Uredništvo

  • Uredništvo

    14. 11. 2021  |  Kultura

    Nedeljska poezija #91

    V rubriki Nedeljska poezija vsak teden objavljamo pesem po našem izboru iz pesniške zbirke slovenske avtorice ali avtorja, izdane v zadnjih letih. Tokrat pesem Jureta Vuge iz zbirke Modri plamen.

  • Uredništvo

    13. 11. 2021  |  Politika

    »Obstaja nevarnost, da Janša zruši Slovenijo«

    "Mi kot osamosvojena država smo postali narod, narod z lastno državo. Zdaj pa je nevarnost, da zapravimo državo. Janez Janša kot sedanji predsednik vlade je zrušil Demos v pol leta, zdaj obstaja nevarnost, da zruši Slovenijo, slovensko državo, ampak to še ne pomeni uničenja naroda. Mi kot člani SAZU moramo poskrbeti, da narod preživi, ne glede na vse. Kaj se bo zgodilo, nihče ne ve. Ali bo Janeza Janšo, mojega bivšega prijatelja, srečala pamet."

  • Uredništvo

    13. 11. 2021  |  Družba

    Ihan: »Ne razumem zdravnikov, ki podpisujejo proticepilske članke«

    "Ne razumem zdravnikov, ki naj bi bili zavezani predvsem zdravstveni blaginji ljudi, da se iz neke svoje nastopaške potrebe spuščajo v podpisovanje proticepilskih člankov, ki so polni netočnosti in namernega zavajanja. To je zlasti v silovitem izbruhu epidemije, kakršen je zdaj pri nas, nesprejemljivo in življenjsko nevarno za ljudi, ki se zaradi zavajanja ne bodo cepili in s tem tvegali hudo bolezen ali smrt. In je tudi zelo nemoralno do cepljenih, kot ste vi, saj vam manipulantske trditve brez osnove povzročajo težave."

  • Uredništvo

    13. 11. 2021  |  Kultura

    Pripovedi žrtev, ki so preživele spolno nasilje med vojno na Balkanu

    Po ovacijah občinstva v Sarajevu in Zagrebu, bo katalonska umetniška organizacija Cultura i conflicte z gledališko predstavo Nekdo je še v gozdu, 13. novembra ob 20. uri gostovala v Slovenskem mladinskem gledališću v Ljubljani. V predstavi spremljamo pripovedi žrtev, ki so preživele spolno nasilje med vojno na Balkanu, v dialogu z avtofikcijo dramatičarke Anne Marie Ricart Codina in ekipe društva Cultura i conflicte.

  • Uredništvo

    13. 11. 2021  |  Družba

    Diskriminacija in jaz

    TAM-TAM Inštitut razpisuje 14. mednarodni natečaj za oblikovanje mestnega plakata Plaktivat, ki se tokrat loteva teme "Diskriminacija in jaz." Svoja dela lahko prijavite do vključno 12. decembra 2021. Plakat z zmagovalno idejo bo objavljen na 500 TAM-TAM plakatnih mestih po Sloveniji in prijavljen v tekmovalne dele Slovenskega oglaševalskega festivala (SOF) in Bienala slovenskega oblikovanja Brumen.

  • Uredništvo

    12. 11. 2021  |  Družba

    »Ko smo prišli iz socializma v kapitalizem, očitno nismo dobili navodil za uporabo«

    "Ko smo prišli iz socializma v kapitalizem, očitno nismo dobili navodil za uporabo. Razumeli smo na svoj način in zdaj imamo po 30 letih to, kar imamo. To velja za vsa mogoča področja in se strinjam, da ni zraslo sedaj. Se je pa zdaj zelo pokazalo, na površje je priplavalo marsikaj. Kajti standardi, o katerih se pogovarjava, so stvar nenehne borbe. Zato pa imamo sindikate, navadne državljane, ki so ozaveščeni in se zavedajo svojih pravic, pa tudi odgovornosti."

  • Uredništvo

    11. 11. 2021  |  Politika

    Naslovnica jutrišnje Mladine: KDO JE TU GLUP

    Jutri izide nova Mladina! Fotografija na naslovnici je delo Boruta Krajnca, za oblikovanje je poskrbel Ivian Kan Mujezinović, v naslovni temi pa boste lahko prebrali, zakaja nas imajo za "glupe" že več kot 15 let. O tem, "kdo je tu glup", več v jutrišnji številki Mladine, ki bo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani na voljo od petka, 12. novembra, dalje. #Mladina45

  • Uredništvo

    11. 11. 2021  |  Družba

    Trampuž: »Ukrepi so premili in preblagi«

    Dr. Andrej Trampuž, infektolog iz univerzitetne bolnišnice Charite v Berlinu in eden od v tujini najbolj prepoznavnih slovenskih zdravnikov, je v oddaji za VTV Studio poudaril, da so vladni ukrepi v Sloveniji "prepozni, ker smo že v eksponentni rasti", predvsem so pa po njegovem mnenju "premili in preblagi". Trampuž je izpostavil, da je težava, ker imamo premajhno število cepljenih in da že zdaj v bolnišnicah primanjkuje postelj na intenzivnih oddelkih. 

  • Uredništvo

    10. 11. 2021  |  Politika

    Petkovi protestniki: »Virus janšizma se širi vsepovsod!«

    Protestna ljudska skupščina je na v petek, 12. novembra, ob 17. uri napovedala že tradicionalni protivladni protest. Petkovi protestniki in protestnice sporočajo, da bo zbor na Prešernovem trgu v Ljubljani. Jaša Jenull, eden od vidnejših petkovih protestnikov, je ob vse slabši epidemiološki sliki v državi poudaril, da je zdravniška stroka enotna v tem, da se covid-19 širi "praktično izključno v zaprtih prostorih". "Virus janšizma pa se žal širi čisto vsepovsod!" je dodal in izpostavil, da zato "nimamo druge izbire, kot da ponovno v večjem številu vladi in celotni politiki povemo, da je situacija nevzdržna in da se mora uničevanje vladavine prava, demontaža demokracije, brezsramna korupcija in razprodaja okolja enkrat za vselej zaustaviti".

  • Uredništvo

    11. 11. 2021  |  Družba

    »Po tej kuhi ne bo več ne pravne države in ne demokracije«

    "Brez zagotavljanja – tudi s sankcijami – družbene odgovornosti vseh, od tistih, ki vladajo po načelih političnega voluntarizma (delovanje volje ali interesov pred razumom), do vsakogar med nami, demokratična država ne more delovati in se 'počasi, a zanesljivo kuha kot žaba v mlačni vodi, kjer se temperatura precej neopazno zvišuje'. Po tej kuhi pa ne bo več ne pravne države in ne demokracije, ampak le razočaranje, nezadovoljstvo in kaos. Ob taki sliki slovenske stvarnosti ni čudno, da je razmišljajoče ljudi strah."

  • Uredništvo

    11. 11. 2021  |  Družba

    »Jugoslavija je bila utopična zamisel in je kot taka izvrstno funkcionirala«

    "Jugoslavija je bila utopična zamisel in je kot taka izvrstno funkcionirala, ljudje so bili razpoloženi za utopijo. Neki trenutek pa se je ljudem zdelo, da morajo utopijo zamenjati z racionalizmom, ki nas je na koncu pognal v kapitalizem. Jugoslavija je bila nadnacionalna tvorba, nacionalizem smo zatirali, teptali. Takrat se nam je zdelo, da bi to lahko uničilo nadnacionalno idejo, kar se je na koncu tudi zgodilo. Sedaj je ostala le nacionalna ideja, pa še ta je pasé, kot hlače na zvonec."

  • Uredništvo

    10. 11. 2021  |  Politika

    »Slovenija je majhna brez-vezna državica Združenih držav Amerike«

    "Moj pogled pa je takšen: Amerika je naša prihodnost in naša sedanjost. V bistvu smo ena majhna, brez-vezna (nismo zvezna) državica Združenih držav Amerike. Od mene je mogoče dobiti najprej to diagnozo, potem pa še diagnozo lokalnega sranja v Kopru-Capodistrii, kjer sem občan in kjer smo leta 2018 komaj komaj komaj zrušili demokratičnega despota. Njegovega vzornika pa imajo še vedno v Ljubljani, ki ni nič človeku in naravi bolj prijazen, ampak tam ga še niso razsedlali."

  • Uredništvo

    10. 11. 2021  |  Družba

    »Popolnoma nemogoče je, da bi bili v cepivih biočipi«

    "Biočipi imajo v bistvu eno čisto drugačno vlogo, tudi glede na njihovo velikost, glede na njihovo sestavo je popolnoma nemogoče, da bi bili v cepivih. Cepiva so namreč majhne molekule, le skupaj nekaj molekul, čipi pa so za nekaj velikostnih razredov veliki." 

  • Uredništvo

    9. 11. 2021  |  Politika

    »Velja tisto, kar si tisti dan pač izmisli Janez Janša«

    "Stvari funkcionirajo, pravi kolegica Jeraj. Kako funkcionirajo, kažejo statistike. Smo prvi na svetu – poudarjam – smo prvi na svetu po številu okužb na 100.000 prebivalcev. Ljudje v državi ne vedo, kaj danes velja in kaj ne, ker velja tisto, kar si tisti dan pač izmisli predsednik vlade Janez Janša. Seja vlade v petek je trajala več ur, bila je pravzaprav nočna seja, razpravljali so, kaj narediti. Če potegnemo črto, kaj je bil sklep tega večurnega sestanka: da bodo omejili javno zbiranje. Se pravi, proteste, ki so na prostem, kjer možnosti za okužbo praktično ni. Če potegnem črto, kolegica Jeraj, predčasne volitve potrebujemo zato, ker je ta vlada politično bankrotirala in ker ste to družbo pripeljali do tako hude krize zaupanja, da ljudje ne verjamejo nikomur in ničemur več."

  • Uredništvo

    9. 11. 2021  |  Družba

    »Zmešnjava v Sloveniji bo lahko služila kot podlaga za dramsko delo oziroma tragedijo«

    "Zmešnjava, ki v Sloveniji zaznamuje epidemijo covida-19, bo lahko po koncu služila kakšnemu dramatiku kot podlaga za dramsko delo, ki pa v nobenem primeru ne bo komedija. Tudi tragikomedija ne more biti, lahko je le tragedija, in to tragedija zmešnjav."

  • Uredništvo

    9. 11. 2021  |  Kultura

    Dnevi novega slovenskega filma v Sarajevu

    Od 10. do 12. novembra bodo v Sarajevu že peto leto zapored potekali Dnevi novega slovenskega filma, tradicionalno v Kinu Meeting Point, ki je osrednje mestno filmsko zbirališče. Otvoritveni film bo Sanremo scenarista in režiserja Miroslava Mandića.

  • Uredništvo

    8. 11. 2021  |  Politika

    Ljudstvu je treba vrniti glas!

    Nevladne organizacije, združene v iniciativo Glas ljudstva, so danes na prostem v Ljubljani na novinarski konferenci spregovorile o aktivnostih pred prihajajočimi parlamentarnimi volitvami. V predvolilnem času nameravajo s konkretnimi zahtevami za izboljšanje družbene, politične, ekonomske in okoljske situacije v državi nagovoriti politične stranke. Danes so predstavili prvih deset vzorčnih zahtev ter napovedali oblikovanje skupnih 100 zahtev, ki jih bodo predložili strankam in jih pozvali, da se do njih jasno opredelijo.

  • Uredništvo

    8. 11. 2021  |  Politika

    »Za razpad sistema je najbolj odgovorna vlada«

    "Upravljanje virusnih razmer je zavoženo in je razpadlo. Odpovedali smo kot posamezniki, kot družba, očitno v pomembnem delu nesposobna racionalnega odločanja o svojem zdravju, zaščiti in predvsem tudi solidarnosti do drugih. Svoboda je pri nas samopostrežna trgovina, v njej si v brezmejnem egoizmu jemljemo, kar nam ustreza. Lahko se pogovarjamo o družbeni odgovornosti, o njeni delitvi med 'deležnike', a en sklep je nedvoumen: za razpad sistema, ki ga gledamo zadnje tedne, je najbolj odgovorna vlada. Ta lastne odgovornosti ne more preložiti, četudi je njena taktika iskanje sovražnikov. Ob ostankih države, ki je v večplastni razgradnji njenih temeljnih funkcij, vladajoča politika pleše arogantni oblastni ples zaradi drugih interesov, ne oziraje se na bolne in mrtve."

  • Uredništvo

    8. 11. 2021  |  Politika

    »Koronavirus je bil kot ustvarjen za avtokrate in diktatorje«

    "Pandemija, ki je doslej odnesla že več kot pet milijonov življenj, je dramatično spremenila demokratični atlas sveta. Vse več je držav, ki so si v minulih dveh letih nadele nova, avtokratska oblačila. Koronavirus je bil kot ustvarjen za avtokrate in diktatorje. Skriti pod masko izvoljenih predstavnikov ljudstva so krizo z neznosno lahkostjo izkoristili za utrjevanje lastne moči."

  • Uredništvo

    5. 11. 2021  |  Politika

    Strožji PCT-režim, delo od doma, zaprtje diskotek

    Obrambni minister Matej Tonin je po šesturni vladni seji na Brdu pri Kranju na Twitterju navedel naslednje sprejete ukrepe:

  • Uredništvo

    7. 11. 2021  |  Politika

    »Kako naj ljudje še verjamejo tistim, ki sprejemajo ukrepe?«

    "Ko najdete ljudi na pomembnih mestih, ki jim je ultimativni dosežek skrb za podobo v javnosti in ne premislek o tem, 'kaj to, kar naredijo, prinese skupnosti, družbi, državi', smo na poti v anomijo. Ena od ravnateljic mi je pripovedovala, kako je dneve prepričevala starše o pomembnosti covid ukrepov, in ko se je zdelo, da je bitko dobila, je zvečer na televiziji slišala, da ti ukrepi ne veljajo več. Ko tako ravnaš z ljudmi, je konec pravil, konec zaupanja, v nevarnosti je občutljivo družbeno tkanje skupnega. Durkheim je to pred veliko leti označil z zgoraj omenjenim pojmom. Slovenija je danes na robu anomije. Ni dosti družbenih stanj, ki so bolj nevarna. Takrat tudi ukrepi, ki so smiselni, celo nujni, ne pridejo več do ljudi. Poglejte samo primer izpolnjevanja PCT-pogoja. Zadnjih deset dni so začeli govoriti, da zdaj pa bodo resno začeli preverjati ta pogoj. A do zdaj pa je bila to šala ali kako? Kdo se tu iz koga norčuje? Kako naj ljudje še verjamejo tistim, ki sprejemajo ukrepe?"

  • Uredništvo

    7. 11. 2021  |  Politika

    »Lepo je videti ves trud, kako ti zlesti v rit in še kam«

    "Vladati v tako neprijaznem okolju vsakemu prej ko slej dvigne pokrovko. Tudi šefu. Ker veš in vidiš, da te podpirajo le mediji, ki so dobesedno tvoji, ki namesto žurnalizma zganjajo propagando in le tekmujejo, kdo ti bo bolj ugajal. Verjamem, da je lepo videti to neprecenljivo in brezpogojno ljubezen. Videti ves trud, kako ti zlesti v rit in še kam. Videti vso energijo, ki jo dnevno trošijo, da nasajajo tvoje nasprotnike, blatijo politične tekmece in še bolj radikalno kot ti sam s prstom kažejo na državne sovražnike in jim v tovarni zlobe pripravljajo pekel. Verjamem pa tudi, da boli, ko vidiš, da vse to početje ni iskreno. Da si pač naročnik, od katerega si obetajo kakšno pohvalo in kakšen materialni priboljšek. Dobro veš, da to nima nobene zveze z novinarstvom. Nobene zveze s sodobnimi mediji, konec koncev sam itak pristajaš le na enega, torej twitter, skratka, jasno ti je, da je vse skupaj velika kostumska drama brez vsebine in brez duha. Dobro veš, da tega pač ne more misliti in pisati normalen novinar, urednik, komentator ali kolumnist. Lahko se podpisuje s titulami in naslovi in lahko mu tudi kot srečnemu izžrebancu tvoje stranke podeliš zložljivo kolo."

  • Uredništvo

    7. 11. 2021  |  Kultura

    Nedeljska poezija #90

    V rubriki Nedeljska poezija vsak teden objavljamo pesem po našem izboru iz pesniške zbirke slovenske avtorice ali avtorja, izdane v zadnjih letih. Tokrat pesem Cirila Berglesa iz zbirke Lazar se odpravlja domov.

  • Uredništvo

    6. 11. 2021  |  Družba

    »Upiranje je v množici lažje«

    "Za upor v kulturi, znanosti, za družbo brez zastraševanja je potrebno nekaj domišljije in precej poguma, pri čemer je zelo pomembna tudi zaveza k nenasilju. Možnosti za upor je veliko, a so neizkoriščene. Upiranje je v množici lažje, saj se posameznik lahko skriva v varni anonimnosti, medtem ko večini zmanjka poguma za vsakodnevne situacije, ki bi zahtevale upor ter izpostavitev imena."

  • Uredništvo

    6. 11. 2021  |  Družba

    »Slovenija se pogreza v resno krizo«

    "Slovenija se zaradi hude družbene polarizacije, ki je skoraj povsem paralizirala konstruktivno javno in parlamentarno razpravo, pogreza v resno krizo. Žal pa še nismo v stanju, ko bi po zgledu uspešnih držav prevzeli polno odgovornost za razmere, v kakršnih smo se znašli. Raje se medsebojno obtožujemo in slepimo, da je treba za rešitev problemov le razkrinkati in onemogočiti določene skupine in posameznike."

  • Uredništvo

    5. 11. 2021  |  Politika

    »Zorčič ribari tam, kjer ni več veliko rib«

    "Zdi se, da se je (Igor Zorčič) s poskusi opravičevanja svojega ravnanja le še bolj zaplezal. Mislim, da ribari tam, kjer ni več veliko rib. Zdi se mi, da ni računal na to, da ga bodo v bran najbolj vzeli tisti, s katerimi je nekoč sobival v koaliciji, na koncu pa so ga ti isti ljudje skušali že dvakrat odnesti s položaja."

  • Uredništvo

    4. 11. 2021  |  Politika

    Naslovnica jutrišnje Mladine: KDO SE BOJI CEPIV?

    Jutri izide nova Mladina! Fotografija na naslovnici je delo Luke Dakskoblerja, v naslovni temi pa boste lahko prebrali, zakaj je proticepilski puč uspel. Kdo se boji cepiv? O tem več v jutrišnji številki Mladine, ki bo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani na voljo od petka, 5. novembra, dalje. #Mladina44

  • Uredništvo

    4. 11. 2021  |  Družba

    »Služila sem za vzorčni primer, kaj se zgodi zaposlenemu, ki razmišlja s svojo glavo«

    "Tožbo pa bom peljala do evropskega sodišča, če bo treba, saj se tako, kot so ravnali z mano, z ljudmi ne dela. Vodila sem laboratorij z največ strokovnimi objavami na NLZOH in prav mi smo prvi v Sloveniji izolirali virus sars-cov-2 iz odpadnih vod, pohvaljeni smo bili celo s strani Slovenskega inštituta za kakovost in meroslovje, a sem bila stalno šikanirana, celo v procesu tožbe ravnajo enako. To ni le podlo, ampak zavržno dejanje. Služila sem za vzorčni primer, kaj se zgodi zaposlenemu, ki razmišlja s svojo glavo in kljubuje. Ljudje so prestrašeni in na NLZOH vlada slabo vzdušje, o čemer si ljudje ne upajo glasno govoriti."

  • Uredništvo

    4. 11. 2021  |  Družba

    »Ideja socializma je izvedljiva«

    "Kot ideja je to zagotovo socialistično zamišljanje sveta. Zelo preprosto. Dandanes se veliko govori o tem, kako je družba polarizirana. Meni se ne zdi, da bi bila ta polarizacija kaj večja kot prej. Takoj ko se bomo dotaknili kakršnegakoli vprašanja LGBTIQ+ skupnosti, se bo izkazalo, da je ta družba že od nekdaj enako spolarizirana. Odnos do žensk prav tako že nenehno izkazuje neravnovesje, kar je privedlo tudi do konservativnega ali liberalnega feminizma, ki mu težko sploh rečemo feminizem, ker sploh ne zagovarja enakopravnosti. Socializem se uporablja kot nekaj, kar se je poskušalo izvesti in ni uspelo, predstavlja veliko grozo. Ideja socializma pa je izvedljiva in je gotovo lahko tudi še boljša."

  • Uredništvo

    4. 11. 2021  |  Kultura

    V Ljubljani nov prostor za sodobno umetnost 

    Hiša umetnikov Bažato, ki deluje na Humu v Goriških brdih, na Dunajski cesti 53 v Ljubljani danes ob 19. uri odpira Galerijo Bažato (prostor za sodobno umetnost).  Ivo Prančič z razstavo Paratimija.