Uredništvo

  • Uredništvo

    9. 7. 2021  |  Politika

    Izšla je nova Mladina: OBVEZNO CEPLJENJE?

    Izšla je nova Mladina! Ilustracijo na naslovnici je ustvaril Franco Juri. Kako je slovenska vlada zavozila cepljenje in zakaj moramo biti državljani pametnejši od nje? Odgovore poiščite v naslovni temi nove Mladine, ki je že na voljo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani.

  • Uredništvo

    10. 7. 2021  |  Politika

    Vprašanje o kulturi je vprašanje o narodu

    "Vprašanje o kulturi je vprašanje o narodu. Ali drugače: nacionalno vprašanje je predvsem pri malih narodih kulturno in politično vprašanje. To so bile pogoste definicije, ki smo jih velikokrat poslušali v času slovenskega socializma. Izrazito v šestdesetih in sedemdesetih letih, na drugačen način v osemdesetih, v devetdesetih pa so se takšne misli umaknile ideji o kulturi, ki naj se ne meša več v politiko. Eden od kulturnih ministrov je, ne tako davno, celo izjavil, da je čas, da vodenje države in naroda prevzamejo politiki, kultura pa naj se ukvarja sama s sabo; da ni več nobene potrebe, da bi kultura in umetnost bili še naprej nosilki državotvornosti in narodotvornosti. S tem se ne bi strinjali niti mnogo večji narodi, ki imajo večstoletno državno tradicijo,"  je v posebni številki Mladine ROJSTVO DRŽAVE (3. DEL), ki je že na voljo pri prodajalcih časopisov in v naši spletni trgovini, med drugim zapisal Vinko Möderndorfer.

  • Uredništvo

    9. 7. 2021  |  Kultura

    Avtorske animacije z vseh vetrov

    Letošnja Poletna Animateka bo tokrat prinesla kar 8 večerov in 9 projekcij avtorske animacije z vseh vetrov, pa tudi delavnici pikselacije in delavnico risanja s svetlobo. V dveh sklopih – julijskem in avgustovskem – se bodo na Kinodvorišču, v Slovenski kinoteki, na Mestnem trgu pred Pritličjem, v Švicariji in v Letnem kinu Slovenske Kinoteke zvrstili celovečerci in programi kratkih animiranih filmov, med njimi tako arhivski kot sodobni animirani filmi.

  • Uredništvo

    8. 7. 2021  |  Politika

    Naslovnica jutrišnje Mladine: OBVEZNO CEPLJENJE?

    Jutri izide nova Mladina! Ilustracijo na naslovnici je ustvaril Franco Juri. Kako je slovenska vlada zavozila cepljenje in zakaj moramo biti državljani pametnejši od nje? Odgovore poiščite jutri v naslovni temi nove Mladine, ki bo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani na voljo od petka, 9. julija, dalje. #Mladina27

  • Uredništvo

    8. 7. 2021  |  Politika

    Beović: »Zato moram zagovarjati obvezno cepljenje«

    "Resnih debat, da bi bilo cepljenje obvezno, ni bilo. Zdravniki smo zelo prepričani, da je cepljenje izjemno pomemben ukrep, če želimo ustaviti epidemijo, da je učinkovit in varen. Naša odgovornost za ljudi je, da se v celoti cepijo, družba se lahko odloči drugače, stališče stroke pa je tako. Jaz sem odgovorna za to, da pacient opravi zdravstveni poseg, ki je življenjsko pomemben. Cepljenje je tak ukrep, zato moram zagovarjati obvezno cepljenje oziroma karkoli, kar bi lahko spodbudilo cepljenje. O tem razmišljajo celo države, kjer sploh nimajo obveznega cepljenja, zdi se mi, da bi bilo to pri nas celo lažje uvesti, saj sprejemamo obvezno cepljenje otrok."

  • Uredništvo

    8. 7. 2021  |  Družba

    »Žagamo vejo, na kateri sedimo«

    "Odvisno, nekaterim se to še vedno zdi kaprica naravovarstvenikov. Veliko inženirjev sploh ne vidi vrednosti vode, da ima pri našem razvoju velik pomen. Tople vode na bodo mogle hladiti elektrarn. Nizke vode ne bodo imele pretoka in ne bo električne energije, če je preveč vode, je ravno tako problem. Voda je pomembna za vse vidike družbe in za ekosistem. Pa saj je človek del ekosistema – in če ga uničujemo, je to kot žaganje veje, na kateri sedimo."

  • Uredništvo

    8. 7. 2021  |  Politika

    Kučan: »Za najtežje odločitve je treba pridobiti razumevanje in podporo državljanov«

    "Tudi najzahtevnejše probleme je mogoče reševati po poti dialoga, potrpežljivega in argumentiranega iskanja soglasja, brez merjenja moči. Tudi v mednarodnih odnosih je pomembno biti načelen, ohranjati verodostojnost, iskati zaveznike in ne prilagajati stališč kratkotrajnim koristim. Tudi v vojni, če ti je vsiljena, se je treba braniti in se zavzemati za mir. Za najtežje odločitve je treba pridobiti razumevanje in podporo državljanov, povedati resnico in imeti za to pogum, biti do njih spoštljiv in si prizadevati za njihovo zaupanje."

  • Uredništvo

    8. 7. 2021  |  Politika

    Velika kriza

    "Globalno gospodarstvo, z njim pa tudi slovensko, je v prvem desetletju 21. stoletja doživelo dve krizi. Prva je nastopila spomladi leta 2001 po poku borznega mehurčka podjetij informacijske tehnologije (t. i. mehurček-pika-com), sledila pa so mu škandalozna razkritja računovodskih prevar številnih podjetij, ki so več let skrivala vse slabše poslovne rezultate. Prevladujoča retorika časa je bila, da je vzrok za upad gospodarske aktivnosti in njegove posledice, zlasti v obliki višje brezposelnosti v največjih svetovnih gospodarstvih, treba pripisati strahu pred zloveščimi napovedmi o zlomu računalniških sistemov ob prelomu tisočletja in terorističnem napadu na New York septembra leta 2001," je v posebni številki Mladine ROJSTVO DRŽAVE (3. DEL), ki je že na voljo pri prodajalcih časopisov in v naši spletni trgovini, med drugim zapisal ekonomist Igor Feketija.

  • Uredništvo

    7. 7. 2021  |  Družba

    Vlado Kreslin: »Glasoval bom proti zakonu«

    "Glasoval bom proti zakonu, ker jih že kar vidim, kako si bodo lokalno oz. na terenu, kot temu pravijo, podeljevali soglasja po strankarskih linijah in po preverjenem principu »ti meni, jaz tebi« ter postavljali bifeje, ute, hiše, pomole, ograje, ipd., ob Muri, Dravi, Savi, Krki, Kolpi, Soči ... in na vseh možnih obalah slovenskih voda in morja."

  • Uredništvo

    8. 7. 2021  |  Družba

    »Vsi boste cepljeni!«

    Agencija Luna / TBWA je ustvarila nov Proglas, ki bo objavljen v jutrišnji tiskani Mladini, obenem pa objavljamo tudi animirano videorazličico. Cepilna strategija in (ne)uspešnost cepljenja sta tako pri nas kot marsikje drugje po svetu tema, ki nas globoko razdvaja. Tisti po(ne)srečeni "Vsi boste aretirani!" in nerodno opravičilo je samo še eden v vrsti avtogolov, ki si ga je zadala država.

  • IK, STA

    7. 7. 2021  |  Politika

    Sporni Orbanov oglas

    Avstrijski časnik Die Presse je danes objavil celostranski plačani oglas, v katerem madžarski premier Viktor Orban predstavlja svoje videnje prihodnosti EU ter zahteva "ponovno vzpostavitev evropske demokracije" in svari pred "množičnim priseljevanjem in pandemijami". Objavo je pred tem zavrnila vrsta evropskih medijev, nekateri pa so ga objavili.

  • Uredništvo

    7. 7. 2021  |  Družba

    Jerala: »Za zadostno precepljenost do jeseni bi morali na teden cepiti 100.000 ljudi«

    "Da bi do jeseni dosegli zadostno precepljenost, bi se moralo v prihodnjih mesecih tedensko cepiti vsaj 100.000 posameznikov. S tem namreč lahko dosežemo, da se vsak mesec kolektivna precepljenost zviša za 10 odstotkov."

  • Uredništvo

    6. 7. 2021  |  Politika

    Janša: »Zadnji novinar, ki je bil zaprt v Sloveniji zaradi svojega pisanja, stoji pred vami«

    "Zadnji novinar, ki je bil zaprt v Sloveniji zaradi svojega pisanja, stoji pred vami ... V Sloveniji trenutno ni nobene represije nad mediji ali nad novinarji. Gre pač za prenašanje političnih zdrah iz slovenskega parlamenta v Evropski parlament."

  • Uredništvo

    7. 7. 2021  |  Politika

    »Biseri med svinjami lahko svetijo kot diamanti, lahko pa smrdijo po gnoju in zlu«

    "Ko se začne politična javnost pečati z metaforami, nas mora resno zaskrbeti. Ne zaradi metafor. Metafore so čudovito jezikovno sredstvo. Z njimi je mogoče izraziti težko izrazljive pomenske odtenke in jeziku vdahniti živost. Metafore so interpretativno odprte, to je njihov mik – in njihovo prekletstvo, ko jih na primer uporabljajo politični nasprotniki. Biseri med svinjami lahko zato svetijo kot diamanti in ožarjajo duha, lahko pa smrdijo po gnoju in zlu. Zlasti ko jih povaljajo po ustih maloumni svinjski pastirji."

  • Uredništvo

    6. 7. 2021  |  Družba

    Pravica do splava in umetne oploditve

    "Leta 1978 se je v Veliki Britaniji rodila Louise Brown, prvi otrok, spočet z metodo zunajtelesne oploditve. O tem je tedaj poročal tudi slovenski časopis Delo in novico pospremil s ciničnim komentarjem, da so z »otroki iz epruvete« tudi »pravniki dobili novo delovno področje«. Ta izjava se je kasneje potrdila v vrsti sodnih sporov in potrebi, da se področje natančno regulira s posebnimi zakoni. Odprta pravna vprašanja o postopkih oploditve z biomedicinsko pomočjo so v začetku novega tisočletja razburkala tudi slovenski javni prostor in naposled leta 2001 celo pripeljala do referenduma, na katerem so vsi polnopravni državljani in državljanke odločali o tem, ali pravico do oploditve z biomedicinsko pomočjo podeliti tudi samskim ženskam," je v posebni številki Mladine ROJSTVO DRŽAVE (3. DEL), ki je že na voljo pri prodajalcih časopisov in v naši spletni trgovini, med drugim zapisala Dr. Ana Cergol Paradiž, zgodovinarka.

  • Uredništvo

    7. 7. 2021  |  Kultura

    Festival eksperimentalnih avdiovizualnih praks

    SCCA-Ljubljana, Postaja DIVA in Slovenska kinoteka pripravljajo nov mednarodni festival eksperimentalnih avdiovizualnih praks V-F-X (video-film-eksperiment) Ljubljana, ki bo potekal od 7. do 9. julija v Slovenski kinoteki. Festival bo odprl glasbenik, performer in intermedijski umetnik Luka Prinčič s hibridnim AV-solo performansom trans.fail, ki bo tokrat prvič izveden v živo pred občinstvom.

  • Uredništvo

    6. 7. 2021  |  Politika

    FOTOGALERIJA: Protest proti Janševi vladi tudi v Strasbourgu

    Danes zjutraj je Janeza Janšo je ob prihodu v Evropski parlament v Strasbourgu pričakalo presenečenje ‒ protestna akcija, ki so jo z mednarodno podporo izvedli članice in člani petkovih kolesarskih protestov. Z akcijo so želeli opozoriti na dogajanje v Sloveniji, predstaviti protestniško gibanje in predvsem pozvati Evropski parlament ter vse pristojne evropske inštitucije, da odločno ukrepajo in zaščitijo vladavino prava v Sloveniji.

  • Uredništvo

    6. 7. 2021  |  Politika

    Danes, jutri in v četrtek predčasno glasovanje 

    V nedeljo, 11. julija, bo Slovenija glasovala na referendumu o noveli zakona o vodah. Volivke in volivci, ki se takrat ne bodo mogli udeležiti glasovanja, pa lahko svoj glas oddajo tudi predčasno. Glasovanje bo potekalo do četrtka, 8. julija, in sicer do 19. ure, glas pa je predčasno mogoče oddati na 92 voliščih po državi.

  • Uredništvo

    6. 7. 2021  |  Družba

    FOTOGALERIJA: Dolge vrste na predčasnem glasovanju

    Množice volivk in volivcev na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani, kjer bo danes, jutri in v četrtek potekalo predčasno glasovanje na referendumu o noveli zakona o vodah. 

  • Uredništvo

    6. 7. 2021  |  Politika

    SD s tožbo proti Janši

    Socialni demokrati so včeraj na okrajnem sodišču v Velenju vložili tožbo proti Ivanu Janezu Janši zaradi laži o lastništvu Levstikove 15. "Pravna in zgodovinska dejstva namreč dokazujejo, da je SD nesporna lastnica nepremičnine, Ivan Janez Janša pa je ob številnih priložnostih zavestno in zlonamerno širil laž, čeprav je dokazljivo vedel, da lastništvo SD ni sporno in da nepremičnina ni bila nikoli ukradena tragično preminuli družini Moskovič," so zapisali v sporočilu za javnost.

  • Uredništvo

    6. 7. 2021  |  Družba

    Množičen odziv na predčasno glasovanje

    "Danes mi igra srce. Končno smo dojeli, kaj je demokracija. Z veseljem čakam, da oddam svoj glas na predčasnem glasovanju," je na Facebooku zapisal eden od nasprotnikov novele vladnega zakona o vodah. Odziv na predčasno glasovanje je množičen, ljudje na Gospodarskem razstavišču že oddajajo svoje glasove. Slednje lahko danes, jutri in v četrtek oddate tudi vi, sicer pa je uradni referendumski dan v nedeljo, 11. julija. 

  • Uredništvo

    6. 7. 2021  |  Politika

    »Na zahodu ne bomo nikogar prepričali, da smo v resnici v redu«

    "Zdaj se to dogaja nam. Ja, včasih je bilo tako, da si šel po svetu in so ljudje bili veseli, ko so srečali nekoga iz napredne države, ki se je pametno izognila veliki vojni in v emocionalnem središču svojega mesta nima kipa generala, ampak pesnika. Ponosni smo bili, ker je bila naša vojna majhna in se v njej nihče ni mogel delati velikega junaka. Zdaj v vseh nas vidijo še eno neumno državo, ki se odpoveduje svobodi v imenu narodnih izmišljotin. To podobo zdaj nosimo zapisano v vseh naših dokumentih. Na zahodu ne bomo nikogar prepričali, da smo v resnici v redu. Zaveznike imamo na vzhodu, med ljudmi, ki se upirajo demokraciji brez svobode in narodnjaški kulturi brez duha. Tam so naši evropski sodržavljani. Oni razumejo naš problem z oblastjo. Delimo si isto izkušnjo. V duhu evropske kooperacije bi bilo odrešujoče, če bi tudi mi razumeli njih."

  • Uredništvo

    6. 7. 2021  |  Politika

    Janšev prvi prihod na oblast

    "Popolna dominacija Janeza Janše v slovenski politiki po osamosvojitvi, ki še kar traja in daje osrednji ton dnevnemu dogajanju, obenem pa odločilno zaznamuje sedanjo in verjetno prihodnjo usodo države, je svoje prvo strankarsko zmagoslavje doživela na državnozborskih volitvah 3. oktobra 2004. Triumf, za kasnejša leta dovolj neznačilno, je štiriletni mandat prvak SDS izpeljal do konca, bi moral pomeniti odločilni trenutek v analizi njegovega vzpona," je v posebni številki Mladine ROJSTVO DRŽAVE (3. DEL), ki je že na voljo pri prodajalcih časopisov in v naši spletni trgovini, med drugim zapisal filozof dr. Boris Vezjak.

  • Uredništvo

    6. 7. 2021  |  Politika

    »Da predsednik vlade s svojo politiko dela škodo državi, meni celo njegov zvesti zaveznik«

    "Da predsednik vlade s svojo politiko dela škodo državi, meni celo njegov zvesti zaveznik, predsednik države Borut Pahor, ki upa, da se bo Janša znal zadrževati, ko bo nagovoril evropski parlament, saj vse, kar reče, reče tudi v imenu naše države. Tega državniškega standarda ne pozna niti notranji minister Aleš Hojs, ki je slovenskega komisarja posredno označeval za birokratsko svinjo. S tem vlada jasno sporoča, da ji je Janez Lenarčič, ki ga je imenovala Šarčeva vlada in ki zagovarja evropske vrednote, trn v peti."

  • Uredništvo

    5. 7. 2021  |  Politika

    Upokojenec: »Danes so mi povedali, da v domu ne bom mogel glasovati. Res sem razočaran.«

    Gibanje za pitno vodo je na današnji tiskovni konferenci opozorilo, da so jih številne prebivalke in prebivalci domovih za starejše občane v zadnjih dneh obvestili, da kljub želji in nameri ne bodo mogli oddati refrendumskega glasu PROTI, saj v domu ne bo volišča, hkrati pa so izvedeli, da so zamudili rok za priglasitev glasovanja po pošti. "Informacije, ki smo jih pridobili čez vikend, kažejo, da je pristojno ministrstvo za delo, družine in socialne zadeve domovom posredovalo navodila za priglasitev glasovanja po pošti le nekaj ur pred iztekom roka za priglasitev," so zapisali v sporočilu za javnost. 

  • Uredništvo

    5. 7. 2021  |  Politika

    »Nedopustno oviranje izvrševanja volilne pravice«

    "Ministrstvo za delo je domovom za starejše vabilo in obrazec za glasovanje po pošti poslalo 30. junija, le 12 ur pred iztekom roka za prijavo," pravijo nasprotniki zakona. "Gre za nedopustno oviranje izvrševanja volilne pravice," opozarjajo. V sredo, 30. junija, se je namreč iztekel rok, do katerega so lahko volilci na referendumu o zakonu o vodah zahtevali glasovanje po pošti iz Slovenije. To možnosti lahko izkoristijo volilci v domovih za starejše, v bolnišnicah in zaporih, po pošti pa lahko glasujejo tudi invalidi.

  • Uredništvo

    5. 7. 2021  |  Politika

    Minister za zdravje: »Bojim se, da nam bo različica delta zagodla še pred jesenjo«

    Minister za zdravje Janez Poklukar je v intervjuju za Dnevnikov Objektiv dejal, da Janševa vlada zaenkrat ohranja stari semafor sproščanja in zaostrovanja ukrepov za zajezitev širjenja covida-19. "Za zdaj ohranjamo obstoječega, res pa je, da lahko na meje med posameznimi barvami vpliva širjenje nalezljive različice delta. Mogoče je, da bo treba ukrepe zaostrovati pri manjšem številu okužb kot v prvem polletju," je dejal minister.

  • Uredništvo

    5. 7. 2021  |  Politika

    Nemški predsednik Steinmeier upa, da Slovenija ne bo sledila madžarski poti

    Prvega julija je Slovenija prevzela predsedovanje Svetu EU. Nemški (pa tudi drugi) mediji so že ob prvem dogodku poročali, da se Janša s svojim ravnanjem približuje Orbanu. Tudi slovenski notranji minister Aleš Hojs je dvignil precej prahu z izjavo, da bi glede na to, kar je slišal na Brdu pri Kranju, nekomu iz vrha evropske birokracije lahko rekel "svinja".

  • Uredništvo

    5. 7. 2021  |  Družba

    »V času, ko pritisk na prostor in okolje narašča, je to nesprejemljivo«

    "Zavedamo se problematike in podpiramo iskanje dolgoročne rešitve oskrbe slovenske Istre s pitno vodo. Z zaskrbljenostjo pa spremljamo trenutno predlagano rešitev, ki temelji na pregradi in akumulaciji na vodotoku Suhorica v Brkinih, ena od variant pa vključuje tudi dodatno vodno zajetje na sosednjem vodotoku Padež. Rešitev bi spremenila podobo in lokalno okolje Brkinov in posegala v več naravnih vrednot v porečju reke Reke," so člani Sveta za varovanje okolja pri SAZU pred prihajajočim referendumom o pitni vodi zapisali v izjavi za javnost. Predlaganega zakona o (pitni) vodi, ki ga je sestavila Janševa vlada, ne podpirajo. 

  • Uredništvo

    5. 7. 2021  |  Politika

    »Vsaka sekunda te vlade nas vodi v propad«

    "Morda pa nismo sposobni sami rešiti naših problemov. Morda pa bi potrebovali večjo podporo naše širše domovine. Tu mislim na EU. Pravzaprav je priložnost, da se evropski politiki sedaj dobro seznanijo z razmerami v Sloveniji, čeprav verjamem, da situacijo odlično poznajo."