Uredništvo

 |  Kultura

Intermedijski umetniki »na žaru«

Serija oddaj Intermedia Grill v sredo zaključuje drugo sezono

Kikimore v studiu Radia Terminal

Kikimore v studiu Radia Terminal
© arhiv oddaje Intermedia Grill

Radio Terminal, spletna radijska postaja, ki svoj program namenja predvsem glasbi, skupaj s sodelavci od leta 2020 pripravlja serijo oddaj Intermedia Grill, v kateri gostijo intermedijske umetnike. Oddajo lahko gledate tudi prek videoprenosa na spletu, lani pa so se v studiu v seriji petih oddaj predstavili že Tadej Droljc, Luka Prinčič, Lifecutter, II / III in Warrego Walles.

Letošnji sklop oddaj je odprl intermedijski ustvarjalec, eksperimentalni računalniški glasbenik, skladatelj in programer Borut Savski. Za njim se je v studiu pridružila Kikiriki, ki se osredotoča na eksperimentiranje z v živo ustvarjenim zvokom iz večinoma analognih sintetizatorjev ter elektronskih vezij domače izdelave.

Letošnji sklop oddaj je odprl intermedijski ustvarjalec, eksperimentalni računalniški glasbenik, skladatelj in programer Borut Savski.

Drugi del aktualne sezone se je začel z gostovanjem noise zasedbe Kikimore, skupine treh raziskovalk zvoka in analogne elektronike, ki ustvarjajo večinoma z različnimi elektronskimi glasbili, ki so jih naredile same, kot so analogni sintetizatorji, različna elektronska orodja in kontaktni mikrofoni. Z njimi lahko ustvarjajo zvočne krajine, posnemajo zvoke narave, proizvajajo šume in vibracije, manipulirajo s terenskimi posnetki, na trenutke pa se znajo približati tudi ritmom klubske elektronike.

V predzadnji oddaji sezone pa bo v sredo, 1. decembra, ob 19.15 nastopil avdiovizualni kolektiv Marta Fakuch, ki deluje na področju sodobnih AV praks ter ustvarja na presečišču akustične in elektronske glasbe. V kombinaciji z digitalno ustvarjenimi slikami ustvarja izkušnjo, ki se manifestira v zvočnih in vizualnih pokrajinah.

Zadnja oddaja, ki bo na sporedu teden dni kasneje, pa je rezervirana za Gašperja Torkarja. Slednji je vsestranski umetnik, ki primarno dela z jezikom in zvokom v različnih kontekstih. Poleg raziskovanja klubske glasbe je prispeval glasbo za več instalacij, performansov in gledaliških del.

481393937

537164987

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.