Darja Kocbek

  • Darja Kocbek

    12. 4. 2018  |  Družba

    Kako je demokracija postala sovražnik

    Madžarska je z izgubo ozemlja in svobode imela strašno 20. stoletje, a današnja Budimpešta kaže, da so se ji rane zacelile. Tramvaji vozijo po ulicah z elegantnimi kavarnami in avtomobili nemških proizvajalcev. Madžarska se je vrnila v družino Zahoda. Tako je videti, dokler ne naletimo na plakate, s katerih se smeji madžarsko-ameriški Jud, ki je upodobljen z opozicijskimi politiki, ki imajo v rokah klešče za rezanje mreže in so pravkar prišli skozi ograjo.

  • Darja Kocbek

    11. 4. 2018  |  Družba

    Mlade ekstremiste je treba obravnavati kot moške

    Ne glede na to, ali govorimo o aktivistih skrajne desnice, nasprotnikih priseljevanja, obritoglavcih, ki nasprotujejo Muslimanom, neonacistih ali mladih džihadistih, vedno naletimo na mlade moške, v knjigi Healing from Hate: How Young Men Get into – and Out of – Violent Extremism, iz katere odlomek objavlja Guardian piše Michael Kimmel.

  • Darja Kocbek

    10. 4. 2018  |  Družba

    Prijateljstva, ki imajo svojo ceno

    Za družbo, ki je razburjena, je značilno več stvari, med katerimi ena posebej izstopa. Ta je njena neverjetna naivnost. Imamo Facebookov škandal, saj je družabno omrežje omogočilo uporabo podatkov svojih uporabnikov za politično propagando. Razburjenje zaradi tega je veliko. Toda kako lahkoveren mora nekdo biti, da verjame, da nek koncern, katerega poslovni model je izraba podatkov, varuje zasebnost svojih strank? Kako zaslepljeni moramo biti, da za Facebookovim modelom ne vidimo cinizma, ki obljublja prijateljstvo v zameno za pravico do uporabe, se v Neue Zürcher Zeitung sprašuje filozof in profesor Konrad Paul Liessmann.

  • Darja Kocbek

    9. 4. 2018  |  Svet

    Poziv ekvadorskemu predsedniku: takoj odpravite izolacijo Juliana Assangea!

    Če prej ni bilo jasno, da pri ukrepih proti ustanovitelju Wikileaksa Julianu Assangu ne gre zgolj za pravo, ampak tudi za boj za varovanje temeljnih človekovih pravic, je to zdaj jasno. Ekvadorska vlada mu je potem, ko je na Twitterju objavil več kritičnih sporočil zaradi aretacije nekdanjega predsednika katalonske vlade Charlesa Puigdemonta v Nemčiji, odklopila internet in telefon ter mu onemogočila sprejem obiskovalcev.

  • Darja Kocbek

    4. 4. 2018  |  Družba

    Kako je sodobno suženjstvo postalo del našega vsakdanjega življenja

    Britanska podjetja morajo na podlagi zakona o preprečevanju sodobnega suženjstva, ki je v veljavi od leta 2015, poročati o suženjstvu v njihovih dobavnih verigah. Pri Guardianu ugotavljajo, da so njihova poročila tako šokantna kot občudovanja vredna. Šokantna so zato, ker kažejo, da je suženjstvo spet postalo nekaj vsakdanjega, normalnega. To ne velja le za kriminalna dejanja, kot je ilegalna trgovina z drogami ali ljudmi za namene prostitucije, ampak tudi za gospodarstvo nasploh.

  • Darja Kocbek

    28. 3. 2018  |  Svet

    Visoke menedžerske plače so dogovor med prijatelji

    Direktorji podjetij so bili vedno dobro plačani. V 60. in 70. letih prejšnjega stoletja so bile njihove plače 20- do 30-krat višje od plač običajnih delavcev, v zadnjih letih pa menedžerji zaslužijo 200- do 300-krat več od običajnih delavcev. Letna menedžerska plača 20 milijonov dolarjev je zdaj standard. Ni redkost, da menedžer v enem samem letu zasluži 40 ali 50 milijonov dolarjev. Makroekonomist Dean Baker na portalu Truthout piše, da je povečanje plač menedžerjev pomemben del zgodbe o povečanju neenakosti v zadnjih štirih desetletjih.

  • Darja Kocbek

    27. 3. 2018  |  Družba

    Mladi Slovenci med najbolj vernimi v Evropi

    Študija, ki so jo objavili akademiki na univerzi St Mary's v Londonu in katoliškega inštituta Pariz, je pokazala, da Slovenija sodi med evropske države, kjer je najmanjši delež mladih v starosti med 16 in 29 let, povedal, da niso verni. Za verne se je opredelilo 38 odstotkov vprašanih. S tem deležem se je Slovenija uvrstila med države v Evropi, kjer je največji delež mladih vernih. Manj nevernih mladih kot v Sloveniji je le v Avstriji (37 odstotkov), Litvi (25 odstotkov) in na Poljskem (17 odstotkov). Na drugi strani je kar 91 odstotkov Britancev v starosti med 16 in 29 let izjavilo, da niso verni, z 80 odstotki jim sledijo Estonci, na tretjem mestu so s 75 odstotki Švedi.

  • Darja Kocbek

    26. 3. 2018  |  Politika

    Ko kmetijske subvencije uničujejo ptice

    V Franciji se je število različnih vrst ptic v zadnjih petnajstih letih zmanjšalo za tretjino, število jerebic pa kar za 80 odstotkov. »Ptice na podeželju v Franciji izginjajo z vrtoglavo naglico,« sta po poročanju Reutersa v skupni izjavi opozorila nacionalni center za znanstvene raziskave in nacionalni prirodoslovni muzej.

  • Darja Kocbek

    22. 3. 2018  |  Politika

    Neenakost, korupcija, oligarhija in avtoritarnost so nerazdružljive

    »Potrebujemo naložbe v naše otroke, starejše, zdravstvo in izobraževanje, varovanje okolja. Nočemo vedno več vojn,« je ob 15. obletnici napada ZDA na Irak, dejal senator Bernard Sanders, ki mu leta 2016 ni uspelo, da bi kot kandidat demokratske stranke postal protikandidat Donaldu Trumpu za predsednika ZDA. »Ljudje v moji državi ZDA in povsod po svetu so naveličani porabe milijard dolarjev za jedrsko orožje, vojaška letala, rakete, bombe in tanke,« je po poročanju portala Truthout dejal Sanders. V svojem govoru je izpostavil tudi problem podnebnih sprememb in vzpona oligarhije.

  • Darja Kocbek

    21. 3. 2018  |  Politika

    Populizem milijarderjev

    Nekaj časa je bilo videti, da gre za eno od velikih napak katastrofalnega političnega leta. Amy Chua na spletnem portalu Politico misli na fotografijo, ki je bila objavljena novembra lani in na kateri izjemno bogat minister za finance v ZDA Steven Mnuchin skupaj z ženo škotsko igralko Louise Linton pred kamerami drži v roki sveže natisnjene bankovce za 1 dolar, na katerih je njegov podpis.

  • Darja Kocbek

    19. 3. 2018  |  Družba

    Če bi nam bilo res mar za ljudi, problema nizkih plač ne bi bilo

    Publicist James Bloodworth je predlani pol leta opravljal nizko plačana dela v Veliki Britaniji. To je bil čas, ko je v tej državi (enako kot zdaj v Sloveniji) vladal optimizem zaradi zmanjševanja brezposelnosti, čeprav je rast števila sklenjenih pogodb za delo za krajši delovni čas pomenila, da nova delovna mesta niso primerljiva s tistimi pred finančno in gospodarsko krizo.

  • Darja Kocbek

    15. 3. 2018  |  Svet

    Nemčija je na poti v italijansko bedo

    Nemčija je dobila novo vlado, Italija je še dolgo ne bo. To sta najpomembnejši novici v Evropi v zadnjih dneh. Medtem ko oblikovanje nemške velike koalicije in imenovanje vlade doma v Nemčiji in v tujini pozdravljajo, italijanska beda s tremi bloki, ki se med seboj blokirajo, povzroča skrbi. Dejansko sta dobra novica iz Nemčije in slaba iz Italije tesneje povezani, kot je videti. Beda, ki jo Italija že doživlja, Nemčijo še čaka, v die Welt piše Dirk Schümer.

  • Darja Kocbek

    14. 3. 2018  |  Družba

    Za javnost blišč, za zaposlene pekel

    Pristojni v verigi restavracij Wagamama so se bili pred božičem prisiljeni opravičiti zaradi zahteve zaposlenim, naj nikar ne vzamejo bolniškega dopusta. »Kdor bo v prihodnjih dveh tednih vzel bolniško, ga čakajo disciplinski ukrepi,« so grozili zaposlenim. Ti bi lahko v teoriji zahtevali zaščito v skladu z zakonom vključno z uveljavljanjem pravice, da jim ni potrebno priti v službo, če se ne počutijo dobro. V praksi tega niso mogli narediti, poroča Independent.

  • Darja Kocbek

    13. 3. 2018  |  Svet

    Arbitražna klavzula ni v skladu s pravom Evropske unije 

    Arbitražne klavzule o zaščiti naložb v sporazumih med članicami EU niso v skladu s pravom Unije. O tovrstnih sporih smejo odločati le redna sodišča, so odločili sodniki sodišča EU. Arbitražnih sodišč ni mogoče obravnavati enako kot sodišča držav članic, ker ni gotovo, da bodo presojala v skladu s pravom Unije. Če se dve članici EU ne moreta dogovoriti glede določene naložbe, morata pravico iskati na rednih sodiščih, ne na arbitražnih sodiščih, so presodili sodniki sodišča EU.

  • Darja Kocbek

    12. 3. 2018  |  Svet

    Hrvaška je pri pregonu beguncev prekosila celo Madžarsko

    Hrvaška je postala država, ki izžene največ beguncev v regiji. Pri tem je prekosila celo Madžarsko. Fizično nasilje na nekaterih mejah je vsakdanji pojav. V novi raziskavi so po poročanju portala H-Alter jasno navedene posledice represivnega in restriktivnega režima kontrole migracij. Nezakonitosti so avtorji raziskave zbrali s pričevanji beguncev in prostovoljcev, z vpogledi v dokumentacijo, s pridobivanjem fotografij in podatkov o lokacijah.

  • Darja Kocbek

    7. 3. 2018  |  Družba

    Revščina današnjih delavcev v Sloveniji bo tepla še njihove pravnuke

    Revščino je veliko težje izkoreniniti, kot je veljalo do zdaj. Še pravnuki, ki izhajajo iz premožnih in bolj izobraženih družin imajo večje možnosti, da bodo imeli visok socialni položaj, je po poročanju die Zeit pokazala raziskava gospodarskega inštituta na univerzi Madrid. Posledic revščine družine torej ne občutijo le otroci in vnuki, ampak še pravnuki.

  • Darja Kocbek

    6. 3. 2018  |  Družba

    Razprave o ukinitvi obveznega RTV prispevka

    Švicarji so v nedeljo na referendumu zavrnili odpravo prispevka za javno radiotelevizijo SRG. Njegovo ukinitev v Švici po poročanju STA podpirajo predvsem desne stranke ter njihovi podmladki. Trdijo, da je prispevek previsok, pristranski in nepotreben. Državljani bi morali pri poplavi ponudnikov informacij sami odločiti, za kaj želijo plačati in za kaj ne. Švicarska javna SRG pa bi se po njihovem prepričanju lahko financirala z dodatnim oglaševanjem, prodajo oddaj in posebno plačljivo televizijo.

  • Darja Kocbek

    5. 3. 2018  |  Svet

    Brezplačne vozovnice za potovanje po Evropi 

    Mladi, rojeni leta 2000, torej tisti, ki so in bodo dopolnili 18 let, bodo letos lahko pridobili eno od brezplačnih vozovnic Interrail za potovanje z vlakom po Evropi za mesec dni, jim obljublja evropska komisija. Zanje je zagotovila 12 milijonov evrov za 20 tisoč do 30 tisoč vozovnic, ki jih bo najbrž razdelila prek razpisa. Pred objavo razpisa bo kandidate s promocijsko kampanjo obvestila, kdaj bo začela zbirati prijave.

  • Darja Kocbek

    1. 3. 2018  |  Družba

    Digitalizacija bo motor rasti v prihodnosti

    Obdobje šibke rasti produktivnosti se v ZDA in Evropi končuje, v novi študiji ugotavljajo raziskovalci svetovalne hiše McKinsey & Co. Potem, ko je v zadnjih letih rasla za okrog 0,5 odstotka, v prihodnjem desetletju pričakujejo letno rast za 2 odstotka in več. »Smo zelo optimistični,« je za Bloomberg povedala Jaana Remes, partnerica na McKinsey Global Institute v San Franciscu. Raziskovalci po njenih besedah do zdaj niso videli tako krepkih, širokih in globokih tehnoloških možnosti za rast produktivnosti znotraj in med panogami, kot jih vidijo zdaj.

  • Darja Kocbek

    28. 2. 2018  |  Svet

    Razkritje delovanja ene od najbolj razvpitih skrajnih desničarskih skupin

    Novinarji ameriškega spletnga časopisa ProPublica so razkrili, da je za umor 19-letnega Blaza Bernsteina, istospolno usmerjenega študenta judovske univerze v Pensilvaniji, osumljen 20-letni Samuel Woodward, neonacist in član skupine Atomwaffen Division, ki je ena najbolj razvpitih skrajnih skupin v ZDA. Člani ter skupine slavijo tako Hitlerja kot množičnega morilca Charlesa Mansona. Woodward naj bi Bernsteina umoril tako, da ga je zabodel, in njegovo truplo pokopal v enem od parkov v Kaliforniji.

  • Darja Kocbek

    27. 2. 2018  |  Svet

    Bumerangi zakoncev Trump

    Najverjetneje je, da sta starša od Melanie Trump Amalija in Viktor Knavs prišla v ZDA prek družinskih vezi, saj so možnosti, da bi nekdanji voznik in tekstilna delavka dobila delo, majhne, je za Washington Post, ki je razkril, da bosta, kot kaže, kmalu postala državljana ZDA, povedala Kehrela Hodkinson, odvetnica, ki je specializirana za področje priseljevanja.

  • Darja Kocbek

    26. 2. 2018  |  Družba

    Ko sodišče presodi, da je tudi nosečnice mogoče odpustiti

    Španska banka Bankia je leta 2013, ko je zašla v finančne težave, v okviru kolektivnega odpuščanja zaposlenih odpustila tudi Jessico Porras, ki je bila noseča. Ta se je pritožila na špansko delovno sodišče, ki je odločilo v prid banki. Delavka to odločbo izpodbija na vrhovnem sodišču. Vrhovni sodniki so pred izrekom sodbe zaprosili sodišče EU za razlago evropske direktive o varnosti in zdravju nosečih delavk ob upoštevanju direktive o kolektivnem odpuščanju zaposlenih. Evropsko sodišče je razsodilo, da je v primeru kolektivnega odpuščanja dovoljeno odpustiti tudi nosečnice.

  • Darja Kocbek

    22. 2. 2018  |  Družba

    Državljani, poldržavljani in nedržavljani v Evropi

    Potem ko ji je na parlamentarnih volitvah septembra lani uspelo priti v parlament, ima nemška skrajna desničarska stranka Alternativa za Nemčijo (AFD) po zadnjih anketah prvič večjo podporo od tradicionalno levosredinske socialdemokratske stranke (SPD). Ti rezultati kažejo, da AFD postaja druga najmočnejša stranka v Nemčiji za desnosredinskimi krščanskimi demokrati Angele Merkel. Zakaj se v Evropi vse bolj krepijo skrajne desničarske stranke, v New Republic piše Max Holleran.

  • Darja Kocbek

    21. 2. 2018  |  Politika

    Patria spet vpletena v afero

    Finski proizvajalec orožja Patria je vpleten v novo afero. Policija v Kampali, prestolnici Ugande, preiskuje smrt finskega poslovneža, katerega truplo so našli v hotelu, poroča javna televizija Yle. Poslovnež je kot neodvisni svetovalec ugandski vojski predstavljal obrambno tehnologijo podjetja Patria. Dva člana poslovodstva sta po poročanju Helsinki Timesa zaradi umora odstopila.

  • Darja Kocbek

    20. 2. 2018  |  Družba

    Kako se borimo proti fašizmu

    Klara Zetkin, nemška feministka in socialistka, je leta 1923 poročala komunistični internacionali o nastanku političnega gibanja, ki se imenuje fašizem. V njegovih začetkih ga mnogi liberalci, socialisti in komunisti niso jemali resno, zanje je bil vladavina drhali, terorja in uličnega nasilja. Klara Zetkin ni bila med njimi, saj je razumela njegovo zlobnost, mamljivost in nevarnost. Svarila je, da dalj časa, kot nihče ne bo ukrepal proti stagnaciji in razkrajanju nedelujoče demokracije, bolj privlačen bo postajal fašizem.

  • Darja Kocbek

    19. 2. 2018  |  Družba

    Pet razlogov, zakaj so v demokraciji bogati lahko vse bolj bogati, revni pa vse bolj revni

    V teoriji naj bi v demokraciji večina vplivala oziroma odločala o distribuciji prihodka. V praksi to ni res in ekonomisti so v zadnjih desetletjih navedli vrsto razlag, zakaj ji ni uspelo ustaviti povečevanja neenakosti. Francoski ekonomist Thomas Piketty razlaga, zakaj tradicionalne leve stranke ne predstavljajo več delavskega in nižjega srednjega razreda.

  • Darja Kocbek

    15. 2. 2018  |  Svet

    Od nove nemške koalicije bo imela največ koristi skrajna desnica

    Medtem ko Angela Merkel formalno še ni začela četrtega mandata na položaju nemške kanclerke, mnogi člani njene krščansko-demokratske stranke (CDU) že razmišljajo o času po njenem odhodu. Del članstva CDU je hudo nezadovoljen s koalicijsko pogodbo, o kateri se je dogovorila s socialnimi demokrati (SPD), posebej so nezadovoljni, ker je v novi vladi SPD prepustila ministrstvo za finance, ki je bilo dolga leta trdnjava CDU, poroča Financial Times.

  • Darja Kocbek

    14. 2. 2018  |  Svet

    Avstrija je davčna oaza za koncerne

    V tovarni družbe Magna Powertrain na avstrijskem Štajerskem 2100 zaposlenih, med njimi so mnogi dnevni migranti iz Slovenije, proizvaja dele za avtomobile VW, BMW in Jaguar. Leta 2015 je omenjena družba ustvarila nekaj manj kot 1 milijardo evrov prihodka in 35 milijonov evrov dobička. Koliko davka plača, ne obeša na veliki zvon. Ta podatek je treba poiskati z lupo, ki pokaže, da plača le 45.000 evrov davka. To ni napaka, približno enak znesek je Magna avstrijski državi nakazala kot davek tudi v letih od 2012 do 2014, v die Zeit piše Hans Weiss.

  • Darja Kocbek

    13. 2. 2018  |  Družba

    Bojmo se države, ki želi biti varuhinja »resnice«

    Akademik Jan-Werner Müller v svoji knjižici Kaj je populizem ugotavlja, da se populisti razkrijejo s tem, ko svojim političnim nasprotnikom ali nekaterim skupinam državljanov odrekajo legitimnost. Populisti vedno izključujejo druge, trdijo, da so edini legitimni predstavniki ljudstva, izključujejo vse, ki ne ustrezajo njihovi simbolični podobi za »prave ljudi«. Zato morajo drugi politiki poskrbeti za demokracijo, pravi Müller, v Guardianu piše Paul Chadwick.

  • Darja Kocbek

    12. 2. 2018  |  Svet

    Italija kot nepomembna država

    Evropska unija (EU) Italije tudi po volitvah, ki bodo prihodnji mesec, ne bo obravnavala kot pomembno državo. Čeprav je ena od ustanovnih članic in je po Nemčiji in Franciji tretje največje gospodarstvo v območju evra, jo pogosto obravnava kot politično lahkokategornico in gospodarskega invalida. Po izstopu Velike Britanije bo Italija postala še tretje največje gospodarstvo v celotni EU. Marc Lazar, profesor zgodovine in politične sociologije na pariški univerzi Sciences-Po, po pisanju Politica pravi, da se Francozi spomnijo na Italijane le, ko imajo probleme z Nemci ali ko so v Italiji volitve, ki bi lahko povzročile probleme.