Borut Mekina  |  foto: Luka Dakskobler

 |  Mladina 22  |  Politika  |  Intervju

»Preprosto, Evropska zelena stranka je jasno prepoznala eno samo stranko v Sloveniji kot zeleno, in to je Vesna«

Vladimir Prebilič, zeleni kandidat za evroposlanca

© Luka Dakskobler

Vladimir Prebilič je dolgoletni župan Kočevja, diplomirani geograf in zgodovinar, doktor obramboslovja, bil je že kandidat za predsednika republike, bivši član SD, ustanovitelj županske stranke Gibanje za Slovenijo in odslej po političnem prepričanju prvi kandidat zelene stranke Vesna za evropskega poslanca. Zakaj bomo v Mladini pred EU-volitvami v intervjujih predstavili le Prebiliča? Stranka Vesna na tokratnih volitvah izstopa. Po javnomnenjskih raziskavah se ji obeta izvolitev vsaj enega od kandidatov. Stranka Vesna je tudi nekaj posebnega, je združenje trmastih ekologov, na čelu z nagrajencem za okoljski aktivizem Urošem Macerlom.

Malce nenavadno je, da ste kot obramboslovec, strokovnjak za taktiko kopenske vojske, najresnejši zeleni kandidat za evroposlanca. Se zavzemate za varčne F16? 

Sem za svet brez F16. Ali kot je napisal Sun Cu v Umetnosti vojne: najboljša vojna je tista, v kateri se ni treba vojskovati. Danes so bistveno nevarnejši nevojaški viri ogrožanja, kot so tveganja na področju prehrane, oskrbe z vodo ali energetska varnost.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

Pisma bralcev

  • Igor Jurišič, Predsednik Stranke mladih – Zeleni Evrope – polnopravne članice Evropske zelene stranke

    Intervju: Vladimir Prebilič

    V intervjuju v Mladini dne 31.5.2024 je bil objavljen intervju z dr. Prebiličem z naslovom »Preprosto, Evropska zelena stranka je jasno prepoznala eno samo stranko v Sloveniji kot zeleno, in to je Vesna«, kar dokazljivo ni resnično, saj se tako odgovor, kot naslov nanašata na politične stranke v Sloveniji, čeprav je bilo vprašanje povezano zgolj s prihajajočimi Evropskimi volit... Več