MLADINA Trgovina

Bernard Nežmah

6. 10. 2017  |  Mladina 40  |  Kultura  |  Knjiga

Eric Hazan: Zapiski o okupaciji

Založba /*cf., Ljubljana 2017, prevod: Katarina Rotar, 16 €

+ + + +

Francoski publicist in založnik je pri sedemdesetih odšel v palestinska mesta Nablus, Kalkilijo in Hebron in v njih preživel poldrugi mesec, potem pa leta 2006 izdal knjigo zapiskov.

Desetletje staro čtivo o vsakdanjem življenju Palestincev pod izraelsko okupacijo se zdi zastarelo. Življenje se je pač vmes v marsičem spremenilo. Seveda, toda Hazan je ustvaril redko antropološko sliko dejanskosti. V njej sistematično daje besedo stotini sogovornikov, ki izpovedujejo svoje zgodbe, obenem pa je izdelal kartografsko sliko dežele, ki podira ustaljene predstave. Izrael je postavil zid med matično deželo in anektiranimi palestinskimi teritoriji. To je znano in svetovno kritizirano. Toda tudi znotraj in okoli posameznih mest je zgradil serijo zidov, s čimer je postavil na glavo življenje domačinov.

Namesto da bi se človek odpeljal nekaj sto metrov naprej po cesti, je primoran narediti po šest kilometrov ovinkov, če ima kajpak srečo, da ga izraelski policisti spustijo prek kontrolne točke. Promet, trgovanje in kmetovanje so zreducirani na minimum. Še več, večina Palestincev sploh ne potuje iz mesta v mesto. Razdalja med Hebronom in Nablusom je manj kot 80 kilometrov, a večina živečih v Hebronu sploh ne ve, kaj se dogaja v bližnjem mestu in obratno. Minuciozni sistem informacijske in transportne blokade. Ob njem pa naselbine izraelskih priseljencev, ki imajo komunikacijske privilegije in ob zaščiti vojske vsakodnevno provocirajo arabske sosede: jim zažigajo polja, zastrupljajo živino in mečejo mrhovino v vodnjake.

Avtorjeva metoda temelji na intervjujih in vpogledih, omenja tudi vladajoče ideje, med njimi razširjeno palestinsko zanikanje holokavsta, zelo poredko pa zapiše, kaj je sam videl in doživel.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.