Bernard Nežmah

 |  Mladina 13  |  Kultura  |  Knjiga

Tim Spector: Resnica na pladnju

Mladinska knjiga, Ljubljana, 2024, prevod: Petra Piber, 29,99 €

+ + + +

Profesor genetske epidemiologije na Kraljevem inštitutu v Londonu je izdal poljudno knjigo o mitih in lažeh o prehrani: zajtrk kot najpomembnejši obrok, preštevanje kalorij in šport kot pot k vitkosti, škodljivost maščob, korist prehranskih dopolnil in rib, negativci holesterol, sol, vino in kava, lokalno pridelana hrana etc., skupaj 24 poglavij, vsako na približno desetih straneh.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,5 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal ali Google Pay

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,5 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 16,20 EUR dalje:

Bernard Nežmah

 |  Mladina 13  |  Kultura  |  Knjiga

+ + + +

Profesor genetske epidemiologije na Kraljevem inštitutu v Londonu je izdal poljudno knjigo o mitih in lažeh o prehrani: zajtrk kot najpomembnejši obrok, preštevanje kalorij in šport kot pot k vitkosti, škodljivost maščob, korist prehranskih dopolnil in rib, negativci holesterol, sol, vino in kava, lokalno pridelana hrana etc., skupaj 24 poglavij, vsako na približno desetih straneh.

Avtor pove, da ni svetnik, da je ob nasvetih uradov za zdravo hrano reagiral kot slehernik in tako tudi sam opustil maslo na račun margarine, jedel prehranska dopolnila, pil kokakolo. A kot raziskovalec je potem zavrgel vsa priporočila državnih institucij, ko je ugotovil, kako diametralno se razlikujejo v različnih državah, kako izsledke raziskav usmerja in plačuje živilska industrija, predvsem pa je začel sam premišljevati o hrani. Ko umikate sol z jedilnika, velja imeti v mislih, da je 70 odstotkov dobite iz predelane in gostilniške hrane, sama sol pa je za organizem koristna. Ribe denimo zaslužijo vso hvalnico, a danes je večina vzgojena v vodnih parkih, v katere vlivajo antibiotike, prosto plavajoče pa v času polucije použijejo čedalje več mikroplastike, kadmija in živega srebra. Spectorjev osrednji credo je, da večina ljudi ni povprečna, torej raziskave, ki slikajo učinke na povprečno telo, vašega ne zadenejo. In ker ne vemo, katera hrana našemu telesu najbolj ustreza, je najbolje, da čim bolj pestro spreminjamo jedilnik. Nekaj je gotovo – predelana in industrijsko pridobljena hrana je polna pesticidov in vsemogočih dodatkov ter ojačevalcev okusov. Slaba hrana je danes razlog za večino sodobnih bolezni.

Čeprav delo podira vladajoče mite, ga ne vodi cinizem, saj avtor ponuja številne principe, kako presojati in kako izbirati, ne v svetu idealne ponudbe, ampak realne, torej strategije izbire manjšega zla.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.