Uredništvo

  • Uredništvo

    13. 10. 2021  |  Družba

    »Neoliberalizem in medicina nas prepričujeta, da gre za problem posameznika«

    "V neoliberalizmu refleksija družbenih okoliščin, ki pogojujejo pandemično, globalno širjenje anksioznih in depresivnih motenj, ni zaželena. Po neoliberalistični ideologiji si za svoje življenje odgovoren predvsem sam. Vsi naj bi imeli enake možnosti in priložnosti – izkoristi jih, vse je odvisno od tebe. Če boš vztrajen, učljiv, če boš dovolj vlagal v svoje zdravje, v razvijanje znanj in veščin, boš uspel. A raziskave kažejo, da se družbena neenakost, ki je gojišče vseh vrst telesnih, duševnih in socialnih patologij, povečuje. Možnosti za uspeh je vse manj. Ampak namesto da bi širjenje anksioznih in depresivnih motenj razumeli kot signal družbene patologije, nas neoliberalistična ideologija na čelu z medicino prepričuje, da gre za problem posameznika oziroma za problem strukture in kemije njegovih možganov. Kriv naj bi torej bil vsak sam, njegov serotonin, in zato, kot pravi Renata Salecl, je toleranca do tesnobe – in ta se širi bolj kot covid – vse manjša. Absurdno, ne?"

  • Uredništvo

    14. 10. 2021  |  Družba

    Slovenska aktivna hiša med finalisti za mednarodno nagrado

    Vzorčna hiša Lumar Primus-R 150 iEDITION, prva slovenska certificirana aktivna hiša, se je uvrstila med štiri finaliste za nagrado Active House Award 2021. Skupaj je bilo prijavljenih 59 projektov.

  • Uredništvo

    13. 10. 2021  |  Kultura

    Kurenti kot novi heroji

    V Ljubljani bodo do 15. oktobra na ogled "nove herojske podobe", ki dopolnjujejo vizualno kuliso naše prestolnice. Plakatna mesta so namreč zavzeli kurenti. Projekt je nastajal v pomladanskem času v ateljeju Pionirskega doma – centra za kulturo mladih, pod vodstvom akademskega kiparja Borisa Beja. Podprl pa ga je tudi Mladinski center Zagorje ob Savi in se vpenja v mednarodni projekt Youth Specific Art.

  • Uredništvo

    13. 10. 2021  |  Kultura

    »Jaz, visoka 98 cm, se razglašam za meso, mišice in kosti samoroga«

    V Španskih borcih v Ljubljani bo danes ob 19. uri v okviru 27. festivala Mesto žensk na ogled solo plesna predstava Nežni samorog italijanske performerke Chiare Bersani. Po predstavi bo sledil pogovor z umetnico, ki ga bo moderirala Alja Lobnik.

  • Uredništvo

    12. 10. 2021  |  Politika

    Interpelacija zoper ministra Hojsa

    V Levici so pripravili osnutek interpelacije zoper notranjega ministra Aleša Hojsa in ga poslali v usklajevanje. Očitajo mu soustvarjanje izrednih razmer, odgovornost za policijsko nasilje, omejevanje človekovih pravic in politizacijo policije. O predlogu interpelacije zoper ministra Hojsa so nato danes razpravljali tudi na sestanku opozicijskih strank iz Koalicije ustavnega loka (KUL). Vse štiri opozicijske stranke so predlog interpelacije podprle. 

  • Uredništvo

    12. 10. 2021  |  Politika

    Žižek in Varoufakis v Ljubljani o vprašanjih, ki tarejo levico

    V četrtek, 21. oktobra, bo v ljubljanski Cukrarni ob 18.15 pogovor z mednarodno prepoznavnim ekonomistom. Yanis Varoufakis je vrhunski ekonomist, ki je bil v ospredju mednarodne medijske pozornosti kot minister za finance v vladi Sirize v Grčiji, danes pa vodi levo vseevropsko politično gibanje DiEM25. Pogovor bo vodil svetovno priznani slovenski filozof Slavoj Žižek, zato je pričakovati, da bo debata "daleč od vljudne izmenjave mnenj enako mislečih". Na spletni strani festivala Indigo so zapisali, da se bo Žižek z brezobzirno odkritostjo lotil vprašanj, ki tarejo današnjo levico. Med slednjimi so navedli denimo sledeče: Je vlada Sirize imela možnost, da bi preživela brez kapitulacije pod pritiskom Evropske unije? Kakšne so realne možnosti radikalne levice danes? Kako se je zaradi pandemije spremenil globalni kapitalizem? Bo kapitalizmu uspelo obvladati ekološko krizo?

  • Uredništvo

    12. 10. 2021  |  Politika

    »Zaradi Janše ne morem imeti svobode in miru«

    "Če bi se on želel pogovarjati na lepši način, bi prišel na Trg Republike vsak petek in ustvarjal nek dialog. On tega ne želi, on tega ne pozna in komunicira z državljani preko Twitterja in nas žali, tako, da če kdo uporablja agresiven, prostaški jezik, je to predvsem Janez Janša."

  • Uredništvo

    12. 10. 2021  |  Družba

    »Česa podobnega nikjer v tujini nisem videla«

    "Javni pritiski na sodnike bi morali biti nepomembni in brez učinka. Prepričana sem, da taki v resnici tudi so. Verjetno pa je sodnikom včasih težko in potrebujejo tudi dobršno mero poguma. V resnici ne vem, od kdaj se že vleče ta neduhovita mantra o krivosodju. Kako je pravzaprav mogoče, da se je iz korupcijskega primera razvila teza o zaroti sodstva? Česa podobnega nikjer v tujini nisem videla. Mogoče je tedaj šlo tudi za nesrečno naključje, da je bil predsednik vrhovnega sodišča sodnik Masleša, ki je svoj mandat začel z morda pretežko popotnico sicer nikoli dokazanih očitkov o domnevni osebni neprimernosti. Sodstvo je bilo tako ves čas nekako v položaju, da se mora braniti pred očitki o spolitiziranosti in nekakšni prežetosti s komunistično ideologijo, kontinuiteto. Vsi ti očitki se mi zdijo naravnost smešni, sploh kot predstavnici generacije sodnikov, ki smo to postali v demokratični Sloveniji. Paradoks je, da te očitke izražajo tisti, ki res predstavljajo kontinuiteto in se očitno borijo z nekimi svojimi demoni iz preteklosti."

  • Uredništvo

    12. 10. 2021  |  Kultura

    Vpogled v električno aktivnost naših možganov

    V Osmo/zi Ljubljana bodo 13. oktobra ob 19. uri odprli razstavo Dalee Kovačec z naslovom Projekcije uma, v katerem umetnica nadaljuje svoje raziskovanje vplivov digitalnih in informacijskih tehnologij na človekove zaznave, ki ga v raznolike in vsebinam prilagojene umetniške medije kontinuirano prevaja že dlje časa. Pri tem se naslanja na svoje starejše delo Until the end of memory, v katerem je z apropriacijo javno dostopnih posnetkov vsakodnevnega življenja uporabnikov svetovnega spleta razmišljala o sodobnih načinih dokumentiranja in arhiviranja naših življenj ter njegove prezentacije in percepcije.  Kuratorka: Anja Guid.

  • Uredništvo

    11. 10. 2021  |  Družba

    »Smešno nam je, kako se osamosvojitelji trkajo po prsih«

    "Sem otrok tranzicije in ko sem se rodila, je bila že mimo. Kaj je šlo po mojem mnenju narobe? Ljudje niso hoteli tega, kar so dobili: pohlep, privatizacija, krčenje socialne države, fleksibilizacija trga in padanje standardov v politiki. Za mojo generacijo je to stvar preteklosti, glede stare države nismo nostalgični, smešno nam je, kako se osamosvojitelji trkajo po prsih na nacionalni televiziji. Ko so ljudje glasovali za novo državo, zagotovo niso glasovali za solzivec na ulicah, za prestrašene in nemočne ljudi. Verjamem, da so glasovali za upanje, prihodnost in povezano skupnost, ki pa jo še vedno lahko zgradimo, ampak samo skupaj. Zato 'fajtamo' dalje."

  • Uredništvo

    11. 10. 2021  |  Družba

    »Oblast si želi še bolj jeznega ljudstva, saj je z jezo preprosto manipulirati«

    "Ničesar takega, česar o desnici na oblasti ne bi že vedeli: pripravljena je storiti karkoli, da ostane na oblasti. Policijsko nasilje ni stihijsko in nikakor ni znak panike oblasti. Prav nasprotno, oblast izgrede motivirano in premišljeno spodbuja, policijsko reakcijo in uporabo sile pa načrtuje. Oblast si želi le še bolj jeznega ljudstva, saj je z jezo, ki s sabo ne prinaša formulirane politične opozicije, preprosto manipulirati. Des­nica je tista politična opcija, ki bo jezo znala mobilizirati za svoje potrebe. Problem jeznih protestniških gibanj, ki se bojujejo izključno proti (elitam, oblasti, omejevanju svoboščin …), ne formulirajo pa tudi svojih predlogov za, je, da se veliko energije steka v nič. Nekaj malega se je bo steklo v nove populistične stranke, s katerimi se bo odlično razumela prav desnica."

  • Uredništvo

    11. 10. 2021  |  Družba

    Kmalu sprememba strategije cepljenja?

    Po neuradnih informacijah RTV Slovenija naj bi posvetovalna skupina za nadaljnje cepljenje dala prednost mRNA cepivom, uporabo vektorskih cepiv pa omejila. Zaradi nedavne smrti 20-letnice je cepljenje s cepivom Janssen začasno ustavljeno.

  • Uredništvo

    10. 10. 2021  |  Politika

    »Hojs je novodobni Jelinčič«

    "Že res, da je Aleš Hojs tak novodobni Zmago Jelinčič, ki so ga vsi imeli radi, ker je provociral, bil nesramen in napadal drugače misleče. Ampak Zmago je bil salonski tiger. In nikoli na čelu represivnega aparata države številka ena. Aleš je na čelu. Daleč od salonov in navdušen, ko policija čisti ulice in trge. Še isti večer ji čestita. In za njim takoj Matej Tonin. Pa še šef policije, da ne bo padel v nemilost. Namesto da bi se opravičili, so navdušeni. V začetku so bili policisti mevže, potem premalo odločni in na koncu pohvaljeni. Rosvita Pesek je trpela z ubogimi policisti, ki so se pojali za protestniki, in bila zadovoljna, da je policija ukrepala bolj odločno. In za češnjo na torti je bil šef uniformirane policije edini, ki je v torek nastopal v Odmevih. In Rosvita se mu je zahvalila, da si je vzel čas in je komentiral dogodke. Skratka, enkrat v prihodnosti naj kar uniformirani policisti vodijo informativne oddaje."

  • Uredništvo

    10. 10. 2021  |  Družba

    »Ko se vlada zateče k nasilju in represiji, pokaže, da ne zmore več vladati na način konsenza«

    "Vodni top je simbol tega, kako se vlada loteva situacije. V nekih zelo skrajnih primerih je morebiti treba uporabiti tudi bolj skrajna sredstva, ampak zdaj se ta sredstva uporabljajo nemudoma in absolutno nesorazmerno. Mislijo, da se bo ugled oblasti dvignil, če bo pokazala mišice, ampak to je strašna zmota."

  • Uredništvo

    10. 10. 2021  |  Kultura

    Nedeljska poezija #86

    V rubriki Nedeljska poezija vsak teden objavljamo pesem po našem izboru iz pesniške zbirke slovenske avtorice ali avtorja, izdane v zadnjih letih. Tokrat pesem Lidije Dimkovske, makedonske pesnice, ki živi in ustvarja v Sloveniji, iz zbirke Črno na belem.

  • Uredništvo

    7. 10. 2021  |  Politika

    Poziv k preiskavi uporabe prisilnih sredstev policije na torkovih protestih

    "Mirovni inštitut poziva varuha človekovih pravic, naj v okviru svojih pooblastil preišče uporabo prisilnih sredstev policije na torkovem protestu v Ljubljani, in sicer z vidika kršitev pravice do zbiranja in združevanja ter prepovedi mučenja in nečloveškega ravnanja," je danes sporočil direktor Mirovnega inštituta Iztok Šori.

  • Uredništvo

    7. 10. 2021  |  Politika

    Naslovnica jutrišnje Mladine: UPOR LJUDSTVA

    Jutri izide nova Mladina! Tokratno naslovnico je oblikoval Ivian Kan Mujezinović, fotografija z naslovom S solzivcem nad mirne demonstrante pa je delo Toneta Stojka. Več o uporu ljudstva in o vodnem topu, ki požara ne gasi, temveč ga razplamteva, preberite jutri v novi številki Mladine, ki bo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani na voljo od petka, 8. oktobra, dalje. #Mladina40

  • Uredništvo

    7. 10. 2021  |  Politika

    »Na eni strani zaigrani blišč v varnem zavetju dvorca, na drugi zaplinjena Ljubljana«

    "Največji delež odgovornosti za izbruh nasilja, državljanske nepokorščine in nespoštovanja česar koli v slovenski družbi nosi izključno oblast, aktualna vlada, ki brezkompromisno trga vezi slovenske družbe ter ne zna in ne zmore več voditi tega naroda skozi epidemijo in z njo povezane travme. Prizori, ki smo jih v torek spremljali na Brdu pri Kranju in sredi Ljubljane, ne bi mogli biti bizarnejši. Na eni strani zaigrani blišč v varnem zavetju dvorca, na drugi zaplinjeno glavno mesto Slovenije. Na plebiscitu pred 31 leti ljudje niso imeli v mislih take podobe države, ko so oddali glas za samostojno Slovenijo. To ni družba, v kateri bi želeli živeti. To ni izbira velike večine državljanov te države."

  • Uredništvo

    7. 10. 2021  |  Politika

    »Pahor se je zavihtel na vrh lestvice politikov, ki nimajo pojma, kaj se v resnici dogaja«

    "S to kao vzgojno in vljudnostno gesto do človeka, ki bi ga bilo treba po hitrem postopku aretirati, ne pa ga vabiti v predsedniško palačo, se je Pahor nepričakovano zavihtel na vrh top lestvice politikov, ki nimajo pojma, kaj se v resnici dogaja. Pahor je s tem prignal do absurda tudi to svoje spravaštvo, ki je v kontekstu partizansko-domobranskega razkola še imelo vsaj nek zamegljen, domneven politični smisel. V tem primeru pa je bilo samo še sámo sebi namen. Kultura dialoga. Hotel je dati zgled, ker da se premalo pogovarjamo in se namesto tega raje zmerjamo."

  • Uredništvo

    6. 10. 2021  |  Politika

    Stevanović in Zlatko pridržana zaradi »hujskanja k upiranju«

    Med pridržanimi na torkovih protivladnih protestih sta tudi glasbenik Zlatan Čordić - Zlatko in predsednik stranke Resni.ca Zoran Stevanović. Policija sicer tega sicer (še) ni potrdila. So pa iz Stevanovićeve stranke sporočili, da je njihov član (in eden od vidnejših prestavnikov sredinih protivladnih protestov) pridržan zaradi suma storitve kaznivega dejanja hujskanja k upiranju.

  • Uredništvo

    5. 10. 2021  |  Politika

    VIDEO: Borut Pahor odlikoval Angelo Merkel

    Predsednik republike Borut Pahor je nemški kanclerki Angeli Merkel danes na Brdu pri Kranju vročil red za izredne zasluge, najvišje odlikovanjem Republike Slovenije. Odlikovanje ji je podelil "za njene osebne zasluge za poglobitev vsestranskih odnosov med Republiko Slovenijo in Zvezno republiko Nemčijo ter verodostojno evropsko voditeljstvo".

  • Uredništvo

    6. 10. 2021  |  Družba

    Ihan: »Za tretji odmerek bomo uporabljali samo mRNK-cepiva«

    "Na začetku sem imel kar velike dvome o mRNK-cepivih, ker se mi je zdela nova tehnologija zelo nepreizkušena. Ampak po tem, ko so prišli rezultati o učinkovitosti tega cepiva, sem postal navdušen za mRNK-cepiva," je v Odmevih na TV Slovenija dejal imunolog Alojz Ihan.

  • Uredništvo

    6. 10. 2021  |  Svet

    »Janša se pred celotno državo hvali s tem, kako krši predpise«

    "Reality show naše oblastne oblasti je dosegel nov vrhunec. Dobesedno. Potem ko je predsednik vlade junija za svoj politični šov zlorabil vojaški helikopter, da je z njim, v posmeh duhu alpinizma, na Kredarico dostavil visokega predstavnika Josepa Borrella, da sta nato 'osvojila vrh', je minuli teden, tokrat že brezogljično, zlezel še na trboveljski dimnik, pod njim pa so podaniki navdušeno pritegnili: Na raufnk, na raufnk, na raufnk se je vseedeel … Pomislimo: premier države z največjim odstotkom kovid smrtnosti in hkratno zlorabo cepiva se pred celotno državo hvali s svojim eksibicionizmom in s tem, kako krši predpise o prepovedi vzpona."

  • Uredništvo

    6. 10. 2021  |  Družba

    »Živimo v civilizaciji, ki problem potlačene bolečine sistemsko rešuje tako, da jo ignorira«

    "Družbeni podsistemi so praviloma že povsem razdrobljeni. Vsak je precej svoje kraljestvo. In nobeden nima naloge, da bi posameznika obravnaval kot celoto. Naravna lastnost potlačene bolečine je, da sili na površje, da bi se lahko ozavestila in prerasla. Živimo pa v civilizaciji, ki problem potlačene bolečine sistemsko rešuje tako, da jo ignorira ali celo zanika. Tako da travme praviloma sploh ne dobijo priložnosti za dvig na površje."

  • DK, STA

    6. 10. 2021  |  Kultura

    Pozicija umetnic post-tranzicijske generacije

    V vitrinah Extended Gallery (pasaža Kina Komuna Ljubljana) bodo, 7. oktobra ob 18. uri odprli skupinsko razstavo Stekleni strop, ki jo je pripravil Poligon kreativni center, na njej pa se bodo predstavile Tina Konec, Agate Lielpetere in Sara Rman. Razstava izhaja iz premisleka o(b) osebnih zgodbah in pozicijah vizualnih umetnic najmlajše, post-tranzicijske generacije, rojene v 90.-h letih, ki je ob splošni prekarizaciji življenja najbolj na udaru. Kuratorka: Teja Kosi.

  • Uredništvo

    5. 10. 2021  |  Politika

    »Borut Pahor ni neumen«

    Nika Kovač, direktorica Inštituta 8. marec in ena od pobudnic nedavno uspelega referenduma o vodah, je na Facebooku opozorila na dejanja predsednika republike Boruta Pahorja, ki po njenem "ni neumen" saj je njegova politična kariera "premišljena", njegovo pogosto uporabo Instagrama pa pripisala "krizi srednjih let" in "jasnemu načrtu". "Del njegovega delovanja pa je tudi molk, ki služi reprodukciji obstoječega sistema. Z njim smo se soočali pri številnih kampanjah," je poudarila.

  • Uredništvo

    5. 10. 2021  |  Politika

    »Če bi se nam uspelo upreti patriarhatu, bi bila tudi osvoboditev izpod okupacije bližja«

    "Če želimo izvajati kampanjo proti nasilju nad ženskami v palestinski družbi, kako naj se organiziramo z ženskami na Zahodnem bregu? Kako naj se povežem s Palestinkami v Hajfi ali Jeruzalemu? To ni mogoče. In to koristi lokalnemu patriarhatu, a tudi okupaciji. Če bi se nam uspelo upreti lokalnemu patriarhatu, bi bila osvoboditev izpod okupacije veliko bližja, saj sta vprašanji povezani."

  • Uredništvo

    5. 10. 2021  |  Družba

    »Uporaba digitalnih naprav za pomiritev otrok je povsem nesprejemljiva«

    "Starši še vedno uporabljajo digitalne naprave za pomiritev otrok. To je povsem nesprejemljivo. Pomislite, pred sto leti so jokajoče otroke mirili s koščkom cunje, namočene v alkohol in opioide. Bilo je učinkovito, a danes bi bili ljudje ob takem početju zgroženi. Upam pa, da bodo ljudje v prihodnosti tudi na današnje obdobje, ko starši za pomiritev potisnejo majhnemu otroku v roke tablico, gledali s podobno mero zgroženosti."

  • Uredništvo

    4. 10. 2021  |  Politika

    »Cerkev in oblast si lastita žensko telo«

    "Cerkev in oblast si ta trenutek lastita žensko telo. To je nezaslišano in temu se je treba upreti z vsemi silami. Nobena pravica ni samoumevna in ni večna, zato je treba biti še toliko bolj pozoren in se boriti, da te pravice ostanejo."

  • Uredništvo

    4. 10. 2021  |  Družba

    Ana Roš: »Janši sem povedala, da ne bom nikoli vstopila v politiko«

    "Nisem ne leva ne desna, sem le človek, ki strogo stoji za svojimi stališči in zagovarja dialog. Na volitve hodim. To je moja državljanska dolžnost, ne hodim pa na proteste in ne mečem v ljudi gnilih jajc."