Bernard Nežmah

 |  Mladina 27  |  Kultura  |  Knjiga

Sanja Lončar, Sabina Topolovec, Marija Kočevar: Ščepec ustvarjanja

Jasno in glasno, Ljubljana 2015, 38 €

+ + + + +

Esejistična enciklopedija začimb.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,5 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal ali Google Pay

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,5 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 16,20 EUR dalje:

Bernard Nežmah

 |  Mladina 27  |  Kultura  |  Knjiga

+ + + + +

Esejistična enciklopedija začimb.

V njej začimbni lističi, koreninice in semena prehajajo v poezijo. Namesto mehanske inštrukcije, kaj vreči v jed, je tu pomemben trenutek, kdaj, na kakšen način in kaj. Izhodišče avtoric je denimo credo, da nas oblikujejo izkušnje, saj nas sleherna težava, ki jo prebrodimo, izpopolni. Sivka denimo ni sivka. Tista, ki raste v gorovju na 1200 metrih, ima v sebi 10-krat več zdravilnih učinkovin kot ona, ki jo gojijo na provansalski plantaži.

To v vednost, drugače pa so avtorice pragmatične in pojasnjujejo skrivnosti uporabe raznoraznih začimb, ki so na voljo na tržnicah in v trgovinah. Poleg ravnanja z nežnimi, zaspanimi in premočnimi začimbami je v ospredju obširno poglavje o začimbnih mešanicah, s katerimi obogatimo čaj, kavo, kruh, fižolove jedi, ribji žar, svinjino, pico, riž, kako napraviti svoj začimbni vok, solate, potem berberske, tajske, arabske skrivnosti kulinarike …

Princip ekozofije je pri njih dosleden, a hkrati pragmatičen. Kje hraniti začimbe? Najbolje na hladnem in v omarah. Toda kako boš potem igrivo lahkotno kuhal? Rešitev je domiselno recikliranje, ko odpadek postane vrednost: spravimo jih v temne stekleničke, v katerih so bila pred tem zdravila, in take lahko postavimo kar na kuhinjske poličke. Ta zdravilna nota vodi k naslednji ideji imeti začimbno mešanico za na pot; z mešanico ingverja, gorčice in čilija, kdaj s kardamomom, klinčki in kajenskim poprom si rešimo želodec in telo pred sitnimi posledicami napada črevesnih zajedavcev in ameb.

Avtorska knjiga, ki začimbe predstavi kot naravna zdravila in prenaša vednosti, kako jih ustvarjalno uporabljati.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.