MLADINA Trgovina

Izak Košir

20. 5. 2016  |  Mladina 20  |  Družba

Koga moti Prulček?

Tokrat niso krivi sosedje

Zgodb o zapiranju lokalov v središču Ljubljane smo vajeni. A navadno je razlog za zaprtje nerganje sosedov, včasih upravičeno, drugič ne. Kultura je lahko hrupna, življenje v središču mesta, ki naj ne bi bilo spalno naselje, ima prednosti in pomanjkljivosti. Zadnji lokal, ki so ga zaradi »hrupne glasbe« zaprli oziroma mu omejili obratovalni čas, je bil Bikofe na Židovski ulici. Prulčkova zgodba je drugačna. Lokal uživa podporo sosedov. Njegov lastnik Aleksander Starovojtov, po rodu Ukrajinec, med slovenskimi glasbeniki velja za mecena. Čeprav je glasba njegova prva ljubezen, zanj ni primarni vir prihodkov, saj je uspešen poslovnež.

Prulček je v slabih štirih letih delovanja ponudil več kot tisoč koncertov, zdaj pa se bori za obstanek, kajti njegov obratovalni čas (vrt do 22. ure, lokal do 23. ure) je za izvajanje kulturnih dejavnosti neprijazen, obiski policije in položnice pa se vrstijo. Znesek na položnicah ni drobiž, saj gre vsakič za 1200 evrov. Lastnik pa je v vseh teh letih v lokal in njegov program vložil že dobrih 60 tisoč evrov.

»Koncerte smo nehali prirejati konec aprila, ker je prišla policija in ljudi dobesedno pometala ven ter nam svetovala, naj, če gostje do desetih ne izpraznijo vrta, pokličemo varnostnike. Kako naj vržemo ven goste, ki pridejo pol ure pred zaprtjem vrta,« se sprašuje Starovojtov in dodaja, da so morali odpovedati nastope do konca poletja. Večkrat so že zbirali peticije in podpise, prvič so jih zbrali 4000.

Na Mestni občini Ljubljana (MOL) so jim rekli, naj spremenijo namembnost prostora. To so tudi skušali storiti, a so znova naleteli na oviro. Lokal je na območju varovanja pred hrupom, in dokler se to ne spremeni, ne bo nič.

Ekipa Prulčka je bila pripravljena iti tako daleč, da bi se preselila in našla nove primerne prostore – v podhodu Ajdovščina. A nekdanji trgovini Peka in Mure sta že obljubljeni Kinodvoru. MOL jim je ponudil lokal v podhodu pod železniško progo, vendar tam okolica za izvajanje kulturnega programa ni primerna, zato so ponudbo zavrnili. Za Starovojtova bi bila idealna rešitev, če bi jim na sedanji lokaciji pustili, da imajo vrt odprt do polnoči, koncerte bi končali ob 23. uri, da bi lahko v miru vse pospravili, lokal pa bi zaprli ob enih zjutraj. Župan, ga boste uslišali?

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

Pisma bralcev

  • Mestna občina Ljubljana

    Odgovor na članek Koga moti Prulček

    Mestna občina Ljubljana je vsebini lokala Prulček smo zelo naklonjena in menimo, da v sklopu koncertnih ciklov pripravlja kakovosten program. Vendar pa jim po Odloku o merilih za določitev podaljšanega obratovalnega časa gostinskih obratov in kmetij, na katerih se opravlja gostinska dejavnost, lahko odobrimo le predpisan obratovalni čas, ki velja za spalna naselja. Več

  • Maja Mušević

    Koga moti Prulček?

    Končno, po 20 letih nihanja so se stvari okoli lokala Prulček stabilizirale. Prulček je dobil dva izjemna najemnika, Iryno in njenega moža. Iryna skrbi za strežbo, mož pa načrtuje, organizira vsakodnevne koncerte žive glasbe. Iryna nas navdušuje s svojo prijaznostjo in prizadevnostjo, nič ni lepšega, kot če te kdo že po drugem obisku Prulčka spozna, te pozdravi z nasmehom in postreže z ljubeznijo. Več