Darja Kocbek

  • Darja Kocbek

    27. 7. 2017  |  Svet

    Drvi Grčija v novo krizo?

    Grčija se je po treh letih vrnila na mednarodne finančne trge z uspešno izdajo petletnih obveznic, s katerimi je zbrala tri milijarde evrov. Pri tem so Atene pristale na 4,625-odstotno obrestno mero, kar je manj kot ob zadnji primerljivi izdaji iz leta 2014, ko je bila obrestna mera postavljena pri 4,95 odstotka, poroča STA. Grčija sicer trenutno nima nujnih potreb po svežem kapitalu, saj so ji posojilodajalci odobrili nadaljnjo finančno pomoč, vendar pa je vlada s tem korakom želela preveriti, kakšne so razmere na trgu.

  • Darja Kocbek

    26. 7. 2017  |  Svet

    Pomagali so Snowdnu, zdaj pa njim grozi mučenje in preganjanje

    Dva tedna so v svojih domovih v Hongkongu skrivali najbolj iskanega človeka na svetu ameriškega žvižgača Edvarda Snowdna, zdaj pa se njihovi odvetniki borijo, da bi jim Kanada zagotovila mednarodno zaščito. Nekdanji vojak iz Šrilanke, ki trdi, da so ga v vojski mučili, in mama samohranilka s Filipinov, ki je pobegnila iz države, ker so jo ugrabili in spolno napadli, so kot prosilci za mednarodno zaščito v Hongkongu živeli mirno, dokler jih ni razkril Oliver Stone v svojem filmu o Snowdnu. Novinarjem, ki so jih začeli takoj iskati in jih tudi našli, so povedali, da so s Snowdnom prišli v stik prek skupnega odvetnika. Pomagali so mu, preden je Hongkong priznal zahtevo ZDA za njegovo aretacijo, poroča Guardian.

  • Darja Kocbek

    25. 7. 2017  |  Družba

    Recept za totalitarni kapitalizem

    Profesorica zgodovine Nancy MacLean, avtorica nove knjige Democracy in Chains (Okovana demokracija) je leta 2013 v hiši v kampusu univerze George Mason v Virginiji našla neurejen arhiv človeka, ki je tam umrl tisto leto. Ime mu je bilo James McGill Buchanan. Prvi dokumenti, ki so prišli profesorici v roke, so bila zaupna pisma s podatki o milijonih dolarjev, ki jih je nakazoval univerzi Virginija milijarder Charles Koch. Dokumenti, ki jih je našla, razkrivajo, kako je Buchanan razvil tajni program premožnih za oviranje demokracije, v Guardianu piše publicist George Monbiot.

  • Darja Kocbek

    24. 7. 2017  |  Svet

    ZDA napovedujejo nove sankcije proti Venezueli

    ZDA bodo proti Venezueli uvedle nove sankcije, če bo predsednik Nicolas Maduro 30. julija izvedel napovedano ustavodajno skupščino za spremembo ustave, je zagrozil predsednik ZDA Donald Trump. Madura je Trump označil kot slabega voditelja, ki sanja, da bi postal diktator. Po oceni Washingtona Maduro želi spremeniti ustavo zgolj zato, da bi se utrdil na oblasti.

  • Darja Kocbek

    20. 7. 2017  |  Svet

    Moški so jo začeli, ženske jo utegnejo končati

    Republikanski stranki je v kongresu spodletel še en poskus odprave zdravstvene reforme, ki jo je uvedel prejšnji predsednik demokrat Barack Obama in je znana kot Obamacare in ji nasprotuje sedanji predsednik Donald Trump. Predlog, ki ga je pripravil vodja večine v ameriškem senatu republikanec Mitch McConnell, je propadel, ker so mu podporo odrekle tri ženske. Kot poroča New York Times, pri odločitvi za nasprotovanje McConnellovemu predlogu ni bil odločilen spol.

  • Darja Kocbek

    19. 7. 2017  |  Svet

    Kdor se rodi reven, ostane reven

    V londonski stolpnici Grenfell je umrlo 81 ljudi. Že, ko so jo gasili, se je v Veliki Britaniji začela razprava o socialnih razlogih za požar. Grenfell je bil zanemarjen stanovanjski blok, njegova prenova je morala biti čim bolj poceni, čeprav je stal v bogati četrti Londona Kensington, kjer je mogoče občudovati hiše z bazeni bogatih Londončanov, pred katerimi seveda stojijo luksuzni avtomobili.

  • Darja Kocbek

    18. 7. 2017  |  Svet

    Razkrita najbolj varovana skrivnost Svetovne banke

    Potem ko je s sodelavci več mesecev preiskoval Svetovno banko, je novinar Mednarodnega združenja raziskovalnih novinarjev (ICIJ) Sasha Chavkin obiskal vojaško postojanko v Hondurasu in se pogovarjal s polkovnikom. Novinar je slišal, da honduraška vojska nasilno preganja lokalne prebivalce z njihove zemlje, da bi naredila prostor za nadnacionalkino plantažo palm. To je projekt, ki ga financira Svetovna banka, da bi pomagala lokalnemu gospodarstvu. Od polkovnika je želel dobiti odgovore o obtožbah o nasilju vojske nad lokalnimi prebivalci.

  • Darja Kocbek

    13. 7. 2017  |  Svet

    Donald Trump in resnica o podnebnih spremembah

    Predsednik Donald Trump je z odločitvijo, da bodo ZDA odstopile od pariškega podnebnega sporazuma, naredil nov korak k temu, da ZDA postajajo sovražna država. Trump sicer že leta vztraja pri teoriji zarote, da so si globalno segrevanje izmislili Kitajci, da bi proizvodnja v ZDA postala nekonkurenčna. Toda to ni bil razlog za odstop od pariškega sporazuma. Tako se je odločil zato, ker je ta sporazum slab in nepošten za in do ZDA.

  • Darja Kocbek

    12. 7. 2017  |  Svet

    Nemčija ni nova voditeljica svobodnega sveta

    Če bi pred kratkim preminuli nemški kancler Helmut Kohl lahko pogledal iz krste, da bi ocenil globalni položaj svoje države, bi bil ponosen, navaja Economist. Evropski in kitajski voditelji so pred začetkom vrha dvajsetih najbolj razvitih in najhitreje rastočih držav (G20) prihajali na pripravne pogovore v Berlin. Teden dni prej je kanclerka Angela Merkel v nacionalnem parlamentu obsodila izolacijsko in protekcionistično politiko predsednika ZDA Donalda Trumpa. Zlasti anglosaksonski mediji Merklovo, ki je na začetku politične kariere bila znana kot Kohlova deklica, radi imenujejo »voditeljica svobodnega sveta«.

  • Darja Kocbek

    10. 7. 2017  |  Svet

    Vsakemu desetemu zaposlenemu grozi revščina

    Zaposlitev tudi v Nemčiji ne zagotavlja več izhod iz revščine. Skoraj deset odstotkov zaposlenih Nemcev je namreč revnih, je pokazala študija fundacije Hans-Böckler, ki so jo izvedli v 18 državah. Kot zaposlene so šteli ljudi, ki v posameznem letu delajo več kot šest mesecev. Za ogrožene z revščino pa so šteli ljudi, ki živijo v gospodinjstvih, ki imajo na voljo manj od 60 odstotkov povprečnega prihodka. V Nemčiji je za samske osebe to manj kot 869 evrov, poroča die Zeit.

  • Darja Kocbek

    6. 7. 2017  |  Svet

    Zaničevanje v sodobni Veliki Britaniji

    Ko je v Londonu pogorela stolpnica Grenfell Tower in pokopala vsaj 80 ljudi, med njimi tudi otroke, je eden od aktivistov za časopis Financial Times dejal, da ni bil problem v tem, da niso opozarjali, da je nevarna, ampak, to, da jim pristojni za rešitev tega problema nikoli niso odgovorili. »Niso nas samo ignorirali, ampak so na nas gledali z zaničevanjem,« je dejal.

  • Darja Kocbek

    5. 7. 2017  |  Svet

    Trgovina med Kitajsko in Afriko cveti

    Gabonec Isaac ima več kot sedem let majhno trgovsko podjetje v južnokitajski trgovinski metropoli Guangzhou. Je eden od številnih Afričanov, ki so prišli v to mesto zaradi številnih tekstilnih tovarn, tovarn igrač in elektronike. Isaac nima niti dovoljenja za bivanje na Kitajskem za daljši čas. Kot večina Kenijcev, Južnoafričanov, Kameruncev in Nigerijcev vsakih nekaj tednov odide domov s kovčki, polnimi majic, kavbojk, pametnih telefonov in druge drobne elektronike.

  • Darja Kocbek

    4. 7. 2017  |  Svet

    Osem od desetih koncernov z največjo tržno vrednostjo je iz ZDA

    Osem od desetih koncernov na svetu, ki imajo na borzah največjo vrednost, prihaja iz ZDA. Preostala dva sta s Kitajske. Z borzno vrednostjo 749 milijard dolarjev (656 milijard evrov) na prvem mestu ostaja ameriški Apple, kažejo pravkar objavljeni podatki svetovalne hiše Ernst & Young.

  • Darja Kocbek

    3. 7. 2017  |  Svet

    Večina Evropejcev podpira pravično razporeditev prosilcev za azil

    Večina Evropejcev podpira pravično razporeditev prosilcev za mednarodno zaščito oziroma azil na podlagi zmogljivosti držav, je pokazala študija raziskovalcev iz ZDA, Velike Britanije in Švice. Podatke so zbrali prek spletne ankete, na katero je odgovorilo 18 tisoč državljanov iz 15 držav med katerimi ni Slovenije. Ta študija po poročanju Guardiana tudi kaže, da je podpora državljanov za razporeditev prosilcev na podlagi zmogljivosti držav zelo odvisno od števila prosilcev, ki bi jih posamezna država morala sprejeti, če bi bil sistem uveljavljen.

  • Darja Kocbek

    29. 6. 2017  |  Svet

    Nemci bodo jutri najbrž uzakonili istospolne poroke

    Nemški parlament bo predvidoma jutri, v petek, glasoval o uzakonitvi porok za istospolne pare oziroma tako imenovanega zakona o poroki za vse. Kanclerka Angela Merkel je v tem tednu sporočila, da bodo poslanci njene krščansko demokratske stranke (CDU), ki je istospolnim porokam do zdaj nasprotovala, lahko glasovali po svoji vesti.

  • Darja Kocbek

    28. 6. 2017  |  Svet

    Corbyn presega razredno delitev in je grožnja za elito

    Včasih je veljalo, da levica nikoli ne bo pridobila na svojo stran srednjega razreda, zdaj je obtožena, da pridobiva na svojo stran preveč volivcev iz srednjega razreda. Štirje od desetih volivcev v Veliki Britaniji podpirajo manifest vodje laburistov Jeremyja Corbyna, ki je najbolj levičarski manifest laburistične stranke po letu 1983. Predvsem za tiste, ki svojo politiko gradijo na prepričanju, da bo levičarska politika povzročila splošni pogrom, so te socialistične ideje v nasprotju s politično gravitacijo. Od tod pojasnila, da so volivci laburistov napačni volivci, so preveč premožni, preveč srednjerazredni. Toda socializem ponuja emancipacijo tako za srednji kot delavski razred. To je dejansko edina zmagovita volilna koalicija laburistov, v Guardianu analizira Owen Jones.

  • Darja Kocbek

    27. 6. 2017  |  Svet

    Ko je posel pomembnejši od človekovih pravic

    Nevladni organizaciji Germanwatch in Misereor opozarjata, da nemška podjetja v državah v razvoju ne spoštujejo človekovih pravic. To so pokazali rezultati študije Globalno energetsko gospodarstvo in človekove pravice – nemška podjetja in politika na preizkušnji. Podjetja, kot so Siemens, EnBW, Voith in bančna skupina KfW, po teh podatkih sodelujejo pri projektih, s katerimi investitorji in vlade kršijo ali ogrožajo človekove pravice. Nevladne organizacije pozivajo nemško vlado, naj takšne kršitve prepreči, poroča Deutsche Welle.

  • Darja Kocbek

    26. 6. 2017  |  Svet

    Zaščite pred soncem ne potrebujemo le ljudje, ampak tudi jabolka

    Vemo, da preveč sonca škodi. Toda zaščite pred opeklinami od sonca ne potrebujejo le ljudje. Opekline postajajo vse večji problem za pridelovalce jabolk v Južni Afriki. »Če je samo 10 odstotkov sadežev v pošiljki opečenih od sonca, ti avtomatsko postanejo sadje tretje kategorije,« je za BBC povedal Andre Cloete, direktor farme Klein Ezeljacht v Južni Afriki. Cena za takšna jabolka je slaba, saj jih večinoma predelajo v sok, kar se pridelovalcem najmanj izplača. Cloete ocenjuje, da je tretjina letošnjega pridelka rdečih jabolk opečena, pri zelenih jabolkih ta delež znaša celo 60 odstotkov.

  • Darja Kocbek

    21. 6. 2017  |  Svet

    Samovozečih avtomobilov na cestah ne bo pred letom 2040

    Računalniško vodeni samovozeči avtomobili pred letom 2040 ne bodo prišli na trg, v novi študiji navajajo izvedenci Deutsche bank. Do takrat bo treba najti tehnološke rešitve za avtomatizacijo tako »zmedenega« sistema, kot je cestni promet, po poročanju ARD pravi analitik Eric Heymann. To pomeni, da je treba s simulacijami preigrati še preveč različnih razmer v prometu, da bi računalniško vodene samovozeče avtomobile lahko že jutri postavili na ceste.

  • Darja Kocbek

    20. 6. 2017  |  Svet

    Sporni protiteroristični zakon

    Japonska je pred dnevi sprejela zakon za boj proti terorizmu in organiziranemu kriminalu. Kritiki, med njimi je tudi izvedenec OZN, opozarjajo, da prinaša omejevanje svobode govora, bojijo se, da skuša predsednik vlade Šinzo Abe z njim Japonsko postopno spremeniti v policijsko državo. Prot sprejetju spornega zakona je na ulicah demonstriralo več tisoč ljudi, poroča Guardian.

  • Darja Kocbek

    19. 6. 2017  |  Svet

    Skrajna desnica se bo spet okrepila, če se gospodarski položaj v Evropi ne bo izboljšal

    Dobra novica za Evropo je, da skrajna desničarka Marine Le Pen maja ni postala predsednica Francije. Slaba novica je, da program zmagovalca volitev in novega francoskega predsednika Emmanuela Macrona lahko na naslednjih volitvah omogoči vrnitev Marine Le Pen, na spletni strani Foreign Policy in Focus piše upokojeni profesor novinarstva Conn Hallinan. Macron namreč napoveduje, da bo ukinil 120 tisoč delovnih mest v javnem sektorju, proračunske izdatke namerava znižati za 60 milijard evrov, ukiniti 35-urni delovni teden, dvigniti upokojitveno starost, zmanjšati pogajalsko moč sindikatov in znižati davke za podjetja.

  • Darja Kocbek

    15. 6. 2017  |  Družba

    Ženske so močnejše od moških

    Ko gre za preživetje, so ženske močnejše od moških, kažejo znanstvene raziskave. Mednarodni strokovnjak za staranje Steven Austand, vodja oddelka za biologijo na univerzi Alabama, že dve desetletji raziskuje eno od dobro znanih in ne dovolj raziskanih dejstev – da ženske živijo dalj kot moški. Njegovi podatki kažejo, da povsod po svetu ženske preživijo moške za pet ali šest let. Austand, pravi, da so bolj »žilave«, poroča Guardian.

  • Darja Kocbek

    13. 6. 2017  |  Svet

    Kosilo za 2,68 milijona dolarjev

    Drago je kosilo za zmagovalca dražbe, na kateri je na voljo kosilo z znanim investitorjem in drugim najbogatejšim človekom na svetu Warrenom Buffettom. Letos je zmagovalec odštel 2,68 milijona dolarjev, kar je 800 tisoč dolarjev manj kot lani. Buffet s to dražbo vsako leto zbira denar za dobrodelne namene. Kdo je zmagovalec letošnje dražbe, ni znano, poroča Financiral Times.

  • Darja Kocbek

    12. 6. 2017  |  Svet

    Zakaj je Savdska Arabija nenadoma prekinila diplomatske odnose s Katarjem?

    Katar je nepričakovano v nemilosti sosed. Pet arabskih držav Savdska Arabija, Združeni arabski emirati, Egipt, Bahrajn in Jemen je prekinilo diplomatske odnose s Katarjem. Savdijci in njihovi zavezniki od Katarja zahtevajo, naj preneha s svojo neodvisno zunanjo politiko, ukroti ali zapre televizijsko postajo Al Jazeera. Trdijo, da Katar sodeluje z Iranom pri podiranju terorizma, čeprav je eden od članov ohlapne koalicije sunitskih držav, ki podpirajo sile, ki nasprotujejo Iranu v Siriji in Jemnu.

  • Darja Kocbek

    8. 6. 2017  |  Svet

    Bomo dobili finančnega ministra za območje z evrom?

    Nemško-francoska delovna skupina ima do julija čas za pripravo predlogov za reformo območja z evrom. Z njo naj bi to območje dobilo svojega finančnega ministra, ki bo moral po besedah nemške kanclerke Angele Merkel zagotoviti, da bo Evropa svojo usodo močneje »vzela v svoje roke«. Toda predloga za uvedbo finančnega ministra območja z evrom ne bo enostavno uresničiti. Kot vedno, je zaplete pričakovati, ko se bo treba dogovoriti o podrobnostih, saj Nemci in Francozi funkcijo novega finančnega ministra vidijo vsak po svoje, navaja die Zeit.

  • Darja Kocbek

    7. 6. 2017  |  Družba

    Kako dogme spodkopavajo demokracijo

    »V skupini za načrtovanje ni soglasja, ali naj vas povabimo,« je profesorju novinarstva na univerzi v Teksasu Robertu Jensenu spomladi letos povedal organizator enega od dogodkov. Jensen naj bi govoril na prireditvi o »raznolikosti in vključevanju«. Vedel je, da sta razloga za pomisleke, ali mu pustiti nastopiti ali ne, lahko le dva: njegovo kritično pisanje o ameriškem imperiju po 11. septembru 2001 in eseji o transspolnem gibanju z vidika radikalnega feminizma.

  • Darja Kocbek

    6. 6. 2017  |  Svet

    Skrivno srečanje svetovne elite

    Recite, kar hočete o interesni skupini Bilderberg, priznati je treba, da ima smisel za humor. Dnevni red za letošnje tajno srečanje pripadnikov svetovne elite, ki je bilo od 1. do 4. junija v ZDA, je polno internih šal. Širok nasmeh si zasluži samopoimenovanje, da so »raznolika skupina političnih voditeljev in izvedencev«. Skupina Bilderberg trdi, da je njena konferenca srečanje »raznolikosti«, pri tem je ne moti, da je med udeleženci manj kot 25 odstotkov žensk, pa več visokih menedžerjev velebanke Goldman Sachs kot ljudi, ki niso bele polti, navaja Guardian.

  • Darja Kocbek

    5. 6. 2017  |  Družba

    Ko ima peščica podjetij nadzor nad našimi osebnimi podatki

    Internet danes povezuje več kot 3 milijarde ljudi in omogoča dostop do informacij prek naprav, ki jih nosimo v žepih. Slovenec Aleks Jakulin, ustanovitelj in direktor podjetja Ganxy s sedežem v New Yorku, je objavil analizo razvoja interneta v zadnjih 20 letih.

  • Darja Kocbek

    1. 6. 2017  |  Svet

    Nemci bi zmanjšali izplačila tistim državam EU, ki ne bi upoštevale priporočil Evropske komisije

    Vlada nemške kanclerke Angele Merkel hoče države članice EU, ki ne spoštujejo pravil pravne države, kaznovati z zmanjšanjem sredstev iz kohezijskih skladov. S tem predlogom želi predvsem ukrotiti predsednika madžarske vlade Viktorja Orbana in konservativno poljsko vlado pod vodstvom Beate Szydlo, poroča Reuters. Obe državi sta neto prejemnici denarja iz proračuna EU, kar pomeni, da od tam več dobita, kot vplačata.     

  • Darja Kocbek

    31. 5. 2017  |  Svet

    "Pse je tukaj dovoljeno imeti v avtu, beguncev ne"

    Pred več kot pol leta so Francozi begunsko taborišče Džungla pri mestu Calais z buldožerji in ognjem zravnali z zemljo. Za politično elito v Franciji in EU begunski problem tam od takrat ne obstaja več, kar je seveda daleč od resnice.