Uredništvo

  • Uredništvo

    4. 1. 2022  |  Politika

    »Desnica bi (si) morala priznati krvavo sodelovanje z okupatorjem«

    "Desnica ostaja slej ko prej skorajda nespremenjena, pravzaprav se je znova zasidrala. Tradicionalno katolištvo je med ljudmi, še posebej izrazito na podeželju, s strukturo, ki traja. Velik del nje je Janševa baza. A desnica bi morala uvideti pomen partizanskega boja za ustanovitev lastne države in (si) priznati krvavo sodelovanje z okupatorjem. Izdajstvo! Pika. Za vse večne čase. Če ne bi bilo partizanskega boja in njihove zmage, bi Italijani, ki so vojno končali kot sodelavci zaveznikov, pohopsali slovensko ozemlje najmanj do rapalske meje in potem bi od slovenske 'kure' res ostal le en čivk. Kako naj bi bila to potem kdaj samostojna država? Seveda pri redukciji narodnoosvobodilnega boja na komunistično revolucijo vztraja zlasti cerkvena hierarhija, da ji ne bi bilo treba priznati vpletenosti njene predhodnice v kolaboracijo z okupatorji in sokrivde za državljanski spopad, za na tisoče žrtev, ki jih je sopovzročila!"

  • Uredništvo

    4. 1. 2022  |  Politika

    Provokacija ob dnevu, ki pozdravlja upor proti fašizmu

    Aprila lani je vladni urad za komuniciranje (Ukom) v izjavi za medije sporočil, da bo letošnja državna proslava ob Dnevu upora proti okupatorju potekala na Mali gori nad Ribnico. "V vsebinskem delu slovesnosti bo poudarjena čistost misli in duha, izražena skozi poezijo predvsem malo znanih ali celo nekolikanj zamolčanih avtorjev Franceta Balantiča in Lojzeta Grozdeta, po drugi strani pa iz uveljavljenega avtorja Karla Destovnika Kajuha. Prav preplet obeh poetik in subtilno izbranih glasbeno povezovalnih elementov bo na najlepši možni način skušal osvetliti čas, ki je še danes zarezan v srčiko zgodovinske zavesti slovenskega naroda," je v izjavi za medije sporočila Janševa vlada.

  • Uredništvo

    3. 1. 2022  |  Politika

    »Etični kodeks za poslance v praksi še ni zares zaživel«

    Ob mednarodnem dnevu boja proti korupciji je protikorupcijska komisija (KPK) med drugim predstavila oceno, da Slovenija zaradi korupcije letno izgubi kar 3,5 milijarde evrov oz. 7,5 odstotka slovenskega BDP. Boj proti korupciji bo tudi ena izmed pogostejših tem v predvolilnem obdobju. Sebastijan Peterka, vodja projektov in raziskovalec pri organizaciji Transparency International Slovenia, je za MMC RTV Slovenija dejal, da ocena politične integritete ne more biti visoka, kar po njegovem mnenju potrjuje tudi stopnja zaupanja v politične institucije.

  • Uredništvo

    3. 1. 2022  |  Politika

    »Janša je od začetka razumel državo kot svojo lastnino«

    "Problem Janeza Janše je, da misli, da je le on zaslužen za to, kar je dosegel. Janšo smo najprej naredili mi, ljudje, ki smo protestirali pred vojašnico in pisali proti itd. Potem pa je on samega sebe začel vikati ... Ljudstvo ga je naredilo in on zdaj ustvarja »svoje ljudstvo« – takšna je interakcija med avtokratom – totalitarcem – in njegovimi sledilci. Janez Janša je od začetka imel načrt početi to, kar zdaj počne. Od začetka je razumel državo kot svojo lastnino, samo tako je lahko prodajal orožje, tisto, ki ga je v Sloveniji zasegla JLA, in ono, ki ga je kupoval kot državni funkcionar (!), da ga je lahko preprodajal. Že jeseni leta 1991, med pripravami na kongres Slovenske demokratične zveze, je v osnutku programa stranke zapisal, da se mora celotna družbena struktura nagniti na desno."

  • Uredništvo

    2. 1. 2022  |  Družba

    Lov na čarovnice v Sloveniji in po svetu

    Izšla je posebna Mladinina izdaja v sklopu sekcije ZGODOVINA. Številka ČAROVNICE razkriva zgodovino procesov, ki so obračunavali z ženskami, ki se niso želele držati norm, ki so jih od njih zahtevale družbe.

  • Uredništvo

    3. 1. 2022  |  Kultura

    »O desni umetnosti ne vem prav veliko«

    "Umetnost mora biti predvsem komunikativna. Mnogi se distancirajo od tega, kar se dogaja. Umetnost je pogosto deklarativna. Zanjo se odločiš, ker si levičar ali desničar. O desni ne vem prav veliko. Ampak: ali si lacanovec ali oberkranjec. To je odločitev za kulturo. Za marsikoga kultura ni nekaj, kar rabiš zato, da v dobro predstavo prideš z enim vprašanjem, iz nje pa prideš z osmimi vprašanji o svetu in človeku. Zdi se mi, da smo v času enega samega odgovora. Jaz sem to. Ti si to. Vloge so določene in vedno bolj so določene. Politika igra na to. Ali si za Laibach ali za Modrijane. Poznam oboje. In ene in druge. Ampak oprostite, to ni moja glasba. Tukaj je težava. Umetnik mora poiskati stik tudi s tistim, ki ne hodi v gledališče. Njega moraš pritegniti in v njem vzbuditi radovednost."

  • Uredništvo

    2. 1. 2022  |  Politika

    Kučan: »Pri tokratni volilni kampanji ne bo šlo le za predstavitev stališč in ponujanje izbire«

    "Pri tokratni volilni kampanji ne bo šlo le za predstavitev stališč in ponujanje izbire. Obremenjena bo s sedanjimi razmerami, ki bodo imele dolgoročne posledice. Morda bo zaznamovana tudi s sovražnim govorom in posegi v človeško dostojanstvo kandidatov. Zato bodo na preizkušnji vest, trdnost pa tudi pogum kandidatov že v kampanji. Njihovo prepričevanje volivcev o tem, da zmorejo prispevati k boljšemu sodelovanju in temeljitejšemu dialogu, tudi med političnimi akterji, mimo zamer, mora biti verodostojno, brez iger na politično všečnost. Mislim, da jim bomo volivci pozorno prisluhnili. Že v kampanji, skoraj zagotovo pa v času mandata se bodo morali jasno opredeliti do dileme, ali bodo delovali v skladu s svojo vestjo in odgovornostjo do sebe in družbe ali pa so pripravljeni to bistveno etično prvino političnega človeka žrtvovati zaradi kariere, svojo izbiro pa zakriti z banalnimi rituali in molkom."

  • Uredništvo

    31. 12. 2021  |  Družba

    Srečno 2022!

    Uredništvo in sodelavci Mladine vam želimo prijetno silvestrovanje, brezskrben ponovoletni počitek in vse dobro v letu 2022! Zadnja letošnja številka Mladine je že v prodaji, prav tako posebna številka o lovu na čarovnice v Sloveniji in po svetu. Se beremo!

  • Uredništvo

    3. 1. 2022  |  Politika

    Manipulativna izjava Janeza Janše

    Državni zbor je novembra lani sprejel zakon o zagotavljanju sredstev za investicije v slovenski vojski v letih 2021 do 2026, ustavno sodišče pa je 7. januarja zadržalo njegovo izvajanje, saj bi izvajanje domnevno ustavno neskladnega zakona povzročilo hujše posledice kot njegovo zadržanje.

  • Uredništvo

    2. 1. 2022  |  Politika

    »Sejo vodim jaz, ne vi«

    Februarja je v državnem zboru med glasovanjem o osmem protikoronskem zakonu podpredsednik parlamenta Jože Tanko (SDS) poslanki LMŠ Tini Heferle skakal v besedo in ji na koncu tudi izključil mikrofon.

  • Uredništvo

    1. 1. 2022  |  Družba

    »Cepljenje ni brez smisla, tudi če se pozneje še enkrat okužimo«

    "Proticepilce sprašujem: ali ste zboleli za tuberkulozo ali imeli oslovski kašelj, ošpice ali rdečke, vas je dušila davica, krotovičil meningitis, ste preboleli tifus ali v krču otrdeli zaradi okužbe z bacilom tetanusa? Če ste odkriti, bo večinski odgovor ne. Zakaj ne? Ker ste bili že kot otroci obvezno cepljeni proti tem boleznim, pa to veste ali ne. Sedanja cepiva so izdelana po istem principu kot za zgoraj omenjene bolezni. Zato je bojazen o njihovi neučinkovitosti ali škodljivosti odveč. Seveda pa smo ljudje različni. Tako kot sleherno zdravilo imajo tudi cepiva lahko neprijetne stranske učinke. To pa ne odtehta zaščitne moči pri večini prebivalstva. Navsezadnje tudi zdrave hrane ne prenašamo vsi enako. Šele ko začnemo bruhati, se vprašamo, kje smo ga pri vnosu hrane polomili. Od proticepilcev večkrat slišim ugovor, moj sosed, moja teta, moj znanec, vsi so bili cepljeni, pa so kljub temu zboleli, in vprašanje, kaj pravim na to in kaj se zgodi, ko se z injekcijo vbrizgajo na primer zamorjeni, torej neškodljivi virusi? Odgovarjam v prispodobi. Telo se jih skuša ubraniti tako, da ustvari vojake, specializirane za boj poti dotičnemu virusu, ki so potem v stalni pripravljenosti, da se z njimi spopadejo, kadar ti vstopijo v telo. Če je teh vojakov premalo ali pa je invazija virusov premočna, zmaga virus in človek kljub cepljenju zboli. Pri teh spopadih pa so kljub zmagi žrtve tudi v armadi virusov in je preostala vojska močno oslabljena in manj napadalna. Človek vseeno zboli, vendar ne v hudi obliki, ampak v milejši. Zato cepljenje ni brez smisla, tudi če se pozneje še enkrat okužimo."

  • Uredništvo

    1. 1. 2022  |  Družba

    Ko smo gledali slovenske in hrvaške resničnostne šove

    Januarja je Stanka Prodnik pisala o hrvaškem resničnostnem šovu Ugodno oddam sina, v katerem se srečujejo matere, samski sinovi in dekleta, ki naj bi bila primerna za vsaj posteljne vragolije omenjenih sinov. "Saj ni nič drugače od Ljubezni po domače, le hrvaško je (izvirni naslov je Ženim sina?). Vse je enako, le da se tokrat vozimo po Hrvaški in spoznavamo kotičke države, ki jih večina Slovencev nikoli ne bi videla," je zapisala Prodnik.

  • Uredništvo

    30. 12. 2021  |  Družba

    »To so cilji, glede katerih bi morala vsaka zrela skupnost najti soglasje«

    "Ne glede na stanje javne razprave o večini za skupnost pomembnih vprašanj bi se morala biti zdrava družba zmožna organizirati na način, da vsaj pri najpomembnejših eksistenčnih in razvojnih vprašanjih ne bi zapadla v polarizacijo, ki onemogoča konstruktivno izmenjavo argumentov in iskanje soglasja. Prilagajanje na podnebne spremembe, skrb za zdravo okolje in kakovost javnih storitev ter učinkovito spopadanje z epidemijo so cilji, glede katerih bi morala vsaka zrela skupnost najti soglasje."

  • Uredništvo

    30. 12. 2021  |  Družba

    Ko je babica skrbela za vnuke, ker niso mogli v vrtec in šolo

    Januarja smo objavili pismo babice, ki je skrbela za vnuke, ker niso mogli v vrtec in šolo. "Njihovi starši pač ne morejo ves čas čepeti doma. Tak je pač zakon preživetja. Ste na vladi kdaj pomislili, kaj bo prinesla prihodnost? Po mojem zelo malo," je zapisala v pismu.

  • Uredništvo

    30. 12. 2021  |  Politika

    Mesec: »To je prva naloga, ki jo bomo naredili po volitvah«

    "Kar smo videli v intervjuju z gospodom Janšo in gospodom Možino, je poskus normalizacije. Gospoda Janše že dolgo nisem videl tako prešernega, tako dobre volje, v prijateljski atmosferi na televiziji, kjer je poskušal podati državljanom pred novim letom nekako z nasmeškom občutek, da je vse v redu. Ampak glejte, ta iluzija, ki sta jo danes poskušala ustvarjati, bodisi z drobnimi lažmi, za 250.000 se je zlagal o številu cepljenih v Sloveniji, potem je rekel, da je Slovenija 20 odstotkov manj zadolžena oziroma da se je 20 odstotkov manj zadolžila kot povprečje Evropske unije, v resnici imamo pa naslednje leto drugi največji strukturni primanjkljaj v Evropi itd., do popolnoma izkrivljenih podob, češ po predsedovanju so nas zasuli s pohvalami, čeprav je vsa Evropa kričala, da je bilo s tem predsedovanjem vse narobe in da tako prostaškega vodenja Evropske unije še nismo videli in si ga nihče ni zamišljal. Hočem reči, današnja podoba Janeza Janše kot predsednika vlade in resnično stanje v Sloveniji sta dve popolnoma različni zgodbi in za to stanje je kriva vlada. Kaj bi mi naredili drugače? Poglejte, kot prvo, absolutno ne bi te krize uporabljali za to, da se napada medije, da se napada in prevzema policija, da se diskreditira sodstvo, da se diskreditira znanost. Mi imamo danes poskus tega spoja znanosti in oblasti, o katerem je govoril Janša. To je njegova politika in rezultati tega so zelo jasni. Zaupanje v policijo je zgrmelo, zaupanje v vlado je na psu."

  • Uredništvo

    29. 12. 2021  |  Politika

    Naslovnica zadnje letošnje Mladine: OSEBNOST LETA

    Jutri izide nova Mladina, zadnja letos, tokrat zaradi prihajajočih novoletnih praznikov izjemoma v četrtek! Fotografija Nike Kovač na naslovnici je delo Uroša Abrama, za oblikovanje pa je poskrbel Ivian Kan Mujezinović. Zakaj smo za OSEBNOST LETA izbrali Niko Kovač, preberite jutri v novi številki Mladine, ki bo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani na voljo od četrtka, 30. decembra, dalje. V njej boste našli tudi intervju z Aleksandrom Čeferinom in obsežen pregled leta 2021. #Mladina52

  • Uredništvo

    29. 12. 2021  |  Politika

    »Vizjak je ob interpelaciji zatajil Boga in ugotovil, da šteje dejanje, ne beseda«

    "Ob razkritju svojih rabot se je Vizjak zatekel k bogaboječi frazi 'naj vrže kamen, kdor je brez greha', toda ob interpelaciji je nenadoma zatajil Boga in ugotovil, da šteje dejanje, ne beseda. Ne beseda? Ne najprej je bila beseda, ne beseda Gospodova, ne mož beseda, ne beseda je meso postala, ne beseda loči človeka od živali, ne beseda šla je do srca, ne žal beseda? Torej dejanje? SSKJ: brezglavo uresničenje volje, nepremišljeno dejanje, nasprotje med besedami in dejanji, tj. nevarno, sovražno početje? A je hotel torej povedati, da v vladi in ministrstvih sploh ne razmišljajo (ker mišljenje zunaj besed ni možno), ampak se dan za dnem valjajo po tleh, se mikastijo, si tiskajo denar, zakopavajo zaklade, vadijo streljanje in kopljejo rov pobega za primer, če ljudstvo navali?"

  • Uredništvo

    29. 12. 2021  |  Politika

    Rode: »Ne bojte se, ne bom delal nobenih nemirov«

    "Slovenija ima vse možnosti, da raste, da se utemelji v solidarnosti in v povezanosti vseh, da raste v demokratičnem duhu, v spoštovanju različnosti, da se med seboj malo manj kregamo in malo manj napadamo in da ustvarimo ozračje, ki bo sproščeno in res bratsko. Odlikovanje doživljam kot objem domovine, kot prijazno roko, ki mi jo podaja Slovenija, kot čast in priznanje naše mlade države Sicer pa razmišljam, da bi se mogoče počasi poslovil od Rima in se vrnil v Slovenijo. Ne bojte se, ne bom delal nobenih nemirov tukaj."

  • Uredništvo

    29. 12. 2021  |  Politika

    Ko se je Kacin opravičil, da bo nekaj rekel prvič

    Januarja je Jelko Kacin, vladni govorec za covid-19, na novinarski konferenci govoril o tem, kaj je po njegovem krivo za porast števila okužb.

  • Uredništvo

    28. 12. 2021  |  Družba

    FOTOGALERIJA: Spopadi med protestniki in policijo

    Včeraj se je pred parlamentom in na Trgu republike zbrala skupina protestnikov, ki so nasprotovali predlogu desetega protikoronskega zakona (PKP10) o dodatnih ukrepih za preprečevanje širjenja, omilitev, obvladovanje, okrevanje in odpravo posledic covida-19.

  • Uredništvo

    28. 12. 2021  |  Politika

    Ko je bilo Hojsa sram pred svojo mamo

    Februarja je kolumnist Leon Magdalenc pisal o smislu vztrajanja Aleša Hojsa na poziciji prvega kaznovalca v državi po tem, ko se mu je zgodil fiasko na meji.

  • Uredništvo

    28. 12. 2021  |  Politika

    »Včasih podtaknjenec na prvi pogled celo zasleduje legitimne cilje«

    "Podtaknjenec in podtikanje postajata pogosti označbi, ki ju slišimo iz državnega zbora. Lahko gre za manever, s katerim vlada oziroma vladajoča koalicija po tihem in tik pred zdajci v zakonske predloge, navadno v obliki amandmajev, vrine sporna določila, za katera računa, da jih bodo državnozborski vojščaki zvesto podprli. Podtaknjenci imajo tudi vsebinsko lastnost. So določila, ki s temeljnimi rešitvami zakonskega predloga pogosto nimajo nobene zveze, temveč služijo zgolj ozkim interesom posameznikov ali skupin. Včasih pa podtaknjenec na prvi pogled celo zasleduje legitimne cilje, a je nalašč zastavljen preširoko, preveč splošno in brez varovalk – za potrebe kasnejših zlorab."

  • Uredništvo

    28. 12. 2021  |  Družba

    »To še zdaleč ne pomeni, da je cepljenje nesmiseln ukrep«

    "Če je epidemija covida-19 prinesla kakšno spoznanje, je to neprijetno, a enostavno. Čudežnega orožja, ki nas bo rešilo nevarnosti, ni. Pred dobrim letom dni smo živeli v fantazijskem svetu čudežne moči telefonske aplikacije, ki bo poskrbela, da bomo ostali zdravi, a je zaščita, ki jo omogoča cepljenje, višja. A je daleč od nadnaravne moči. To še zdaleč ne pomeni, da je cepljenje nesmiseln ukrep. Več ko bo cepljenih, bolj se bo povečevala verjetnost, da se bodo verige prenosov okužb pretrgale. Več ko bo pretrganih verig prenosov, manj ljudi bo zbolelo."

  • Uredništvo

    28. 12. 2021  |  Družba

    V Ljubljani na silvestrovo ekološki ognjemet

    Na silvestrovo bo ob polnoči v primeru jasnega vremena nebo nad Ljubljano razsvetlil ekološki ognjemet z Ljubljanskega gradu. Rakete iz papirja in razgradljivih materialov bodo tudi letos v barvi Ljubljane - zeleni in silvestrskih barvah, kot so srebrna, zlata in modra. V primeru megle, povečane oblačnosti ali močnega vetra bo ognjemet zvočni, z nizko letečimi raketami. Silvestrovanj na prostem pa tudi letos ne bo, so zapisali v Turizmu Ljubljana.

  • Uredništvo

    26. 12. 2021  |  Politika

    Kako RTV Slovenija ni zmogla obsoditi napadov na novinarje

    V začetku leta je Boris Vezjak napisal komentar o tem, kako so v oddaji Odmevi na TV Slovenija 18. februarja predvajali prispevek o Janševem obračunu z novinarko bruseljskega Politica. "Prvi del prispevka je bil korekten, drugi bistveno manj. Razlogov za zanimanje javne radiotelevizije glede pritiskov na medijev bi moralo biti še več, saj mu vlada streže po življenju. Zdaj je tudi Evropska komisija obsodila zapis slovenskega premierja, ki je Lili Bayer obtožil, da laže in da zapisuje situacijo po diktatu političnih strank v Sloveniji. Nedostojnim tvitom slovenskega premierja je bil potem posvečen velik del tiskovne konference v Bruslju, saj je bilo zanimanje novinarjev glede odziva Evropske komisije veliko," je zapisal Vezjak.

  • Uredništvo

    27. 12. 2021  |  Družba

    Zakaj na druge pravice ne smemo pozabiti

    "Ukrepom, sprejetim zavoljo varnosti, je sledil odziv, ki je poudaril, po mojem mnenju zelo utemeljeno, da na druge pravice ne smemo pozabiti. Vsak izredni pojav – tak pojav je tudi covid-19 – celotno skupnost strese kot močan potres in zamaje tudi njene vrednotne temelje. Izredni pojavi vzbujajo občutke, da je treba postopati povsem drugače. Slediti pa mora razmislek o ustreznem celovitem odzivu. Ustavno sodišče k temu razmisleku ne želi prispevati kot antagonist drugih vej oblasti, temveč kot njihov sogovornik."

  • Uredništvo

    27. 12. 2021  |  Družba

    »Državi je v interesu, da ima reveže«

    "Sistem ne rešuje stvari tam, kjer bi jih moral že v osnovi. Torej pri prihodkih ljudi, ki so tako nizki, da se enostavno prej ali slej mora zgoditi tragedija. In deložacije so zagotovo hude osebne travme in tragedije. Državi je v interesu, da ima reveže, tako ima maso ljudi, ki je popolnoma neaktivna, to ni kritična masa. Naši politiki, ne glede na to, za katero vrsto gre, so predvsem od velike krize 2008 oziroma leta 2013, ko se je izrazila pri nas, ugotovili, tako kot sedaj z epidemijo, da je to zelo dober inštrument za obvladovanje mase, da se s tem ne doseže neke kritične točke."

  • Uredništvo

    26. 12. 2021  |  Družba

    »V družbi z nezaupanjem v politični sistem upada tudi vera v znanost«

    "Kako razumeti, zakaj danes kljub dosežkom medicinske znanosti ali morda ravno zaradi njih, v družbi z nezaupanjem v politični sistem upada tudi vera v znanost, še več, da smo priča uporu proti njej? Na valovih populističnega nezaupanja do znanosti sicer prednjači skrajna desnica, vendar jim pri tem občasno pomagajo tudi iz radikalne levice. Na eni strani se znanstveniki bojijo, da bo širjenje nezaupanja do znanosti pripeljalo do zatona zahodne civilizacije, medtem ko se na drugi strani nasprotniki lockdowna in covidni skeptiki bojijo, da bodo znanstveno programirani posegi zatrli individualne svoboščine, oropali ljudi za svobodo in suverenost ter na koncu še za telo."

  • Uredništvo

    26. 12. 2021  |  Družba

    »Iz zgodovine bi se lahko marsikaj naučili, a smo slabi učenci«

    "Iz zgodovine bi se lahko marsikaj naučili, a smo slabi učenci. Kar zadeva ponavljanje, klasičnega ponavljanja ni, okoliščine so vselej drugačne, ostajajo pa podobni vzorci obnašanja, ki privedejo do rezultatov. Določeni družbeni procesi in pojavi so stalnica našega razvoja, govorim o imperialističnih prizadevanjih do migracij. Zato se nam zdi, da se srečujemo s pojavi in dogodki, ki so zelo podobni preteklim, to drži."

  • Uredništvo

    26. 12. 2021  |  Politika

    Kako je Janša vidno izgubljal svojo moč

    Luka Mesec, koordinator Levice, je februarja letos poskrbel za najbolj brano izjavo dneva na Mladininem spletišču. V pogovoru za oddajo Studio City na TV Slovenija je spregovoril o tem, da v Koaliciji ustavnega loka (KUL) proti trenutni Janševi vladi niso nemočni.