Matej Bogataj

  • Matej Bogataj

    2. 9. 2011  |  Mladina 35  |  Kultura  |  Knjiga

    Veljko Barbieri: Epitaf cesarskega sladokusca

    Barbierijev romanček, tudi po obsegu, se hrani iz dodobra predelanih negativnih utopij in kulinaričnega eksistencializma; je mešanica Kafkovih zapletov iz Procesa in Gladovalca, malo cikne na totalitarna šikaniranja iz Orwellovega 1984 ali Fahrenheita 451, le da je zgodba omiljena z dialogom s predhodnikom, rimskim hedonistom in gurmanom, katerega recepture v času lakotnjenja najde v knjižnici in si po njih pripravi zadnjo večerjo.

  • Matej Bogataj

    28. 8. 2011  |  Mladina 34  |  Kultura  |  Knjiga

    David Benjamin: Sedem

    Roman malo spominja na tisti vic, ko tipček v vojski brez zanimanja za vse drugo pobira in bere papirčke, smeti, embalažo, dokler ga ne pokličejo v sobo z možaki v belih haljah. Ko veter odnese z mize list papirja, ga pograbi in radostno vzklikne: dopolnjeno je! To je iskal, odpustnico, mnenje komisije o njegovi nesposobnosti.

  • Matej Bogataj

    19. 8. 2011  |  Mladina 33  |  Kultura  |  Knjiga

    Thomas Bernhard: Potonjenec

    Bernhard je neverjetna tečnoba, nič mu ni bilo tako sveto, da se ne bi usajal in bentil, in to ven in ven, v valovih, včasih repetitivnih, drugič stopnjevano in še bolj jedkih, zakisanih. Avstrijska družba, higienska raven tamkajšnjih gostišč, mesta pa sploh, s Salzburgom in z Mozarteumom na čelu; Salzburg grozen in nevzdržen, mogoče celo pred Dunajem, ki je itak odvraten. Nemogoča je švicarska provinca, obupni in odvratni mnogoštevilni klavirski virtuozi, posebej tisti, ki uspešno nastopajo in nikoli ne podvomijo vase, o svoji veščini, ki ne spregledajo, kako bedno in brezupno je vse skupaj, igranje pred butasto publiko, v studiih, pehanje za slavo, obupno in odvratno. Klavirskih virtuozov se loteva v Potonjencu; naslov priskrbi vzdevek enega od trojice, lahko bi rekli, da gre za nekakšne prijatelje, če ne bi bili vsi do zadnjega takšne tečnobe, prijatelje, ki pri Horowitzu doštudirajo in se potem najbolj nadarjen med njimi po nekaj deset koncertih zapre v svoj studio, druga dva pa odnehata. Ne preneseta, da bi bil tako zelo boljši od njiju, boljši celo od Horowitza, da bi se v senci njegovega pošastnega genija skrivala dva tako inferiorna virtuoza, kot sta onadva. Opustita igranje, ker je slava nekaj, na kar sta računala, s čimer sta hotela prizadeti svoji premožni družini; slava in genialnost, ki pa v senci pravega genija zbledi. In tretji, to nam je ves čas jasno, je kljub svoji pošastnosti in odljudnosti, spremljani s tipično ameriško površinsko dobrodušnostjo in prijaznostjo, nedvomno boljši od obeh, morda celo od samega Horowitza, saj on naredi iz njega kongenialnega učitelja.

  • Matej Bogataj

    12. 8. 2011  |  Mladina 32  |  Kultura  |  Knjiga

    Alan Lightman: Einsteinove sanje

    Lightman, preberemo, ima reference iz obeh znanstvenih hemisfer, naravoslovne na Princetonu, in humanistične. Verjamemo. Einsteinove sanje so namreč v drobna poglavja nabrane raznovrstne in kar najrazličnejše špekulacije o naravi časa; od napredovanja od entropije proti redu - in nasprotno - do tistega, kar je naredil Martin Amis v Časovni puščici, torej izpisal zgodbo, kjer posledice predhajajo vzroke, kjer se čas giblje nazaj.

  • Matej Bogataj

    5. 8. 2011  |  Mladina 31  |  Kultura  |  Knjiga

    Ian McEwan: Solar

    Solar je zgodba o povezanosti znanosti in politike, znanosti in kapitala: možak, ki mu švedski akademiki, prepričani, da so spet na vrsti Britanci, za Beard-Einsteinov teorem, ki ga vročično razdela pri enaindvajsetih, pritisnejo Nobelovo nagrado za fiziko, je zdaj že dodobra etabliran. Sedi po komisijah in v svetih, z imenom jamči za zlati dež donacij, prevzame različne raziskovalne naloge in potem občasno obišče ljudi, ki se z njimi operativno ukvarjajo. Fizično malo polenjen, psihično pa še kar okreten, posebej v retoriki na vseh kongresih v čast znanosti in njenim največjim udom, naredi ob ločitvi od pete žene, ki se ji sname zaradi njegovega permanentnega kot da benignega varanja, nekaj napak. Izkoristi nekaj priložnosti in se z njimi okoristi. Kar ga potem na koncu tretjega dela trdno prizemlji. Roman ima strukturo drame in skoraj tragičen zaplet, samo da je tragičnih zmot in krivd čisto preveč, da bi šlo za kaj drugega kot bilančni negativni total. McEwan svojega možička spremlja skozi skoraj desetletje, v treh ločenih in natančno izpisanih delih, s posebnim fokusom na njegovo prebujeno zanimanje za podnebne spremembe, za odkritje fotovoltaike in pretvorbe fotonov v elektriko. Vsak vesoljec, ki bi prišel na Zemljo, bi se začudeno spraševal, zakaj iz nuklearke, zakaj iz Sonca, ki nas vsakodnevno obseva, ne potegnemo več, to je nekajkrat in v različnih priložnostih ponovljen stavek.

  • Matej Bogataj

    29. 7. 2011  |  Mladina 30  |  Kultura  |  Knjiga

    Märta Tikkanen: Veliki lovec

    Ko se pripovedovalka po nekaj deset straneh proze o vsemogočem in o ničemer začne spraševati, zakaj ni vzela s seboj pisalnega stroja, »brez njega jih / vtisov, nasprotij, izzivov... / ne morem urediti, besede zvenijo drugačno in mi uhajajo iz spomina«, je tudi nam nekoliko žal. Če bi to, da ima pisalni stroj, do takrat pripomoglo, da bi lažje bolj sklenjeno in zgoščeno strnila vse tisto, kar se ji kot Danki, ki piše v švedščini, pripeti na Grenlandiji, bi se morda z manj težavami prebijali skozi asociacijske in komentirane fragmente o njenem odkrivanju grenlandske ekonomije, zgodovine, mitologije, ljudi, predvsem pa jezika. Tikkanenova je namreč na Grenlandijo prišla na nekakšno literarno ali splošnokulturno srečanje. Nad Grenlandci, ponosnimi - kdo pa ni - na njihove posebnosti in preteklost, na racionalnost in ekonomičnost preživetja na območju z zahtevnim podnebjem, brez poljedelstva in živinoreje, se je navdušila in kot prava štipendistka o tem napisala knjigo. Seveda je do gostiteljev nadvse spoštljiva. Prodira v njihove skrivnosti, v mite, tako da se nam vse skupaj zdi malo kot etnologija, vendar je namesto znanstvene distance do konca vzhičena. Vzhičena je nad, recimo, racionalnostjo tjulnjelova, o kateri dobi, kot očitno vsak Grenlandec in obiskovalec, vladno obveščevalno kaseto; da pri tjulnjih ONI, v nasprotju s tistimi s Spitzbergov ali iz Kanade, porabijo vse, torej salo, kite, meso. Navdušena je, ker je panogo po akcijah BB in Greenpeacea, škodljivih za strojarsko industrijo in ceno krzna, prevzel eden najbolj trdih in bodrih mož, tako možat, da so se greenpeaceovci v joku op-ravičevali, češ da niso tako mislili, da bi se morali res prej pozanimati, globoko spoštovanje do Grenlandcev. Malo tako kot tisti mesar v povorki veganov proti živalskim bolečinam. Samo ravno nasprotno.

  • Matej Bogataj

    15. 7. 2011  |  Mladina 28  |  Kultura  |  Knjiga

    Dorothy Alison: Pankrtka iz Karoline

    Delno avtobiografski roman o odraščanju punce, katere mati se najprej na vse kriplje trudi, da bi jo oprala žiga nezakonskosti, se dogaja v veliki in med sabo tesno povezani ameriški družini, kjer so vsi drug čez drugega. Možaki se ga fino zapijajo in se potem garbajo, streljajo na poltovornjake bratrancev in bratov, včasih malo odsedijo, ženske zatavajo, sicer pa garajo in občasno pobegnejo v norost, razbijejo vse po hiši in podobno. Potem oprostijo svojim moškim in vse se ponavlja, večno in živahno, dinamično, dolgčas jim res ni. Dogaja se v petdesetih, po drugi in v času korejske vojne, zdi pa se nam, kot da bi šlo za faulknerjevski Jug iz tridesetih, z istim rasizmom, z versko gorečnostjo, le da so ob gospelu tudi že country in slide kitare in ne samo otožnost in bluz. Pankrtka je izpisana detajlno, ta proza je morda celo premalo selektivna, avtobiografskost in spominskost gradiva, ki obsega nekaj generacij in gre skoraj za sago, bi omogočala več fokusiranja na račun ekstenzivnega 'kot je bilo'. Vendar tako dobimo skoraj familiarni, kolektivni subjekt, v ospredju pa je punca, ki jo ima njen ljubeči 'očka', materin tretji mož, po smrti sina ob porodu še prav posebej rad. Posebno kadar je jezen, frustriran zaradi svoje primarne družine, izgube službe, takrat se mu zdijo - nam danes sumljivi - vzgojni in drugi prijemi skoraj nujni, takrat jih prižene do pojma.

  • Matej Bogataj

    8. 7. 2011  |  Mladina 27  |  Kultura  |  Knjiga

    Aleksandar Hemon: Projekt Lazar

    Prvoosebni pripovedovalec, sarajevski emigrant v Ameriko - pravočasni, še predvojni -, sledi zgodbi o streljanju in preiskavi zoper ukrajinskega Juda, ki je pobegnil pogromom na samem začetku XX. stoletja, dokler se niso na njem konstituirali nestrpni in rasistični, pravoverni in anarhofobni elementi v Chicagu.

  • Matej Bogataj

    5. 7. 2011  |  Mladina 26  |  Kultura  |  Knjiga

    Muriel Barbery: Eleganca ježa

    V prozi in sicer ljudje prikrivajo kaj velikega in usodnega, umor, sodelovanje v genocidu, konclagerski čin, rod, spolno usmerjenost. Skoraj nihče ne prikriva izobraženosti, kar počne hišnica v elitni hiši s kulinaričnim kritikom, ministrom in podobniki. Je pritlična kiničarka in avtodidaktka, ki kupuje univerzitetne specializirane izdaje knjig, hodi po muzejih, ima mnenje o flamskem slikarstvu nasproti italijanski renesansi, z zdravo (osnovnošolsko) pametjo kao razsuje fenomenologijo in je v estetskem smislu kantovka, v bralnem pa ljubiteljica Tolstoja, a mora prikrivati svoje znanje, dela se butasto in štorasto, da se lahko skrije in umakne, da ima mir in zapik. Dokler se ne pojavi nova situacija; nov stanovalec, ki je - drugače od njenih chic zafnanih klientov s konceptom, kjer so knjige med čevlji - dobrodušen pragmatik, se poveže z lucidno asocialno in rahlo disfunkcionalno dvanajst-letnico, ki s penetrantnim umom lupi plast za plastjo družbene zlaganosti.

  • Matej Bogataj

    23. 6. 2011  |  Mladina 25  |  Kultura  |  Knjiga

    Italo Calvino: Baron na drevesu

    Calvino ostaja ves čas zvest svoji pisavi; sploh si nikoli ni podoben. Kot da bi nenehno iskal nove stile in izzive. Govori enkrat o zaznavi, v drobnih odlomkih in izsekih, drugič o vesoljskih aporijah in krjavljih, ki drsijo skozi čase in prostranstva, tretjič povzema žanrske zaplete in jih prekinja na najbolj napetih mestih. Vešče, duhovito, elokventno, eruditsko.

  • Matej Bogataj

    16. 6. 2011  |  Mladina 24  |  Kultura  |  Knjiga

    Philip Roth: Ogorčenje

    Zdaj, ko se je ob nedavni podelitvi nagrade spet razvnela debata, ali bo Roth dobil Nobelovo (60 odstotkov, da jo bo, 100 odstotkov pa, da je ne bo) in ali ga bomo čez dvajset let še brali, s toliko večjim veseljem pogledamo enega njegovih zadnjih romanov, iz leta 2008. O judovskem pobu, ki je odraščal v družini newarškega košer mesarja in ki ve, da je treba piščancu potegniti drobovino skozi rit, ki ve, kako se...

  • Matej Bogataj

    9. 6. 2011  |  Mladina 23  |  Kultura  |  Knjiga

    Robert Perišić: Naš človek na terenu

    Naslov ima dvojen pomen; najprej se na medijsko-časopisnem terenu znajde pripovedovalec, ki je nekaj malega študiral ekonomijo in zato zasedel gospodarsko uredniško mesto v tedniku. Potem na teren, na iraško misijo, pošlje svojega sorodnika, ker zna ta arabsko in ker potrebujejo nekoga, ki bi v živo poročal z bojišč, bil kos poročevalskim nalogam, izvirno in ob boku velikim reportažnim imenom. No, pa ni.

  • Matej Bogataj

    2. 6. 2011  |  Mladina 22  |  Kultura  |  Knjiga

    Charles Bukowski: Južno od juga: zgodbe o pokopanem življenju

    Bukowskega smo včasih precej brali, najbrž ker je pisal o tem, kar nas je, ko smo bili gimnazijci, najbolj zanimalo, o seksu in alkoholu, in imel pri tem do vsega specifičen jebivetrski odnos, ki se nam je zdel frajerski. Potem so izbruhnili posnemovalci, čisto preveč proze je bilo o šankiranju in babah, ki jih šarmantni in gobčni odvlečejo izza šanka; Bukowskega je naenkrat preveč.

  • Matej Bogataj

    26. 5. 2011  |  Mladina 21  |  Kultura  |  Knjiga

    Christoph Ransmayr: Leteča gora

    Gora, ki jo morajo z žeblji pribiti na tla, da se ne dvigne, z žeblji, kakor pravi domačinka molilnim zastavicam, da je ostri vetrovi ne ponesejo s sabo. Na to goro, o kateri je poročal kitajski vojaški pilot v svojem zadnjem sporočilu, da je najvišja na svetu, se odpravita Irca, brata, na skrivaj, ilegalno, mimo čuječnosti kitajskih oblasti, z nomadi z jaki, in vse skupaj ima prav himalajski razplet.

  • Matej Bogataj

    19. 5. 2011  |  Mladina 20  |  Kultura  |  Knjiga

    Dušan Šarotar: Nostalgija

    Nostalgija, zbirka štirih različno dolgih zgodb, se začne tam, kjer se je končal Hotel Dobray, s spominom na soboško ulico, ki so ji po prebivalcih rekli Židovska, na kateri so zgradili bloke in tako izbrisali spomin na deportacijo. Dobimo potem zaradi pripovedne perspektive občutek, da je že tam, v otroškem spominu, skoraj izmodrenost, brezstrastnost, da se je Šarotarjev pripovedovalec že rodil zrel in...

  • Matej Bogataj

    12. 5. 2011  |  Mladina 19  |  Kultura  |  Knjiga

    Damir Karakaš: Kino Lika

    Nabor Karakaševih zgodb je iz dveh zbirk, iz naslovne Kino Lika in iz Eskimov (2007), in čeprav je med njima sedem let razlike, so zgodbe ubrane na isto temo; v prvi prevladujejo zagovedni liški kmetavzi na svojem, na zemlji in v štalah, na traktorjih in na nogometnih igriščih, v drugi so isti modeli v mestih in mestecih, pa ne brez nostalgije po 'zavičaju', po rojstnem kraju z vsemi ohranjenimi folklorizmi in...

  • Matej Bogataj

    5. 5. 2011  |  Mladina 18  |  Kultura  |  Knjiga

    Matias Faldbakken: The Cocka Hola Company (Skandinavska mizantropija I)

    Faldbakknov roman je izšel pod psevdonimom in je del trilogije Skandinavska mizantropija. Kar je pretiravanje, saj je njegova jedka kritika sicer res usmerjena proti družbeni klimi, ki jo ustvarjajo razni 'kulturni delavci' in mediji in dizajnerji, vsi, ki se ukvarjajo z estetizacijo realnosti, idealom večine historičnih avantgardnih gibanj, vendar je v takšne klimatske projekte vedno vključena tudi samokritika,...

  • Matej Bogataj

    21. 4. 2011  |  Mladina 16  |  Kultura  |  Knjiga

    Andrej Predin: Učiteljice

    Predin že v svojem prvencu Na zeleno vejo z montažo izsekov gradi zgodbo o zagatah odraščajnikov v štajerski prestolnici v času tranzicije. Ležerno se sprehaja skozi spomine, ki jih osmišlja zapisovalski zdaj, zapis je zgoščen okoli družine pripovedovalca, ki jo najbolj zanima, kako priti do denarja. Kako priti na zeleno vejo. Zaradi tematike in fingirano nevedne pripovedne pozicije, zaradi posebnega lotevanja...

  • Matej Bogataj

    14. 4. 2011  |  Mladina 15  |  Kultura  |  Knjiga

    J. M. G. Le Clezio: Napev o lakoti

    Le Clézia imamo sicer za svetovljana, odraščal je na Mavriciju in je sploh multikulturen avtor, po tematiki in po dogajalnih krajih. Vendar je rojen v Nici in tja njegova odraščajnica oziroma mlada ženska Ethel v romanu - navdihnjena z usodo njegove matere in njene družine med drugo vojno - pobegne iz Pariza, kjer se že dogajajo množične deportacije Judov.

  • Matej Bogataj

    7. 4. 2011  |  Mladina 14  |  Kultura  |  Knjiga

    Niccolò Ammaniti: Kakor bog ukazuje

    Rino, plečat in še pa še močen skin, ki ima čez hrbet vtetovirano svastiko in mu je blazno všeč začutiti, kako se ga vsi bojijo, porine že na prvi strani svojemu trinajstletnemu sinu v roke pištolo, da gre ustrelit psa, ki v praznem skladišču daleč čez polja nabija in mu ne da, glavobolnemu, spati; tamalo pištolo, nekje ima še skrajšanega magnuma.

  • Matej Bogataj

    31. 3. 2011  |  Mladina 13  |  Kultura  |  Knjiga

    Dušan Čater: Džehenem

    Dogajalni prostor te proze je globalen, čeprav je njegov centripetalni vrtinec Slovenija, izpisana v prav domačijskih detajlih; od Kambodže, kjer par, zdravnica in reportažni novinar, posvoji siroto in ga potem dodobra nažganega vidimo (že) pred službo, do Moldavijke, ki po neprostovoljnih prostitucijskih etapah pristane na Kozjanskem, finske punce z berlinske alterscene, ki se zaljubi v poeteso iz Ljubljane.

  • Matej Bogataj

    24. 3. 2011  |  Mladina 12  |  Kultura  |  Knjiga

    Jens Petersen: Gospodinjska pomočnica

    Zgodbica je preprosta in spominja na italijanske mehke porniče iz sedemdesetih let, ko je v za mater osiromašeno družino prišla služkinja tipa Laura Antonelli ali Ornella Muti in sta se potem oče in sin slinila okoli nje, jo zasledovala in kukala v kopalnico, vzpostavljala fetišističen odnos do njenih predmetov.

  • Matej Bogataj

    17. 3. 2011  |  Mladina 11  |  Kultura  |  Knjiga

    Geoff Dyer: Joga za ljudi, ki se jim je ne da početi

    Dyer nekje pravi, da je sam vremensko čudo, kamorkoli pride, dežuje, pada barometer. Trditev kolega, da je »zunaj dežuje« eden bolj butastih literarnih stavkov, se mu zato zdi netočna; njemu namreč pogosto dežuje tudi znotraj. Iz oči na krožnik z jajci po prežurani noči; odvečnost in depresije, brezsmiselnost potovanja, skoraj prisila, ki je finančna, in kompulzivnost, nezmožnost vztrajati na enem...

  • Matej Bogataj

    10. 3. 2011  |  Mladina 10  |  Kultura  |  Knjiga

    Aravind Adiga: Beli tiger

    Ko prihaja v Bangalore kitajski premier, se lokalni biznismen odloči, da mu bo napisal pismo. Pojasnil tisto, kar mu bodo uradni gostitelji zamolčali o Indiji, o šolah, v katerih otroci nimajo uniform, ker jih je učitelj zapil, kjer nimajo subvencioniranega obroka, ker se je zgodilo isto, kjer ljudje drago plačujejo, da se znebijo svojih hčera, kjer lokalni mogotci pobirajo del od rikšarjev, ribičev, vseh; kar...

  • Matej Bogataj

    3. 3. 2011  |  Mladina 9  |  Kultura  |  Knjiga

    Andreï Makine: Življenje neznanega moškega

    Makine, ki se je rodil v Sibiriji, je doktoriral iz francoščine, emigriral v Francijo, skoraj zaklošaril, pisal in uspel s Francoskim testamentom, vendar šele, ko se je založnikom predstavljal kot prevajalec romana iz ruščine. Nejasno avtobiografska zgodba o francoščini kot drugi oziroma edini domovini, ki nadomesti in prikrije šikaniranje med odraščanjem, je vžgala šele, ko jo je plasiral kot avtentično, in temu...

  • Matej Bogataj

    24. 2. 2011  |  Mladina 8  |  Kultura  |  Knjiga

    Mihajlo Pantić: Če je to ljubezen

    Nabor in izbor kratkih zgodb srednjeletnega srbskega prozaista je opravil kar avtor, iz treh zbirk, vse pa so ubrane na zagate prebivalcev Novega Beograda, mejašev na tisti tanki meji proti Zemunu, poseljevalcev naselja, omejenega z Donavo, ki taoistično spremenljiva in brezbrižna kot bog teče in z odtenki odmerja čas.

  • Matej Bogataj

    17. 2. 2011  |  Mladina 7  |  Kultura  |  Knjiga

    Alessandro Baricco: Ta zgodba

    Italijanskega pripovednika Baricca najbolj poznamo po njegovem romanu Svila, ki je po uspehu pri publiki doživel prav mastno parodijo Ščetina, zaradi jezikovne podobnosti med obema besedama v italijanščini.

  • Matej Bogataj

    10. 2. 2011  |  Mladina 6  |  Kultura  |  Knjiga

    Vladimir P. Štefanec: Odličen dan za atentat

    Roman kompozicijsko okretno preplete pet usod, ki se zavozlajo okoli predsednikovega obiska v manjšem mestu, na trgu in okoli njega, kjer se pripravlja atentat in je potem tudi streljanje in mrtvi sploh; atentat, ki naj podkrepi sporočilo o brezpravju v družbi, o razmerju med vladajočimi in vladanimi, opozori na eklatantne svinjarije pri distribuciji moči in razkrije zakone kot mehanizem, ki ni za vse enak, tako...

  • Matej Bogataj

    3. 2. 2011  |  Mladina 5  |  Kultura  |  Knjiga

    Margaret Atwood: Slepi morilec

    »V starih časih so se težave obdržale v družini, ki je še vedno najboljši prostor zanje, saj ne da bi sploh kje bil dober prostor za težave,« pravi ostarela dama, z eno nogo že onstran, cinična, tečnobna zaradi nepokorščine telesa, samovolje udov, smradu in odtekanja sline. Pred nami dela končni obračun.

  • Matej Bogataj

    27. 1. 2011  |  Mladina 4  |  Kultura  |  Knjiga

    Christos Tsiolkas: Klofuta

    Klofuta je roman o razširjeni družini grških emigrantov v Avstraliji, ki se redno srečujejo in je za starejše žlahta najvišja vrednota in mediteranska hrana čez vse. Na eni takšnih veselic vzdražen možak klofne tujega pamža in se vse skupaj sproži; dileme rod ali nova etika, nepopravljiv zločin ali spodrsljaj, žena podaljšek moža ali entiteta, vidimo, kaj potegne za sabo zavezništvo s prijateljico nasproti...