletja ustaljene dobave ruskih energentov? Smo splošne vrednote zamenjali za lastno ugodje? Pa tudi proces prestrukturiranja in diverzifikacije dobave energentov ne gre čez noč in ne pozna bližnjic. Dobava ruskega plina v države EU-ja še teče nemoteno prek tranzitnih poti na ukrajinskem ozemlju."

  • Uredništvo

    20. 4. 2022  |  Družba

    Demokracija ni obstojna, nedotakljiva in neuničljiva

    V Atriju ZRC bo danes, 20. aprila, ob 18. uri potekal prvi iz serije pogovorov z naslovom O demokraciji, na katerem bodo Tjaša Pureber, Peter Klepec in Miha Blažič - N'toko skušali odpreti dolgoročno razpravo o demokraciji v naših krajih in demokraciji nasploh. Serijo pogovorov bo predstavil Oto Luthar.

  • Uredništvo

    20. 4. 2022  |  Kultura

    Predstava, ki prehaja med gledališčem in filmom

    V Slovenskem mladinskem gledališču bodo 20. aprila ob 19.30 premierno uprizorili igro TV-mreža, ki jo je po filmskem scenariju Paddyja Chayefskega za oder priredil Lee Hall. Televizijska mreža v gonji za gledanostjo oportunistično in brez kančka usmiljenja izkoristi neuravnovešenost enega svojih voditeljev, katerega pobesneli izpadi nenadejano pritegnejo novo gledalstvo. Duhovita, ostra, pronicljiva, ritmično intenzivna predloga danes še vedno natančno – če ne še natančneje – in srhljivo korespondira z medijsko in družbeno resničnostjo. Režija: Matjaž Pograjc.

  • Uredništvo

    19. 4. 2022  |  Politika

    Minister in poslanski kandidat NSi Podgoršek sprejel podkupnino

    Spletni portal Necenzurirano v zgodbi o brezplačnem dopustovanju kmetijskega ministra Jožeta Podgorška (NSi) razkriva nove podrobnosti. Nova razkritja v zgodbi o brezplačnem dopustovanju Družba, za katero naj bi posredoval v sodnem sporu z državo, ministra postavlja na laž. 

  • Uredništvo

    19. 4. 2022  |  Politika

    Vladna koalicija uresničila manj kot polovico obljub

    Vlada je v dvoletnem mandatu izpolnila le tretjino zavez iz koalicijske pogodbe, ki sta jih na platformi za spremljanje uresničevanja političnih obljub Obljuba dela dolg spremljala neprofitni medij Oštro in inštitut Danes je nov dan.

  • Uredništvo

    18. 4. 2022  |  Politika

    Robert Golob pozitiven na testu za covid-19

    Predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob je bil v ponedeljek na samotestiranju pozitiven na novi koronavirus in je v samoizolaciji. Obveznosti v volilni kampanji bo do preklica opravljal na daljavo, če bo to mogoče, oziroma ga bodo na dogodkih nadomeščali drugi vidnejši člani Gibanja Svoboda, so sporočili iz stranke.

  • Uredništvo

    18. 4. 2022  |  Politika

    »V SDS je veliko tistih, ki so bili nekoč komunisti, zdaj pa so cerkveni gorečneži«

    "Vemo, da je bil Janez Janša v Zvezi komunistov kot je bil tudi Borut Pahor. Stranka SD je neposredna naslednica Zveze komunistov, tega ne zanikajo, na to so ponosni, kar je tudi prav, niso konvertiti. Stranka SDS je pa druga plat te zgodbe, saj kot rečeno, Janša je bil zagrizen komunist. V SDS je veliko tistih, ki so bili nekoč komunisti, zdaj pa so cerkveni gorečneži, vključno s predsednikom stranke. To so samo dejstva, ne vrednostne sodbe."

  • Uredništvo

    19. 4. 2022  |  Družba

    »Žalostno je, da so razlogi za to še vedno naša domnevna neizkušenost in mladost«

    "Mladi imamo ideje. Med nami so aktivisti. Pa smo kljub vsemu velikokrat preslišani. Žalostno je, da so razlogi za to še vedno naša domnevna neizkušenost in mladost. V resnici pa gre za naš svet. Današnji politiki odločajo o svetu prihodnosti, v katerem bomo mi, ki smo danes mladi, živeli čez 20 ali 30 let. Zakaj nam ne dajo besede pri sooblikovanju naše prihodnosti? Mladi pri 20 ali 25 smo 'mladi odrasli' ljudje. Tudi to me žalosti, ampak taka je realnost."

  • Uredništvo

    19. 4. 2022  |  Kultura

    Sistem za podporo življenju

    V okviru Aksiominega programa Taktike & praksa #12: Novi ekstraktivizem se bo, 20. aprila ob 19. uri, na predavanju v Cukrarni predstavil umetniški kolektiv DISNOVATION.ORG, ki se ukvarja s prepletanjem sodobne umetnosti, raziskav in hekanja; s povezavami med njimi pa si prizadeva osmisliti našo skupno sodobno realnost oz. prihodnost. Z ustvarjanjem situacij motenj, razprav in špekulacij pod vprašaj postavljajo prevladujoče tehno-pozitivistične ideologije z namenom, da bi spodbudili naracije post-rasti. Njihov obširen projekt spekultativnega raziskovanja Post-rast pred preizkušnjo postavi prevladujoče narative o rasti in napredku in si na novo zamisli družbeni metabolizem, pri čemer se naslanja na ekofeminizem, staroselsko vednost, okoljsko računovodstvo in historični materializem.

  • Uredništvo

    17. 4. 2022  |  Politika

    Mesec: »Če Slovenija ne bi bila v Natu, bi bila kvečjemu bolj varna«

    "Prepričani smo, da bi na ta način Slovenija zapravila manj za orožje. Tako kažejo izkušnje Avstrije in Švice, ki sta nevtralni državi. Menimo tudi, da ne bi bili nič manj varni kot, če smo v Natu, kvečjemu bolj. Moje stališče je obratno od drugih, ki pravijo, da je Nato naš ščit, češ, če se zgodi napad na Slovenijo, se zgodi na vse članice. Nihče nam niti približno ne grozi z vojno in nihče nima interesa napasti Slovenije. Lahko pa se Slovenija znajde v vojni, če se Nato zaplete v vojno. Velja namreč tudi obratno, če je napadena ena članica, smo tudi mi v vojni. Z izstopom iz Nata se ostale štiri prihodnje koalicijske partnerice ne strinjajo, zato smo že povedali, da za vstop v vlado pri tem ne bomo vztrajali. Bomo pa vztrajali pri tem, da ne mečemo denarja za orožje. Vsak evro, ki ga vržemo v oklepnike, je zgubljeni evro, ki ga potrebujemo za stanovanja, zdravstvo, pokojnine."

  • Uredništvo

    15. 4. 2022  |  Politika

    Pomagajte SDS pri predvolilni kampanji!

    Pomagajte jim pri predvolilni propagandi in ustvarite svoj predvolili plakat! Obiščite SDS GENERATOR in jim pomagajte dodajati dosežke in obljube največje vlade stranke.

  • Uredništvo

    17. 4. 2022  |  Družba

    »Noben moj bivši fant se tako zelo ne ukvarja z mano kot Janez Janša«

    "Ne razumem, zakaj je gospod tako obseden z mano in sledi vsakemu mojemu koraku. Noben moj bivši fant se tako zelo ne ukvarja z mano kot Janez Janša. Z mojim videzom, mojimi starši, mojimi starimi starši, s tem, kje sem, kaj počnem ... - bizarno. Temu se reče nizko politikanstvo. Ampak lahko je pomirjen - mi v inštitutu bomo še naprej dajali v ospredje vsebino in argumente. Nikoli se ne bomo spustili na nivo, da bi komentirali, kaj šele žaljivo komentirali njegovo zasebnost, njegovo družino ... Ne zanima nas. Bomo pa zmeraj nasprotovali dejanjem oblastnikov, ko sledijo drugim vrednotam, kot so vrednote demokratične in solidarne skupnosti."

  • Uredništvo

    18. 4. 2022  |  Politika

    Čeferin: »Ljudje so pametni in zagotovo se bodo dobro odločili«

    "Voliti je treba tistega, ki se zdi najbolj kredibilen. Kot družba moramo razčistiti, kaj si želimo v prihodnje. Ljudje so pametni in zagotovo se bodo dobro odločili. Za prihodnost države bi bilo škodljivo, če bi namesto na volitve odšli na morje. Izražanje politične volje je naša demokratična pravica in drznil bi si reči, da gre za dolžnost vsakega polnoletnega državljana. Prav politična pasivnost med volivci namreč daje spodbudo populistom."

  • Uredništvo

    18. 4. 2022  |  Politika

    Naši vladni politiki postajajo tudi strokovnjaki za gospodarske analize 

    "Naši vladni politiki, med njimi strokovnjaki za represivne in druge resorje tako očitno postajajo tudi pronicljivi makroekonomisti ter strokovnjaki za gospodarske analize in projekcije. Po drugi strani pa javnost to dojema kot pritiskanje s pozicije politične moči na neodvisno strokovno institucijo, ki poudarja, da 'ni vsebinskih in strokovnih razlogov za popravek napovedi'. Pritiski s pozicije politične moči na javne institucije, medije, sodstvo in podobno, sicer niso nekaj, kar zvišuje demokratične standarde v neki državi, so pa modus operandi avtokratskega načina vladanja."

  • Uredništvo

    16. 4. 2022  |  Politika

    »Če bi omejevanje mandatov uzakonili za dve desetletji, bi se počasi politično prečistili« 

    "Ker ne želim nikogar tako dolgo gledati na političnih funkcijah, kot je na primer premier Janez Janša, ki ga plačujemo že več kot tri desetletja, ali pa tako dolgo, kot je na mestu zagorskega župana Matjaž Švagan, srčno upam, da bo enkrat zaživela moja dolgoletna ideja o uzakonitvi največ dveh zaporednih mandatih za vse politične funkcije. Pa ne le za omenjeni funkciji, zraven bi dodal še politične funkcije, kot so poslanci, državni sekretarji in direktorji državnih podjetij in javnih zavodov, kjer direktorji po navadi niso nič drugega kot poslušni politični nastavljenci. Če bi omejevanje mandatov uzakonili za najmanj dve desetletji, bi se vendarle počasi politično prečistili in dali možnost še drugim, ne le enim in istim, ki se selijo z ene politične funkcije na drugo."

  • Uredništvo

    17. 4. 2022  |  Politika

    Golob: »Prizadevali si bomo, da v šestih mesecih po volitvah razčistimo z dediščino aktualne vlade«

    "Prizadevali si bomo, da v šestih mesecih po volitvah razčistimo z dediščino aktualne vlade. To je prvi predpogoj, da bomo prišli do temeljev, na katerih bomo lahko gradili boljšo družbo."

  • DK, STA

    16. 4. 2022  |  Politika

    FOTO + VIDEO: Soočenje političnih strank z ljudstvom

    Na Trgu republike je civilna iniciativa Glas ljudstva organizirala predvolilno soočenje, ki so se ga udeležili predstavniki strank koalicije KUL, Gibanja Svoboda, DeSUS, Vesne, Piratov ter Naše prihodnosti in Dobre države. Odgovarjali so na tri sklope vprašanj, ki so jih zbrali v iniciativi. 

  • Uredništvo

    16. 4. 2022  |  Svet

    Je treba vojno res dobiti na bojišču?

    "Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je pred dnevi v zagovor dodatni vojaški pomoči Ukrajini ocenjeval, da je treba vojno dobiti na bojišču. Za Evropsko unijo in ZDA takšna zmaga ni pomembna zgolj zaradi izboljšanja varnostnega okolja v neposredni soseščini sedemindvajseterice. Ukrajinski vojaki ne bijejo njihove geopolitične bitke zgolj zaradi ohranitve suverenosti Ukrajine nad čim širšim območjem lastnega ozemlja. Bojujejo se tudi zato, da bi z izidom na bojišču dokazali, da se neizzvana vojna avtokratskega predsednika ne more končati z razpletom, ki bi puščal dvom, da je bila Rusija poražena. Pogled na zemljevid Ukrajine, kjer so se v zadnjih tednih na jugu in vzhodu države močno povečala ozemlja, ki jih nadzoruje ruska vojska, kaže drugačno sliko. Ukrajina, EU, ZDA in Velika Britanija po sedmih tednih vojne še zdaleč niso pred zmago."

  • Uredništvo

    16. 4. 2022  |  Družba

    Proti političnem vmešavanju v javno radiotelevizijo

    Na spletni platformi Zoom bo v sredo, 20. aprila, ob 14. uri potekal spletni pogovor o zoperstavljanju političnem vmešavanju v delovanje javne radiotelevizije. Iztočnica za pogovor bodo razmere v Sloveniji, vendar se bodo osredotočili na izkušnje s prizadevanjem za neodvisnost javnih radiotelevizij v drugih državah Evrope, zlasti na Danskem in v Estoniji

  • Uredništvo

    15. 4. 2022  |  Politika

    Danes veliko javno predvolilno soočenje političnih strank

    Civilne iniciatove in druge nevnaldne organizacije vas nocoj vabijo na soočenje političnih strank z ljudstvom, kot ga v Sloveniji še nismo videli. "Gre za edinstven dogodek, kjer bodo politični kandidati in kandidatke morali odgovarjati na vprašanja ljudi in se soočili ne le med sabo, temveč tudi neposredno z ljudstvom," so zapisali v sporočilu za javnost. 

  • Uredništvo

    14. 4. 2022  |  Politika

    Naslovnica jutrišnje Mladine: NE POZABIMO!

    Jutri izide nova Mladina! Fototapeta na naslovnici je delo Non-grupe, fotografijo je posnel Željko Stevanić, oblikovanje pa je zakrivil Ivian Kan Mujezinović. Več o tem, zakaj sta bili dve leti izživljanja nad demokracijo in pravno državo dovolj, preberite v novi številki Mladine, ki bo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani na voljo od petka, 15. aprila, dalje. #Mladina15

  • Uredništvo

    13. 4. 2022  |  Družba

    »Glasbeni okusi so različni, država je ena, od vseh in za vse!«

    "V Sloveniji ima oblast ljudstvo, državljanke in državljani pa jo izvršujejo neposredno in z volitvami. Tako pravi Ustava Republike Slovenije, ki je lani praznovala 30 let. Čas je, da jo vzamemo resno in z množično udeležbo na volitvah pokažemo, da nam je mar; mar zase, za bližnjega, za skupnost, za prihodnost otrok in planeta," so zapisali organizatorji (več kot 100 civilnodružbenih iniciativ) in pozvali na zgodovinski brezplačni koncert, ki bo potekal zadnja petek pred volitvami, torej 22. aprila ob 18. uri na Trgu republike v Ljubljani. 

  • Uredništvo

    13. 4. 2022  |  Politika

    Razlika med povprečnimi ruskimi in povprečnimi evropskimi sanjami

    "Le zakaj je treba ukrepati proti oligarhom in le zakaj zdaj še proti neznanemu številu Putinovih otrok ter žena, ki skrivajo svoje 'prihranke' po evropskih bankah, svoje vile in življenje na veliki nogi pa si privoščijo v evropskih mondenih krajih, še najraje v Švici. V teh vilah (in jahtah) tiči bistvena razlika med povprečnimi ruskimi in povprečnimi evropskimi sanjami. Milijoni Rusov si prav radi privoščijo evropski sanjski way of life, ne poznamo pa veliko Evropejcev, ki bi množično kupovali vile ob Volgi ali po ruski stepi in tam uživali bogato rusko družbeno in kulturno okolje. Če si torej Vladimir Vladimirovič privošči specialno operacijo v Evropi, potem naj hkrati pošteno prepove tudi vsem svojim družinskim članom pot v ta tako pokvarjeni zahodni svet."

  • Uredništvo

    13. 4. 2022  |  Politika

    »Dober diplomat zastopa interese države, ne pa političnih strank«

    "Politizacija dela diplomacijo šibko. Dober diplomat mora biti predvsem primerno usposobljen in nestrankarski, saj zastopa interese države, ne pa političnih strank. Velikokrat se govori o politični kvoti desetih odstotkov, a če natančno preberemo zakon, vidimo, da ne gre za nikakršno politično kvoto. Gre zgolj za možnost, da država pošlje za veleposlanika nekoga, ki ne prihaja iz diplomatskih vrst, a ima primerljive izkušnje s področja mednarodnih odnosov in je lahko v določenem trenutku za posamezno nalogo najbolj primeren."

  • Uredništvo

    13. 4. 2022  |  Politika

    Na soočenju spet najbolj prepričljiv Golob, najmanj pa predstavnica SDS

    Agencija Ninamedia, ki meri javno mnenje, je izmerila prepričljivost politikov tudi na tretjem soočenju predstavnikov strank na POP TV. Gledalci in gledalke so kot najbolj prepričljivega ponovno ocenili Roberta Goloba (Gibanje Svoboda), kot najmanj prepričljivo pa predstavnico stranke SDS Jelko Godec, ki je na soočenju (tako kot prejšnji teden Romana Tomc in teden prej Aleš Hojs) nadomeščala Janeza Janšo.

  • Uredništvo

    13. 4. 2022  |  Politika

    Na letošnjih volitvah brez volilne pravice ostaja več tisoč državljanov Slovenije

    Na današnji novinarski konferenci so v Inštitutu 8. marec opozorili, da je kršitev volilne pravice na vidiku več. "Veliko ljudi, ki živijo v tujini, svojega volilnega gradiva za glasovanje po pošti še niso prejeli," so dejali, prav tako pa dvomijo, da bo ta zaradi praznikov pravočasno prispela nazaj v Slovenijo.

  • Uredništvo

    13. 4. 2022  |  Družba

    FOTOGALERIJA: Napisi po Ljubljani pozivajo k udeležbi na volitvah

    Objavljamo nekaj napisov, ki so se pojavili na ljubljanskih ulicah.