Marcel Štefančič jr.

 |  Mladina 21  |  Kultura  |  Film

Nasilje je povsod

Teror vedno pride na pravi naslov

za

Smešne igre. Tujci: Prvo poglavje (The Strangers: Chapter 1, 2024, Renny Harlin). 

Tujci: Prvo poglavje, rimejk/reboot/ sequel/prequel Bertinovih srhljivih, minimalističnih, invazijskih, kultnih Tujcev (2008), reimaginacije francoskega trilerja Oni (2006), Hanekejevih Smešnih iger (1997) in pokolov tolpe Charlesa Mansona, je šoker, v katerem nenehno veš, da se bo zgodilo nekaj hudega, nekaj strašnega, nekaj nenadnega, a nikoli ne veš, kdaj se bo to zgodilo, kar pomeni, da se tisto ne zgodi in ne zgodi, a da se ves čas dogaja v tvoji glavi, no, tvoji imaginaciji, tako da se pričakovanje, napetost, opresivnost, morbidnost in nemoč zgoščajo kot noč, v kateri so vsi strahovi črni. Premisa je preprosta, elementarna: Maya in Ryan – Madelaine Petsch in Froy Gutierrez, ki nadomeščata Liv Tyler in Scotta Speedmana – obtičita v oregonski lovski koči ( jasno, via Airbnb), v kateri ju začnejo nenadoma terorizirati trije fantomski, maskirani, anonimni, morilski »tujci«.

Ko mislita, da sta na varnem, sta v smrtni nevarnosti, kar je srhljivo, še srhljivejša pa je ta nenadna izguba kontrole, toda nič srhljivejša od naključnosti terorja, ki ga doživljata. »Tujci« se nadnju ne spravijo zato, ker bi jim kaj storila ali ker bi jim kaj dolgovala, temveč zato, ker se nadnju lahko spravijo. Nista imela sreče. V napačnem času sta se znašla na napačnem kraju. Privilegiranci se vedno znajdejo na napačnem kraju. Naključnost terorja in teror naključnosti sta tako srhljiva kot to, da ne veš, kdaj se bo zgodilo nekaj hudega in strašnega. Pa vendar – teror vedno pride na pravi naslov. Nasilje – toliko bolj razredno nasilje, produkt razrednega boja, vse hujše in krutejše ekonomske neenakosti – je povsod, preželo je vse družbene pore. Ni se mu več mogoče ogniti. Kar je spet srhljivo. A še vedno – kljub tolikim iteracijam – je lepo videti ljudi, ki so prepričani, da imajo pravico do sreče in da so pod tušem varni. Ne, ko si pod tušem, potrebuješ telesno stražo, če ne že kar vojsko! (kino)

XX7Xz0jXLKk

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.