Darja Kocbek

  • Darja Kocbek

    30. 5. 2017  |  Svet

    Industrializacija je še vedno edina pot za izhod iz revščine

    Oblačila, čevlje in drugo blago za vsakdanjo rabo na policah trgovin večinoma izdelujejo v državah v razvoju. Ko se v kateri od teh tovarn zgodi kakšna hujša nesreča ali nevladne organizacije opozorijo na neživljenjske delovne razmere, se hitro oglasijo ekonomisti. Ti priznajo, da so delovne razmere v teh tovarnah slabe, a hkrati zagotavljajo, da ljudem vendarle zagotavljajo boljše življenje, jim pomagajo, da jim ni treba več živeti v revščini. »Trpljenje zaradi izkoriščanja kapitalistov ni nič v primerjavi s trpljenjem brez izkoriščanja,« je dejala britanska ekonomistka Joan Robinson.

  • Darja Kocbek

    25. 5. 2017  |  Politika

    Francozi Macrona primerjajo s Cerarjem

    Izvolitev Emmanuela Macrona za predsednika je v Franciji izjema. V časopisu Les Echos so se odločili razložiti fenomen, ki ga pooseblja nov predsednik države, in njegovo gibanje Naprej (En Marche!), ki so ga že preimenovali v Naprej republika (La Republique en Marche), z vzponom predsednika vlade Mira Cerarja.

  • Darja Kocbek

    24. 5. 2017  |  Svet

    Bruselj utegne od odhodu Britancev iz EU ostati praznih rok

    Voditelji 27 članic EU so soglasno sprejeli politične smernice za pogajanja o izstopu Velike Britanije iz EU in glavnemu pogajalcu EU za brexit Francozu Michelu Barnierju potrdili mandat. Pogajanja o izstopu Velike Britanije iz EU oziroma o brexitu se tako lahko začnejo, kar pa še ne pomeni, da se bodo končala z dogovorom.

  • Darja Kocbek

    23. 5. 2017  |  Svet

    Brez soglasja držav članic EU ne bi smela sklepati novih trgovskih sporazumov

    Evropska unija sporazuma o prosti trgovini s Singapurjem v zdajšnji obliki ne more skleniti sama. »Določbe sporazuma o tujih naložbah, ki niso neposredne, in določbe o reševanju sporov med vlagatelji in državo ne spadajo v izključno pristojnost Unije, tako da sporazuma v danih okoliščinah ni mogoče skleniti brez sodelovanja držav članic. Sporazum o prosti trgovini s Singapurjem tako lahko sklenejo le Unija in države članice skupaj,« meni sodišče EU.

  • Darja Kocbek

    22. 5. 2017  |  Svet

    Žižek in Snowden skupaj za prekinitev preiskave proti Assangeu

    Vojakinja Chelsea Manning, ki so jo leta 2013 kot vojaka Bradleya Manninga obsodili na 35 let zapora, ker je WikiLeaksu izročil_a zaupne dokumente State Departmenta in Pentagona o vojni v Iraku, so izpustili iz zapora. Vojakinjo je januarja letos po sedmih letih zapora v Forth Leavenworthu v zvezni državi Kansas pomilostil odhajajoči ameriški predsednik Barack Obama. Švedsko tožilstvo pa je v petek zavrglo obtožbe o posilstvu proti ustanovitelju Wikileaksa Julianu Assangeu in ustavilo preiskavo, ki je trajala sedem let.

  • Darja Kocbek

    18. 5. 2017  |  Svet

    Večina heteroseksualcev noče priznati, da so prijatelji s homoseksualci

    Okrog sto članov lezbične, gejevske, biseksualne in transspolne skupnosti (LGBTQ) je 13. maja na ulicah gruzijske prestolnice Tbilisi praznovalo mednarodni dan proti homofobiji, transfobiji in bifobiji. Toda njihovo praznovanje je zelo hitro postalo neprijetno, ker so jih fizično napadli demonstranti pravoslavnega združenja staršev in gruzijske pravoslavne cerkve, poroča Politico.

  • Darja Kocbek

    16. 5. 2017  |  Svet

    Srbska akademija bo tožila Nato

    Srbska kraljevska akademija je oblikovala mednarodno skupino pravnikov, ki bo pripravila tožbo proti zavezništvu Nato zaradi vpliva osiromašenega urana, ki je bil uporabljen med bombardiranjem Srbije leta 1999. Srdjan Nogo, predsednik akademije, je za Balkan Insight pojasnil, da so sestavili skupino pravnih izvedencev iz Srbije in tujine, tožbo podpira okrog 50 ljudi iz Niša, ki imajo ustrezno zdravstveno dokumentacijo.

  • Darja Kocbek

    15. 5. 2017  |  Svet

    Uberjevi vozniki bi morali imeti licence

    Elektronska platforma Uber, ki je inovativna zamisel, spada na področje prevoza, tako da države od Uberja lahko zahtevajo pridobitev licenc in odobritev, ki jih zahteva nacionalno pravo, meni generalni pravobranilec sodišča EU Maciej Szpunar. Uber ne more uveljavljati načela svobode opravljanja storitev, ki ga pravo Unije določa za storitve informacijske družbe.

  • Darja Kocbek

    11. 5. 2017  |  Svet

    Univerzalni temeljni dohodek zmanjšuje stres

    Finska je prva država v Evropi, ki se je odločila poskusno uvesti univerzalni temeljni dohodek (UTD). Po 560 evrov na mesec dve leti prejema 2000 državljanov. Prejemnikom ni treba povedati, ali iščejo zaposlitev in kako porabijo ta denar, saj univerzalni temeljni dohodek ne vpliva na višino in vrsto socialnih pomoči, ki jo prejemajo. Marjukka Turunen, ki je na agenciji za socialno zavarovanje pristojna za UTD, je po poročanju Independenta pojasnila, da ima shema posredno ugoden vpliv tudi na duševno zdravje prejemnikov.

  • Darja Kocbek

    10. 5. 2017  |  Svet

    Po Brexitu na nova pogajanja z EU upajo tudi evroskeptični Norvežani

    »Plačati, ubogati in molčati,«, to je po besedah enega od gospodarskih komentatorjev v Oslu formula za članstvo Norveške v Evropskem gospodarskem prostoru (EGP). Tako ne misli samo on. Anketa, ki jo je gibanje Ne za EU objavilo ob 25. obletnici pridružitve Norveške EGP, je pokazala presenetljivo močan evroskeptizem Norvežanov.

  • Darja Kocbek

    9. 5. 2017  |  Svet

    Trdovratna slaba posojila italijanskih bank

    Italijanski finančni sistem ostaja eden od šibkih členov evropskega gospodarstva, ki je končno začelo kazati znake okrevanja. Italijanski vladi namreč ne uspe najti rešitve za dolgoletno stagnacijo, zaradi katere italijanska podjetja in potrošniki ne morejo vračati posojil, poroča Financial Times.

  • Darja Kocbek

    8. 5. 2017  |  Družba

    Ko ponudnik spletnih storitev pomaga širiti sovraštvo

    Neonacistična spletna stran The Daily Stormer je hitro po vzpostavitvi leta 2013 postala priljubljeno spletno mesto za rasiste. Ženske so tam cipe, temnopolti manjvredni, sumljiv judovski kabalist pa organizira genocid nad belopoltimi ljudmi. Med bralci te spletne strani sta Dylann Roof, belopolti najstnik, ki je leta 2015 v Charlestonu pobil devet Afroameričanov, in James Jackson, ki je letos na ulicah New Yorka z mečem umoril starejšega temnopoltega moškega. Obisk v zadnjem času raste tudi spletnim stranem belopoltih supremacistov, kot so The Right Stuff, Iron March, American Renaissance in Stormfront. Slednja je ena najstarejših spletnih strani belopoltih nacionalistov.

  • Darja Kocbek

    4. 5. 2017  |  Družba

    Luksuznih stanovanj je dovolj, primanjkuje dvo- in trisobnih

    Gradbena panoga v Nemčiji spet cveti. V letu 2017 skoraj vsako drugo gradbeno podjetje načrtuje povečanje dobička. O rekordih še vedno ni mogoče govoriti, saj se je panoga ravnokar dvignila z dna, kamor je zdrsnila sredi 90. let prejšnjega stoletja, poroča die Zeit.

  • Darja Kocbek

    1. 5. 2017  |  Družba

    Srednji razred v Zahodni Evropi

    Raziskovalna organizacija Pew Research Center je objavila podatke o srednjem razredu v 11 državah Zahodne Evrope. Po teh podatkih se je delež odraslih, ki živijo v gospodinjstvih srednjega razreda, med letoma 1991 in 2010 povečal v Franciji, na Nizozemskem in v Veliki Britaniji, zmanjšal pa v Nemčiji, Italiji in Španiji. V Franciji, na Nizozemskem in v Veliki Britaniji se je razpoložljiv prihodek v omenjenem obdobju občutno povečal, v Nemčiji, Italiji in Španiji pa je stagniral oziroma se znižal.

  • Darja Kocbek

    25. 4. 2017  |  Svet

    Letos Macron, čez pet let Marine Le Pen

    Francoska socialistična stranka je na nedeljskih predsedniških volitvah doživela zgodovinski poraz. Njen kandidat za predsednika države Benoit Hamon je zbral le 6,3 odstotka glasov volivcev. Ne samo, da sta ga porazila nekdanji strankarski kolega, ki je nastopil kot neodvisni kandidat, Emmanuel Macron, in skrajna desničarka Marine Le Pen, več glasov od njega sta zbrala tudi levičar Jean-Luc Mélenchon in republikanec Francois Fillon, ki se je v predvolilni tekmi soočal s škandali, poroča France24.

  • Darja Kocbek

    20. 4. 2017  |  Svet

    Američan vsako leto dela 27 dni za davke, ki jih vlada nakaže vojnim dobičkarjem

    V ZDA se skupina aktivistov proti vojni upira plačilu davkov. To počnejo zato, ker vsak Američan na leto dela 27 dni za davke, ki jih vlada porabi za vojsko in s tem za podporo korporacijam, ki z vojnami, ki jih vodijo ZDA po svetu, ustvarjajo mastne dobičke. Večina progresivistov in mnogi z desnega političnega pola pogodbenim dobaviteljem orožja nikoli ne bi prostovoljno napisali čeka ali podprli orožja za jutrišnje raketne napade in napade z brezpilotnimi letali. Če bi bila družba Lockheed Martin, ki je največji pogodbeni dobavitelj orožja ZDA, trgovina ali restavracija, bi jo mnogi bojkotirali. Zakaj torej tej družbi prek davkov dati vsako leto 170 dolarjev, kolikor ji prek davkov da povprečni ameriški davkoplačevalec, na portalu Truthout piše Lindsay Koshgarian.

  • Darja Kocbek

    19. 4. 2017  |  Svet

    Dvolični kanadski premier Justin Trudeau je katastrofa za planet

    Predsednik kanadske vlade Justin Trudeau odlično obvlada politiko vključevanja. Izraža sočutje do priseljencev, vztraja pri imenovanju žensk na položaje na vseh ravneh vlade. Na mnogih področjih je nasprotje predsednika ZDA Donalda Trumpa, zato so ga Kanadčani sprejeli z navdušenjem, ko je prevzel vodenje vlade. Toda, ko govorimo o podnebnih spremembah je Trudeau enaka katastrofa za planet kot Trump, v Guardianu piše ameriški okoljevarstvenik Bill Mckibben.

  • Darja Kocbek

    17. 4. 2017  |  Svet

    Begunska zgodba o prevari, dolgovih in prostituciji

    Novinar New Yorkerja Ben Taub se je odločil napisati zgodbo o dveh najbolj nevarnih delih poti, po katerih begunci in migranti iz Afrike prihajajo v Evropo. To sta puščava Sahara in Sredozemsko morje. Odšel je na reševalni čoln organizacije Zdravniki brez meja, ki v Sredozemskem morju rešuje begunce, ki prihajajo iz Libije v Italijo. Večina migrantov mu je želela povedati, kaj vse so doživeli v Libiji. Skupino mladoletnih deklic iz Nigerije je bila tiho. Prisedel je in se začel pogovarjati z eno izmed njih, ki ji je bilo ime Blessing.

  • Darja Kocbek

    13. 4. 2017  |  Politika

    Desničarski populizem v Avstriji vse bolj skrbi Bruselj

    Avstrijska vlada pod vodstvom socialnega demokrata Christiana Kerna vse pogosteje nasprotuje zahtevam EU. Nazadnje je Kern poslal v Bruselj pismo, s katerim je obvestil Evropsko komisijo, da Avstrija ne bo sprejela manjšega števila mladoletnih beguncev, ki so zdaj nastanjeni v begunskih centrih v Grčiji in Italiji. Avstrijska vlada je leta 2015 soglašala s programom za premestitev beguncev, a si hkrati izposlovala tudi, da nekaj časa beguncev ne bo sprejemala. Zdaj evropska komisija od vlade na Dunaju spet zahteva, naj sprejme dodatne begunce.

  • Darja Kocbek

    12. 4. 2017  |  Svet

    Življenje po izumrtju pametnega telefona

    Nekega dne, ne kmalu, a prej kot mislimo, bo pametni telefon izginil, enako kot sta se poslovila pozivnik in telefax. Ne se bati, z nami bo vsaj še deset let. Korak za korakom bodo temelje za slovo pametnega telefona postavili prvi mož družb Tesla in SpaceX Elon Musk, Microsoft, Facebook, Amazon in več zagonskih podjetij, v Independentu piše Matt Weinberger.

  • Darja Kocbek

    11. 4. 2017  |  Svet

    Radikalni islamisti lahko vedno računajo na Zahod, da bo ukrepal in jih reševal

    Vojna odpre Pandorino skrinjico zlobe, ki je potem, ko pride ven, ni mogoče več nadzorovati. ZDA so napadle Afganistan z argumentom, da hočejo premagati Al Kajdo, zdaj, po 16 letih, pa izgubljajo boj s Talibi. Irak so Američani napadli zato, ker so iz njega želeli narediti zahodno demokracijo in oslabiti moč Irana v regiji. Danes je Iran najpomembnejša sila v regiji, Irak pa je razsuta država. V Siriji so zahodne sile skušale strmoglaviti predsednika Bašarja Al Asada, ko jim s podporo upornikom to ni uspelo doseči, so te iste upornike začele napadati. Vojno proti terorizmu so zahodne države razširile v Jemen, Libijo in Sirijo, da bi strle upor oblasti v regiji. Namesto, da bi izkoreninile terorizem, so ustvarile nove sesute države in enklave brezpravja, ki so jih zavzele skupine skrajnežev, ki so jih želele premagati, na portalu Truthdig piše Pulitzerjev nagrajenec Chris Hedges.

  • Darja Kocbek

    10. 4. 2017  |  Svet

    Begunce pretepajo, slačijo, ropajo in mučijo z elektrošoki

    Begunce in migrante, ki skušajo priti v EU, v državah Zahodnega Balkana pretepajo, slačijo do golega, ropajo in jih mučijo z elektrošoki, v novem poročilu ugotavlja nevladna organizacija Oxfam. Najhujše zlorabe so zabeležili v Srbiji in Makedoniji. »Zaprli so nas v kletko in nam tri dni niso dali za jesti. Hudo so nas pretepli, celo z elektrošoki so nas mučili,« je o mučenju v Bolgariji povedal Afganistanec Issaq.

  • Darja Kocbek

    6. 4. 2017, 06:00  |  Svet

    Nenavadne francoske predsedniške volitve

    Šestdeset let po podpisu rimskih pogodb je ena od ustanovnih članic Francija pred volitvami, ki bodo lahko usodne za obstanek EU. Če bo zmagal sredinski neodvisni kandidat, ki podpira EU, Emmanuel Macron, bo to pozitivna prelomnica. Francija bo z njim zavrnila populizem. Če bo zmagala Marine Le Pen, kandidatka skrajne desničarske stranke Nacionalna fronta, se bo projekt EU končal, na portalu Project Syndicate piše Dominique Moisi, izvedenec pariškega inštituta Montaigne. Ker je od njih odvisno preživetje EU, so letošnje francoske volitve najpomembnejše v zgodovini pete republike.

  • Darja Kocbek

    5. 4. 2017  |  Svet

    Boj za Sorosovo univerzo v Budimpešti je boj proti represivni demokraciji

    V Budimpešti je več tisoč madžarskih in tujih študentov, profesorjev in pripadnikov civilne družbe s protestom zahtevalo od madžarske vlade, naj umakne predlog za sprejetje zakona, na podlagi katerega bi morala Srednjeevropska univerza (CEU) v Budimpešti, ki jo je leta 1991 ustanovil ameriški milijarder George Soros, zapreti svoja vrata. Vlado so opozarjali, da predlog spornega zakona pomeni napad na svobodo izobraževanja, poroča Reuters. Predlog novega zakona predvideva, da morajo tuje univerze delovati tudi v svoji matični državi, Sorosova univerza pa deluje v Budimpešti, ne pa tudi v ZDA.

  • Darja Kocbek

    4. 4. 2017  |  Svet

    Kruti napadi na istospolno usmerjene v Čečeniji

    Oblasti v Čečeniji so po poročanju Guardiana na podlagi poročil ruskih časopisov ob začetku kampanje proti LGBT+ skupnosti prijele več kot 100 ljudi, za katere sumijo, da so istospolno usmerjeni. Tri so ubile. Med pridržanimi so znani televizijski obrazi in verski voditelji. Alvi Karimov, predstavnik za stike z javnostjo predsednika Ramzana Kadirova je ta poročila na podlagi trditve, da v Čečeniji ni LGBT+ populacije, označil kot »absolutne laži in dezinformacije«. »Ljudi, ki v republiki ne obstajajo, ni mogoče pridržati in preganjati,« je zatrdil.

  • Darja Kocbek

    3. 4. 2017  |  Svet

    Populistična stranka Alternativa za Nemčijo izgublja podporo

    Ankete javnega mnenja kažejo, da nemška populistična desničarska stranka Alternative für Deutschland (AfD) pol leta pred zveznimi parlamentarnimi volitvami izgublja podporo. Trenutno jo podpira 7 odstotkov volivcev, kar je najmanj po novembru 2015. Na deželnih volitvah lani je večinoma dobila več kot 10 odstotkov glasov, v deželi Saška-Anhalt ji je uspelo zbrati celo 24,3 odstotka glasov. Na nedavnih volitvah v Posarju je dobila le 6,2 odstotka glasov. Po mnenju nekaterih analitikov je to lahko znak za začetek padca podpore AfD.

  • Darja Kocbek

    29. 3. 2017  |  Svet

    Avtorja člena v lizbonski pogodbi, ki omogoča izstop iz EU, brexit žalosti

    Britanski upokojeni diplomat Lord Kerr, avtor člena 50 lizbonske pogodbe, na podlagi katerega države lahko izstopijo iz EU, pri pisanju ni pričakoval, da bo njegova država tista, ki ga bo uporabila. Člen s postopkom za izstop iz EU je napisal v prvi polovici prejšnjega desetletja, ko je bila v pripravi evropska ustava, ki je padla na referendumih na Nizozemskem in Franciji. Po tej zavrnitvi je bila sprejeta lizbonska pogodba in člen 50 je ena od določb, ki so jo vzeli iz zavrnjene ustavne pogodbe.

  • Darja Kocbek

    28. 3. 2017  |  Svet

    Senator Sanders se vrača

    Senator iz Vermonta Bernard Sanders, ki je politik z največ podpore v ZDA, je napovedal, da bo po zavrnitvi predloga predsednika Donalda Trumpa za odpravo zdravstvene reforme Baracka Obame pripravil svoj predlog zakona. Napovedal je, da je pri pripravi zakona, ki bi zagotovil »zavarovanje za vse«, pripravljen sodelovati tako s svojo demokratsko stranko kot z republikanci. Po Sandersovih besedah bi ZDA morale po zgledu drugih industrijskih držav zagotoviti, da bi zdravstveno zavarovanje postalo pravica za vse.

  • Darja Kocbek

    27. 3. 2017, 06:00  |  Svet

    Zakaj Trump povečuje že tako največjo vojsko na svetu?

    Ameriški predsednik Donald Trump je v svojem prvem predlogu proračuna predlagal zmanjšanje postavk za varstvo okolja za 31 odstotkov, zdravje in pomoč revnim za 18 odstotkov in za pomoč revnim tujim državam za 28 odstotkov. Večino tega denarja je prerazporedil za vojsko, ki ji namerava proračun povečati za 54 milijard dolarjev. Po Trumpovih besedah mora biti »varnost naših ljudi prva prioriteta vlade, ker brez varnosti, ni blaginje«. Predlaganje povečanje proračuna za vojsko je po njegovih besedah »eno največjih povečanj postavke za nacionalno obrambo v zgodovini ZDA«.

  • Darja Kocbek

    23. 3. 2017  |  Politika

    V Avstriji podjetja spet kupujejo domači kupci

    Leto 2016 je bilo v Avstriji tretje zapored, ko se je povečalo število nakupov podjetij s strani domačih kupcev. Število nakupov podjetij z avstrijsko udeležbo se je lani povečalo za 18 odstotkov na 390, poroča Der Standard. Na podlagi do zdaj napovedanih nakupov izvedenec podjetja Boston Consulting Tibor Merey tudi letos pričakuje vsaj »aktivno prvo četrtletje«.