AT, STA

 |  Svet

V poskusu udara v Turčiji ubitih najmanj 60 ljudi, več sto aretiranih

© Wikicommons

V spodletelem poskusu vojaškega udara v Turčiji, ki se je zgodil v noči na danes, je bilo po zadnjih podatkih ubitih najmanj 60 ljudi, aretiranih pa že 754 vojakov, poročajo tuje tiskovne agencije. Vojaki, ki so ponoči s tanki zaprli mostova čez Bosporsko ožino v Istanbulu, so se v jutranjih urah predali. Kot je bilo videti na televizijskih posnetkih je več deset vojakov, oblečenih v kamuflažne uniforme, z dvignjenimi rokami stopilo izza tankov, s katerimi so zaprli most.

Po navedbah turške tiskovne agencije Anadolu se je na mostu predalo 50 vojakov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Anadolu je tudi poročala, da so pet generalov in 29 polkovnikov odstavili po nalogu notranjega ministra Efkana Ale.

Premier Binali Yildirim je pred tem danes sporočil, da je za novega začasnega načelnika generalštaba vojske imenoval generala Ümita Dündarja, poveljnika prve armade, ki je na položaju nadomestil generala Hulusija Akarja, ki naj bi ga zajeli pučisti. Medtem so turški mediji že poročali, da so generala Akarja osvobodili in prepeljali na varno lokacijo.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je poskus državnega udara označil za izdajo in obljubil, da bodo krivci plačali visoko ceno.

Erdogan sicer za udar krivi tudi verskega voditelja Fehtullaha Gulena, ki je v ZDA. Gulen pa je v izjavi za javnost zagotovil, da z udarom nima nič in ga je obsodil.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.