Darja Kocbek

  • Darja Kocbek

    28. 2. 2015  |  Ekonomija

    Trojka je izsiljevala ministre, postavila se je za zakonodajalca in ščitila elite

    Antonis Manitakis težko skrije jezo, ko pripoveduje o času, ko je bil minister v grški vladi. Pravi, da so ga »izsiljevali« ljudje, ki »širijo strah in grozo«, govori o »poniževanju« in »podjarmljenju«. Ne govori o kriminalcih, njegovi nasprotniki so bili uradniki Mednarodnega denarnega sklada (IMF), Evropske centralne banke (ECB) in Evropske komisije. To so bili uradniki institucij, ki kot trojka mednarodnih posojilodajalcev od leta 2010 pišejo evropsko zgodovino, na podlagi ugotovitev iz dokumentarca Macht ohne Kontrole (Oblast brez nadzora) navaja die Zeit.

  • Darja Kocbek

    25. 2. 2015  |  Ekonomija

    Rešitve za krizo še ni, reforme niso dovolj

    Prilagoditve, ki so jih v zadnjih petih letih Grčiji vsiljevali mednarodni posojilodajalci, sodijo med največje gospodarske katastrofe sodobne zgodovine. Za rešitev tega problema sta na voljo le dve možnosti. Prva je, da Grčija zapusti območje evra. Druga je, da najdemo pot za znižanje zadolženosti v območju evra. Reforme niso dovolj, piše kolumnist spletne izdaje Spiegla Wolfgang Münchau.

  • Darja Kocbek

    22. 2. 2015  |  Politika

    Bistvo sodobnih prostotrgovinskih sporazumov ni več trgovina

    Predstavljajte si, da bi z določenim zakonom povečali bruto domači proizvod države in bi skoraj vse koristi od te rasti imel le en odstotek najpremožnejših. Večina državljanov bi sicer lahko določene izdelke po novem kupovala ceneje, a to korist bi izničila izguba delovnih mest in plač. To so v zadnjih dveh desetletjih ljudem v ZDA prinesli sporazumi o prosti trgovini, na svoji spletni strani piše Robert Reich, nekdanji minister za delo ZDA. Ob tem priznava, da je verjel v sporazume o prosti trgovini, a to je bilo, preden so plače večine Američanov začele stagnirati in je vse koristi začela pobirati manjšina najbolj premožnih.

  • Darja Kocbek

    19. 2. 2015  |  Svet

    V Vatikanu so našli 1,5 milijarde dolarjev

    Finančni minister slovenske države, pa tudi prezadolžena mariborska nadškofija, bi se nedvomno zelo razveselila najdbe, ki jo je pred dnevi objavil kardinal George Pell, finančni minister Vatikana. Kardinale je seznanil o najdbi 1,5 milijarde dolarjev premoženja, za katerega do zdaj niso vedeli.

  • Darja Kocbek

    17. 2. 2015  |  Družba

    Britanska vlada namerava predebele državljane kaznovati z odvzemom nadomestila

    Britanska vlada predebelim državljanom grozi, da jim bo odvzela nadomestilo za bolniško odsotnost, če bodo zavrnili zdravljenje. Kolumnistka Guardiana Zoe Williams je zgrožena, čeprav jo obnašanje politikov težko še pretrese.

  • Darja Kocbek

    12. 2. 2015  |  Svet

    Po objemih in širokih nasmehih je Obama odšel iz Indije praznih rok

    Ameriškega predsednika Baracka Obamo so v Indiji, kjer je bil pred tremi tedni na obisku, sprejeli kot kralja, povzema Guardian. Da sta se z indijskim predsednikom vlade Narendro Modijem takoj, ko je stopil z letala, pred kamerami objela kot stara prijatelja, kitajski predsednik Xi Jinping pa je septembra lani od Modija dobil le »čvrst stisk roke«, so brali bralci New York Timesa.

  • Darja Kocbek

    11. 2. 2015  |  Družba

    Lastnikom virtualne valute bitcoin grozi nova velika izguba

    Spletna valuta bitcoin, ki jo je neznanec razvil leta 2009 sredi vrhunca finančne krize, velja za alternativno valuto, ki je ne kontrolira nobena vlada, centralna banka ali finančna institucija. Zdaj 3000 vlagateljem v bitcoin prek platforme oziroma borze MyCoin v Hongkongu grozi velika izguba. S hongkonške centralne banke so sporočili, da primer borze MyCoin utegne vključevati goljufijo ali piramidalne sheme. Business Insider navaja, da naj bi vlagateljem, ki so više v piramidi, nezakonito ponujali izplačilo vložkov, če najdejo nove vlagatelje.

  • Darja Kocbek

    10. 2. 2015  |  Svet

    Paul Collier: Potrebna je prava mera priseljevanja in odseljevanja

    Migracije so ena od prednostnih nalog evropske komisije pod vodstvom Jeana-Clauda Junckerja. Juncker je ob izvolitvi obljubil, da želi vzpostaviti novo evropsko politiko za legalne migracije. V veliki meri je bil prisiljen migracije določiti kot eno od prednostnih nalog zaradi tragičnih smrti beguncev pred obalo italijanskega otoka Lampedusa, kjer so prejšnjega predsednika evropske komisije Joseja Manuela Barrosa v jeseni leta 2013 aktivisti humanitarnih organizacij izžvižgali in mu vzklikali »sramota« in »morilec«. Na Lampeduso se je odpravil, ko je tam v morju umrlo več kot 100 beguncev.

  • Darja Kocbek

    8. 2. 2015  |  Ekonomija

    Svet se pogreza v močvirje dolgov

    Zadolženost na globalni ravni se je od preloma tisočletja, torej v zadnjih 15 letih, več kot podvojila, je v svoji študiji ugotovila svetovalna hiša McKinsey, poroča spletni Spiegel. V drugem četrtletju lani je globalni dolg po teh podatkih znašal 199.000.000.000.000 dolarjev oziroma 175.000.000.000.000 evrov.

  • Darja Kocbek

    5. 2. 2015  |  Družba

    Tehnološke družbe pobirajo mastne dobičke, delavci dobijo drobtinice

    Bi želeli živeti, kjer vse, kar je mogoče programirati vnaprej, delajo roboti in tako rekoč vse dobičke pobirajo lastniki robotov? Ljudje pa bi opravljali le dela, ki so nepredvidljiva in bi zaslužili zgolj za preživetje, na svojem blogu sprašuje Robert Reich, profesor za javne politike na univerzi Berkeley v Kaliforniji in nekdanji minister za delo v ZDA.

  • Darja Kocbek

    4. 2. 2015  |  Svet

    Prisluškujejo vsemu, kar je zanimivo

    Michael Hayden, ki je bil v svoji karieri na vseh pomembnih položajih ameriških tajnih služb, je v govoru razkril način razmišljanja ameriških tajnih služb. V času, ko je bil od leta 1999 do 2005 vodja Agencije za nacionalno varnost (NSA), je bil uveden množičen nadzor interneta, v času, ko je bil od leta 2006 do 2009 direktor Centralne varnostne agencije (CIA), je bila ta odgovorna za uvedbo tajnih zaporov in uporabo »razširjenih metod zasliševanja«, za katerimi so se skrivale metode mučenja zapornikov. Hayden je po poročanju The Atlantica še vedno prepričan, da ni naredil nič narobe.

  • Darja Kocbek

    3. 2. 2015  |  Svet

    Tankerji postajajo plavajoča skladišča nafte

    Nizkih cen nafte se ne veselijo le vozniki, ampak tudi špekulanti. Ti zdaj kupujejo nafto zato, da jo bodo potem, ko bo njena cena spet rasla, na podlagi terminskih pogodb dražje prodajali. Zdaj je idealen čas za ta poker, navaja nemški Die Zeit. Od junija lani se je cena nafte znižala za 60 odstotkov, cena za nafto, ki bo dobavljena čez eno leto, pa je za dvanajst dolarjev višja od sedanje na dnevnem trgu. Analitiki trga torej računajo, da se bo nafta na srednji rok spet podražila. Zlasti finančno močni trgovci in proizvajalci nafto zdaj skladiščijo in še ne sklepajo pogodb za njeno prodajo v prihodnosti. Špekulirajo, da bodo to nafto v prihodnje lahko prodali po posebej visoki ceni.

  • Darja Kocbek

    29. 1. 2015  |  Svet

    Cipras je Bruslju že takoj pokazal mišice

    Zmaga Sirize v Grčiji očitno ne bo vplivala le na območje evra, ampak tudi na mednarodno politiko EU. Nova vlada pod vodstvom Aleksisa Ciprasa je sporočila, da ne podpira torkove izjave voditeljev držav ali vlad EU z grožnjo »o nadaljnjih omejevalnih ukrepih« proti Rusiji zaradi krize v Ukrajini.

  • Darja Kocbek

    28. 1. 2015  |  Ekonomija

    Rusija in Kitajska nameravata letos streti monopol ameriških bonitetnih agencij

    V zadnjih 25 letih imajo tri zasebne ameriške bonitetne agencije Moody's, Standard & Poor's in Fitch monopol pri ocenjevanju bonitete podjetij in držav. Od njihovih ocen je odvisno, pod kakšnimi pogoji se lahko podjetja in države zadolžujejo oziroma kako rizične so za vlagatelje naložbe v njihove vrednostne papirje. Te tri agencije, ki imajo sedež v New Yorku na Wall Streetu, odločajo ali je nakup vrednostnih papirjev določenega podjetja ali države naložba ali špekulacija.

  • Darja Kocbek

    27. 1. 2015  |  Ekonomija

    Od kod strah pred novo metlo v Atenah: nemške banke imajo v Grčiji 23 milijard evrov

    Vnovič se je izkazalo, da svarila nemške vladajoče politike volivcem v Grčiji, da bi Grčija v primeru zmage levičarske Sirize lahko zapustila območje evra, ne temeljijo na skrbi za interese državljanov, ampak bank. Po podatkih Frankfurter Allgemeine Zeitung so nemške banke imele lani septembra v Grčiji naloženih 23,5 milijarde evrov.

  • Darja Kocbek

    26. 1. 2015  |  Svet

    Washington je postal cona brez razmišljanja

    Ko govorimo o nacionalni varnosti, je Washington postal cona brez razmišljanja. Zadušljivost in nepripravljenost vodilnih igralcev v koridorjih moči poiskati nove poti za rešitev ključnih problemov je očitna, a kljub temu neverjetno neopažena. Večja poraba davkoplačevalskih dolarjev, več vdorov v našo zasebnost, večja militarizacija države, napotitev ameriške vojske v druge države, čaščenje vojne in vojni podobnih akcij je način življenja v ZDA.

  • Darja Kocbek

    24. 1. 2015  |  Ekonomija

    Premožni so se začeli bati sveta, ki so ga ustvarili

    Medtem ko je ameriški predsednik Barack Obama pravkar razglasil konec krize, milijarderji in oligarhi, ki se udeležujejo letošnjega gospodarskega foruma v Davosu, izražajo skrb zaradi neenakosti v današnjem svetu. V skrbeh ni le George Soros, ki se rad označuje za izdajalca svojega razreda. Tudi izvršni direktor multinacionalke Unilever Paul Polman opozarja na »kapitalistično grožnjo kapitalizmu«. Direktorica Mednarodnega sklada Christine Lagarde se boji, da kapitalizem res vsebuje Marxova »semena lastnega uničenja«, zato je nekaj treba ukreniti.

  • Darja Kocbek

    22. 1. 2015  |  Svet

    Pritiski na poslance zaradi preiskave luksemburške davčne afere

    Razjasnjevanje luksemburške davčne afere Luxleaks, ki je pokazala, da Luksemburg velikim podjetjem omogoča, da plačujejo zanemarljivo malo davkov, se v Bruslju vse bolj zapleta. Predvsem desnosredinska politična skupina evropskega parlamenta Evropske ljudske stranke (EPP), ki ji pripada tudi nekdanji predsednik luksemburške vlade in sedanji predsednik evropske komisije Jean-Claude Juncker, skuša to afero čim hitreje spraviti v pozabo. Stuttgarter Zeitung poroča, da izvajajo močan pritisk na tiste člane EPP, ki so podpisali zahtevo za ustanovitev preiskovalne komisije evropskega parlamenta.

  • Darja Kocbek

    17. 1. 2015  |  Ekonomija

    V krempljih tistih, ki upravljajo dolg

    Sposodi si malo danes in čez čas ostaneš brez denarja. Da je to res, pove podatek, da bi tisti, ki bi si v času Kristusovega rojstva izposodil pet centov po petodstotni obrestni meri, danes bil dolžan 225,438,991,066,856,000,000,000,000,000,000,000,000, 000 dolarjev, kar je znesek denarja, ki je kadarkoli obstajal. Dolg torej pomeni za tiste, ki ga upravljajo, veliko ekonomsko moč, opozarja Les Leopold, direktor inštituta za delo v New Yorku.

  • Darja Kocbek

    16. 1. 2015  |  Svet

    Zlo plenilskega kapitalizma je ustvarilo zlo terorizma

    Bistvo terorističnega napada na satirični časopis Charile Hebdo ni napad na svobodo govora, ni radikalni islam. Ta napad ne predstavlja lažnega spopada civilizacij. Ta napad je znak vse večjih motenj. S svojo nihilistično jezo so udarili zapostavljeni, ki nimajo dostopa do virov za preživljanje, so oropani upanja, so strogo kontrolirani, jih privilegirani, ki živijo v blišču in brezbrižnosti industrijskega Zahoda, omalovažujejo in zasmehujejo. »Mi smo povzročili jezo razlaščenih. Zlo plenilskega kapitalizma in imperija je ustvarilo zlo terorizma,« piše Pulitzerjev nagrajenec Chris Hedges.

  • Darja Kocbek

    15. 1. 2015  |  Svet

    Prenaseljenost – kdo od nas je preveč?

    Po statističnih podatkih je konec oktobra 2011 na Zemlji živelo več kot sedem milijard ljudi. Šestmilijardti zemljan je bil rojen leta 1999, torej se je po teh podatkih število ljudi na Zemlji samo v 12 letih povečalo za eno milijardo. Leta 2050 se bo po podatkih analitikov rodil devetmilijardti zemljan. Številni analitiki opozarjajo, da je ljudi na Zemlji že zdaj preveč.

  • Darja Kocbek

    13. 1. 2015  |  Svet

    Priselijo se lahko le tisti, ki zberejo največ točk

    Črno-rdeča koalicija nemške kanclerke Angele Merkel razmišlja, da bi uvedla enak sistem za priseljevanje, kot ga ima Kanada. Predsednica vlade dežele Saške Annegret Kramp-Karrenbauer, ki je članica desnosredinske stranke CDU, razlaga, da je Nemčija država priseljevanja, zato potrebuje natančne postopke za ravnanje z begunci, pa tudi za priseljevanje kvalificiranih delavcev. V tem smislu je treba preveriti obstoječe predpise in njih bolje uskladiti med seboj.

  • Darja Kocbek

    11. 1. 2015  |  Svet

    Grške volitve niso edini dejavnik nestabilnosti v Evropi

    Leto 2015 se je začelo s pretresom na finančnih trgih, kar je posledica poglabljanja krize, vse večjih geopolitičnih napetosti in povečevanja politične nestabilnosti v tako rekoč vseh državah. Kopičenje problemov v globalnem finančnem sistemu se najbolj neposredno odraža na borzi Wall Street v New Yorku. Za ameriške trge kapitala je bil začetek leta najslabši po letu 2008, v katerem je septembra propadla velebanka Lehman Brothers. Na padce borznih indeksov je najbolj neposredno vplival padec cen nafte, ki se je od junija lani znižala za več kot 50 odstotkov na World Socialist Web Site piše Nick Beams.

  • Darja Kocbek

    8. 1. 2015  |  Ekonomija

    Vprašljivi učinki nakupa državnih obveznic, ki ga načrtuje ECB

    Cene v območju evra so se decembra lani zaradi dramatičnega znižanja cen energentov in šibke potrošnje prvič po kriznem letu 2009 ponovno znižale. Letna stopnja deflacije je bila pri 0,2 odstotka, potem ko so novembra cene na letni ravni narasle za 0,3 odstotka, je po poročanju STA v prvi oceni izračunal evropski statistični urad Eurostat.

  • Darja Kocbek

    7. 1. 2015  |  Svet

    Katastrofalne posledice zahtev za odplačilo dolgov, ki jih države ne morejo odplačati

    Z napovedjo predčasnih volitev v Grčiji konec tega meseca in z anketami, ki kažejo na zmago levičarske Sirize, se je v EU vrnila evrska kriza. Vodja Sirize Aleksis Cipras pravi, da v primeru zmage ne bo več spoštoval zahtev trojke mednarodnih posojilodajalcev, ki od grške vlade v zameno za nove kredite, zaradi katerih ji ni treba razglasiti bankrota države, zahteva strogo varčevanje. Nemška vlada kanclerke Angele Merkel, ki še vedno vztraja, da je strogo varčevanje edina pot za izhod iz krize, je že takoj Grkom zagrozila, da zanje v primeru, da bodo izvolili Sirizo, v območju evra ne bo več mesta.

  • Darja Kocbek

    6. 1. 2015  |  Svet

    Mladi Portugalci, ki bi radi postali generacija rešitev

    Portugalska je bila za Grčijo in Irsko tretja država z evrom, ki se je znašla na robu bankrota in se je tako znašla v okovih strogega varčevanja, ki ga je predpisala trojka mednarodnih posojilodajalcev. Čeprav domača politična elita in evropski funkcionarji v Bruslju zagotavljajo, da se razmere v državi izboljšujejo, vsako leto več kot 100.000 ljudi zapusti državo. Ti ljudje bežijo pred krizo, v kateri je država od leta 2009. To je največji val izseljevanja, ki ga je Portugalska kadar koli imela. Večina Portugalcev, ki se odpravi s trebuhom za kruhom v tujino, je mladih in izobraženih.

  • Darja Kocbek

    3. 1. 2015  |  Svet

    Javne bolnišnice rubijo najbolj revne med revnimi

    Pred več kot sto leti je ameriška zvezna država Alabama v svoji ustavi najbolj revnim državljanom zagotovila, da jih nihče ne more prisiliti, da plačajo račune, ki jih ne morejo plačati. Zdaj ni več tako, saj je javna bolnišnica na podeželskem jugovzhodu države našla pot, kako to ustavno določbo obiti, opozarjajo na spletnem portalu ProPublica.

  • Darja Kocbek

    27. 12. 2014  |  Svet

    Kitajska in Rusija trgujeta v juanih

    Kitajska se je odločila, da bo pomagala Rusiji, ki se sooča s posledicami sankcij zahodnih držav. Ruske nafte ne bo več plačevala v dolarjih, ampak v juanih. Kitajski minister za trgovino Gao Hucheng je dejal, da bo tako menjava blaga med državama postala bolj varna in zanesljiva. Po njegovi oceni utegne menjava med državama letos doseči 100 milijard dolarjev.

  • Darja Kocbek

    24. 12. 2014  |  Politika

    Nagrado za najbolj občudovanja vreden napredek dobi Slovenija

    Slovenija je za Nemčijo in Estonijo tretja najbolj odporna država na finančne krize, ima enega največjih razvojnih potencialov, v Sloveniji je najlažje v vsej Evropi odpreti podjetje, pa še ogromni 6-odstotni plačilno-bilančni presežek ima, je pokazala letošnja raziskava Euro plus monitor, ki ga pripravlja inštitut The Lisbon Council. Ta raziskava kaže splošno zdravje gospodarstev in napredek pri izvajanju reform za države z evrom, pa še za Poljsko, Švedsko in Veliko Britanijo.

  • Darja Kocbek

    22. 12. 2014  |  Svet

    Za večino Američanov je okrutno mučenje osumljencev terorizma opravičljivo

    Večina Američanov meni, da je mučenje osumljencev za terorizem mogoče opravičiti, je pokazala anketa Washington Posta. Ti rezultati so še toliko bolj presenetljivi, ker so anketo izvedli po objavi poročila o praksah, ki jih je agencija CIA uporabljala v ameriški vojni proti terorizmu. Ko so jih anketirali, so torej Američani že vedeli, s kakšnimi okrutnimi metodami so mučili osumljence terorizma.