Uredništvo

 |  Kultura

»V Franciji vsak drugi dan moški ubije žensko«

Pisatelj Édouard Louis je spregovoril za posebno poletno številko Mladine INTERVJU 2024

Pisatelj Édouard Louis je spregovoril za posebno poletno številko Mladine INTERVJU 2024

Pisatelj Édouard Louis je spregovoril za posebno poletno številko Mladine INTERVJU 2024
© Profimedia

Édouard Louis je že s prvim romanom Opraviti z Eddyjem, ki je v Franciji izšel leta 2014 (pri nas leta 2020, Beletrina, prev. Andrej Pleterski), rosno mlad postal tako velika literarna zvezda, da je njegovo udejstvovanje v literaturi, gledališču, aktivizmu in v drugih sferah javnosti nemogoče spregledati ali preslišati, tudi če ne sodite med tiste, ki bi jih s svojim delom nagovarjal. Takšen preboj ni nikoli samoumeven, v njegovem primeru pa so bile možnosti, da pristane v svetovni literarni in intelektualni eliti (med svoje najbližje prijatelje na primer uvršča francoska filozofa Geoffroyja de Lagasnerieja in Didiera Eribona), izrazito nične. Napor pobega iz nižjega delavskega razreda, v katerem razen homofobije in šovinizma ni bilo ničesar v obilju, je opisal v prvencu, o katerem so mu prvi založniki ob zavrnitvi rekli, da 'takšna revščina v Franciji ne obstaja'. 

V pogovoru za posebno poletno številko Mladine (INTERVJU 2024) je govoril o tem, kdo je v kulturi strpnosti, ali znotraj identitetnih politik, upravičen do izrekanja. Z Louisom se je pogovarjala pisateljica in novinarka Dijana Matković.

Louis je med drugim spregovoril o tem, kako naj identitetne politike spet radikaliziramo. "Pogosto preizprašujem mejo med politiko in identitetno politiko, ker identitetnih politik ne vidim kot vprašanj identitete, ampak kot razredni boj. Vidim jih kot vprašanje življenja in smrti. Če si ženska, te lahko moški ubije. V Franciji vsak drugi dan moški ubije žensko, da ne omenjamo fizičnih zlorab, katerih posledica ni smrt. Če si gej, obstaja petkrat, šestkrat večja možnost, da v otroštvu storiš samomor. Če si temnopolt, te lahko ubije policija. Ko ljudje govorijo o identitetnih politikah, se pretvarjajo, da so vprašanja spola, rase itd. povsem simbolna in nimajo nič opraviti z realnimi politikami plač, sociale, socialne varnosti."

"Težava je v definiciji identitetnih politik, ker te identitete niso samo identitete, ampak so, kot povem tudi v Kdo mi je ubil očeta, sinonimi za prezgodnjo izpostavljenost smrti. Obenem je pomembno, da vprašanj identitet ne ukrade dominantni razred, natanko z namenom, da bi jih spremenil v nekaj simbolnega, kar povsem odreže vezi s političnimi gibanji, političnimi problemi."

Édouard Louis,
pisatelj

15 poglobljenih intervjujev

Tokrat si boste lahko v posebni poletni številki prebrali 15 poglobljenih pogovorov, med njimi s predsednico Državnega zbora Urško Klakočar Zupančič, podjetnikom in soprogom predsednice republike Alešem Musarjem, zaščitnico živali in naravovarstvenico Nevenko Rojšek Lukič, poveljnikom civilne zaščite Srečkom Šestanom, naravovarstvenico Andrejo Slameršek, županom mesta Celje Matije Kovačem, režiserko Tjašo Črnigoj, kirurgom Urošem Ahčanom, glasbenikom Vladom Kreslinom, filmsko zvezdo Špelo Rozin, sadjarjem Boštjanom Kozoletom, vizualno umetnico Heleno Tahir, pisateljem Édouardom Louisom, režiserjem Dinom Mustafićem in fotografom Matjažem Tančičem.

Posebna poletna številka je že na voljo pri prodajalcih časopisov in v naši spletni trgovini (NAROČITE TUKAJ). Priskrbite si svoj izvod!

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.