Uredništvo

 |  Kultura

»Nacionalni miti vodijo samo v sranje«

IZJAVA DNEVA

"Odzivi so se zvrstili v razponu 360 stopinj: nekateri filma nikakor ne marajo, nekatere filmske kritike izrazito moti domnevno pomanjkljiva narativno-dramaturška linija, razne nacionaliste pa film moti, češ da Iliri že niso bili taki barbari, da so imeli sijajne palače … Že res, ampak ne na kraju in v obdobju, ki ga opisuje Illyricvm. Film sproža tudi zelo žolčne debate o genetiki, kdo smo in od kod smo, saj si predstavljate. Spet drugim pa je resnično zelo všeč – dobro se mi zdi, da sproža različne reakcije in da je revitaliziral naše dojemanje zgodovine. Iliri zdaj za marsikoga ne bodo več popolnoma prazen koncept – "Iliri, kdo hudiča so že to?" . Videli so vsaj en film, pa čeprav se potem pričkajo, da tako pa že ni bilo."

"No, zgodovinsko so Iliri poraženci, to je dejstvo. Od njih ni ostalo skoraj nič, niti jezik – le neki etnološki in etnografski detajli na področju od Istre pa vse do Albanije. Moj pristop je temeljil na spoštovanju in upoštevanju znanstvene metode: analiz, ugotovitev in dejstev. Nacionalni miti … Nacionalni miti, hočeš nočeš, vodijo samo v sranje. Nisem hotel graditi novih, le preizpraševati tiste, ki jih že imamo. Zato je film tudi po formalni plati strukturiran tako, kot je – ne samo kar zadeva vztrajanje pri faktografiji, kar zadeva jezik, kostumografijo ipd., ampak tudi kar zadeva vedenje likov. Illyricvm ni zapleten film na ravni fabule ali karakterjev. To je film o kontekstu, za katerega se mi je zdelo, da ga je treba osvetliti."

(Hrvaški filmski režiser Simon Bogojević Narath o tem, kakšni so bili odzivi zgodovinarjev na njegov celovečerni prvenec llyricvm; v intervjuju za MMC RTV Slovenija)

Prizor iz filma Illyricvm

Prizor iz filma Illyricvm
© Fivia

PREBERITE TUDI:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.