Uredništvo

  • Uredništvo

    26. 12. 2021  |  Kultura

    Nedeljska poezija #97

    V rubriki Nedeljska poezija vsak teden objavljamo pesem po našem izboru iz pesniške zbirke slovenske avtorice ali avtorja, izdane v zadnjih letih. Tokrat pesem Neže Maurer iz zbirke Vsi moji dnevi so sobote.

  • Uredništvo

    25. 12. 2021  |  Politika

    »Tako si Janševa SDS zagotavlja glasove«

    "Janša in njegovi partnerji načrtujejo na videz zapleteno, a v resnici jasno razvidno preobraženje piramide znanja. Poteka sporen razpis za podelitev koncesij zasebnim visokošolskim zavodom, med drugim za študije medijev in novinarstva. Napoveduje se poseg v avtonomijo fakultet, ki bi lahko – v skrajnem primeru – privedel do razpada ljubljanske univerze. Koalicija ustanavlja javno univerzo v Novem mestu in iz javnih sredstev namenja financiranje visoki šoli Grm v Novem mestu. Ta je osebni projekt kmetijskega ministra Jožeta Podgorška. Tako si Janševa SDS zagotavlja glasove, ki jo vzdržujejo na oblasti, hkrati pa krepi svojo ideološko bazo in v ozadje potiska kritično akademsko skupnost."

  • Uredništvo

    25. 12. 2021  |  Družba

    Ihan: »Ta epidemija je daleč od tistih, ki so povsem razbile civilizacijsko smer«

    "Epidemija, kakršno doživljamo, je daleč od tistih, ki so v zgodovini povsem razbile življenje in civilizacijsko smer. Sedanja epidemija je samo okrušila nekaj civilizacijske glazure, ki nas z odsevanjem lastne optimistične podobe rešuje pred pogledom na krhkost, ki je del našega bitja. Pogled skozi okrušeno glazuro je zato v nekaterih sprožil jezo in obtoževanje mnogih, ki naj bi bili 'krivi' za razpokano glazuro civilizacijskega občutka varnosti, udobja, zagotovljenih pravic. Iz istega ogorčenja so v šestem in štirinajstem stoletju začeli 'iskati' in pobijati krivoverce, čeprav je vse skupaj zakuhal banalen vulkan na drugem koncu planeta."

  • Uredništvo

    25. 12. 2021  |  Politika

    Kako se je hecal Kacin

    Jelko Kacin, takrat še vladni govorec za covid-19, je januarja letos pred tiskovno konferenco, ne vedoč, da ga mikrofoni in diktafoni že snemajo, izjavil: "Pejmo se mal' hecat!" Takrat smo se državljani in državljanke spraševali, ali je to, glede na resno zdravstveno stanje in slabo epidemiološko sliko v državi, primerno. 

  • Uredništvo

    24. 12. 2021  |  Družba

    Kaj nam bo letos odnesel hudiček?

    Uredništvo in sodelavci Mladine vam želimo vesele božične praznike in vse dobro v novem letu!

  • Uredništvo

    24. 12. 2021  |  Politika

    Petkovi protivladni protesti se bodo nadaljevali vsaj do volitev

    V Protestni ljudski skupščini, ki sodeluje pri petkovih protivladnih protestih, so nam pojasnili, da bodo s shodi nadaljevali vsaj do volitev. V času pred volitvami pa se bodo v povezavi z iniciativo civilne družbe Glas Ljudstva ponovno razširili tudi po celi Sloveniji. "Ker parlamentarna demokracija pri nas ne deluje več, seveda nimamo iluzij, da bi katerega izmed članov koalicije predčasno srečala pamet. Je pa zelo pomembno, da tudi na ulicah opozarjamo na vse nesprejemljive poteze s katerimi ta vlada postreže vsak teden, da v imenu 70 odstotkov populacije izrazimo odločno nasprotovanje in predvsem, da že zdaj mobiliziramo rekordno udeležbo na volitvah," so dejali petkovi protestniki in protestnice. 

  • Uredništvo

    24. 12. 2021  |  Politika

    Ko je Bojana Beović dejala, da je nedopustno, da ima blagajničarka enako plačo kot medicinska sestra

    Februarja je nova predsednica zdravniške zbornice Bojana Beović v intervjuju za STA dejala, da ne gre pozabiti na težave v kadrovsko podhranjeni zdravstveni negi in da je klinični center v zadnjih letih izgubil na stotine medicinskih sester.

  • Uredništvo

    24. 12. 2021  |  Družba

    Ko je bil intervju prevelik za Mišo Molk

    Decembra je Stanka Prodnik pisala o intervjuju Miše Molk z igralko Mio Skrbinac na TV Slovenija. "Ne vemo, kaj je Mišo Molk vodilo k temu, da je v studio povabila igralko in žrtev spolnega napada Mio Skrbinac. Morda se je z njo (najprej) celo solidarizirala, morda se ji je zdelo razkritje spolnega nadlegovanja profesorja Matjaža Tribušona, ki sicer še čaka sodni epilog, žgečkljiva in televizična tema. Izpovedi žrtev so nekaj, kar ima gledanost, odmevnost, odkrivanje družbenih temnin je nekaj, čemur se gledalci ne znamo upretii," je zapisala Prodnik.

  • Uredništvo

    24. 12. 2021  |  Politika

    Ko bi moral Janša razpisati predčasne volitve

    Januarja je Boris Vezjak napisal komentar o tem, da se premier počasi bliža meji, ko bo samemu sebi moral predlagati, da odstopi. "V prvem merjenju Vox populi v letošnjem letu je Janševa vlada imela najnižjo podporo doslej. Njeno delo kot neuspešno ocenjuje več kot 60 odstotkov vprašanih, kot uspešno pa jo ocenjuje le še 29 odstotkov," je zapisal Vezjak.

  • Uredništvo

    24. 12. 2021  |  Družba

    »Brez Vzhodne Nemčije ni več mogoče razumeti Zahoda«

    "Dokler smo mislili, da živimo po zahodnoevropskih standardih, nikomur ni padlo na pamet, da bi policija lahko organizatorjem političnih manifestacij zaračunala batine in ograje pred parlamentom na Trgu nebeškega miru v Ljubljani. Tožba proti Jaši Jenullu je dokument, da smo s sanjami o pripadnosti našemu skupnemu evropskemu projektu v tem političnem ciklusu končali. Angela Merkel se je pravilno poslovila z vzhodnonemško pesmijo Pozabil si prinesti barvni film Nine Hagen. Brez Vzhodne Nemčije ni več mogoče razumeti Zahoda."

  • Uredništvo

    24. 12. 2021  |  Družba

    Problem celotnega sistema Slovenije kot pravne države

    "Načelo neodvisnosti sodstva, vključno s spoštovanjem avtoritete sodstva, je ob upoštevanju načela delitve oblasti neločljivo povezano z varovanjem pravne države. Odnos nosilcev političnih oblasti, ki ta načela spodkopava, spodkopava temelje načela pravne države, kar ne sme biti razumljeno kot zgolj problem ustavnega sodišča, ampak kot problem celotnega sistema Slovenije kot pravne države."

  • Uredništvo

    22. 12. 2021  |  Politika

    Naslovnica jutrišnje Mladine: ODVETNIKOV DOLŽNIK

    Jutri izide nova Mladina, tokrat zaradi prihajajočih božičnih praznikov izjemoma v četrtek! Fotografija na naslovnici je delo Boruta Krajnca. Zakaj protikorupcijska komisija preiskuje premiera Janeza Janšo in njegovega odvetnika Francija Matoza? Več o tem preberite jutri v novi številki Mladine, ki bo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani na voljo od četrtka, 23. decembra, dalje. #Mladina51

  • Uredništvo

    22. 12. 2021  |  Politika

    »Ti ljudje slepo verjamejo, da kuharski recepti Janeza Janše dejansko služijo pripravi jedi«

    "Na eni strani imamo nevidne ministre SMC, ki igrajo obrobne vloge pri zadovoljevanju svoje nečimrnosti, na drugi strani ministre SDS, ki živijo v vzporednem svetu, zgrajenem na teorijah zarote. Od tod tudi drža najvidnejših predstavnikov SDS, ki smo jo spremljali v državnem zboru. Ti ljudje slepo verjamejo, da kuharski recepti Janeza Janše dejansko služijo pripravi jedi, kljub temu da jim vsaj 70 odstotkov slovenske javnosti dopoveduje, da smo jed dejansko mi – državljani in državljanke Slovenije – in da nam to ne prija. Vse to očitno počnejo v skladu s prepričanjem, da koalicija, kot smo lahko brali v nedavnem intervjuju ene od poslank SDS, osvobaja Slovenijo in jo pri tem menda celo normalizira. Niso pa razumeli, da bi morali zgolj vladati v skladu z ustavo in zakoni. Zaradi tega lahko notranji minister Hojs v takšnem državnem zboru, kjer prevladujejo hinavci oziroma farizeji pod preoblekami DeSUS in NSi, izjavi, da ustavno sodišče pomaga s sodbami rušiti njihovo vlado – in to politično preživi."

  • Uredništvo

    22. 12. 2021  |  Družba

    »Od politikov moramo zahtevati, da jasno povedo, s kom sodelovali, če pridejo na oblast«

    "Demokracija v Sloveniji je v težavah. Nezadovoljstvo in jeza nad obstoječo politiko sta pogosto upravičena. Da si v politiki želimo novih ljudi, svežih idej, drugačnih pristopov, več mladih in predvsem več žensk, je pametno in nujno. A novi obrazi bodo v slovensko politiko prinesli kvalitativno spremembo le, če bodo upoštevali temeljne vrednote pluralistične demokracije in se zanje zavzemali, ne pa se postavljali nad njih in se obnašali, kot da za njih ne veljajo. Minimum, kar moramo od politikov zahtevati, preden jim oddamo svoj glas, je, da jasno povedo, za kaj se bodo zavzemali, kaj počeli, s kom sodelovali, če pridejo na oblast. Ne na nivoju posplošenih puhlic, ampak s konkretnimi političnimi stališči, programi in zavezami glede vseh pomembnih družbenih vprašanj."

  • Uredništvo

    21. 12. 2021  |  Družba

    Petarde? Ne, hvala!

    Družbeno angažirana akcija "Petarde? Ne, hvala!" tudi letos nagovarja širšo javnost k opustitvi pirotehnike. Projekt poteka že deveto leto zapored, ki ga vsako leto nadgradijo z novimi aktivnostmi in novimi ciljnimi skupinami. Pobudnik in organizator akcije je podjetje TAM-TAM. Zadnje štiri akcije so zasnovali s pomočjo kreativne agencije Luna \TBWA in Valicona, ki z anketami pod drobnogled postavlja odnos Slovencev do pirotehničnih sredstev.

  • Uredništvo

    21. 12. 2021  |  Kultura

    Ekstremno slovensko

    Na spletni strani Baze slovenskih filmov se bo med 22. decembrom 2021 in 10. januarjem 2022 odvijal brezplačni spletni dogodek Ekstremno Slovensko, v okviru katerega se bodo predstavili mladi filmski ustvarjalci: Lana Bregar, Matjaž Jamnik in Lun Sevnik. Gledalci si bodo lahko ogledali sedem kratkih filmov, na voljo pa bodo tudi pogovori z ustvarjalci, ki jih bo vodila kuratorka in moderatorka serije Ivana Vogrinc Vidali. Ekstremno Slovensko organizira Društvo za razvoj filmske kulture Maribor.

  • Uredništvo

    21. 12. 2021  |  Družba

    »Med politiki je kriminala nadpovprečno veliko, zato bi morali s pregonom začeti pri sebi«

    "Kriminal je pojav, ki vzbuja vrsto negativnih čustev, kar je normalno in pričakovano. Zavzemanje za razumno kaznovanje, kar pomeni omejitev družbene represije, je v javnosti le redko prijazno sprejeto. Le takrat, ko je nasilja države nad lastnimi državljani preveč, se upremo, ker se počutimo in tudi smo žrtve. Ko pa gre za nasilje posameznikov nad drugimi, zlasti nemočnimi, se pomisleki o potrebnem razumnem odzivu popolnoma umaknejo maščevalnosti."

  • Uredništvo

    21. 12. 2021  |  Družba

    »Je prav, da o smrti ene same tragično preminule osebe zaradi cepljenja govorimo več tednov?«

    "Ne vem, zakaj je smiselno nenehno s prstom kazati na ta primer, ki je res tragičen, a tudi izjemno redek, in na ta način po nepotrebnem prilivati olja na ogenj nezaupanja in jeze proticepilcev. Mar ne bi bilo bolj smiselno in tudi etično upravičeno, da našo pozornost namesto skrajno redko resnim stranskim učinkom cepljenja v precej večji meri posvetimo pogostim in resnim posledicam okužbe, v zadnjem času več kot 10 dnevno umrlim, prenapolnjenim bolnišnicam in njihovim intenzivnim oddelkom? Je res prav, da o smrti ene same tragično preminule osebe zaradi cepljenja govorimo več tednov in temu posvečamo dolge kontaktne oddaje, vse tiste, ki dnevno izgubljajo boj z virusom pa strpamo v eno samo številko, in jo kot statistično zanimivost omenimo bolj mimogrede?"

  • Uredništvo

    20. 12. 2021  |  Politika

    Zorčič trdi, da ne bo več sodeloval z Janšo

    Včeraj je v oddaji Politično s Tanjo Gobec na TV Slovenija gostoval predsednik državnega zbora Igor Zorčič, kjer je med drugim govoril o tem, da se v Sloveniji politična retorika zaostruje in o ustanavljanju nove stranke.

  • Uredništvo

    21. 12. 2021  |  Družba

    Kako se zaščititi pred tatovi

    Tudi v času veselega decembra in božičnih praznikov tatovi ne počivajo, opozarja policija. Slednja je pred kratkim javnosti poslala navodila, kako preventivno ukrepati, da ne postanete žrtev tatov, in kaj storiti, če ste bili okradeni. Po podatkih slovenske policije so žrtve tatov pogosto predvsem starejše osebe na osamljenih krajih, tatvine pa se največkrat zgodijo dopoldne. Ob tem opozarjajo, da tatovi lahko delujejo v skupinah tudi tako, da tega morda na prvi pogled ne opazite. "Eden od tatov vas zamoti z raznimi pretvezami (sprašuje za pot; poizveduje, ali ste sami doma; pove, da je iz komunalnega ali telekomunikacijskega podjetja, elektropodjetja ipd. in da bo v okolici vašega doma napeljeval kable, kopal jarke; razlaga, da zbira staro železo; prosi za vodo ipd.) in vas poskuša zvabiti stran od doma. Drugi tatovi pa medtem vstopijo v vaš dom ter ukradejo denar in vrednejše predmete," opozarja policija.

  • Uredništvo

    20. 12. 2021  |  Politika

    »Vzporedna realnost, v kateri živijo Janez Janša in njegovi politični sopotniki« 

    "Šovinizem, homofobija, spodbujanje rasne in verske nestrpnosti, uničevanje institucij, napadi na medije, grožnje državljanom, sramotenje države pred Evropo in svetom so le latentne posledice, na katere vladajoča garnitura netalentiranih politikov pristaja v zameno za zdravljenje lastnih frustracij. Slovenija zato potrebuje normalizacijo, ki pogojuje sestop iz vlaka vzporedne realnosti, v kateri živijo Janez Janša in njegovi politični sopotniki. Vsi problemi z volitvami ne bodo rešeni, ampak sprememba oblasti je možnost, da normaliziramo medsebojne odnose in nehamo slediti politiki, ki nas kolektivno pelje v pogubo."

  • Uredništvo

    20. 12. 2021  |  Družba

    »Kršijo se bistveno pomembnejše pravice, nekateri pa vreščijo, ker morajo nositi maske«

    "Naša družba je tako prišla do točke, ko se lahko sprašujemo že o njenem obstoju. Ali še obstaja družba v smislu, kot smo jo poznali še do nedavno? Gre za proces tekmovalne družbe, ki producira temu primerne ljudi, ki morajo biti konkurenčni, izloča pa šibke, počasne, bolne. Pozornost se je preusmerila iz skupnostnega k posamezniku."

  • Uredništvo

    19. 12. 2021  |  Politika

    »Janšizmu se ni mogoče upreti s strankarskimi lupinami za enkratno uporabo«

    "Zadnji empirični dokaz, da slovenska demokracija peša, je ta teden v evropskem parlamentu sprejeta resolucija o vladavini prava. Janšizmu se je mogoče v našem političnem sistemu demokratično upreti le z izgrajenimi in demokratičnimi strankami, ne pa strankarskimi lupinami za enkratno uporabo. In v dobrem desetletju fabriciranja novih obrazov, s katerimi je leva sredina prevzemala oblast, se nam je okoli sredine zrušil strankarski sistem, zato tisti, ki je strankarsko najbolje organiziran, tako nepredstavljivo zlahka ruši demokracijo."

  • Uredništvo

    19. 12. 2021  |  Politika

    Simoniti kot Janšev bojevnik, ki stopnjuje kulturni boj

    "Poudarjeno se ga čuti kot predstavnika desne politične provenience, kar za kulturo in umetnost nikoli ne more biti dobro. Na direktorska mesta postavlja mišljenjsko sorodne kadre, in to za ceno umika izkazano sposobnejših in kakovostnejših direktorjev v javnih zavodih. Bolj kot v prvem mandatu je nestrpen do kritičnih, a hkrati doma in v tujini uspešnih nevladnih organizacij na področju kulture. Njihovo preganjanje z Metelkove 6 je prozorno, nepotrebno, nekorektno. Nič manj ni na mestu mrcvarjenje filmarjev in Slovenskega filmskega centra. Absolutno zunaj razuma je bila dodelitev statusa društva v javnem interesu 'rumenim jopičem', ki odkrito koketirajo z nacizmom. Kot sinu očeta, ki so ga nacisti zverinsko umorili, mi ni vseeno, da to dopušča moj kulturni minister. Pred menoj torej ni več tisti nekoč že viden minister, saj ga doživljam v novi podobi kot izpostavljenega Janševega bojevnika, ki stopnjuje kulturni boj."

  • Uredništvo

    19. 12. 2021  |  Družba

    Žižek: »Zdi se, da se približujemo točki preloma«

    Pokojni ameriški obrambni minister Donald Rumsfeld je med iraško vojno nekajkrat kolosalno napačno presodil razmere. A naj se sliši še tako čudno, bi se način razmišljanja, ki je privedel do teh groznih napak, lahko izkazal za neprecenljivega pri reševanju trenutne globalne krize, je zapisal filozof dr. Slavoj Žižek v posebni številki Mladine MISLITI EPIDEMIJO.

  • Uredništvo

    19. 12. 2021  |  Kultura

    Nedeljska poezija #96

    V rubriki Nedeljska poezija vsak teden objavljamo pesem po našem izboru iz pesniške zbirke slovenske avtorice ali avtorja, izdane v zadnjih letih. Tokrat pesem Marcella Potocca iz zbirke Poznam te črne stvari.

  • Uredništvo

    18. 12. 2021  |  Politika

    VIDEO: V kakšni državi želimo živeti?

    Udeleženci javne tribune V kakšni državi želimo živeti?, ki jo je pripravilo gibanje Bodi sprememba, so v razpravi poudarili nujnost normalizacije države, kar naj bi po njihovi oceni prinesle volitve. Razprava je zaradi napovedane politične aktivacije nekdanjega predsednika uprave Gen-I Roberta Goloba pritegnila tudi veliko pozornosti. Na njej so sodelovali tudi prof. dr. Dragan Petrovec (Inštitut za kriminologijo pri Pravni fakulteti v Ljubljani), Tomaž Vesel, predsednik Računskega sodišča, prof. dr. Mirta Koželj (nekdanja vodja službe za kardiologijo na Pediatrični kliniki), prof. dr. Barbara Čenčur Curk (Naravoslovnotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani) in Ivan Gale (soustanovitelj Centra za zaščito žvižgačev).

  • Uredništvo

    18. 12. 2021  |  Politika

    »Uspeh Janševega predsedovanja je, da je Orbanu in Morawieckemu večkrat ponudil oder«

    "Ko je vlada Janeza Janše prevzemala predsedovanje Svetu EU, to ni storila v državi, ki je pomirjena sama s sabo. Da bi Janša s svojo politiko razumevanja za Poljsko in Madžarsko pomiril tudi Evropo, medtem ko je državo vodil po njunih poteh, se kregal z evropskimi poslanci in evropskimi komisarji ter s politično macolo udrihal po družbenih podsistemih, je bil že od začetka izgubljen osebni projekt premierja, ki z vseevropskimi interesi ni imel kaj veliko skupnega. Uspeh Janševega predsedovanja je, da je Orbanu in Morawieckemu večkrat ponudil oder, da povesta svoja znana stališča o Evropi in na tak način branita svojo domačo in evroskeptično politiko. Več od tega ni dosegel in Evropska unija danes zaradi tega ni nič kaj složnejša. Visoki cilj spodbujanja širitve na zahodni Balkan se je z vrhom mlačnih sporočil z Brda tudi izjalovil. Premierju, čigar vpletenost v pojav non-paperja o ponovnem risanju meja na zahodnem Balkanu še vedno ostaja nejasna, vloga oživitelja širitvenega procesa ni bila dana."

  • Uredništvo

    18. 12. 2021  |  Družba

    »Bližamo se trenutku, ko bomo morali sprejeti stališče do necepljenih«

    "Gre za izredno pomembno vprašanje in različne družbene vidike. Ta razprava v teh dneh poteka tako znotraj zdravstvenih krogov kot znotraj pravne, filozofske, sociološke in politološke stroke. Verjamem, da se bližamo trenutku, ko bomo kot družba morali sprejeti stališče glede položaja necepljenih."

  • Uredništvo

    18. 12. 2021  |  Družba

    »Covid-19 je ključen zgodovinski moment, ki je prispeval k oblikovanju novega človeka«

    Nastanek novega človeka, ki se je s tehnološkimi pripomočki zatekel med štiri stene in skril pred svetom, nekateri pripisujejo epidemiji covid-19, ki je človeštvu zavdala leta 2020., je zapisal antropolog Dan Podjed v posebni številki Mladine MISLITI EPIDEMIJO. "Dejansko pa so bili temelji za tak način življenja postavljeni že bistveno prej, samo primeren sprožilec je bil potreben, da se je zgodila vélika preobrazba, o kateri se med drugim razpravlja v kontekstu digitalne transformacije."