Deja Crnović  |  foto: Miha Fras

 |  Mladina 37  |  Kultura  |  Dogodki

Mefisto stopi v bife ...

Po sedmih letih se z avtorsko predstavo na gledališki oder vrača Damir Avdić

Damir Avdić, Grega Zorc in ...

Damir Avdić, Grega Zorc in ...

Damir Avdić je oktobra lani v Kinu Šiška predstavljal album Manjina, med koncertom pa je ob spremljavi kitarskih rifov iz skladbe Lucifer začel spontano pripovedovati zgodbo. O Mefistu: »Dva tisoč šestnajsto. Svet gre h koncu. Bog se je umaknil. Ni več nikogar, ki bi režiral Fausta. Mefisto vstopi v bife.« Damir Avdić se kot avtor besedila s predstavo Mefisto po sedmih letih vrača na gledališki oder, tokrat v Mini teater. Leta 2009 je v sodelovanju z režiserjem Maretom Bulcem v Gleju ustvaril pretresljivo predstavo Most na krvi, ki je nastala po njegovem istoimenskem romanu in v kateri se je ukvarjal predvsem z življenjem v Bosni. Koliko je nanj vplival zaplet z ljubljansko upravno enoto, kjer so ga zaradi po njihovem mnenju premajhnih dohodkov želeli izgnati iz države, pa bomo videli. Kot pravi, je Mefisto predvsem zgodba o nas. »Čeprav ta Mefisto nima nikakršne zveze z izvirnikom, se je zamisel utrnila, ko sem se v pesmi oziroma zgodbi poigral s Faustom tako, da sem ga poimenoval Faustofeles in mu pripisal Mefistove značilnosti, ki so ga nato tako zelo prevzele, da ga nisem več potreboval. Nazadnje sem to po mojem banalno zgodbo o prodaji duše hudiču banaliziral na rock’n’roll način, ’I sold my soul to the devil ...’, in potegnil hudiča v naš vsakdanjik, v katerem je začel izgubljati vse svoje vražje.«

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.