Uredništvo

  • Uredništvo

    3. 11. 2021  |  Družba

    »Ostajanje učencev doma vpliva tudi na starše«

    "Tudi nekatere šolnike zanima, ali bi bilo mogoče pred odrejanjem karantene razred poslati na testiranje in ali bi potem v šoli lahko ostali zdravi, okuženi pa bi bili napoteni v karanteno. Kot je znano, je vlada uvedla tudi samotestiranje učencev, kar je dodatna »olajševalna« okoliščina, ki bi morda lahko bila upoštevana pri odrejanju karanten. Ostajanje učencev doma namreč vpliva tudi na starše oziroma skrbnike, ki otroke varujejo, jim kuhajo, se z njimi učijo, hkrati pa morebiti opravljajo še službeno delo, če si ne morejo urediti bolniške odsotnosti ali vzeti dopusta. Tovrstne obremenitve in odsotnosti z delovnega mesta imajo v vsakem primeru širše družbene učinke in posledice tudi za delovanje države."

  • Uredništvo

    3. 11. 2021  |  Kultura

    »Lutka ni resnična oseba, a še vedno verjamemo vanjo«

    "Ena od glavnih prednosti lutkarstva je, da mi kot občinstvo zelo dobro vemo, da lutka ni resnična oseba, to vidimo, a še vedno verjamemo vanjo. To je zelo močno izhodišče, ki ga lahko izkoristimo v pripovedi, da najprej ustvarimo iluzijo, nato pa jo razblinimo ter s tem različne plasti navzočnosti igralcev in lutk uporabimo tako, da se medsebojno dopolnjujejo. Bistvo ni v nadomeščanju igralca z lutko, temveč v uporabi njunih prednosti za to, da ustvarimo razširjeno resničnost."

  • Uredništvo

    2. 11. 2021  |  Politika

    »EU, kakršna je zdaj, ni vredna papirja, na katerem je zapisana«

    "Evropska unija, takšna, kakršna je zdaj, ni vredna papirja, na katerem je zapisana. To jasno povem. Do zdaj je bila jamstvo za mir in stabilnost, se je pa s pojavom teženj, zlasti tako imenovanih višegrajskih držav, razdelila na dvoje."

  • Uredništvo

    2. 11. 2021  |  Politika

    »Drsimo v sistem, za katerega ni nihče oddal svojega glasu«

    "Svet je enostaven. Slovenija pa banalna. Prozorna kot rižev papir. Vse predvidljivo in na neki način strašljivo. Strašljivo v lahkotnosti, s katero drsimo v sistem, za katerega ni nihče oddal svojega referendumsko-plebiscitnega glasu. Ali pa je vse skupaj grozno ravno zato, ker so ključni akterji že takrat imeli v načrtu prav to. Bledo kopijo fevdalnega gospostva. Primitivnega pašaluka. Navideznega raja prisklednikov in vernikov."

  • Uredništvo

    2. 11. 2021  |  Družba

    »Tudi solidarnost, ki presega razlike med nami, je lahko sredstvo upora proti vladi in kapitalizmu«

    Pri Zavodu TransAkcija bodo v okviru trans meseca že šestič pripravile_i obsežen program, tokrat pod sloganom sloganom TransFormacije VI: Skupnosti. "Namen TransFormacij – trans meseca (Transgender Awareness Month) je povečanje vidnosti transspolnih oseb in tematik, predstavljanje trans kulture, pravic in potreb, praznovanje raznolikosti naših skupnosti ter krepitev skupnosti trans oseb, obeležujejo pa ga mnoge države po vsem svetu," so zapisale_i.

  • Uredništvo

    1. 11. 2021  |  Politika

    »Ko zavlada nezaupanje, nihče več ne verjame nikomur«

    "Zaradi nezaupanja je kredibilnost Janševe vladavine tako nizka, da bi ljudje lahko verjeli tudi to, da izbranim politikom grozilnih pisem z naboji ni poslal kdo drug kot propagandni oddelek iz lastnega gnezda. Ko namreč zavlada nezaupanje, ni nič več trdnega, nič prepričljivega, vse je relativizirano in nihče več ne verjame nikomur. Kot v Hobbesovem Leviatanu. Zato je zahodna civilizacija izoblikovala model družbene pogodbe, ustavo, ločenost vej oblasti, avtonomijo stroke, ekspertizo in kulturo javne besede, ki se razprostira prek javnega prostora."

  • Uredništvo

    31. 10. 2021  |  Politika

    Kučan: »Čas je, da rečemo, dovolj! Da se upremo takemu načinu vladanja.«

    "V tem je velika odgovornost sedanje opozicije, vsake stranke posebej in vseh skupaj. Prepričati morajo ljudi, da kljub tekmovanju med njimi vedo in zmorejo skupaj uresničiti drugačno prihodnost, spoštljivo in olikano. Zavedati se morajo, da to niso običajne volitve, ker ne potekajo v normalnih razmerah. Te volitve bodo odločale o povratku demokracije. Nikoli ni bila alternativa tako jasna!"

  • Uredništvo

    31. 10. 2021  |  Družba

    »Skoraj ne vidim več možnosti, da bi se virus širil še lažje, še hitreje«

    "Predvsem me skrbi morebitni prihod kakšne nove različice, takšne, ki bi bila učinkovitejša v izmikanju imunosti, ki se je zaradi dozdajšnjih okužb in cepljenja že ustvarila v populaciji. Hkrati pa skoraj ne vidim več možnosti, da bi se virus širil še lažje, še hitreje, kot se širi trenutna različica delta. Morda bi lahko že rekli, da je s tega vidika virus dosegel svoj maksimum."

  • Uredništvo

    31. 10. 2021  |  Kultura

    Oblikovalci kulture, ki radi eksperimentirajo

    V TAM-TAMovi plakatni galeriji Figovec je do 11. novembra na ogled razstava neodvisnega oblikovalskega kolektiva Grupa Ee, na kateri se predstavljajo z izborom 20 plakatov za Gledališče Glej, Slovensko mladinsko gledališče, Festival Dnevi nemško govorečega filma, steirischer herbst festival, Gradec, Avstrija, 30. in 31. grafični bienale Ljubljana, BIO25 – 25. bienale oblikovanja Ljubljana, Gibanica – Bienale slovenske sodobne plesne umetnosti, ki so nastali od leta 2009 do danes.

  • Uredništvo

    31. 10. 2021  |  Kultura

    Nedeljska poezija #89

    V rubriki Nedeljska poezija vsak teden objavljamo pesem po našem izboru iz pesniške zbirke slovenske avtorice ali avtorja, izdane v zadnjih letih. Tokrat pesem Otona Župančiča iz zbirke izbranih pesmi Velikani slovenske poezije.

  • Uredništvo

    30. 10. 2021  |  Politika

    »V Ljubljani ima SDS namesto nekaj več od četrtine glasov – vodni top«

    "Policija nastopa kot zastopnik vladne koalicije v času, ko se vladna koalicija v parlamentu že dolgo ne vidi več, vsaj ne toliko, da bi si upala svojo moč kazati z zakonskimi predlogi v parlamentarni razpravi. Zato je del zakonodajne oblasti prešel k vladi, ki za verodostojnost svojih nezakonitih in protiustavnih odlokov potrebuje poulično dejavnost policije, del oblasti pa se je ulil na ulice k demonstracijam, ki skušajo reprezentirati ljudstvo bolje od poslancev in poslank, ko ti svoje funkcije ne morejo opravljati, saj jim izvršna oblast te pravice ne privošči. Zakonodajna oblast je razdeljena med vlado in ulico, v državnem zboru je ni videti. Ljubljansko središče je postalo politični zemljevid, na katerem ima SDS namesto nekaj več od četrtine glasov – vodni top."

  • Uredništvo

    30. 10. 2021  |  Družba

    »Kaj je na nas tako posebnega, da nam je grožnja smrti ohromila kolektivni razum«

    "Epidemija se bo zaradi zelo nalezljivega virusa končala tudi pri nas, vsak si bo s cepljenjem ali okužbo v svojem imunskem spominu vtisnil izkušnjo virusa, le da bomo na vzhodnoevropskih poljih smrti za to izkušnjo nesorazmerno drago plačali, ker virusu raje nastavimo svoja telesa, kot se odločimo za rutinski cepilni pik. A sociologi, psihologi in drugi mojstri človekovega duha bi nam medtem lahko vseeno povedali, kaj je na nas tako posebnega, da nam je grožnja smrti ohromila kolektivni razum. Če si bomo razjasnili vsaj to izkušnjo, se bomo morda odrešili podobne samomorilske brezbrižnosti in posledične krvave usode vsaj za naslednjo epidemijo, vojno ali podobno katastrofo."

  • Uredništvo

    28. 10. 2021  |  Politika

    Naslovnica jutrišnje Mladine: ZDRAVNIKI DVOŽIVKE

    Jutri izide nova Mladina! Ilustracija na naslovnici je delo nagrajenca Prešernovega sklada in Mladininega hišnega karikaturista Tomaža Lavriča. O tem, ldaj bodo v bolnišnicah nehali podpirati specialiste, ki delajo še pri zasebnikih in s tem ustvarjajo čakalne vrste v javnem sektorju, preberite jutri v novi številki Mladine, ki bo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani na voljo od petka, 29. oktobra, dalje. #Mladina43

  • Uredništvo

    28. 10. 2021  |  Politika

    Sodniki nad Janšo: »Predstavniki oblasti bi se morali vzdržati diskreditiranja sodišč«

    Slovensko sodniško društvo je v sporočilu za javnost izrazilo protest zaradi izjave predsednika vlade Janeza Janše. Slednji je po sodbi velenjskega sodišča med drugim dejal, da je velenjsko sodišče "napakirano s klientelistično paleto članov ali simpatizerjev SD-ja".

  • Uredništvo

    28. 10. 2021  |  Družba

    Fafangel: »Samo s cepljenjem ne bo šlo«

    Predstojnik Centra za nalezljive bolezni na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) Mario Fafangel je dal izjavo za medije o trenutni epidemiološki situaciji v Sloveniji. "Slika ni tako črna, kot je bila lani. Dnevne številke so visoke, niso pa glavni dejavnik, ki kroji našo usodo. Ko gledamo sliko v bolnišnicah, ko gledamo številke umrlih, je cepljenje, ki smo ga dosegli, vseeno naredilo svoje, situacija je boljša. Ampak to ne pomeni, da lahko gremo v takšne višine in številke v nedogled," je dejal in dodal, da epidemiologe skrbi resigniranost, da gremo v prekuževanje, kot da je to edina pot.

  • Uredništvo

    28. 10. 2021  |  Politika

    Poklukar: »Lahko se nam zgodi scenarij iz Bergama«

    "Če smo na začetku epidemije s strahom gledali sosednjo Italijo, smo zaradi nizke precepljenosti na prelomni točki, ko se nam lahko zgodi scenarij iz Bergama."

  • Uredništvo

    28. 10. 2021  |  Družba

    »Ker policija napada ljudstvo po navodilih vladajoče stranke, imamo opraviti s policijsko diktaturo«

    "Včasih je policija preganjala mišljenje, intelektualci pa so zagovarjali svobodo misli in izražanja. Danes policiji ni mar, kaj kdo misli, ter s kemičnimi strupi, gumijastimi izstrelki in drugim orožjem napada naša telesa. Ker policija napada ljudstvo po navodilih vladajoče stranke – ker vladajoča stranka torej zlorablja policijo kot sredstvo svoje vladavine – imamo opraviti s policijsko diktaturo."

  • Uredništvo

    27. 10. 2021  |  Politika

    Janša se mora opravičiti in plačati 10.000 evrov

    Janez Janša se mora javno opravičiti na twitterju, plačati 10.000 evrov odškodnine in pokriti tudi nastale sodne stroške v višini dobrih 830 evrov, poroča današnje spletno Delo

  • Uredništvo

    27. 10. 2021  |  Politika

    Na TV Slovenija odstopili še trije uredniki

    Po naših informacijah naj bi na RTV Slovenija po odstopu odgovorne urednice informativnega programa Manice Janežič Ambrožič odstopili še trije uredniki. Dejan Ladika, Meta Dragolič in Mitja Prek naj bi odstopili zaradi krčenja sredstev na informativnem programu. 

  • Uredništvo

    27. 10. 2021  |  Politika

    Krek: »Zabava brez PCT je ruska ruleta«

    "Izgubili smo moralne in etične gabarite, niso nam več pomembna življenja in zdravje ljudi, ampak zgolj zaslužek. Zabava brez PCT je ruska ruleta, pri čemer se moramo zavedati, da ne drži, da virus mladih ne prizadene. Tukaj ne gre samo za življenje ali smrt, ampak za kakovost življenja. Marsikdo od mladih, ki so preboleli covid-19, se ne bo mogel več intenzivno ukvarjati s športom kot doslej, pojavljajo se težave v duševnem zdravju …"

  • Uredništvo

    27. 10. 2021  |  Politika

    »Janša nagovarja najbolj paranoične elemente slovenske družbe«

    "Politika Janeza Janše temelji na propagandnem konceptu, ki se zaradi jezikovne nedeterminiranosti, značilne za politiko, odleplja v številne proliferacije, vse skupaj pa se manifestira v obliki stalnega konflikta, ki oblikuje spodbudno okolje za manipulacijo s kontekstom in pomenom vsebine. Med celotno svojo kariero Janša s poenostavljenimi teorijami zarote nagovarja najbolj paranoične elemente slovenske družbe, s ciljem, da ustvari splošno nezaupanje in paranojo, ki bo ustvarila okolje za ukrepanje in povečanje lastnih privilegijev."

  • Uredništvo

    26. 10. 2021  |  Politika

    »Opozicije v vzhodni Evropi imajo že vsaj dve desetletji enak problem«

    "Opozicije v vzhodni Evropi imajo že vsaj dve desetletji enak problem. Razdrobljene in skregane med seboj morajo najti formulo, ki bi jim omogočila, da se ne bi steple med seboj, še preden se začne predvolilna kampanja. Levičarji socialnim demokratom običajno očitajo neoliberalni odklon v desno, socialni demokrati skupaj z liberalci pa levičarjem, da so otročji in objektivno pomagajo desnici na oblast. Levi populisti zagotavljajo, da so edini pristen glas ljudstva. Nihče ne verjame v boga, bog pa potem ne mara nikogar od njih. Rezultat je običajno zmaga disciplinirane neliberalne desnice in medsebojno obtoževanje v bolj ali manj liberalni opoziciji. Ista zgodba od Beograda do Ljubljane in Varšave. Predvidljivo in dolgočasno."

  • Uredništvo

    26. 10. 2021  |  Kultura

    »Nisem stara krastača, ki sedi na zakladu in nikomur nič ne privošči«

    "Če bi to nagrado dobila pred tridesetimi leti, bi najbrž od sreče umrla. Ampak potem vi zdajle ne bi mogli snemati. Ampak ker se je zgodil čudež, lahko rečem, da sem vesela zaradi svojih prijateljev, ki se tega veselijo, zaradi svojih sodelavcev, zaradi moje publike in bralcev, zaradi kolegov šansonjerjev."

  • Uredništvo

    26. 10. 2021  |  Kultura

    Slovenski filmi na Kitajskem

    Od 28. oktobra do 4. novembra bo na Kitajskem potekala prva retrospektiva slovenskih filmov, ki so nastali od leta 1956 do 2020. Skupaj bo na ogled 6 slovenskih celovečernih filmov. Odprtje retrospektive bo v kitajskem glavnem mestu Pekingu, v tamkajšnjem filmskem arhivu. Vsi filmi bodo podnaslovljeni v kitajščino in angleščino, kasneje pa jih bodo predvajali tudi v drugih večjih kitajskih mestih.

  • Uredništvo

    25. 10. 2021  |  Politika

    »Politični zapornik, ki proizvaja politična izobčenja«

    "Politični zapornik, ki proizvaja politična izobčenja; osvobojenec, ki so ga iz zapora v masovnih demonstracijah spravile množice, danes zatira demonstrirajoče množice; borec proti globoki državi, ki mu je v komaj enem letu uspelo doseči doslej še nevidene globine globoke države; končno politik, ki je zrušil kriterije demokratične samoumevnosti, politične kulture in Slovenijo v stalinistični maniri utiril na železne tračnice, kjer ni bila vse od leta 1948, ko se je Jugoslavija odlepila od Sovjetske zveze."

  • Uredništvo

    25. 10. 2021  |  Politika

    »To je glas božjega odposlanca, ki diktira, grozi in nadira«

    "Ampak, ampak, ampak, nekaj ostane. Glas. Glas našega Andreja. Ne glede na vse možne interpretacije o montaži in manipulaciji na koncu ostane glas. Tisti glas, ki pooseblja v tej državi moč. To je glas božjega odposlanca, ki ureja, ki diktira, ki grozi, ki nadira, ki svetuje in je zapovedujoč. To je glas, ki povzema vso tragiko našega vsakdana. Zaradi tega nezmotljivega glasu smo zavozili. Zapeljali v slepo ulico. Gre za glas ali pa tvit, ki nas je skregal med seboj, skregal z Evropo in evropskimi institucijami. Za glas, ki verjame, da je absoluten. Večen glas."

  • Uredništvo

    25. 10. 2021  |  Kultura

    Kje se igra sploh začne in kdaj konča?

    Na Novi pošti (SMG) v Ljubljani bo 27. oktobra ob 17.30 premiera interaktivne uprizoritve Zelda. Gre za poskus, ki eksperimentira z možnostjo implementacije narave in zakonitosti videoiger v resnično, materialno življenje, s čimer razpre vprašanje, kako daleč smo pripravljeni iti, ko odgovornost za naša dejanja prevzame nekdo drug. Kje se igra sploh začne in kdaj konča? Gledalci lahko predstavo zgolj spremljajo ali pa v njej aktivno in anonimno sodelujejo – za to potrebujejo pametni telefon z možnostjo prenosa podatkov. Avtorica koncepta in scenarija: Varja Hrvatin.

  • Uredništvo

    25. 10. 2021  |  Kultura

    Glasba Transilvanije

    Godalkarjem boste letos lahko prisluhnili kar na treh koncertih; 29. oktobra bodo nastopili v Sevnici (Kulturni dom Krmelj), 30. oktobra v Ljubljani (Kino Šiška), 31. oktobra pa v Mariboru (Sodni stolp Narodnega doma). Godalkarji vas bodo letos popeljali v osrčje glasbe severovzhodnega Balkana, v Transilvanijo in njeno okolico. Poleg Godalkanja  Fiddle Ganga pod vodstvom Bojana Cvetrežnika in Barje Drnovšek boste na vseh treh večerih prisluhnili tudi mojstrovinam letošnjega mentorja Jeana-Christopha Gairarda z njegovim triom Trionica, ki ga tvorita še Nejc Škofic (klaviature) in Jošt Lampret (kontrabas), dva od trenutno najprodornejših mladih glasbenikov jazza in klasične glasbe.

  • Uredništvo

    25. 10. 2021  |  Kultura

    Teden japonskega filma

    Kino Bežigrad in Japonsko veleposlaništvo v Ljubljani ponovno vabita na brezplačne filmske projekcije v sklopu Tedna japonskega filma, ki bo potekal od 25. do 30. oktobra. Teden bo danes ob 17. uri odprla projekcija družinskega filma Restavracija pod milim nebom v režiji Yoshihira Fukagawe.

  • Uredništvo

    24. 10. 2021  |  Družba

    Damijan: »To je res višek sprevrženosti«

    "Trendni porast okužb že drugi teden zapored ponovno razgalja dejstvo, da se velik del slovenskega prebivalstva noče niti cepiti proti Covid, niti noče omejitvenih ukrepov (PCT pogoja), še mask ne želi nositi. Ker je to poseg v njihove državljanske pravice. Višek sprevrženosti pa je, da se nekateri anticepilci in borci za svoje lastne državljanske pravice izseljujejo iz države, kjer je predvsem zaradi njih precepljenost nizka, uvedba zaščitnih in omejitvenih ukrepov pa zaradi tega toliko bolj nujna, ter pošiljajo selfije z letala, kjer edini sedijo brez mask in iz 'nove domovine', kjer oznanjajo svojim sledilcem, kako je super živeti v državi, kjer ni nobenih omejitvenih ukrepov. Jasno, bedaki, ker ste se preselili v državo, kjer so se ljudje prostovoljno več kot 80-odstotno precepili. Drugi so se prostovoljno cepili, da lahko naši anticepilci tam 'dihajo svobodni zrak'. To je res višek sprevrženosti. Skrajno perverzna oblika free-riderstva."