Izak Košir

 |  Družba

Nič več zaradi Thompsona

O razlogih za razrešitev Jadranke Rebernik vodilni na nacionalki (zaenkrat še) molčijo

Seku M. Conde v pogovoru z generalnim direktorjem RTV Slovenija Igorjem Kaduncem na današnji tiskovni konferenci

Seku M. Conde v pogovoru z generalnim direktorjem RTV Slovenija Igorjem Kaduncem na današnji tiskovni konferenci
© Izak Košir

Vodstvo RTV Slovenija je prejšnji teden začelo postopek razrešitve urednice informativnega programa Jadranke Rebernik. Generalni direktor Igor Kadunc je postopek "po temeljitem razmisleku" sprožil na predlog direktorice TV Slovenija Ljerke Bizilj, konkretnih razlogov za omenjeno potezo pa ni pojasnil. Kadunc bo Jadranki Rebernik v skladu z ureditvijo omogočil možnost zagovora in nato, tudi na podlagi pridobljenega mnenja uredništva informativnega programa, sprejel končno odločitev. Kot je poudaril na današnji tiskovni konferenci, bo to znano čez približno dva ali tri tedne. Igor Kadunc je v pogovoru z mediji sicer predstavil svoje polletno vodenje javnega zavoda, govoril pa je tudi o načrtih za prihodnost.

Razrešitev Jadranke Rebernik je bila sicer v igri že v primeru Thompson, zaradi katerega je odstopil takratni urednik Tednika in avtor spornega prispevka Igor Pirkovič. Kadunc je poleg Pirkoviča vztrajal še pri zamenjavi urednice informativnega programa Jadranke Rebernik, a je direktorica televizije Ljerka Bizilj takrat ocenila, da njena zamenjava ni potrebna.

Generalni direktor je na naše vprašanje, zakaj je toliko časa odlašal s postopkom za razrešitev urednice informativnega programa, odgovoril, da ne gre za taktiziranje in da postopek ni (več) povezan s primerom Thompson.

Kadunc je nato predlagal tudi razrešitev Ljerke Bizilj, a so programski svetniki RTV na seji 10. julija letos ocenili, da njena zamenjava ne bi bila upravičena.

Ljerka Bizilj se je glede Jadranke Rebernik med tem očitno premislila, generalni direktor pa je na naše vprašanje, zakaj je toliko časa odlašal s postopkom za razrešitev urednice informativnega programa, dejal, da ne gre za taktiziranje in da postopek ni (več) povezan s primerom Thompson. Zelo mogoče je, da bo tudi primer Rebernik končal na sodišču, po naših informacijah pa naj bi bili v igri za novega urednika informativnega programa Vanja Vardjan, Manica Janežič Ambrožič in Dejan Ladika. Čeprav vodilni na nacionalki uradno trdijo, da o možnih zamenjavah še niso razmišljali.

Celoten pogovor z generalnim direktorjem RTV Igorjem Kaduncem si lahko ogledate na tej spletni povezavi. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.