Uredništvo

  • Uredništvo

    3. 8. 2021  |  Politika

    Horvat: »Vlada ne vpliva na novinarsko svobodo«

    "Za to je odgovorno vodstvo gospodarske družbe, če gospodarska družba slabo posluje, če ni prilivov, tudi ni denarja za plače. Dejstvo je, da direktorju STA Bojanu Veselinoviču vlada ni všeč in zato vzdržuje nedopustno stanje, kljub temu da ima na mizi udobno pogodbo. Na drugi strani pa želi imeti ustanovitelj podjetja transparentno poslovanje. Naš predlog je, da direktor STA stopi korak nazaj, če je treba, tudi Ukom, tako da se bodo znašli za isto mizo in podpisali pogodbo. Zelo mi je žal za novinarje, če ne prejemajo redne plače za svoje delo, nikakor pa vlada s tem ne vpliva na novinarsko svobodo."

  • Uredništvo

    2. 8. 2021  |  Politika

    Počivalšek: »Janševa vlada je takšna, da je občasno resda čutiti nervozo«

    To nikakor ni črno-belo. V Cerarjevi vladi smo recimo znali voditi strpno razpravo in se dogovoriti o prioritetah, šepalo pa je pri izvedbi dogovorjenega. Pri Šarcu se niti dogovoriti nismo mogli ničesar, kaj šele, da bi imeli kakršenkoli rezultat. Pa če to z veseljem sliši ali ne, to je bilo zame izgubljeno obdobje za Slovenijo. Janševa vlada pa je takšna, da je občasno resda čutiti nervozo zaradi različnih slogov komuniciranja, a je ta vlada hkrati najbolj operativna in uspešna od vseh treh. V tej vladi se je naporno dogovoriti, a ko se enkrat dogovorimo, to tudi izvedemo.

  • Uredništvo

    2. 8. 2021  |  Svet

    »Še vedno smo v relativno zgodnjih fazah razvoja interneta«

    "Če bi vam dal odgovor, bi to pomenilo, da mi je jasno, kje se razvoj konča. A morda se nikoli ne konča, temveč se nenehno nadaljuje. Podobno kot telefonski sistem – poglejte, kje je danes, v primerjavi s tistim, kar je Bell počel v drugi polovici 19. stoletja. Internet se bo razvijal še naprej, morda se bo spremenil v kaj drugega, morda se bodo razvili novi protokoli. Mislim, da smo še vedno v relativno zgodnjih fazah interneta. Med drugim zato, ker je ta na voljo le približno polovici svetovnega prebivalstva, pa tudi mehanizmi, prek katerih se vzpostavljajo povezave, se še razvijajo. Prišli smo od žičnih sistemov do brezžičnih, oboji se širijo, optična vlakna postajajo vse bolj dostopna, tako pod morjem kot tudi na kopnem, mobilni internet se razvija, dostopen postaja tudi satelitski internet."

  • Uredništvo

    31. 7. 2021  |  Družba

    Kolesar in »kralj«

    Utrinek s petkovih protivladnih protestov na Trgu republike v Ljubljani.

  • Uredništvo

    1. 8. 2021  |  Kultura

    »Ker je glasba namenjena vsem, si kot glasbenik ne morem dovoliti segregacije s pogoji PCT«

    Glasbenik Tomaž Štular, ki ustvarja pod umetniškim imenom Bordo, sicer pa je frontman kranjske zasedbe The Tide, je javnosti sporočil, da je predviden koncert 11. avgusta, ki bi moral biti na letnem vrtu gradu Khislstein v Kranju, odpovedan zaradi novih pogojev PCT, ki jijh je označil za "prekomerne" in "poseganje v omejevanje svobode". 

  • Uredništvo

    1. 8. 2021  |  Kultura

    Nedeljska poezija #76

    V rubriki Nedeljska poezija vsak teden objavljamo pesem po našem izboru iz pesniške zbirke slovenske avtorice ali avtorja, izdane v zadnjih letih. Tokrat pesem Bojana Sedmaka iz zbirke Violina v vodnjaku.

  • Uredništvo

    30. 7. 2021  |  Politika

    Izšla je nova Mladina: USTAVITE LEVICO!

    Izšla je nova Mladina! Tokratno naslovnico sta zakrivila Mladinin hišni karikaturist in nagrajenec Prešernovega sklada Tomaž Lavrič (ilustracija) ter Ivian Kan Mujezinović (oblikovanje). Slovenska vlada je predsedovanje Svetu EU začela s pobudo, da je treba ustaviti "levi ekstremizem in anarhizem". Več o tem preberite v naslovni temi nove Mladine, ki je že pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani!

  • Uredništvo

    28. 7. 2021  |  Politika

    Naslovnica jutrišnje Mladine: USTAVITE LEVICO!

    Jutri izide nova Mladina! Tokratno naslovnico sta zakrivila Mladinin hišni karikaturist in nagrajenec Prešernovega sklada Tomaž Lavrič (ilustracija) ter Ivian Kan Mujezinović (oblikovanje). Slovenska vlada je predsedovanje Svetu EU začela s pobudo, da je treba ustaviti "levi ekstremizem in anarhizem". Več o tem preberite jutri v naslovni temi nove Mladine, ki bo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani na voljo od petka, 30. julija, dalje. #Mladina30

  • Uredništvo

    29. 7. 2021  |  Politika

    »Tako kot čista pitna voda ima za desnico tudi domoljubje svojo ceno«

    "Človek bi pomislil, da so za domoljubno koalicijo, ki skrb za slovenščino in narodno dediščino postavlja med prioritete, takšni študentje in študentke pomembni. V prihodnje bodo morda ambasadorji slovenske kulture in jezika – če seveda prej dobijo priložnost za študij v Sloveniji. A tu se domoljubje Janševe vlade konča. Le kaj bi s študentkino zavzetostjo za slovenščino – če ne bo imela jeseni na računu okroglih 5000 evrov. Jih ne more zbrati, ker je mama gospodinja in oče brezposeln? Potem naj raje ostane doma. Tako kot morje, reke, jezera in čista pitna voda ima za desnico očitno tudi domoljubje svojo ceno. Zato jim ga – domoljubja – res ne gre prepustiti."

  • Uredništvo

    29. 7. 2021  |  Politika

    »Stihija pri zagotavljanju javnega zdravja je pot v pogubo«

    "Težava državljanov je, da trenutna vlada ni sposobna spremeniti zakonodaje na način, da bi bili ukrepi sprejeti demokratično, da bi zagotavljali pravno varnost in da bi na jasen način določali pravice in obveznosti, predsednik vlade pa tudi noče odstopiti in s tem odpreti vrat predčasnim volitvam, na katerih bi se lahko oblikovala zadostna večina v DZ."

  • Uredništvo

    28. 7. 2021  |  Politika

    »Hojs je pomemben kamenček v mozaiku vzporednega sveta Janeza Janše«

    "Imenovanje Hojsa pomeni, da se Janez Janša ne bo umiril, temveč bo polariziral slovensko javnost do skrajnosti, želja pa je, da bi predvolilna kampanja potekala okoli tem, kot so osamosvojitev, ugrabljeno ustavno sodišče in podobno. Hojs je pomemben kamenček v mozaiku vzporednega sveta Janeza Janše, saj sam še bolj verjame v politiko delitev kot sam Janez Janša."

  • Uredništvo

    28. 7. 2021  |  Družba

    »Življenje brez PCT bo za necepljene precej težje in predvsem dražje«

    "Zdi se, da bo jesen v znamenju PCT oziroma, bolje rečeno, v znamenju PC, saj bodo od 23. avgusta testi plačljivi. Kdor ni prebolevnik ali ne bo cepljen, bo najbrž imel velike stroške zaradi testiranj, saj ni jasno, do kdaj bo omejevanje trajalo. Življenje brez PCT bo seveda mogoče, bo pa to za necepljene precej težje in predvsem dražje. Zelo verjetno je, da bodo nekatera podjetja za zaposlene zahtevala pogoj PCT za vstop v prostore, prav tako je mogoče pričakovati, da bodo te pogoje uvedle univerze, če bodo želele imeti jeseni predavanja v predavalnicah, najbrž tudi srednje šole, verjetno celo zdravstveni domovi (ko ne gre za življenjsko nujne stvari)."

  • Uredništvo

    27. 7. 2021  |  Politika

    »Čas je, da gresta Borut in Janez z ročico v roki gledat sončne zahode«

    "To, da je leva stran neenotna, je mit neresnega žurnalizma. Leva stran ni enoumna za razliko od tako imenovane desnice, ki je v bistvu 'saj mi nismo stranka, mi smo privat firma enega človeka', kot je SDS lepo definiral eden najbolj vidnih dolgoletnih žolto-modrih članov. Kaj bi radi še levega JJ in večno infantilni pingpong? Ne, hvala. Osebno menim, da je čas, da Borut in Janez gresta z ročico v roki gledat sončne zahode. Potem se bo mogoče šele vzpostavila slovenska desnica. Ma, se malo bojim, kar sem že večkrat povedal, da jo bom moral sam narediti."

  • Uredništvo

    27. 7. 2021  |  Politika

    »Obiskovalec z Marsa bi imel občutek, da se je zgodovina v Sloveniji začela leta 1988 z zaprtjem Janše«

    "Trideset let po osamosvojitvi bi obiskovalec z Marsa imel občutek, da se je zgodovina v Sloveniji začela leta 1988 z zaprtjem Janše, nato se tri leta z izjemo rovarjenja komunistov ni kaj dosti dogajalo, dokler ni leta 1991 JLA napadla Slovenije. V desetih dnevih se je zgodilo toliko zgodovine, kot se je večini drugih držav ni v stoletjih, tisočletjih. Vsak dan so nove proslave in nove slovesnosti. Vedno znova se odkrivajo nove spominske plošče in novi spomeniki. Še tako nepomemben sestanek iz tistega časa se danes poveličuje kot zgodovinsko dejanje."

  • Uredništvo

    26. 7. 2021  |  Družba

    »Desni politiki se zavzemajo za svobodo govora, obenem pa prav oni kršijo to pravico drugim«

    "Tu gre tudi za širše vprašanje svobode govora. Najbolj glasni ob tem so tisti, ki jo na nasilne načine najraje kratijo. Večinoma desni politiki se javno na vse načine zavzemajo za svobodo govora, jadikujejo, da se njim omejuje ta pravica, obenem pa s pozicije največje moči prav oni kršijo to pravico drugim. Na Madžarskem so ukinili univerzo, ki je bila kritična do Orbana, prepovedali so govoriti o vprašanju homoseksualnosti v šolah, pri nas so hoteli ukiniti določene študijske smeri, preganjajo drugače misleče umetnike, šikanirajo novinarje, pa vendar ves čas govorijo, kako se njih omejuje. Spomnimo se Zlatka, ki so mu hoteli ukiniti prispevke zaradi stvari, ki jih je govoril. Živimo v zanimivem času, v katerem so določene meje postavljene izjemno visoko, druge pa blazno nizko. Tako nizkotnega političnega govora, kot je danes, še ni bilo v naši zgodovini. Vsak politik si lahko privošči govoriti nasilne stvari, seksizme in se mu nič ne zgodi."

  • Uredništvo

    26. 7. 2021  |  Politika

    »Naloga policije ni, da podpira vlado«

    "Državo sestavljajo ljudje, veje oblasti, institucije. Od institucij – ena od njih je tudi Slovenska tiskovna agencija – je odvisno, kaj bo z blaginjo neke skupnosti. Institucije, ki so del države, ne podpirajo vlade, temveč omogočajo delovanje družbe. Kulturne in izobraževalne institucije družbi prinašajo omiko. Zdravstvene institucije bolj ali manj uspešno zagotavljajo zdravje prebivalstva. Agencije, ki preprečujejo monopole ali malverzacije z vrednostnimi papirji, omogočajo, da je gospodarska tekma, ki poteka v družbi, vsaj za silo poštena. Naloga policije ni, da podpira vlado. Naloga policije je, da v družbi vzdržuje javni red in mir. STA družbi prinaša informacije. Ne prenaša vladnih sporočil za javnost. Vladna sporočila povzema, a tudi postavlja v kontekst. Sprašuje. Novice, ki jih generira neodvisna agencija, so za vlado lahko tudi neprijetne. A so za delovanje družbe ključnega pomena."

  • Uredništvo

    26. 7. 2021  |  Kultura

    Ali lahko tehnologija odreši človeka odgovornosti do slabega ravnanja z okoljem?

    V Osmo/zi (Slovenska cesta 54) v Ljubljani bodo 27. julija ob 19. uri odprli intermedijsko zvočno-prostorsko  instalacijo Con·d/s·ense, ki je del niza instalacij umetnika Mihe Godca, ki se ukvarjajo s problematiko antropogenih vplivov na vodne ekosisteme, eksperimentirajo s čiščenjem vode in z raziskovanjem sonifikacijskih lastnosti vode. Naprava združuje pridobivanje vode in njeno sonifikacijo ter doda časovno dimenzijo h gledalčevi izkušnji. Posebno vodstvo z umetnikom bo ob svetovnem dnevu ohranjanja narave, 28. julija ob 18. uri.

  • Uredništvo

    25. 7. 2021  |  Politika

    »Franci Matoz je tik pred tem, da zamenja Janeza Janšo«

    "Po mojem mnenju je gospod Matoz tik pred tem, da zamenja gospoda Janeza Janšo. To je zadnja stopnica, ki je še ni osvojil. To, kar se dogaja na področju korporativnega upravljanja v tem letu dni, je nekaj, kar je preseglo vse dosedanje negativne prakse, ki so seveda bile tudi pri prejšnjih vladnih garniturah, vendar pa nikoli tako ekscesne in tako številne kot danes."

  • Uredništvo

    25. 7. 2021  |  Družba

    »Proticepilna gibanja so dobila novo, globalno publiko«

    "Dezinformacije, 'fake news', proticepilna gibanja, ki so bila zadnja leta bolj domena zaprtih forumov, kjer so dezinformacije širili v relativno majhnih odmevnih sobah, so dobila novo, globalno publiko. In pozornost (te publike). Cepljenje proti covid-19, zmaga znanosti in človeštva nad virusom, naš največji podvig – sposobnost ustaviti pandemijo, žal izgublja zalet. Kombinacija nenamernega in zlonamernega širjenja vsebin, ki škodujejo javnemu zdravju ter odzivu na pandemijo, vzbujajo dvome, krepijo polarizacijo, ustvarjajo erozijo zaupanja in vodijo ljudi po napačni poti. Ne hodimo proti bolj opolnomočeni populaciji, ki se bo lažje odločala v prid svojega zdravja in mislila tudi širše na našo skupnost, ampak imamo vedno več ljudi v stiski, ki se bodo odločali v lastno škodo in v škodo družbe. Nobena oseba ni otok. Vsi smo povezani, naša dejanja imajo posledice."

  • Uredništvo

    25. 7. 2021  |  Kultura

    Nedeljska poezija #75

    V rubriki Nedeljska poezija vsak teden objavljamo pesem po našem izboru iz pesniške zbirke slovenske avtorice ali avtorja, izdane v zadnjih letih. Tokrat pesem Marjana Pungartnika iz zbirke Za zvezdno mizo.

  • Uredništvo

    24. 7. 2021  |  Družba

    »Nobena strategija v povezavi s cepljenjem se ni dovolj dobro obnesla«

    "Ko se je zgodil koronavirus, je bilo luč na koncu predora cepivo, ki nas bo vrnilo v običajne tire. Z upanjem smo spremljali napredek znanstvenikov in nihče ni niti pomislil, da se bomo ukvarjali s prepričevanjem, ali cepivo sploh vzeti. Zdaj pa smo tukaj. Polni skepticizma, raznih teorij. Ne bom vas žalil, da ne veste, kaj je dobro za vas. Ne bom se ustavljal ob najrazličnejših ukrepih, zakaj, do kdaj. Vem pa nekaj. Naredili smo, kar smo morali, da bi obvarovali vas in vaše najdražje pred najhujšim. Še vedno verjamem, da delamo to. Še vedno verjamem, da smo Slovenci sposobni videti širšo sliko in najti kredibilne informacije."

  • Uredništvo

    24. 7. 2021  |  Politika

    »Potreba po soliranju Janše je postala tako patološka, da je moteč celo Kacin«

    "Nove rešitve, kako zajeziti širjenje covida-19, se v vladi pojavljajo s svetlobno hitrostjo. Sprejema jih izključno Janša in pri svojih idejah vztraja, tudi ko mu jih tisti, ki mu še upajo ugovarjati, izrecno odsvetujejo. Na Janševem zelniku naj bi zrasla tudi mobilna aplikacija, s katero bodo organizatorji 'anonimno' nadzorovali digitalna potrdila za covid. Za ugotovitev, da je 'anonimna' kontrola udeležencev javnih prireditev nesmiselna, ni treba biti epidemiolog."

  • Uredništvo

    23. 7. 2021  |  Politika

    Jerala: »Napovedujem, da bo tudi v Slovenijo prišel cunami delta«

    "Napovedujem, da bo tako kot po drugih državah prišel cunami delta. Vidimo, kako po drugih državah strmo rastejo okužbe. Zelo dobro in pomirjujoče je, da je število hospitalizacij približno desetkrat manjše kot pri prejšnjih valovih – ampak v državah, kjer je precepljenost zelo visoka. Če pogledamo po drugi strani Rusijo, vidimo, da je tam število mrtvih večje kot kadar koli v tej epidemiji."

  • Uredništvo

    22. 7. 2021  |  Politika

    Naslovnica jutrišnje Mladine: KOALICIJA SOVRAŠTVA

    Jutri izide nova Mladina! O koaliciji sovraštva si preberite v novi številki, ki bo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani na voljo od petka, 23. julija, dalje. #Mladina29

  • Uredništvo

    22. 7. 2021  |  Politika

    V času sedanje vlade neonacisti v Sloveniji ponovno doživljajo prerod

    Jutri v naslovni temi nove Mladine preberite obsežen članek Erika Valenčiča, v katerem obravnava tako imenovano koalicijo sovraštva oziroma neonacizem v Sloveniji. "Med neonacisti v Sloveniji ni več pomembno, kdo je po narodnosti Slovenec; sebe prvenstveno vidijo kot belce, ki branijo belo Evropo," je med drugim zapisal. Slovenska obveščevalno-varnostna agencija je v letošnjem tajnem Poročilu o delu in finančnem poslovanju poudarila, da sta se neonacistični skupini Blood & Honour Slovenia in Narodni blok organizirali v rumene jopiče kot protiutež protivladnim protestom.

  • Uredništvo

    22. 7. 2021  |  Družba

    »Najhuje v pandemiji ni bil virus«

    "Sodobna medicina nekoliko z začudenjem odkriva, da staranje ni nujno nočna mora z vsemi tegobami. Če si zdrav, dejaven in živiš v ugodnih socialnih in ekonomskih razmerah, je lahko staranje nekaj lepega. Če pogledamo rezultate merjenja stopnje zadovoljstva različnih narodov, kot najbolj zadovoljni izstopata dve skupini. Na eni strani so skandinavski narodi, v katerih ljudje sicer plačujejo visoke davke, a se z leti mnogi izoblikujejo v sproščene izobražene in svobodomiselne, fizično aktivne in karitativne ljudi; so individualisti, a vedo in čutijo, da tudi ko bo prišla starost, bo ta kakovostna in varna. To je zelo pomembno. Ena izmed temeljnih stvari, ki jih potrebuje človek, je občutek varnosti, predvidljivosti. Najhuje v pandemiji ni bil virus – najbolj je ljudi ohromila epistemična negotovost. Ko ne veš, kaj je, kaj bo, kaj je res in kaj ni. Epistemična negotovost je tisto, kar naši možgani najtežje premagajo. Zato tako zlahka zdrsnemo v obup, strah, eksistencialno grozo, teorije zarot."

  • Uredništvo

    22. 7. 2021  |  Politika

    »Vladavina ljudstva mora biti navzoča vsak dan«

    "Vladavina ljudstva mora biti navzoča vsak dan, to pa omogočata prav sodobna računalniška tehnologija in tehnika. Vse večje število državljanov z digitalnimi potrdili se ponuja kot samoumevno orodje za to, da lahko na spletu in s tem v družbi kot celoti šteje vsak dan mnenje prav vsakega državljana, ki z imenom in priimkom podpiše podporo nekemu utemeljenemu stališču o družbenih razmerah. Če je teh podpisov veliko, lahko, pogojno rečeno, govorimo o avtoriziranem večinskem javnem mnenju (AVJM). Ob ustrezno izdelani računalniški platformi naj bi državljani, nekaj tisoč, deset tisoč ali celo sto tisoč njih, pridobili zakonsko pravico zahtevati, da se o tako množično podprtem stališču obvezno razpravlja in glasuje v parlamentu ter seveda tudi na referendumu."

  • Uredništvo

    21. 7. 2021  |  Politika

    »Na ustavnem sodišču je skoraj toliko epidemiologov kot v strokovni skupini«

    Nataša Pirc Musar, pravnica in nekdanja informacijska pooblaščenka, se je na Twitterju odzvala na izjavo notranjega ministra Aleša Hojsa. Ta je ob odločitvi ustavnega sodišča, da so bili odloki o prepovedi in omejevanju shodov neustavni, izjavil, da so na ustavnem sodišču očitno "poleg vrhunskih pravnikov tudi najboljši epidemiologi, tako da bodo že vedeli, kaj je prav." K temu je še dodal, da pač niso "vsi tako veliki strokovnjaki, kot so na ustavnem sodišču."

  • Uredništvo

    21. 7. 2021  |  Politika

    »Jankoviću sem rekel, da nima smisla, da greva vsak po svoji strani ulice in se ne pozdraviva«

    "Odkar sem šel iz urada predsednika vlade, sem se videl s Karlom Erjavcem, a na nekem dogodku, kjer sva pač bila oba. Sicer pa se ne dobivam z njimi, tudi nič slabega ne bom govoril o nikomer. Z Zoranom Jankovićem sem se pogovarjal pred dvema letoma, rekel sem mu, da sva toliko stara, da nima smisla, da greva vsak po svoji strani ulice in se ne pozdraviva. In sva rekla, da je zdaj v redu. To ni odnos, kot je bil prej, se pa ne kličeva. Prideš v fazo, ko se ti ne da več - ne kregati in biti slabe volje. Nikoli v življenju nisem želel komu škodovati, to ni moj način. Človeka lahko kam pošljem, mu povem iskreno v obraz, a ko svoje povem, greva v življenju naprej."

  • Uredništvo

    21. 7. 2021  |  Družba

    »Slovencem ne smeš groziti, ker boš dosegel popolnoma nasproten učinek od želenega«

    "Prva stvar: ne pričakujem, da bodo ljudje drli v cepilne centre, če bo Luka Dončić rekel, da se je cepil. Gre za stalni proces izobraževanja in vzpostavljanja zaupanja, ki je tek na dolge proge. Na vse možne načine, ki jih poznamo, ga je treba vzpostavljati. Potrebni so nevsiljivi, poljudni članki v vseh medijih, ne le v klasičnih, ampak tudi v vseh tistih medijih, ki so osrednji mediji mlajše generacije."