AL, STA

 |  Politika

Hrvaška vlada sklicala sejo za petek

Hrvaška vlada je za petek, 17. junija, sklicala redno sejo, čeprav bodo verjetno že dan prej v saboru glasovali o nezaupnici premierju Tihomirju Oreškoviću, kar bi lahko pomenilo tudi padec vlade. V tem primeru bo v petek seja vlade, ki opravlja tehnične posle. Na Hrvaškem sicer danes pričakujejo odstop prvega podpredsednika vlade Tomislava Karamarka, o poteku dogajanja pa sproti obveščajo na spletni strani Indexa. Hrvaška vlada, ki je bila oblikovana januarja letos, je svoje redne seje imela praviloma ob sredah, a so današnjo prestavili, ker je na sporedu seja komisije za odločanje o navzkrižju interesov. Komisija bo odločala, ali je Karamarko kršil zakon o navzkrižju interesov in načela ravnanja javnih uradnikov, ko je njegova soproga Ana Karamarko poslovala z njegovim prijateljem in glavnim lobistom madžarskega Mola Josipom Petrovićem. Hrvaška vlada je v sporu z Molom zaradi Ine.

Stranka HDZ je sicer pred tem napovedala, da bo njihov predsednik Karamarko odstopil s položaja prvega podpredsednika vlade ne glede na odločitev komisije. S to potezo pričakujejo, da bodo po izglasovanju nezaupnice Oreškoviću dobili potrebnih 76 poslancev, ki bi podprli njihovega mandatarja za sestavo nove hrvaške vlade, finančnega ministra Zdravka Marića.

Karamarko bi se z odstopom izognil tudi saborskem glasovanju o nezaupnici, ki so jo zaradi omenjene afere vložili opozicijski socialdemokrati; v koalicijskem Mostu neodvisnih list pa so napovedali, da jo bodo podprli. V Mostu so še povedali, da pozdravljajo napovedan odstop Karamarka, a da še naprej podpirajo premierja Oreškovića.

Orešković je napovedal, da bo v saboru branil svojo čast in čast institucije predsednika vlade pred obtožbami HDZ, ki da so lažne. Opozicija po vsem sodeč ne bo podprla Oreškovića, ampak bo vztrajala pri razpustitvi sabora in čimprejšnjih parlamentarnih volitvah. Pričakujejo, da bodo z 12 poslanci Mosta imeli zadostno večino za razpustitev osmega sklica hrvaškega sabora.

»Kako naj bi človek to sploh opisal v enem članku? Ta koncentrat norosti, to blatenje, sovraštvo in podtikanje v tako imenovani koalicijski vladi, to odločenost, da oblasti ne izpusti iz rok, pa čeprav bo državo vzel vrag in čeprav so želje državljanov drugačne. V finišu te nefunkcionalne vlade, skrpane skupaj pred nekaj meseci, je predsednik HDZ Tomislav Karamarko, obtožen sumljivih poslov, zavrnil odstop s položaja podpredsednika vlade, čeprav ga je zahteval celo premier, ki ga je na položaj ustoličil prav Karamarko,« o dogajanju na Hrvaškem v kolumni aktualne Mladine piše Heni Erceg.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.